*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
Melula wrote:Mój małż ma wolne w pracy od 22 grudnia do 7 stycznia i tez zastanawia się czy pisać wniosek o urlop czy zdążymy z Alą na ten czas
haha no ciekawe- wniosek tak czy inaczej wypisac musi, pytanie co w nim zaznaczy:P
ja sie umowilam z mężem ze od 17 ma home office bo sciagam pessar a on ma z pracy ponad godzine zanim dojedzie po mnie i jeszcze 30 min do szpitala.
no a pozniej zobaczymy, nie ma co wybiegac w przyszlosc.
generalnie jak ktos nie odbiera ode mnie tel to nie dzwonie od razu 2 raz bo schizują i wiedzą ze teraz 2/3 el pod rzad znaczą- rodze. wiec zeby zawalu nie podostawali staram sie dzwonic do nich jak najmniej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2014, 10:46
-
Ag... wrote:jakby to powiedzial klasyk z How I met your mother- Challenge Accepted:D haha
ale zeby nie było, wcale sie nie scigam...czekam spokojnie.
Aczkolwiek mama mi dzwoni wlasnie i mowi- "wypisalam urlop od wigilii o 7.01. Urodzisz w tym czasie??" zgłupialam:)
Moj maz namiętnie ogląda ten serial:)
Tez mi sie nie chce wierzyć ze to juz , inaczej sie patrzyło na " do porodu zostało 125 dni " a nie 25 patrze tez i nie moge uwierzyć !!! Ja mysle ze przyjdzie mi swieta spędzić na porodówce , za tydz 17 mam wizyte zobaczymy co mi powieAg... lubi tę wiadomość
-
tzn. chodzi o wypisanie wniosku urlopowego po 7 stycznia, bo do tego czasu ma wolne, bo tak u nich w pracy jest co roku... Budowa nie pracuje w tym czasie...
Ja, po raz pierwszy tak naprawdę, mam przeczucie, że poród zbliża się sporymi krokami. Nie obawiam się tego, ale po tej nocy, objawach (słusznych czy nie), moim samopoczuciu (jakoś czuję się dziwnie), mam wrażenie że niedługo się rozpakujemy z dwupaku...
Do tej pory byłam święcie przekonana, że Ala tak kocha swego tatę, że zrobi mu niespodziankę na 35 urodziny (5 stycznia), ale chyba będzie to prezent przyspieszony - nie wiem, ale takie mam wewnętrzne przeczucie...Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2014, 10:49
-
Hej mamuśki
gratuluje rozpakowanym
oby maluszki rosły szybciutko i zdrowo
Ja zas przychodzę z pytaniem. Wiecie może jak to jest z opieką np. Nad żona przed porodem? Podobno opieki należy się 14 dni w roku kalendarzowym i można wziąć przed porodem. I tak dobrze kombinujac można wziąć teraz 14 dni i w styczniu 14 dni. Tylko czy napewno tak jest?
Wiki nie denerwuj się bo dzidzia tego nie lubi i czuje Twoje nerwy. Dobrze jest mówić żebyś była spokojna a każda na Twoim miejscu by panikowala, ale pamiętaj ze jesteś w szpitalu, masz opiekę medyczną i w razie czego lekarze zrobią co trzeba.
Przytylam Cie mocno :-*Wiki81 lubi tę wiadomość
-
Patrycha 14 dni L4 moze wziac mąż na ciebie w ciagu roku. obojenie w jakim czasie.
moj bral np pare dni po szpitalu jak wyszlam i zostalo mu jeszcze ponad tydzien.
normalnie internista mu wypisal.
dobrze kombinujesz- mozesz wziac 2 tyg w grudniu i 2 w styczniu.
Platne 80%
tez rozwazalismy teraz L4 na mnie ale on musi pracowac w domu zeby skonczyc projekt wiec lepsze dla nas home office, bo i tak by pracowal a po co na L4.
L4 bierze po porodzie na mnie bo wtedy mowi ze 2 tyg napewno na wpisane juz jako wolne calkowicie, ujete w harmonogramie projektu i niech sie inni martią projektem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2014, 10:55
-
Coś się ze mną dzieje... hm... Patrzę w kalendarz, a tam świeci mi się 12.12.14, akurat wskoczyło - dobra data, he he he
Ale, moje samopoczucie dziś jest naprawdę zastanawiające... Mam takie bóle pulsujące na dole, dodatkowo Ala stuka mnie w sam środek brzucha, ale tak delikatnie, jakby dawała znaki (zwykle kopie na potęgę), mam uczucie mokrych "gaci", choć tam sucho, i takie zamyślenie - patrzę w punkt przez kilkanaście sekund - w próżnię, zero myśli, po czym gubię wątek, poza tym mam (przepraszam za dosłowność) rozwolnienie i wzdęcia, do tego jakoś mnie mdli... Hmmmmmmmmmmm KUMULACJA, kurna!Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2014, 10:57
-
Dziewczyny jak jest u Was czy w przychodni rejonowej, tam gdzie jest położna środowiskowa mają ktg? Ja dziś chyba pójdę się przepisać do przychodni, bo w sumie to mieszkam tu od 2,5 roku, przychodnie mam po drugiej stronie ulicy, a zapisana jestem w starej przychodni 20 km dalej. I tak sobie pomyślałam, że chyba już czas się przepisać, zwłaszcza, że malucha też tu zapiszę, bo jeździć za każdym razem do pediatry 20 km, jak mogę przejść na nogach 250m, to mi się nie chce.
-
z tego 80 % wyjdziemy lepiej niż jak by do pracy chodził. Tylko my nie jesteśmy małżeństwem ale z tego co wiemy nie musimy być. Mojego kolega tez nie jest żonaty i brał opiekę ale po porodzie. Zobaczymy co powie jutro gin i czy to wypisze
mam nadzieje ze tak bo troszkę zaczynam być niecierpliwa i chce szybko się rozpakować.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyPatrycha wrote:Ja zas przychodzę z pytaniem. Wiecie może jak to jest z opieką np. Nad żona przed porodem? Podobno opieki należy się 14 dni w roku kalendarzowym i można wziąć przed porodem. I tak dobrze kombinujac można wziąć teraz 14 dni i w styczniu 14 dni. Tylko czy napewno tak jest?
Tu jest tak treściwie opisane.
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433 -
Kasiakra ja w pon sie przepisalam do przychodni zeby miec polozna srodowiskową, bo bylam jeszcze zapisana w mamy miescie, ale nie wiem czy maja KTG, nie orientowalam sie.
I tak nie korzystam no ale w lux medzie nie maja poloznych wiec bylam zmuszona.
Nuskaw- fajny art, tresciwy faktycznieWiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2014, 11:03
-
nick nieaktualnya ja pod koniec tygodnia jadę się zapisać do przychodni, bo też jeszcze u mamy w mieście jestem zapisana hehehehe
mimo, że nie mieszkam już tam 9 lat, ale do tej pory nie było mi to potrzebne....
czyli jak zwykle wszystko na ostatni moment hehehheWiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2014, 11:07
Ag... lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny"W przypadku, gdy ubezpieczona matka dziecka, która pobiera zasiłek macierzyński w wymiarze 8 tygodni po porodzie, przebywa w szpitalu, ubezpieczonemu ojcu dziecka przysługuje za okres pobytu matki dziecka w szpitalu dodatkowy zasiłek opiekuńczy z tytułu osobistego sprawowania opieki nad nowourodzonym dzieckiem, w wymiarze do 8 tygodni, tj. do 56 dni, nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 8 tygodni życia. Wymiar zasiłku opiekuńczego w takim przypadku nie jest związany z rokiem kalendarzowym i jest niezależny od wymiaru określonego wyżej (60 i 14 dni)."
Czyli dziewczyny rozumiem, że jakby się coś stało i musiałabym zostać ja sama w szpitalu to mężowi przysługuje do 8 tyg. Opieki nad dzieckiem i dodatkowo 2 tygodnie opieki nade mną? -
Pokoik Majusi
Kiedyś Wam pisałam o firankach zamówionych i wczoraj je nareszcie powiesiliśmy
Za duże zdjecie, muszę pokombinowaćWiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2014, 11:17
kamilaaa_88, szpilka, Kawa, jonka91, Ag..., Wiki81, Chanela, Nuskaw, Malenq, MonikaDM, Ewelina88, MartaKD, kasia86, Becia81, rastafanka, Agus89, bluegirl89, Fucina lubią tę wiadomość