*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyisabelle wrote:Moja też się zawsze budzi po spacerze, nigdy nie pospała dłużej, przekraczam próg mieszkania i oczy jak 5 zł.
Co do smoczków LOVI 3-6 msc nasza logopeda odradzała ich zakup, bo mają podobno bardzo dużą "kulę", a to niedobrze dla rozwoju mięśni okrężnych ust malucha. Zalecała smoczek prosty, symetryczny nie kuleczkowy. Nie szukałam jednak jeszcze, ale podobno Avent ma takie.
U mnie Tomek tak samo, budzi się i oczy jak 5 zł jak wjeżdżam na klatkę schodową
Rzeczywiście Avent ma takie - ja mam Lovi i Avent i on jest podobny kształtem do Lovi tylko ma właśnie tę kulkę trochę mniejszą i spłaszczoną. Tylko Avent nie ma wyprofilowanego tego plastiku który przylega do buźki więc się jakby mniej "trzyma"
-
Ja od poczatku nie chcialam smoka, a mialam strasznie krzywe zeby. Jedynki, jak u krolika, skierowane do przodu. Dwojki z kolei rosly pod skosem ale nie do przodu tylko do tylu. Zeby mi sie nie miescily w paszczece i dlatego rosly, jak chcialy. Usunieto mi 4, zeby reszta towarzystwa sie zmiescila. Zalozyli mi staly aparat na 2 lata i teraz zeby mam prosciutkie☺.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2015, 14:41
-
MartaKD wrote:Tez nie wiem jaki kupic smoczuś po 3 miesiącach.ale wiecie co,ja ciągnęłam smoka 4 lata i pewnie te smoczki nie byly rekomendowane przez logopedow:) i nie mam wady zgryzu

Nie jest powiedziane, że dawniej smoczki były złe. Może miałaś odpowiedni?
Na pewno nie było tylu rodzajów, kolorów i wzorów co teraz... Nie namawiam, że musicie teraz koniecznie iść z dzieckiem do logopedy dopasować smoczek, bo w przeciwnym razie na pewno dziecko będzie miało wadę wymowy itd. Prawdopodobnie nie będzie miało, a jeśli będzie to pewnie nie tylko przez smoczek, ale jakieś indywidualne predyspozycje. My związku ze skrajnym wcześniactwem mamy opiekę logopedy w Ośrodku Wczesnej Interwencji, więc korzystamy. Dla mnie takie rady są ważne, bo najbliższe miesiące i lata to walka o bezproblemowe wyjście z wcześniactwa, czyli duszenie w zarodku ewentualnych opóźnień w mowie, czuwanie nad prawidłową wymową, a wcześniej właściwym przyjmowaniem produktów stałych itd.
-
nick nieaktualny
-
hej

u nas dzis szaroburo i ponuro
Co robię ja:
myję od pasa w dół (mąż się zle z tym czuje)
masuje po kpieli
kp
przewijam
spiewam
Mąż:
nosi po pracy
spaceruje w weekedny zebym miala czas dla siebie
myje od pasa w górę
Co do problemów to Dziewczyny u mnie jest tak,że jak palcem nie wskażesz co ma zrobić kupić itd to sam inicjatywy nie wykaże.. powiem Wam,że mnie to zaczyna już mega męczyć. Chciałabym czasem nie myśleć o wszystkim przy Milence i w domu, bo wiem, że jak sama czegoś nie zrobię nie wskażę to nie będzie to zrobione..
Wczoraj dopadła mnie jakaś lekka deprecha i trzyma do dziś. Nie wiem czy kwestia pogody czy co.. jakoś mi po prostu nijak jest.
Poza tym moja Córka ma fazę mama - tylko przy mnie się uspokaja... czasem do tego stopnia,że uśnie ja idę się kąpać a ta oczy w 5 złotych i płacze. Mąż ją nosi huśta wymyśla a ta cały czas płacze.. dopóki nie przyjdę..
ja po spacerze tez nie ruszam, zdejmuje kocyk i rozszczelniam okno. Spi jeszcze z godzinę.
-
OliOla wrote:Isabell i jak rehabilitacja u Was? U nas badanie słuchu na szczęście też wyszło dobrze. Kontrolę mamy za 3 m-ce i tak kolejno w 9 m-cu plus wydłużają o okres wcześniactwa.
My mamy smoczek Lovi (za wasza rada) oraz aventu awaryjnie. Ale faktycznie nie przylega do twarzy jak lovi.
Zbliża sie weekend i kolejny strajk kupkowy
Cały czas zerkamy z M. w pampka i nic. Tylko bączki Oli puszcza 
Isabell czekałam aż napiszesz cos na temat smoczków do butelek. Pare razy przeszło mi przez myśl, aby wymienić małej smoczek bo się denerwuje przy ssaniu. Tak jakby jej za wolno leciało. W takim razie nic nie zmieniam na razie
U nas pogoda strasznie brzydka. Oli nie chce spac albo zamknie oczka na 5 min i za chwilkę już ma otwarte.
ŚŚŚŚŚliczzzzzzzzne te Wasze Maluszki :* Nic tylko schrupać
Oli Milenka robi teraz kupkę raz na dwa trzy dni - zauwazylam z kolei ze ta kupa się zmieniła jest hmm bardziej smierdzaca i juz nieco inna w konsystencji niz byla na samym poczatku. Caly czas KP. -
nick nieaktualnyKASIAKRA pewnie, że może być!! bardzo eleganckie ubranie!
my mieliśmy chrzciny w niedzielę, widziałam, że chłopcy byli w niebieskich ubrankach, także biel nie jest wymagana, zresztą jak chrzciłam syna wiele lat temu, to też był w niebieskim ubranku, a taki komplecik miał na roczek. -
Hej
wita sie zombiak na resztkach energii, mlody chyba planuje mnie wykonczyc, zanim po 6 maz wyniosl malego to spalam jakies 4 godziny, a to karmienie a to zmarzly mi stopy a to kwekanie o 6 blagalam dziecko o chociaz godzine majac w perspektywie caly dzien prawdopodobnie z nie mogaca zasnac maruda
a dzis w planach jeszcze poza zwyklym myciem naczyn i robieniem obiadu sprzatanie lazienki bo w weekend mamy moec gosci,
padam na twarz -
nick nieaktualny