X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • bluegirl89 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do obiadku to ja mam dzisiaj kotlety mielone, młode ziemniaczki i do tego buraczki(ćwikła) własnej roboty. Wracając do wątku snów, to ja od 3 dni mam masakryczne i mega realne, albo śni mi się, że mnie ktoś dusi i to było dwa razu z rzędu, raz nawet było to dziadek nieboszczyk mojego mężai wtedy obudziłam się cała się trzęsąc. Dziś śniło mi się, że byłam na pogrzebie uwaga Harrego Pottera:/ i żeby mu było przyjemniej załatwili mu kompanów w innych trumnach, które koło mnie otwierali:/ masakra jakaś :/
    Ja na genetyczne mam się umawiać pod koniec miesiaca, sama jestem ciekawa na kiedy uda mi się wcisnąć.
    A pytanie jeśli się chodzi prywatnie to prenatalne są dodatkowo płatne? Jak tak to ile?

Pozdrawiam wszystkie mamuśki :D
    Miłego dnia

ex2bhdgejfu72ae7.png
    km5shdgeqwm0rb9j.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2014, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agus89 wrote:
    Jejku jak ja bym chciała zjeść taki obiad. Też robiłam taką zapiekankę przed ciążą. Teraz nie mogę jeść praktycznie nic. :/ ale dla dziecka wszystko przecierpię :)

Agus89, a Ty faktycznie nie jesz prawie nic? A jak Twoja waga?

Pytam, bo sama mam taki jadłowstręt, że na razie schudłam 3 kg. Niby to normalne, że w I trymetrze można schudnąć, ale ja się martwię o dzieciątko, przecież z czegoś musi rosnąć? Na samej wodzie i kilku rzeczach na siłę (banan, brzoskwinia, suchy chleb) no i witaminach ciążowych, myślicie że da sobie na razie radę? :/
    Takie rzeczy co wciągałam przed ciążą teraz mogą dla mnie nie istnieć...

Agus89 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2014, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prenatalne mam prywatnie 240zł, plus te testy dodatkowe (jeśli się chce)440zł coś koło tego (nie dosłyszałam dokładnie bo miałam kiepski zasięg) :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2014, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maud nie martw się, ja jestem klasycznym chdzielcem, nie lubię się objadać, u mnie śniadanie to kawa, poźniej lekki obiad, czasem jestem bez kolacji, owoców i warzyw raczej nie jadłam więc wprowadziłam zasadę przynajmniej jeden owoc i warzywo dziennie i wiesz co? Wg USG jestem prawie tydzień do przodu jeśli chodzi o wielkość dzidziulka :) Co z punktu ostatniej @ i owulki jest poprostu nie możliwe ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2014, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bluegirl89 wrote:
    A pytanie jeśli się chodzi prywatnie to prenatalne są dodatkowo płatne? Jak tak to ile?

Ja się spotkałam z dwiema opcjami (przy chodzeniu prywatnie).
    Mój ginekolog stwierdził, że on się w tym badaniu nie specjalizuje, są od tego ludzie z certyfikatami, którzy robią to codziennie i mają odpowiedni sprzęt i wysłał mnie do takiej placówki. Tam koszt - 250 zł.
    Natomiast Pani ginekolog znajomej powiedziała, że nie ma potrzeby wykonywać tego badania tak dokładnie (jeżeli zamierza się tak czy siak urodzić) i zmierzyła podstawowe parametry u siebie na wizycie (choć dość wcześnie jak na wiek dzieciątka) i było to w ramach płatności za normalną wizytę...

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2014, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg mnie jeśli ktoś mimo wszystko (poważnych chorób serca, zespołu Downa, niedorozwoju) chce urodzić to nie ma sensu wydawać kasy na te badanie. Bo nic to nie zmieni oprócz tego że sie popadnie w depresje a i tak bedzie musiało pogodzić się z obecnym stanem, przyzwyczaić do tej myśli. Jeśli wyjdą złe wyniki oczywiście.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2014, 11:43

Ewelina88, agattee lubią tę wiadomość

• Selene Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem z siebie dumna - zrobiłam 4 słoiki dżemu truskawkowego :D

Kawa, agnb6, Martaaa, M4DZI4, szpilka, isabelle, jonka91 lubią tę wiadomość

eNortjKzUjIytDAwMVKyBlwwFXACzg,,50.png
  • agnb6 Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2014, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wpadłam się przywitać i powiedzieć, że dziś zaczął mi się 11 tydzień! :)
    U mnie na obiad dziś pasta amatricana, mąż mi zrobi- zażyczyłam sobie, bo mi się chce czegoś ostrego :)))

Obejrzałam wszystkie Wasze linki do wózków- ile to wzorów i kolorów! Dla mnie to wciąż czarna magia...
    Smacznych obiadów! :)

Aniołek [*] 5tc - 15/08/2012
    Aniołek [*] 9tc - 22/10/2013 (pusty pęcherzyk)
    Aniołek Karolek [*] 21tc - 11/09/2014
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2014, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawa wrote:
    Wg mnie jeśli ktoś mimo wszystko (poważnych chorób serca, zespołu Downa, niedorozwoju) chce urodzić to nie ma sensu wydawać kasy na te badanie. Bo nic to nie zmieni oprócz tego że sie popadnie w depresje a i tak bedzie musiało pogodzić się z obecnym stanem, przyzwyczaić do tej myśli. Jeśli wyjdą złe wyniki oczywiście.

Ja z jednej strony też tak uważam. Urodzę dziecko choćby badanie nie wiem co pokazało.

Ale z drugiej strony badania te, przynajmniej wg opisu pracowni, do której jestem zapisana, sprawdzają też wiele cech anatomicznych. Jeżeli coś wyjdzie nie tak, będzie można obrać jakiś scenariusz postępowania wspólnie z lekarzem, omówić ewentualne sposoby leczenia...

Długo się zastanawiałam nad tym co jest lepsze i ja osobiście chyba wolałabym wiedzieć wcześniej o ewentualnych problemach i przygotować się na przyjście takiego maleństwa niż np. dowiedzieć się zaraz po porodzie i zamiast zapewnić mu najlepszą opiekę i najwięcej miłości to załamać się całkiem...

Ale to takie tylko moje przemyślenia, nie chcę nikogo wprowadzać w taki nastrój! Sama czekam na piątkowe badania i chcę myśleć pozytywnie. Wszystkie nasze dzieciaczki będą zdrowe i piękne i najfajniejsze :)

Kawa lubi tę wiadomość

• Agus89 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maud11 wrote:
    Agus89, a Ty faktycznie nie jesz prawie nic? A jak Twoja waga?

Pytam, bo sama mam taki jadłowstręt, że na razie schudłam 3 kg. Niby to normalne, że w I trymetrze można schudnąć, ale ja się martwię o dzieciątko, przecież z czegoś musi rosnąć? Na samej wodzie i kilku rzeczach na siłę (banan, brzoskwinia, suchy chleb) no i witaminach ciążowych, myślicie że da sobie na razie radę? :/
    Takie rzeczy co wciągałam przed ciążą teraz mogą dla mnie nie istnieć...

Jem bardzi mało. Tylko chleb z masłem na śniadanie, na obiad same ziemniaki z koperkiem. Potem trochę truskawek i czereśni. Wieczorem kawałek suchej bułki :)

W ogóle nie czuję głodu i mogłabym nic nie jeść. Na wizycie mówiłam ginowi, że praktycznie nic nie jem. A ze względu na anemię, która wyszła mi z morfologii dostałam do mojego dziennego zestawu tabletek jeszcze ekstra dawkę żelaza.

Waga spadła o 4 kg.

Dziecko jest zdrowe i rozwija się prawidłowo. A waga jeszcze zdąży wzrosnąć. :)

Maud11 lubi tę wiadomość

43kt9vvj5d2sqlej.png
  • Agus89 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już mam dżemiki truskawkowe porobione. Do tego zrobiłam jeszcze syrop z kwiatów czarnego bzu, który jest dobry niby na przeziębienie. :) Na pewno przyda się zimą. :)

Selene lubi tę wiadomość

43kt9vvj5d2sqlej.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nie przytylam nic,
    a co do ceny badania genetycznego to 240zl. to juz jutro:)

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Patrycha Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2014, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie 180 i za test pappa i bete zapłaciłam 52 zł :)
    mój gin ma podpisaną umowę z laboratorium i mam o połowę niższe ceny

Ag... lubi tę wiadomość

Aniołki 24.07.2013

relgio4pvwnm6mxt.png

• Martaaa Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak prywatnie to pewnie drożej... podzwoń popytaj.

U mnie na obiad schabowe z ziemniakami i fasolką szparagową a na deser świeżo pieczone bułeczki drożdżowe z jagodami :) Ciasto już rośnie hihi :)

M4DZI4 lubi tę wiadomość

relgh371rphwpz6l.png
  • Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie te badania razem z wizytą kosztują 380 zł ale ja chodzę prywatnie i lekarz do najtańszych nie należy. Mam mieć wizytę 7 lipca ale też się właśnie z mężem zastanawiamy bo nie jestem w żadnej grupie ryzyka,a co ma być to będzie. Ja należę do osób, które panikują więc potem całą ciąże byłoby zamartwianie się a to pozytywnie nie wpłynie na dzidziunie, więc raczej zrezygnujemy.

zplX18SyZp.gif
    https://www.maluchy.pl/li-70300.png
  • Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak w ogóle to może mi któraś z was powiedzieć jak sobie ten suwaczek ustawić pod wpisem bo od 3 dni próbuje i nie mam pojęcia.;/

zplX18SyZp.gif
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aby umieścić suwaczek:
    kliknij na suwaczek jednej z dziewczyn - przekieruje Cię do odpowiedniej strony.
    Postępuj zgodnie z instrukcją na stronie
    Na ovufriend w prawym górnym rogu wejdź w ustawienia, wybierz zakładkę SPOŁECZNOŚĆ, skopiuj link ze strony suwaczka BBCode i wklej w oknie "twój podpis na forum" (w zakładce SPOŁECZNOŚĆ)

mhsvp07w3ex0n696.png
  • Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje bardzo. :) Niby takie proste a nie wiedziałam gdzie wkleić ten link .:)

zplX18SyZp.gif
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciesze się, że pomogłam i się udało :)

mhsvp07w3ex0n696.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawa wrote:

Dokladnie, dlatego my tego badania nie robimy i zdecydowalismy o tym razem. W rodzinie nie bylo zadnych ciezkich chorob, jestesmy mlodzi wiec nie spodziewamy sie przykrych niespodzianek. Jednak cokolwiek by nie bylo, dziecko urodze i wychowam.

Dzis zaczynam II trymestr :) Za 2 tygodnie kolejna wizyta, moze juz dowiemy sie cos na temat przewidywanej plci. Ginka mowila ze bedzie to juz raczej mozliwe ale tez zalezy czy maluszek bedzie wspolpracowal. Mimo wszystko jestem bardzo ciekawa i nie moge sie doczekac ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2014, 13:42

Cynamonek30, Ewelina88 lubią tę wiadomość

wff22n0ab6iac00e.png
‹‹ 198 199 200 201 202 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ