Styczniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
FasUla wrote:Ja biorę 80%, wniosek nie wiem jaki jest, a Ty jesteś na etacie?
Ja sama muszę załatwić wszystko przez z zus bo jestem teraz na zasiłku z powodu likwidacji zakładu pracy. Po urodzeniu muszę dostarczyć akt urodzenia dziecka + wniosek o macierzyński i chce pobierać zasiłek 80% przez rok. Jako Ty, że jesteś na działalności to chyba też musisz te dokumenty złożyć sama do zusu? Znalazłam jaki druk do macierzyńskiego ale nie wiem czy to ten. Jakbyś coś wiedziała na ten temat to daj znać ok ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2015, 15:32
-
Ja również znalazłam druk do macierzyńskiego 80% w necie. Generalnie to u mnie załatwia się do w kadrach, tam też mają jakiś druk bo ostatnio do mnie dzwonili i miała mi kadrowa przesłać na maila ale zapomniała, muszę jej przypomnieć
mogę podesłać ten co mam na maila jak któraś chce
-
Giannaa wrote:Dziewczyny, któraś już myślała o macierzyńskim ? W jakiej formie bierzecie ? przez rok na 80% ? Czy najpierw 100% a później 60% ?
Czy któraś z Was wypełniała albo orientowała się jaki wniosek trzeba wypełnić do macierzyńskiego na 80%
Giannaa ja myślę o rocznym macierzyńskim, płatnym właśnie 80%, ale powiem Ci szczerze że przekopałam już cały internet i nie znalazłam jeszcze aktualnego wzoru wniosku na 2016 rok.
Od 2016 roku zmienia się trochę w przepisach m.in:
2016rok:
podst.urlop macierzyński - 20tyg
urlop rodzicielski - 32 tyg
suma:52 tyg (więc wniosek też ulegnie zmianie)
2015rok:
podst.urlop macierzyński-20 tyg
dodatk. urlop macierzyński-6 tyg
urlop rodzicielski - 26tyg
suma:52 tyg
Do tej pory można było złoży coś takiego:
WNIOSEK O UDZIELENIE
DODATKOWEGO URLOPU MACIERZYŃSKIEGO I RODZICIELSKIEGO
(80% ZASIŁKU MACIERZYŃSKIEGO)
Na podstawie art. 1791 K.p. proszę o udzielenie mi bezpośrednio po urlopie macierzyńskim, który kończy się dnia …………………….……. dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze wynikającym z art. 1821 §1, a bezpośrednio po upływie tego urlopu – urlopu rodzicielskiego w pełnym wymiarze wynikającym z art. 1821a §1 w celu sprawowania przeze mnie osobistej opieki nad dzieckiem
…………………………… ur. ………………………………….
(imię i nazwisko dziecka)
Dodatkowy urlop macierzyński będzie trwał od dnia ………………do dnia ……………………
Urlop rodzicielski będzie trwał od dnia …………………… do dnia …………………………
Oświadczam, że z dodatkowego urlopu macierzyńskiego nie będzie korzystał drugi rodzic dziecka.
Ponadto znane mi są przepisy K.p. dotyczące uprawnień pracowników związanych z rodzicielstwem a w szczególności przepisy art. 1891 K.p.
Podpis pracownika
FasUla, Giannaa, ania.g lubią tę wiadomość
Córeczka Emilka ♡
Ur. 5.01 2016r. Witaj Skarbie! -
Rose123 wrote:Ja również znalazłam druk do macierzyńskiego 80% w necie. Generalnie to u mnie załatwia się do w kadrach, tam też mają jakiś druk bo ostatnio do mnie dzwonili i miała mi kadrowa przesłać na maila ale zapomniała, muszę jej przypomnieć
mogę podesłać ten co mam na maila jak któraś chce
Jeżeli masz taki wniosek to bardzo chętnie przyjmę
Córeczka Emilka ♡
nick nieaktualnyGianna mniej wiecej to co jest wklejone bede składać tylko ja ide na macierzyński juz 29 grudnia... Wiem ze wazne jest to oświadczenie ze ojciec nie bedzie korzystal( i tam imię i nazwisko ojca i pesel).
I akt urodzenia so 2 tyg trzeba donieść a wniosek składam przed urodzeniem przed planowana data przejścia... -
Aśka o czymś takim babka w zusie mi mówiła skopiuje to, dzięki.
Rose jak masz wniosek to też przyjmę.
FasUla o tym oświadczeniu nic mi babka nie mówiła ale pamiętam, przy młodym coś takiego musiałam wypisać jak szłam na macierzyński. Wolę dać jedno pismo więcej niż jedno za mało -
nick nieaktualny
-
Fasula ma racje- mój mauz tez to musiał złożyć, a pracujemy w jednej firmie, wiec teoretycznie wiadom, ze tylko jedno z nas korzysta, tylko nie wiem czy to oświadczenie ma dotyczyć dodatkowego macierzyńskiego czy rodzicielskiego. Bo pierwsza cześć urlopu to macierzyński (noże wziąć tylko matka), potem dodatkowy macierzyński i rodzicielski. A tak w ogole to ojcu przysługuje tez dodatkowo 2 tyg do ukończenia przez dziecko roku.
-
Tylko właśnie nie wiem czy w 2016 ze względu na te zmiany które mają nastąpić nie zmienia nr Art K.p czy coś. Treść można by samemu przerobić usuwając poprostu fragment o dodatkowym urlopie macierzynskim ale dobrze podeprzeć sie właśnie art z k.p. Niestety pracuje w prywatnym małym przedsiębiorstwie gdzie nie ma działu kadr, księgowość prowadzi właściciel i nie ma kogo dopytać...ja złożę wniosek po porodzie. Jest na to 14 dniCóreczka Emilka ♡
Summerka wrote:Fasula ma racje- mój mauz tez to musiał złożyć, a pracujemy w jednej firmie, wiec teoretycznie wiadom, ze tylko jedno z nas korzysta, tylko nie wiem czy to oświadczenie ma dotyczyć dodatkowego macierzyńskiego czy rodzicielskiego. Bo pierwsza cześć urlopu to macierzyński (noże wziąć tylko matka), potem dodatkowy macierzyński i rodzicielski. A tak w ogole to ojcu przysługuje tez dodatkowo 2 tyg do ukończenia przez dziecko roku.
Od 2016 nie ma już dodatkowego macierzyńskiego tylko podstawowy macierzynski 20 tyg i 32 tyg rodzicielskiego.Córeczka Emilka ♡
AŚ_KA wrote:Od 2016 nie ma już dodatkowego macierzyńskiego tylko podstawowy macierzynski 20 tyg i 32 tyg rodzicielskiego.
No, to tum bardziej w oświadczeniu nie wpisuje sie, ze ojciec nie bedzie korzystał z dodatkowego macierzyńskiego, tylko z rodzicielskiego. Tak myslalsm, ale nie wiedziałam, ze dodatkowego macierzyńskiego nie ma.
-
Opowiem wam hit☺ leżę sobie w szpitalu na sali z dziewczyną która ma już skurcze i dziecko w kanale rodnym. Ból tłumi spacerkami na papierosa. No więc ta dziewczyna zapytała mnie czy nie poszła bym jej do sklepu landrynki kupić bo ona chodzić nie może. Oczywiście powiedziałam ze nie bo skoro ma siłę chodzić na papierosa to niech sobie idzie również do sklepu. Do tej pory jestem w szoku.
-
asia1985 wrote:Opowiem wam hit☺ leżę sobie w szpitalu na sali z dziewczyną która ma już skurcze i dziecko w kanale rodnym. Ból tłumi spacerkami na papierosa. No więc ta dziewczyna zapytała mnie czy nie poszła bym jej do sklepu landrynki kupić bo ona chodzić nie może. Oczywiście powiedziałam ze nie bo skoro ma siłę chodzić na papierosa to niech sobie idzie również do sklepu. Do tej pory jestem w szoku.
Zabiłabym taką ... skrajna nieodpowiedzialność ! Ja mam koleżankę która mieszkała ze mną okno w okno i jak widziałam ją przez całą ciąże jak wychodziła na balkon i jarała fajki to mnie krew zalewała ... Nikt mi nie powie, że nie można rzucić papierosów. -
Usg miała dziś robione i lekarz jej powiedział ze dziecko jest bardzo małe i widać jakieś białe ślady wokół dziecka podobno jest to nikotyna. A ona wraca z usg zadowolona i mówi że dziś 30 papierosów wypaliła ale normalnie nie pali tyle tylko dziś ja boli.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2015, 18:15
-
asia1985 wrote:Opowiem wam hit☺ leżę sobie w szpitalu na sali z dziewczyną która ma już skurcze i dziecko w kanale rodnym. Ból tłumi spacerkami na papierosa. No więc ta dziewczyna zapytała mnie czy nie poszła bym jej do sklepu landrynki kupić bo ona chodzić nie może. Oczywiście powiedziałam ze nie bo skoro ma siłę chodzić na papierosa to niech sobie idzie również do sklepu. Do tej pory jestem w szoku.grudzień 2013 - śpij mój Aniołku... :*
-
nick nieaktualny
-
Matko ...biedne dziecko
ja jak się dowiedziałam,że jestem w ciąży od razu rzuciłam..wiem, że to i tak za późno bo nikotyna jest w organizmie ale no bez przesady....nigdy bym nie zapaliła i mam nadzieję, że nie wrócę do palenia
-
nick nieaktualnyja nie rozumiem i nigdy nie zrozumiem, jak można nie móc się powstrzymać?! no chyba od tego mamy rozum, żeby go używać, zwierzętami nie jesteśmy!! a czym są 9 miesięcy do całego naszego życia? małym ułamkiem, a dla dziecka to jest wszystko! całe jego życie zalezy od tych 9 miesięcy!
vincaminor, Carmen1724 lubią tę wiadomość
-
asia1985 wrote:Opowiem wam hit☺ leżę sobie w szpitalu na sali z dziewczyną która ma już skurcze i dziecko w kanale rodnym. Ból tłumi spacerkami na papierosa. No więc ta dziewczyna zapytała mnie czy nie poszła bym jej do sklepu landrynki kupić bo ona chodzić nie może. Oczywiście powiedziałam ze nie bo skoro ma siłę chodzić na papierosa to niech sobie idzie również do sklepu. Do tej pory jestem w szoku.Matka fantastycznej 4