X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • neharika Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    liliana dziękuję :)

liliana lubi tę wiadomość

• agnb6 Ekspertka

Wysłany: 17 czerwca 2014, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    neharika wrote:
    agnb6 to masz takie objawy i smaki jak ja :) też mam wieczorne mdłości i zastanawiam się czy to nie od zastrzyków, bo robię sobie koło 21 i potem mnie mdli. też robię sobie je sama, już przywykłam, ale jak zapadła decyzja o zastrzykach to byłam przerażona, kiedyś kilka lat temu je stosowałam i zemdlałam z igłą w brzuchu :) no i teraz się bałam że nie dam rady ale jestem twarda i jest ok :) a czy masz je refundowane? czy musisz je brać całą ciąże?

Ja muszę brać te zastrzyki tylko w trakcie, gdy biorę progesteron (a właśnie biorę od 2 tyg, na tą odklejającą się kosmówkę). Będę musiała je tez brać, jeśli będę musiała leżeć w ciąży i potem 6 tyg po porodzie (takie mam zalecenia od hematologa, bo żylaki mam i miałam kiedyś epizod zakrzepu w nodze).
    Ja nie płacę nic kompletnie za te zastrzyki, ale mieszkam w IT i od niedawna jestem bezrobotna, a tutaj osoby które są bezrobotne nie muszą płacić ani za leki, ani za pobrania krwi itp. Płacę oczywiscie za wizyty i usg, bo robię prywatnie.

Aniołek [*] 5tc - 15/08/2012
    Aniołek [*] 9tc - 22/10/2013 (pusty pęcherzyk)
    Aniołek Karolek [*] 21tc - 11/09/2014
  • neharika Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agnb6 jak dobrze że tam masz taką możliwość :) że państwo wspiera ludzi bezrobotnych, pewnie gdyby wprowadzili takie zasady w naszym kraju to wzrosłoby bezrobocie :) heheh
    właśnie ja też mam żylaka po poprzedniej ciąży, no i miałam zakrzep w tej nodze 3 lata temu, dlatego już kiedyś stosowałam heparynę. Mam nadzieję że nie bedziesz musiała leżeć cała ciąże :)

• Cynamonek30 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja biere kwas foliowy 0,5 i na ulotce jest napisane żeby skonsultowac sie z lekarze
    przed zastosowaniem :) masakra Kwas foliowy wydawany na recepte ...może człowieka skołowac opis :)

zi13skjo0ong6u20.png
  • Chanela Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 14:34

Cynamonek30 lubi tę wiadomość

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chanela wrote:
    Cynamonek na receptę są duże dawki kwasu 5 mg i 15 mg. A bez recepty 0,4mg. I te duże dawki są stosowane tylko w uzasadnionych przypadkach. Bardzo dobrze że są na receptę bo ludzie uwielbiają wszystko co jest w dawkach maksymalnych.

Jutro wizyta u lekarza i zakładanie karty ciąży. Trochę się boję :(

Słyszałam, ze kwasu foliowego nie mozna przedawkować, ale normalnie w ciąży zalecana jest dwka 0,4.

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • agnb6 Ekspertka

Wysłany: 17 czerwca 2014, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neharika, a Ty musisz brać tą heparynę całą ciążę? Z jakiego powodu?

• agnb6 Ekspertka

Wysłany: 17 czerwca 2014, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chanela, będzie dobrze, trzymam kciuki za jutro!

• Chanela Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 14:34

isabelle lubi tę wiadomość

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • neharika Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2014, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chanela trzymam kciuki za wizytę, napisz nam po. Na pewno wszystko będzie dobrze :)

Ja biorę kwas 0,4 ale dwie tabletki dziennie, bo trochę więcej ważę, a też lekarz mi mówił że tego nie da się przedawkować, więc ok :)

agnb6 ja biorę zastrzyki ponieważ dwa razy poroniłam z nieznanych przyczyn, wszystkie wyniki mam bardzo dobre, zrobiłam mnóstwo dodatkowych badań. W drugiej ciąży pojawił się żylak na nodze, nie wiem czy on jest wskazaniem do clexane, ale ginekolog zalecił zastrzyki na wszelki wypadek, a na następnej wizycie zdecyduje dalej. Biorę je od 4t1d ciąży. Początkowo miałam prać cały czas i jeszcze 6 tyg po porodzie, ale teraz badają mi układ krzepnięcia i wszystko jest ok, więc nie wiem co zdecyduje lekarz. Po prostu skoro przyczyna poronień jest nieznana, to robi co może żeby mi pomóc.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2014, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry kochane :)
    Ja już wyprawiłam męża do pracy :), w nocy przyjechał mój tata, ale rano wyjechał do mamy (bo ona póki co też jest w DE jeszcze przez 1,5 miesiąca, ale ok. 250 km od nas) i razem przyjadą w piątek i będziemy weekendować wspólnie. A ja na razie się byczę przez komputerem, ale zaraz idę zjeść coś zdrowego i lecę do szkoły...mam wrażenie ze juz z tego niemieckiego to nic mi do głowy nie wchodzi :/

Dziewczyny, może pogadamy o... macie juz upatrzony np. wózek, albo łóżeczko, mebelki :)? I jak u Was z imionami, niektóre pary mają imię wybrane na długo przed planowaniem ciąży (np. mój mąz już chyba na 2 randce mi powiedział, ze jego córka będzie miała na imię Julia, nie przypada mi do gustu).

Ja np. kiedys zakochałam się w jednym wózku, nie jest mega drogi, no i teraz mojemu M też się podoba i jak już po oglądnieciu i pojeżdżeniu na zywo będzie nadal nam się podobać to zostanie zakupiony. Nasz typ to ABC Design Turbo 6S :) Tylko z zakupem poczekamy do mementu aż dzidzia się urodzi lub krótko przed, bo po 1. i tak od razu na spacer się nie wyjdzie, a po 2. bedzie juz lecial okres gwarancyjny od zakupu, wiec mysle że nie ma co się spieszyc z kupnem wózka.
    Łóżeczko spodobało mi sie jedno na Allegro z wyposazeniem, i na pewno je kupimy właśnie w PL, i już chyba w sierpniu bo wtedy akurat będziemy w PL (jak bedziecie chciały to pokażę Wam link).
    Ubranka moja mama już by chciała kupować, ja zresztą tez, ale poczekamy jeszcze jakiś czas :)
    A imiona...na razie to typy, konkretnie nie wiemy czy tak zostanie, ale najbardziej podoba nam się Hanna i Philip, ale tez np. Isabell i Julian. Mnie się podoba strasznie Sofia i Marcel, ale mój M kręci nosem strasznie :)

Wiem, ze strasznie dużo czasu przed nami ale tak się zastanawiam czy tylko my oszaleliśmy, że juz o tym myslimy czy Wy też? ;)

Aha...pytanie do dziewczyn, które mają zimowe dzieciaczki...kombinezonik się kupuje większy czy nie...np. na początek rozm. 56? Oczywiscie pomijając fakt, ze na usg moze wyjsć ze dzidzia będzie większa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2014, 07:36

• Ag... Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2014, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dzis USG o 17, ale juz sie stresuje:/

Cynamonek30 lubi tę wiadomość

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Agus89 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2014, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć.

Monika - ostatnio też myślałam, żeby poruszyć taki temat. Jestem kompletnie zielona tych sprawach. Czytam trochę o wózkach. Podobają mi się x landery. Swoją drogą to mam dylemat czy kupić 2w1 czy 3w1. Na szczęście mamy jeszcze sporo czasu.
    Łóżeczko chcemy takie zwykłe z szufladą na dole.
    Ciuszki zacznę kupować w sierpniu, bo będę u UK, a tam są fajne. :) W sumie to już mam 2 bodziaki i skarpetki kupione. :D Ale to tak przez przypadek wyszło. :P
    Ja to najchętniej już bym zaczęła wszystko kupować, ale mój Mąż czuwa. :D Ja lubię mieć wszystko zaplanowane, poukładane i przemyślane. A on jak zwykle przeciwnie. Zawsze powtarza, że mamy jeszcze tyyyle czasu itp. :)
    Imion też nie mamy wybrane, bo mamy jeszcze czas. :D :D

43kt9vvj5d2sqlej.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2014, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag...trzymam kciuki :)

Agus89, u nas z tymi imionami to tak jakoś samo wyszło, kiedyś gadaliśmy i tak póki co jest, ale zgadzam się ze jest jeszcze masa czasu i typy moga się zmienić :) łóżeczko też z szuflada chcę, bo myślę, ze to praktyczne wykorzystanie przestrzeni pod łóżeczkiem :)
    My chcemy też wlasnie powoli od sierpnia coś kupowac, bo z jednej strony niby tyle czasu, a z drugiej nie chcemy wszystkiego naraz kupować, np. mebelki kupimy też wcześniej (pewnie wrzesień/październik) bo podobno musza odleżeć jakiś czas, mąż wyczytał, ze do świerzych mebli nie powinno sie wnosic noworodka :) A znowu też, czy np. w grudniu z brzuchami i wielkich kurtkach bedzie nam się chciało latac po sklepach?? Mnie pewnie nie bardzo...hihi.

A ogólnie to pomyślałam, ze to moze być dla nas fajny temacik :)

• Wiki81 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2014, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie. Gratuluję ostatnich badań a Tobie Ag Jeszce 8 h cierpliwości życzę. Wszystko musi być dobrze. Tylko myśl pozytywnie.
    Ja z objawów mam większe piersi ale już raczej nie bolą, problemy z cerą i dekoltem i duuzzzyyy brzuszek. Chociaż w pracy jeszcze nikt się sam nie zorientował. Co do zapachów z lodówki wszystko trzymam w pojemnikach i mam kawę w lodówce mielona i nie mam żadnych nieprzyjemnych zapachów. Polecam.
    Zakupiłam paski do sprawdzania ph w pochwie i wiem samą co się dzieje z intencjami. Polecam również.
    Łóżeczko wózek i inne główne sprzęty mam po pierwszym synku. Mam nawet kilka ubrań ciążowych. Także tu mam lekko.

Miłego dnia. Ja dziś dalej w delegacji i czeka mnie cały dzień uprzejmości.

www.styczniowki2015.phorum.pl
  • neharika Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2014, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag...trzymam kciuki, o której masz usg?

Monika pokaż link do łóżeczka, też zawsze myślałam o takim z szufladą, mamy mało miejsca w sypialni. Większość rzeczy będę kupowac po porodzie, albo tuż przed. Ale wcześniej muszę wybrać, żeby potem tylko zamówić, na razie nie chcę nic kupować, musimy jeszcze troche poczekać. W dwóch pierwszych ciążach imiona były wybrane od początku, tym razem odkładam tą decyzję na po 20 tyg :)

• Agus89 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2014, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika myślę że w grudniu nie będzie nam się chciało biegać po mieście i załatwiać wszystkiego na ostatnią chwilę. Ja się będę wtedy denerwować i krzyczeć na męża "jeszcze to i to trzeba kupić" a potem desperackie "mówiłam żeby to wcześniej kupić". :D Zresztą w grudniu jest świąteczny szał. Myślę, że sporo rzeczy kupię przez internet. Mój mąż wyjeżdża do UK na pół roku i będę sama, więc nie będę tego wszystkiego sama dźwigać. :)

43kt9vvj5d2sqlej.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2014, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neharika o 17:)
    ja tez najchetniej kupowalabym juz wszytsko ale wstrzymuje sie chocby do lipca:)w sumie to juz niedlugo

moj mąż strasznie chce mieć jakies ubranko juz i wziac sobie do Szwajcarii:) wylatuje akurat 23.06 wiec kupie mu jakies spioszki na dzien ojca;)

wózek mam juz wybrany, łóżeczko chce biale z szufladami z Ikei.
    brzucha nie mam jakiegos duzego ale jeansy mnie cisną. kupilam kilka par letnich spodni na gumce ( btw promod.pl ma juz przeceny:P ) ale jeansy to jeansy. H&M mial tylko dzwony ciążowe:/ wiec szukam jakis sensownych rurek ciążowych:)

milego dzionka;) nie zaglądam tu juz przed wizytą bo sie stresuje nadmiernie wtedy:)

do " zobaczenia" wieczorkiem:)

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2014, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Dziewczyny kwas foliowy można PRZEDAWKOWAĆ, nie ze skutkiem dla nas a dla dzidzi!!! Poczytajcie sobie, też byłam zaskoczona jak mi powiedział to szwagier (lekarz) astma, problemy z układem oddechowym, mniejsza wydolność płucna...!!!

Mam dziś USG na 10 piję kawę i się zbieram. Trzymajcie kciuki! :*

Ag.. czekam na relacje z Twojej wizyty :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2014, 09:10

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2014, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę że trwa dyskusja zakupowa :)
    Myślę że warto łóżeczko z wyprawką kupić na allegro są bardzo tanie i ładne np. 285zł
    http://allegro.pl/lozeczko-dzieciece-4-kolory-materac-posciel-gratis-i4307851985.html
    ceny się wahają od 250-> w góre
    Osobiście też uważam że lepiej zrobić zakupy w przedziale październik/listopad bo nie bede później w zaspach jezdzić jeśli spadnie śnieg:)

zielarka lubi tę wiadomość

‹‹ 168 169 170 171 172 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ