*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAg ja sobie poradzę, jak tylko urodzę i się ogarnę, ale póki co nie mam do niego siły, zresztą do czegokolwiek.. a chciałabym mieć czysto w domu, zeby coś się zainteresował tematyką dziecięcą- na początku ciąży sobie myślałam że musi do tego dojrzeć ale jak widać dalej nie dotarło.
-
Ja np nie wymagam od męża by kupował coś małej chodź ostatnio mnie zaskoczył bo staną w dziale z pluszakami i chciał chyba ze 3 wziąć a ja mu nie kazałam. Bo 4 kartony zabawek czeka do zabrania od mojej bratowej wiec po co kupować nowe. A jeśli chodzi o ciuszki to też nic nie kupił, ale nie jestem na niego zła z tego powodu, myślę że z czasem mu samo przyjdzie a jeśli nie to trudno. My mamy taki instynkt facetom to co dla nas jest oczywiste im wydaje się bardzo skomplikowane.
-
Chanela wrote:Wiki, ale tylko w dniu CC nie jadłaś nic tylko kroplówki, a następnego dnia już jakieś papki dostałaś do jedzenia? Lekarz pytali o wypróżnianie? Od początku tak mocno kazali szorować czy już po wyjściu do domu? No i pytanie odnośnie koszul. Bo ja mam napisane że mam mieć ze 3 sztuki. Faktycznie aż tyle jest potrzebne?
CC miałam o 13:20, a drugiego dnia rano dostałam kleik i suchary i tak cały dzień. Tylko że ja już dzień wcześniej nic nie jadłam od kolacji. Dlatego byłam taka głodna.
Tak musiałam sie wypróżnić w szpitalu - dostałam czopka. Tu chodzi o to czy po zabiegu jelita pracują, czy nic tam sie nie zawinęło i "popsuło". Dla swojego dobra trzeba to sprawdzić w szpitalu.
Odn szorowania rany, mi na 3 dzień lekarka powiedziała. Dzień wcześniej inny lekarz patrzył i brzuch dotykał czy miękki. Także myślę, że to trzeba było robic juz na drugi dzień. Bo pytała jak myję, a ja mówię że płynem delikatnie, a ona powiedziała że to trzeba dobrze szorować, żeby strupków nie było, bo brzydko się zagoi. Tę koszulę po zabiegu zdjęłam, chociaż była czysta. Ja byłam 6 dni więc 3 zużyłam, chociaż żadnej nie wybrudziłam krwią. Ale będąc 2 lub 3 dni to zależy. Jak czysta to pewnie i 2 by wystarczyły. Może nawet 1. Kwestia tego jak się zmienia. Ja na noc inną zakładałam, a w dzień zmianiałamWiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2014, 21:33
www.styczniowki2015.phorum.pl -
Mój mężu też nic nie kupił dla młodego. A wręcz w 12tc jak kupiłam na wyprzedaży ciuszki to chciał mnie wysłać z powrotem do sklepu z nimi, bo to było podobno za wcześnie na kupowanie czegokolwiek.. Ojj w tedy baaardzo się na niego zeźliłam!! Ryczałam chyba ze 2h.. Ogólnie wszystko ja kupiłam, załatwiałam, wybierałam..
Do czasu aż byłam w miarę na chodzie do 33tc ja prałam, sprzątałam, codziennie gotowałam i ogarniałam wszystko! Dopiero jak byłam zmuszona do leżenia to troszkę mi pomagał, nie powiem, że robił jakoś strasznie dużo.. ale troszkę pomagał. Dużo więcej zawdzięczam teściowej.
Dopiero niedawno zaczął normalnie, otwarcie rozmawiać ze mną na temat ciąży, porodu, ojcostwa..
No nic troszkę czasu zajęło mu dojrzewanie do zwykłej rozmowy czy pomocy mi.
Mam nadzieję, że zmieni się jeszcze troszkę już po porodzie w 100% zaangażowanego faceta, męża i ojca i będzie mnie troszkę odciążał w codziennych obowiązkach..
Sam mężu mówi, że on w pełni dojrzeje dopiero po 40.. a do tego czasu będzie dużym dzieckiem.. Facetom po prostu tak łatwiej.. zrzucić wszystko na nas.. Choć wiadomo bywają również wyjątki..!Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2014, 21:32
-
Wiki a miałaś pas? U nas do pionizacji już musisz mieć ubrany
GWiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2014, 21:50
Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
Wiki81 wrote:Widziałam na listopadówkach, że dziewczyny takim maluchom po piersi dają mm i przepajaja wodą i koperkiem. W szoku jestem, bo ja mam zalecenie ze szpitala, że sama pierś wystarczy. Zielarko chcesz coś doradzić?
No ja też jestem w szoku, u mnie w szpitalu nie przepaja się dzieci wodą ani rodzice nie mają w zaleceniach, żeby to robić. A co do podawania mm po piersi - można sobie tym strzelić samobója, bo laktacja nie będzie się rozkręcać do potrzeb dziecka, mleka zawsze będzie za mało. To już dużo lepiej ściągnąć laktatorem resztę mleka, którego dziecko nie chciało wyssać z piersi, a było nadal głodne i wtedy podać butelką. Ja tak czasem robię jak jestem u małej, bo ona jeszcze nie ma tyle siły żeby wyssać sobie z piersi całą porcję i szybko się męczy. Donoszone dziecko bym przystawiała do skutku i tak często jak chce.
zielarka, Wiki81 lubią tę wiadomość
-
Wiki, nie wiem dlaczego ktoś podaje mm jesli jest pokarm, jak pisze Isabelle to samobój, bo pokarm produkuje się na zasadzie popytu i podaży.
Jeśli dziecko ma kłopoty z brzuszkiem mama może pić herbatkę koperkową, która dodatkowo pokręca laktację i pomaga przy kolkach.
dopajać czymkolwiek naprawdę nie potrzeba, pierwsza faza mleka jest wodnista, nawadnia maluszka. Niesamowite jest to, że pokarm mamy sie dostosowuje do potrzeb, jesli w czasie lata sa upały, wodnistej frakcji mleka jest więcej, dziecko ma co pić i nie potrzeba dopajać malucha żadnymi herbatkami czy wodą.
isabelle, nix, Chanela, Wiki81 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDzień dobry.............
Jesteś w 39 tygodniu ciąży
(38 tyg. i 0 dni)
Miesiąc: 9
Trymestr: 3
Wiek płodu: 36 tydzień
Data porodu:
11 stycznia 2015
(pozostało 14 dni)
Jeszcze 6dni i moja córka może się "wypychać" na Świat - POZWALAM:)
nix, Wiki81, szpilka, Ewelina88, Agus89, Goosiaczek2, jonka91, Chanela, Karolajla, zielarka, Gwiazdeczka27, bluegirl89, M4DZI4, isabelle lubią tę wiadomość
-
kasiakra wrote:Hej!!! Bardzo boli mnie gardło, wiem, że niedawno któraś z Was polecała domowe płukanki, ale jakoś nie mogę ich odnaleźć. Byłabym wdzięczna za przypomnienie przepisu roztworu.
Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość
-
Malenq wrote:Dzień dobry.............
(38 tyg. i 0 dni)
Data porodu:
11 stycznia 2015
(pozostało 14 dni)
Ta sama wiadomośc mnie powitała! Ja mojej pozwalam 2 stycznia.
Malenq, Wiki81, jonka91, Chanela lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Malenq wrote:Dzień dobry.............
(38 tyg. i 0 dni)
Data porodu:
11 stycznia 2015
(pozostało 14 dni)
dzień dooooobry i mnie zastała taka informacjaJa tak samo jak Ewelina pozwalam na wyjście już 2.
Malenq, jonka91, Ewelina88, Chanela, zielarka lubią tę wiadomość