*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
My już po szczepieniu 5w1 i rota, Kubuś śpi
Na wizycie okazało się, że z racji wady serca (maleńka dziureczka,która prawdopodobnie się juz zrosła - kontrola za 2 tyg, w każdym razie szmeru już pediatra nie usłyszała) Kubuś będzie miał za darmo 3 dawki szczepionki na pneumokoki.
Dziś ważył prawie 6 kg i ma 64 cm długości. Przybrał od oststniej wizyty w miesiąc 650 g, pediatra powiedziała, że nie jest źle, ale mógłby więcej, spowodowane to jest bardzo częstym uleaniem
Z racji ulewania pediatra zaleca wprowadzenie przecierów jarzynowych po skończonym 4 miesiącu, ewentualnie już teraz kleiku raz dziennie.
Rozmawiałyśmy o wytycznych WHO i mówi, że jeśli dziecko dobrze przybiera, to ona zazwyczaj proponuje wprowadzanie pokarmów stałych po skończonym 5 miesiącu, czasem w połowie 6, ale jęśli dziecko dużo ulewa i słabo przybiera to praktkuje wcześniejsze wprowadzenia.
Na przyszłość zaleciła wprowadzanie jarzyn i warzyw w pierwszej kolejności, dopiero jak zacznie jeść jeden posiłek ok. 90 ml warzywno-jarzynowy, poźniej z dodatkiem mięsa to dopiero będziemy myśleć o wprowadzeniu owoców, bo owoce są słodkie i jeśli po nie się najpierw sięgnie to dziecko nie koniecznie będzie chciało jeść warzywa i jarzynyWiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2015, 12:02
Chanela, magdalenka, Maud11 lubią tę wiadomość
-
U mnie w parafi proboszcz bardzo ostrożnie podchodzi do par które biorą ślub i mają małe dziecko bądź kobieta jest w ciąży, bo istnieje "ryzyko" że biorą ślub ze względu na dziecko. A to nie powinno być powodem ślubu. Mamy sąsiadków którzy wpadli młodo, oboje byli w szkole średniej, ona jeszcze była w ciąży kiedy brali ślub. Oczywiście zarzekali się, że to wielka miłość i dziecko tylko przyspieszyło ich decyzję. Proboszcz długo odwlekał decyzję o pobłogosławieniu ich związku. Teraz dziecko ma 4 lata, starają się o unieważnienie małżeństwa. Powód? Ona chciała się rozwijać, poszła do szkoły policealnej, mąż oskarżył ją że w ten sposób zaniedbuje dziecko. Generalnie w takich sytuacjahc wina leży po obu stronach - tak uważam, nie byli gotowi na ślub. Dlatego czasem lepiej żyć bez ślubu kiedy pojawia się dziecko. Przynajmniej nie zamyka to drogi do małżeństwa z inną osobą w momencie rozstania.
-
Ja brałam ślub w ciąży.
W 5tc.
Jak zalatwialismy ślub to oczywiście jeszcze nie byłam w ciąży. Ksiądz się nas pytał czy chcemy mieć dzieci. My powiedzieliśmy że tak że sie staramy o potomka. Życzył nam powodzenia.
Dowiedzieliśmy się o ciąży 10 dni przed ślubem. Byliśmy tacy szczęśliwi że zadzwonilismy do księdza się pochwalić. Ucieszył się strasznie.
Ale on to jest złoty człowiek. Myśleliśmy że udzieli chrztu Alicji, ale niestety dostał przeniesienie w okolice Bydgoszczy. .magdalenka, Bogusiar80, Maud11 lubią tę wiadomość
-
szczepienie odroczone o tydzień.Małej zaczeły wczoraj łzawić i ropieć oczka obydwa i ma zaczerwienione.Pediatra dała kropelki i kazała przyjść za tydzień.Podejrzewamy z mama,że w niedzielę coś załapała.Kazdy ją wyjmował,chciał zdjęcie,ja mówiłam,żeby jej przed kościołem nie wyjmować,bo wiało.Ech...ludzie to nie rozumieją.
Ja tez czasami mam takie infekcje,że oczy łzawią,czerwone,wirus jakis. -
My mieliśmy fajne przygotowanie do ślubu. Wyjechaliśmy na weekend ze spaniem i wyżywieniem i caly piątek, sobota i niedziela mieliśmy spotkania z księdzem i małżeństwem promującym NPR. Było bardzo kameralnie bo zalediwe 4 pary razem z nami. Były różne zadanie, między innymi napisanie listu miłosnego który mieliśmy schować głęboko i odczytac ponownie po 10 latach lub porównywanie swoich partnerów do jakiegoś zwierzęcia, a partnerki do kwiata.
Mamy kp czy podtrzymujecie pierś podczas karmienia?? bo w ddtv mówili że prawidłowo powinno się trzymac pierś dziecku. Ja nie podtrzymuje, mam małe piersi i wydaje mi się, że małemu dobrze się ssie pierś bo nie cmoka tylko ładnie łapie brodawke.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2015, 12:44
-
MonikaJ wrote:Mam do Was pytanie. Czy myślicie już o jakiś zajęciach dla swoich maluchów typu basen, rytmika i co tam jeszcze jest? Jeśli tak to od kiedy można zacząć takie zajęcia? Nie zrozumcie mnie źle. Nie mam parcia na rozwój osobisty mojej córki, wszystko w swoim czasie. Interesuje mnie Wasze podejście.
-
Ag... wrote:ciezko tym dzieciakom chyba sie podniesc- ta ksiazka 1 rok zycia dziecka ma wysokie wymagania co w ktorym miesiacu. przerwaznie czytam ze podnoszenie na rekach torszke pozniej
-
magdalenka wrote:
Mamy kp czy podtrzymujecie pierś podczas karmienia?? bo w ddtv mówili że prawidłowo powinno się trzymac pierś dziecku. Ja nie podtrzymuje, mam małe piersi i wydaje mi się, że małemu dobrze się ssie pierś bo nie cmoka tylko ładnie łapie brodawke. -
magdalenka wrote:Mamy kp czy podtrzymujecie pierś podczas karmienia?? bo w ddtv mówili że prawidłowo powinno się trzymac pierś dziecku. Ja nie podtrzymuje, mam małe piersi i wydaje mi się, że małemu dobrze się ssie pierś bo nie cmoka tylko ładnie łapie brodawke.
Ja tylko mu przytrzymuje w nocy, żeby ładnie zjadł i się nie obudził. W ciągu dnia zazwyczaj nie przytrzymuje. -
My przed ślubem ze sobą nie mieszkaliśmy.Nawet jak mój Tomek przyjezdzał do mnie,to nie moglismy razem spac:)
A do slubu w ciązy nie chciałam nigdy iść.Jak ja się bałam,że zajdę przed slubem,o masakra:) decyzje o dziecku podjeliśmy 3 lata po ślubie,no ale były 2 poronienia,więc dopiero teraz nam się Klarcia urodziła:) -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny