*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
Nici z mojego treningu, miałam na 19 i mąż nie dojechał. Hania juz spi po kąpieli a ja mam czas dla siebie.
Ag, pytalas o umiejętności Hani. Mysle, ze są przeciętne. Długo leży na brzuszku i nie na dłoniach się podpiera ale na łokciach. Może ta 10 min stac. Jak sobie cis upatrzy to wodzi za tym wzrokiem bardzo długo, zabawek nie łapie, ale świadomie popycha rączką. Jest bardzo spokojna. W ogóle nie płacze, chyba ze się uderzy w cos. Jak noszę ją w pionie to się zachowuje jakby mecz tenisa oglądała, Glowa tylko w prawo, w lewo i tak na zmianę. Jest bardzo sztywna. Śmieje się do odbicia w lustrze. Kąpie sie zawsze z uśmiechem, a i kapie ja w głębokiej wodzie, moczy nawet głowę i uszy i mocno się odbija nogami od wanienki jakby pływała. Nigdy mi w kąpieli nie marudziła. Dzielnie znosi moje potknięcia. Guga, śmieje się, lubi zabawę idzie rak. Uwielbia jak sie do niej mówi, slucha piosenek z płyty. Jeździ z nami do Kościoła i zawsze slucha albo spi. Przestala lubiec czyszczenie nosa i tyle co pamiętam.
A jak Wasze maluszki?Ag..., renia83 lubią tę wiadomość
www.styczniowki2015.phorum.pl -
nick nieaktualnyCześć dziewczyny mam kilka pytań do dziewczyn u których maluchy mają nietolerancję na cokolwiek czy wasze dzieciaczki mają wysypkę jeśli tak to w jakich miejscach wam się pojawiają i jakie kupki robią przy tych uczuleniach?
Mój mały (pisałam już wcześniej) ma wysypaną główkę szyję z przodu i z tyłu i zeszło też na klatkę piersiową do tego robi śluzowate kupy dość dużo tego śluzu no i ma katar idę do pediatry we środę.Te kupy i katar są już od prawie 3 tygodni i jak byłam wtedy u lekarza to o kupach nic nie mówiła a o katarze że to infekcja kataralna.Dla mnie ten katar to trochę za długo
Wysypka pojawiła się kilka dni temu (na główce miał krostki wcześniej ale nie tyle) na główce i podbródku i trochę na szyjce. Odrazu odstawiłam mleko i czekoladę ale nic to nie dało zeszło na piersi. Mam nadzieję że nie rozejdzie się na całe ciało. Do tego jest jakby bardziej marudny.
ile płacicie za mleczko nutramigen czy ten pepti na receptę?
-
Wiki81 wrote:Nici z mojego treningu, miałam na 19 i mąż nie dojechał. Hania juz spi po kąpieli a ja mam czas dla siebie.
Ag, pytalas o umiejętności Hani. Mysle, ze są przeciętne. Długo leży na brzuszku i nie na dłoniach się podpiera ale na łokciach. Może ta 10 min stac. Jak sobie cis upatrzy to wodzi za tym wzrokiem bardzo długo, zabawek nie łapie, ale świadomie popycha rączką. Jest bardzo spokojna. W ogóle nie płacze, chyba ze się uderzy w cos. Jak noszę ją w pionie to się zachowuje jakby mecz tenisa oglądała, Glowa tylko w prawo, w lewo i tak na zmianę. Jest bardzo sztywna. Śmieje się do odbicia w lustrze. Kąpie sie zawsze z uśmiechem, a i kapie ja w głębokiej wodzie, moczy nawet głowę i uszy i mocno się odbija nogami od wanienki jakby pływała. Nigdy mi w kąpieli nie marudziła. Dzielnie znosi moje potknięcia. Guga, śmieje się, lubi zabawę idzie rak. Uwielbia jak sie do niej mówi, slucha piosenek z płyty. Jeździ z nami do Kościoła i zawsze slucha albo spi. Przestala lubiec czyszczenie nosa i tyle co pamiętam.
A jak Wasze maluszki?
z opisu podobnie jak Kostek, no moze poza tenisem;) czyszczenia nosa tez nie lubi. tak zastanawia mnie opis uiejetnosci z tej ksiazki, co kiedy dziecko powinno. -
nick nieaktualnyNie sądziłam że doczekam tego momentu, że siedzę i na siłę wpycham dziecku smoczek!
Po kąpaniu i karmieniu siedziałam przy łóżeczku z 15 minut i trzymałam smoka żeby nie wypadł, na mojej ręce Tomka rączki które tylko czekały żeby wepchać kciuka do buzi.
Nie wiem czy dobrze robię czy nie, ale wydaje mi się że szybciej oduczę smoczka niż kciuka. Zresztą nawet nie wiem czy się to przestawianie uda bo rano jak się budzi to oczywiście kciuk w użyciu... -
Marta z oczkiem lepiej. Masuje tak jak Ty pisałaś. Dzieki :*
Maud kupiłam to mleko ale teraz jak mala nie chce jeść bo słabo jej leci, ściągam laktatorem i daje moje. Nutramigenu wypiła może z 20ml. Chciałam w ogóle zobaczyć czy będzie chciała bo ja nawet łyka nie mogłam. A śmierdzi to....;/ Ale Ona się nie krzywiła.
Kasia86 u mnie oprócz kataru właśnie te same objawy. Do tego zielone kupy, napinanie się brzucha, płacz okropny wieczorem, sucha skora na twarzy. Całkiem odstawiłam produkty z mlekiem. Nawet chleb od jutra sama będę piekła (jak mi wyjdzie:P). Za Nutramigen płaciłam na receptę 17,40. Ale w aptece obok było już 25.
MartaKD lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySpotkałam dziś na spacerze dziewczynę, która chrzciła córeczkę wtedy co my.
Ma 4,5 miesiąca i waży 5600 g i jest na samej piersi.
Troszkę to mało wg lekarki, bo dziewczynka spadła z 25 na 10 centyl, ale zanim zakwestionowała kp i zaleciła dokarmianie mm to kazała porobić podstawowe badania małej.
To tak w kwestii tego co Ewelina dziś pisała o wizycie u pediatryEwelina88, kasia_1988 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyEwelina88 wrote:Maud kupiłam to mleko ale teraz jak mala nie chce jeść bo słabo jej leci, ściągam laktatorem i daje moje. Nutramigenu wypiła może z 20ml. Chciałam w ogóle zobaczyć czy będzie chciała bo ja nawet łyka nie mogłam. A śmierdzi to....;/ Ale Ona się nie krzywiła.
O, właśnie napisałam wyżej coś odnośnie tej sytuacji u Ciebie.Ewelina88 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
OliOla z cyca ściągnąl dzis 110( wazylam przed i po), to tyle ile zjada mm wiec nie wiem o co chodzi. Raz dziennie dostaje butle, w nocy na spiocha o 3.00 daje cyca. moze wprowadze butle tez wieczorem. juz chce isc do tego pediatry ale czekam na wyniki posiewu:/
-
nick nieaktualnyW ogóle to są jakieś stałe wytyczne co do przybierania na wadze?
Ja już się spotkałam z tyloma opiniami że głowa boli.
Najpierw położna wyliczała że dziecko powinno tyle i tyle tygodniowo.
Później lekarka powiedziała nieważne ile gram - ważne jak wygląda na siatce centylowej.
Ostatnio byliśmy za to u pediatry chyba z 40-letnim stażem i powiedziała że minimum 600 g na m-c.
Tak na chłopski rozum to może ta siatka centylowa rzeczywiście jest najbardziej adekwatna - jeżeli dziecko trzyma podobny poziom od urodzenia to znaczy że rośnie prawidłowo. Gdyby było na niej widać że np. nagle spada - no to wtedy coś rzeczywiście jest nie tak. -
nick nieaktualnyania_29 wrote:Dałam Natce troszkę mleka w butelce TT. Udało jej się ciut zassać, ale gdy się orientowała że to nie to, co chciała, to był płacz. Zjadła może 20ml z przygotowanych 40ml... Będę jeszcze próbować
Ania może próbuj na śpiocha, zanim się zorientuje że to nie cycuś, a będzie na tyle głodna że wciągnie -
nick nieaktualnyWiem że niektóre dzieci nie tolerują jakiegoś składnika w witaminie d3 a ja przed tymi kupami zmieniłam wit d3 z vitababy d na d-vitum d+k bo akurat taka była w aptece ale nie wiem czy to ma związek. no i w jednym czsie dodtawał juvit c bo infekcja kataralna w necie też coś było o cebionie że uczula a juvit ma ponoć ten sam skład więc wit c też może uczulać. Odstawiłam dziś juvit i poobserwuję może chociaż kupy się zmienią
I spotkałam dziś koleżankę która jest w ciąży (początek) mówiła że jakiś czas temu kupiła swojej córce 6 letniej juvit c bo zawsze używała cebion ale nie było w aptece tak na wzmocnienie bo zima i co jak zaczeła podawać jej to mała zaczęła się smarkać i pokasływać a jak odstawiła to objawy przeszły i tak samo miały dzieciaczki jej brata więc może w tym tkwi problem nie wiem nie mam już siły nie chcę żeby te śluzowate kupy wyrządziły mu jakiąś krzywdę bo to nie jest normalne aby dzieco robiło więcej śluzu jak kupy normalnie ryczeć mi się chce. A na dodatek jeszcze nie mieliśmy szczepienia na 6 tygodni bo był po zapaleniu płuc no i idziemy we środę ale nie wiem czy go szczepić skoro nie wiem co mu dolega
-
nick nieaktualnyAg... wrote:OliOla z cyca ściągnąl dzis 110( wazylam przed i po), to tyle ile zjada mm wiec nie wiem o co chodzi. Raz dziennie dostaje butle, w nocy na spiocha o 3.00 daje cyca. moze wprowadze butle tez wieczorem. juz chce isc do tego pediatry ale czekam na wyniki posiewu:/
Ag, ja przez to że Tomek śpi 8-10 godzin i wychodziło mu 170 g na tydzień, ściągam mleko i daje mu z butelki po kąpaniu przed spaniem i rano jak się obudzi.
Jak dostawał po kąpaniu z piersi to zasypiał po kilku pociągnięciach i nie szło go dobudzić. Rano jak jest głodny po nocy to też wolę dać w butelce bo przynajmniej wiem że szybko zaspokaja ten głód. Z butelki zjada 120-160 ml. No a w dzień wisi na cycu ile chce.
Mam nadzieję że to będzie wystarczające żeby przybierał w normie i żebym nie musiała go budzić w nocy