X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2014, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melula wrote:
    Mój małż ma wolne w pracy od 22 grudnia do 7 stycznia i tez zastanawia się czy pisać wniosek o urlop czy zdążymy z Alą na ten czas :)

haha no ciekawe- wniosek tak czy inaczej wypisac musi, pytanie co w nim zaznaczy:P
    ja sie umowilam z mężem ze od 17 ma home office bo sciagam pessar a on ma z pracy ponad godzine zanim dojedzie po mnie i jeszcze 30 min do szpitala.
    no a pozniej zobaczymy, nie ma co wybiegac w przyszlosc.

generalnie jak ktos nie odbiera ode mnie tel to nie dzwonie od razu 2 raz bo schizują i wiedzą ze teraz 2/3 el pod rzad znaczą- rodze. wiec zeby zawalu nie podostawali staram sie dzwonic do nich jak najmniej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2014, 10:46

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Tymi Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2014, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag... wrote:
    jakby to powiedzial klasyk z How I met your mother- Challenge Accepted:D haha

ale zeby nie było, wcale sie nie scigam...czekam spokojnie.
    Aczkolwiek mama mi dzwoni wlasnie i mowi- "wypisalam urlop od wigilii o 7.01. Urodzisz w tym czasie??" zgłupialam:)

Moj maz namiętnie ogląda ten serial:)

Tez mi sie nie chce wierzyć ze to juz , inaczej sie patrzyło na " do porodu zostało 125 dni " a nie 25 patrze tez i nie moge uwierzyć !!! Ja mysle ze przyjdzie mi swieta spędzić na porodówce , za tydz 17 mam wizyte zobaczymy co mi powie ;)

Ag... lubi tę wiadomość

l22nhdge0qqepa6e.png
  • Melula Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2014, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tzn. chodzi o wypisanie wniosku urlopowego po 7 stycznia, bo do tego czasu ma wolne, bo tak u nich w pracy jest co roku... Budowa nie pracuje w tym czasie...
    Ja, po raz pierwszy tak naprawdę, mam przeczucie, że poród zbliża się sporymi krokami. Nie obawiam się tego, ale po tej nocy, objawach (słusznych czy nie), moim samopoczuciu (jakoś czuję się dziwnie), mam wrażenie że niedługo się rozpakujemy z dwupaku...
    Do tej pory byłam święcie przekonana, że Ala tak kocha swego tatę, że zrobi mu niespodziankę na 35 urodziny (5 stycznia), ale chyba będzie to prezent przyspieszony - nie wiem, ale takie mam wewnętrzne przeczucie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2014, 10:49

dqprio4pygfv875f.png zrz6anlieenmishw.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2014, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melula ja pracuje w firmie budowlanej i tez tak mamy. Od wigilii do 3 kroli wolne co roku:)

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Patrycha Ekspertka

Wysłany: 10 grudnia 2014, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mamuśki :-) gratuluje rozpakowanym :-)
    oby maluszki rosły szybciutko i zdrowo :-)

Ja zas przychodzę z pytaniem. Wiecie może jak to jest z opieką np. Nad żona przed porodem? Podobno opieki należy się 14 dni w roku kalendarzowym i można wziąć przed porodem. I tak dobrze kombinujac można wziąć teraz 14 dni i w styczniu 14 dni. Tylko czy napewno tak jest?

Wiki nie denerwuj się bo dzidzia tego nie lubi i czuje Twoje nerwy. Dobrze jest mówić żebyś była spokojna a każda na Twoim miejscu by panikowala, ale pamiętaj ze jesteś w szpitalu, masz opiekę medyczną i w razie czego lekarze zrobią co trzeba.
    Przytylam Cie mocno :-*

Wiki81 lubi tę wiadomość

Aniołki 24.07.2013

relgio4pvwnm6mxt.png

• Ag... Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2014, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycha 14 dni L4 moze wziac mąż na ciebie w ciagu roku. obojenie w jakim czasie.
    moj bral np pare dni po szpitalu jak wyszlam i zostalo mu jeszcze ponad tydzien.
    normalnie internista mu wypisal.
    dobrze kombinujesz- mozesz wziac 2 tyg w grudniu i 2 w styczniu.
    Platne 80%

tez rozwazalismy teraz L4 na mnie ale on musi pracowac w domu zeby skonczyc projekt wiec lepsze dla nas home office, bo i tak by pracowal a po co na L4.
    L4 bierze po porodzie na mnie bo wtedy mowi ze 2 tyg napewno na wpisane juz jako wolne calkowicie, ujete w harmonogramie projektu i niech sie inni martią projektem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2014, 10:55

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Melula Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2014, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś się ze mną dzieje... hm... Patrzę w kalendarz, a tam świeci mi się 12.12.14, akurat wskoczyło - dobra data, he he he
    Ale, moje samopoczucie dziś jest naprawdę zastanawiające... Mam takie bóle pulsujące na dole, dodatkowo Ala stuka mnie w sam środek brzucha, ale tak delikatnie, jakby dawała znaki (zwykle kopie na potęgę), mam uczucie mokrych "gaci", choć tam sucho, i takie zamyślenie - patrzę w punkt przez kilkanaście sekund - w próżnię, zero myśli, po czym gubię wątek, poza tym mam (przepraszam za dosłowność) rozwolnienie i wzdęcia, do tego jakoś mnie mdli... Hmmmmmmmmmmm KUMULACJA, kurna!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2014, 10:57

dqprio4pygfv875f.png zrz6anlieenmishw.png
  • kasiakra Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2014, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak jest u Was czy w przychodni rejonowej, tam gdzie jest położna środowiskowa mają ktg? Ja dziś chyba pójdę się przepisać do przychodni, bo w sumie to mieszkam tu od 2,5 roku, przychodnie mam po drugiej stronie ulicy, a zapisana jestem w starej przychodni 20 km dalej. I tak sobie pomyślałam, że chyba już czas się przepisać, zwłaszcza, że malucha też tu zapiszę, bo jeździć za każdym razem do pediatry 20 km, jak mogę przejść na nogach 250m, to mi się nie chce.

relgtgf6uee8xud8.png
  • Patrycha Ekspertka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z tego 80 % wyjdziemy lepiej niż jak by do pracy chodził. Tylko my nie jesteśmy małżeństwem ale z tego co wiemy nie musimy być. Mojego kolega tez nie jest żonaty i brał opiekę ale po porodzie. Zobaczymy co powie jutro gin i czy to wypisze :-) mam nadzieje ze tak bo troszkę zaczynam być niecierpliwa i chce szybko się rozpakować.

Aniołki 24.07.2013

relgio4pvwnm6mxt.png

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nio i ja tak kombinuję 2015: 14dni L4, tacierzyński i 14dni normalnego urlopu u małża...aby jak najdłużej był z Nami w domku....
    teraz idzie na urlop od 15.12 do końca roku i dalej......

Ag... lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycha wrote:
    Ja zas przychodzę z pytaniem. Wiecie może jak to jest z opieką np. Nad żona przed porodem? Podobno opieki należy się 14 dni w roku kalendarzowym i można wziąć przed porodem. I tak dobrze kombinujac można wziąć teraz 14 dni i w styczniu 14 dni. Tylko czy napewno tak jest?

Tu jest tak treściwie opisane.

http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433

• Ag... Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2014, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiakra ja w pon sie przepisalam do przychodni zeby miec polozna srodowiskową, bo bylam jeszcze zapisana w mamy miescie, ale nie wiem czy maja KTG, nie orientowalam sie.
    I tak nie korzystam no ale w lux medzie nie maja poloznych wiec bylam zmuszona.

Nuskaw- fajny art, tresciwy faktycznie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2014, 11:03

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2014, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja pod koniec tygodnia jadę się zapisać do przychodni, bo też jeszcze u mamy w mieście jestem zapisana hehehehe
    mimo, że nie mieszkam już tam 9 lat, ale do tej pory nie było mi to potrzebne....

czyli jak zwykle wszystko na ostatni moment hehehhe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2014, 11:07

Ag... lubi tę wiadomość

• kamilaaa_88 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2014, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej laski :)
    Wiki ty się tak nie stresuj, wszystko będzie ok :) modlimy się za Was i trzymamy kciuki!

Co do picia płynów, to ja wypijam ok. 1,5 wody + 2 herbatki + soczki owocowe, więc myślę, że ok. 2,5 łącznie wychodzi.

Wiki81 lubi tę wiadomość

relg8iikn5mn7s8i.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2014, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 21:01

rastafanka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2014, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "W przypadku, gdy ubezpieczona matka dziecka, która pobiera zasiłek macierzyński w wymiarze 8 tygodni po porodzie, przebywa w szpitalu, ubezpieczonemu ojcu dziecka przysługuje za okres pobytu matki dziecka w szpitalu dodatkowy zasiłek opiekuńczy z tytułu osobistego sprawowania opieki nad nowourodzonym dzieckiem, w wymiarze do 8 tygodni, tj. do 56 dni, nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 8 tygodni życia. Wymiar zasiłku opiekuńczego w takim przypadku nie jest związany z rokiem kalendarzowym i jest niezależny od wymiaru określonego wyżej (60 i 14 dni)."

Czyli dziewczyny rozumiem, że jakby się coś stało i musiałabym zostać ja sama w szpitalu to mężowi przysługuje do 8 tyg. Opieki nad dzieckiem i dodatkowo 2 tygodnie opieki nade mną?

• Patrycha Ekspertka

Wysłany: 10 grudnia 2014, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś

fnu7va.jpg

Pokoik Majusi :)
    Kiedyś Wam pisałam o firankach zamówionych i wczoraj je nareszcie powiesiliśmy :)

Za duże zdjecie, muszę pokombinować

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2014, 11:17

kamilaaa_88, szpilka, Kawa, jonka91, Ag..., Wiki81, Chanela, Nuskaw, Malenq, MonikaDM, Ewelina88, MartaKD, kasia86, Becia81, rastafanka, Agus89, bluegirl89, Fucina lubią tę wiadomość

Aniołki 24.07.2013

relgio4pvwnm6mxt.png

• kasiakra Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2014, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chyba dobrze rozumiesz, ja to też tak odczytuje

relgtgf6uee8xud8.png
  • kasiakra Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2014, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a jak to jest gdy mąż prowadzi działalność gospodarczą, takie 14 dni mu przysługuje czy nie? bo czytam to drugi raz, ale sama nie wiem co wyczytałam... chyba zadzwonię sobie do zus, bo to mnie ciekawi

relgtgf6uee8xud8.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2014, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M4dzi4 co u Ciebie? co prawda pisalas, ze Cie nie bedzie, ale widze Twoje polubienia wiec prosimy o skrot co u Ciebie

Malenq lubi tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
‹‹ 1500 1501 1502 1503 1504 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ