*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyTsh w ciąży nie jest ważne - tzn jest, ale tylko podwyższone. Bo jak jest niziutko, to normalne.
Ja mam dzien po porodzie zejść o 25. Potem po tyg o 12, 5 itd.
Mam sie stawić 1, 5 miesiąca po porodzie. Nadczynność będziemy miały na bank. Ja się tylko boje rzutu przeciwciał, bo wtedy tylko leże i boli mnie cały człowiek -
szpilka wrote:Jonka obrazek zarabisty
to w nawiązaniu do mojego wcześniejszego posta, w którym się żaliłam.. można powiększyć klikając na zdj.
To tak z przymrużeniem okaWiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2014, 22:15
ania_29, Malenq, MonikaDM, Paula44 lubią tę wiadomość
-
Ania mmmm zjadła bym
Ag jak cukry u Ciebie wyglądają po ciąży?
Kobietki, które już macie przy sobie swoje skarby najukochańsze powiedzcie jak zareagowali wasi mężczyźni na widok dzieci? Jak się spisują? Pewnie to niesamowity widok widząc swojego mężczyznę tulącego maleńką istotkę -
Ania_29 - zjadłabym ten torcik.
Masz może jakieś fajnie przepisy na ciasta na święta?Mam w planach już sernik, makowiec i babkę cytrynową, ale zamiast tej babki wolałabym coś bardziej szykownego
(choć ja tam wszystko zeżrę
)
Mnie jutro czekają zakupy świąteczne. Ehh.. jakie to w tym roku wszystko skomplikowane i trudne.Pewnie wrócę zmęczona i zsapana.
Dobrze że mąż będzie nosił te wszystkie siaty.
-
Humor mi już wrócił! A to chyba najbardziej za sprawą Filipa (ale Wy też miałyście swój wkład!)! Zaczął się wiercić i stwierdziłam koniec tego! Matka musisz się ogarnąć! Nie ma co ryczeć..!
Ja też uciekam spać...
alee na dobranoc nocnym markom zostawiam filmik o zakupach z Lidla.. była już walka o crocsy, torebki wittchen a teraz jest o... KARPIA... na pewno świąteczna atmosfera towarzyszyła tymże zakupomhoł hoł hoł...
https://www.youtube.com/watch?v=GZqXkx3r_5U#t=27
Także dobranoc! Do jutra!Agus89 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyChanela wrote:Właśnie sprawdziłam swoje wyniki online tarczycowe, chyba za bardzo spadły bo TSH wynosi 0,053. Ciekawe co jutro powie lekarz na wizycie.
Ja też mam takie niskie TSH. A badałaś FT4? Bo moja endo po wynikach FT4 w normie i takim niskim TSH kazała utrzymać dawkę Letroxu 100. Daj znać jakie będziesz mieć zalecenia od lekarza bo nie wiem czy mam iść gdzieś jeszcze na konsultacje, bo ginekolog mówiła, żeby dawkę zmniejszyć i jestem w kropce.
Edit: Teraz widzę, że już pisałaś o FT4, ale i tak daj znać co Ci powie.Ja po porodzie mam zejść do 25 i po 6 tyg. Badanie tsh i FT4. A o co chodzi z tym rzutem przeciwciał? Mi niedoczynność wyszła dopiero w ciąży więc jestem laikiem w tym temacie. Poratujcie wiedzą.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2014, 22:58
-
Agus89 przeważnie robię muffinki, np. ostatnio były czekoladowe z kremem chałwowym. W placki od pewnego czasu się nie bawię.
Z przepisów, które kiedyś sobie przekopiowałam z maminego zeszytu mam takie:
PRINCE POLO
BISZKOPT: Upiec 2 biszkopty z 4 jaj w prostokątnej formie
WKŁADKA:
6 białek
20 dag cukru
12 dag wiórek kokosowych
20 dag orzechów włoskich siekanych
4 wafelki Prince Polo pokrojone w kostkę
Białka ubić z cukrem a następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i upiec na złoty kolor
KREM CAPPUCCINO:
6 żółtek
½ l mleka
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ szklanki cukru
Z podanych składników ugotować krem. Do ugotowanego kremu wlać kawę cappuccino (3 torebki zalać ½ szklanki wody gorącej). Wymieszać, wlać do masy i zagotować z kremem. Zimny krem utrzeć z dwoma kostkami masła
KOLEJNOŚĆ:
Biszkopt, krem, wkładka, krem, biszkopt, polewa lub krem
RAFAELLO Z ADWOKATEM
BISZKOPT:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Białka ubić na pianę, ubijając dodawać cukier i żółtka, na końcu wymieszać z mąką i proszkiem. Piec ok. 40 min. w 170 st. Po upieczeniu przekroić na pół
CIASTO KOKOSOWE:
5 białek
¾ szklanki cukru
20 dag kokosów
1 łyżka mąki pszennej
Ubić białka, dodać cukier, wymieszać z kokosami, mąką i proszkiem. Piec ok. 20 min. w 180 st.
MASA1
3 żółtka
3 łyżki cukru
1 szklanka mleka
1 kostka masła
3-4 łyżki waniliowej kawy cappuccino
Żółtka i mąkę dobrze rozmieszać z cukrem i wlać do gotującego się mleka, mieszać, zagotować, ostudzić. Masło utrzeć, dodawać budyń i suchą kawę.
MASA2
½ l słodkiej śmietanki kremówki
2 śmietany „Śnieżka”
1 szklanka adwokata
1 duża paczka biszkoptów
2 łyżki kokosów
1 biała czekolada
3 łyżki słodkiego mleka
1-2 łyżeczki żelatyny
Czekoladę rozpuścić z 1 łyżką mleka. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Śmietanę kremówkę ubić ze śnieżką, dodać szklankę adwokata, pokruszone biszkopty oraz 2 łyżki kokosów. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę i żelatynę, wymieszać.
KOLEJNOŚĆ:
Połowa biszkoptu, połowa masy1, placek kokosowy, reszta masy1, druga połowa biszkoptu, masa2. Na koniec wierzch posypać wiórkami kokosowymi
SNIKERS
BISZKOPT:
5 jaj
niecała szklanka cukru
niecała szklanka mąki
Upiec 2 placki, każdy z 5 jaj
BEZA:
6 białek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
10dag orzechów krojonych
MASA:
2 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
1 jajko
½ l + ½ szklanki mleka
Ugotować krem. W malakserze utrzeć 25 dag masła z kremem i niecałą szklanką cukru
MLEKO KONDENSOWANE SŁODZONE GOTOWANE 2 GODZINY
PRZEKŁADANIE:
Biszkopt, masa, beza, mleko, biszkopt, polewa (lub masa)
PLACEK CZEKOLADOWY
CIASTO:
7 jaj
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
5 łyżek mąki
Ubić białka z cukrem, dodawać żółtka, pozostałe składniki. Po upieczeniu przekroić na pół
WKŁADKA CZEKOLADOWA:
25 dag orzechów siekanych
5 białek
15 dag cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać cukier i resztę składników.
KREM I:
½ l mleka
5 żółtek
2 cukry waniliowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
15 dag cukru
Ugotować krem. Do gorącego kremu połamać gorzką czekoladę i mieszać do rozpuszczenia, wystudzić. Utrzeć z kostką masła.
KREM II:
Dwie galaretki wiśniowe rozpuścić w ½ l wody, wystudzić. Dodać do nich 1 słoik wiśni smażonych lub słoik dżemu z wiśniami.
PRZEKŁADANIE:
Ciasto, mała warstwa kremu I, tężejąca galaretka (krem II), wkładka, reszta kremu, ciasto
Bardzo dobry i często robiony jest tzw. trociniak, przepis chyba taki
http://anit-gotuje.blogspot.com/2013/11/trociniak.html
Mogę też polecić grysikowiec - prosty, dość szybki w przyrządzeniu, tylko trzeba go zrobić wcześniej żeby odpowiednio zmiękł. Tak przynajmniej 1 dzień wcześniejWiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2014, 23:08
Agus89, Ag..., Bounia, Malenq lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Od jakiegoś czasu mam smaka na śledzie z cebulką. Późnym wieczorem wpierdzielam. Trudno. Ale... wczoraj zagryzałam je mandarynkami, a dziś ciastkami w czekoladzie...
http://emoticoner.com/files/emoticons/red-crab/ops-red-crab-emoticon.gif
Boję się jutra.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2014, 00:11
Gwiazdeczka27, jonka91, Chanela lubią tę wiadomość
-
Kochane, 2 godziny temu skończyłam 38 tydzień i zaczyłam 39
Godzinę temu poczułam kopnięcie małej na pęcherz a potem znajome uczucie.. po nogach polało się jakby ktoś wylał pół litra wody.. Przez godzinę delikatnie ale cały czas się leje, teraz lekko przestaje.. dobrze że miałam podpaski bella maxi
Jestem już po prysznicu, nie mam skurczy, żadnych bóli tylko ręcę ze stresu i podekscytowania drżąmała się rusza więc jest chyba dobrze.. wody czyste przeźroczyste więc ksiązkowo
Zadzwoniłam do szpitala, powiedzieli żeby spokojnie brać torbę i przyjeżdzać, nie czekać
A więc z wielką niewiadomą......... Jedziemy!!!
ps. nawet nie mam ucisku, ani żadnych kłuć na szyjkę więc sądzę że trochę to potrwa..będę informować jak się da!
Trzymajcie kciuki, niech wasze modlitwy będą ze mną i małą HaniąWiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2014, 02:23
Malenq, Wiki81, Ag..., nix, Goosiaczek2, Bounia, Paula44, ania_29, Gwiazdeczka27, Agus89, OliOla, marrtka, Pinia108, belldandy, Becia81, lwuska55592, rastafanka, zielarka, jonka91, Tymi, kamilaaa_88, isabelle, renia83, szpilka, agnesik, Patrycha, szczesliwa89, ana7227, Ewelina88, Nuskaw, Maud11, Martaaa, MonikaDM, Viv78, Chanela, Kawa, M4DZI4, Agula92, Emca, bluegirl89, Cookie, kejti91 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny