X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniówki 2016
Odpowiedz

Styczniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Aprilia Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula jeśli denerwuje cię ciągłe noszenie biustonosza to polecam podkoszulki do karmienia z h&m mama. Są wygodniejsze, wewnątrz mają wstawkę na biust z gumką. U mnie sprawdziły się jeszcze w ciąży bo wszystko inne mnie uwierało i drażniło.

qdkkj44jg7uoszr1.png

mhsv2n0ags50zkq8.png
  • Aprilia Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My ostatnio ubieramy się w samego pajaca albo body na długi rękaw i śpiochy/półśpiochy. Wcześniej pod pajaca ubierałam jeszcze body z krótkim rękawem, ale młody ciągle uwieszony na mnie albo na mężu zaczął się pocić od naszego ciepła. Wściekał się okropnie, teraz już wiemy dlaczego. W domu mamy 23-24 stopnie na przykręconych kaloryferach. Najgorsze, że po spacerze czasem też jest spocony a ubieram go wg zasady jedna warstwa więcej niż siebie, zaczęłam eksperymentować ale przy takich wiatrach boję się trochę że będzie ubrany za lekko.

qdkkj44jg7uoszr1.png

mhsv2n0ags50zkq8.png
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalka nasz nabral cialka ale na golasa i tak nie lubi :D
    Szczyt to kilka minut po kapieli jak go olejkiem smaruje.

natalka0887 lubi tę wiadomość

• Hikaru Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzisiaj wychodzimy z moim Leonem do domu! Te dni byly ciężkie:/ baby blues ze szok, generalnie bardzo dobrze daje sobie rade z dzieckiem ale i on jest wspaniały i grzeczny. Płakałam bo mialam problem z karmieniem, dokarmialam mm i mnie to dolowalo. Dodatkowo rana brzydko sie goila po cc. A maly dostal zoltaczki. Ale od 2 dni po wizycie doradcy laktacyjnego karmie tylko piersią i jestem absolunie innym czlowiekiem:) nie wiem jak to mozliwe bo takiej reakcji organizmu sie nie spodziewałam ale jestem bardzo szczesliwa. Leon urodzil sie bardzo duzy i obecnie po sporym spadku nadrabia- dzisiaj 4620 wiec brak nam tylko 110g do wagi urodzeniowej. Je duzo a ja mam tyle pokwrmu ile trzeba. On jest szczeliwy i ja tez.

zoe31, natalka0887, FasUla, Arga, Aprilia, Mama84, Magdalena83, anulka557, Pati78, Beatrice lubią tę wiadomość

5d5226c818.png

<3 Leon <3 05.02.2016 4730g/62cm <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hikaru gratuluje! Ale duży chłopak! Moj po niecałym miesiącu przytył kilo wiec tez juz nie jest takim maluszkiem, śmieje sie ze juz jest dorosłym chłopcem:) aż czasem tesknie do tych chwil jak był taki malutki po urodzeniu:)
    Tez po cc miałam pokarm od 3 dnia i dopiero od 4 doby jesteśmy tylko na piersi, tez mnie to dołowalo a i teraz sa czasem kryzysy, ale mały rośnie. A w domku najlepiej, fajnie ze wychodzicie:)

Hikaru lubi tę wiadomość

• Viki Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciłam pokarm. Odciąganie 30 ml na dzień nie ma sensu. Najwięcej miałam może z 300 ml przez cały dzień. Kiedy ona już z 600 ml zjada...

Eh. Głupio mi i smutno;(

Czy jak karmiłam tylko 5 tygodni to bardzo źle dla małej. I to do tego odciągniętym?

Tak chciałam karmić... A ona się nie przystawia. No i czemu?

Z drugiej strony. Dziś wypiłam pierwszą kawę po 10 miesiącach. A wczoraj kieliszek wina. Nie wiecie jak mi to poprawiło humor ;)

Hikaru lubi tę wiadomość

km5stv73cogtpx8e.png

4.01 3200 g 54 cm- moja cudowna kruszynka
  • zoe31 Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2016, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki nie przejmuj się rzeczami na które nie masz wpływu. Dobrze że karmilas chociaż 5 tygodni. Dużo dziewczyn traci pokarm właśnie w tym okresie a tej kawy to tak ci zazdroszcze ...

Hania ♥♥♥3470g 56cm
    w5wq73sb9uer0w82.png
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki, a próbowałaś metody power pumping? I odciagania co 3h metodą 7-5-3?
    Ja piję dwie kawy dziennie :)
    alko też piłam, jak karmiłam odciąganym, teraz nie piję, bo KP i nie wiem kiedy ssak zechce się przyssać :)

My ważymy dziś 4190, co daje prawie 2kg od wagi urodzeniowej w 9,5 tygodnia <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2016, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki najważniejszy ten pierwszy okres:) chyba ze bardzo Ci zależy to doradca laktacyjny pewnie by jeszcze pomógł rozkręcić. Z drugiej strony moze tak miało byc i karmienie mm tez ma swoje plusy i jest wygodne według mnie. Ja karmie piersią cały czas i wiem ze to dobre dla dziecka ale mam problemy z magazynowaniem na zapas i nie ukrywam ze czuje sie trochę uwiązana. Choc dzisiejsza noc spokojna i przerwy nawet co 4 h wiec jest jakis postęp. Ale o wyjściu bez dziecka na 2 h na razie nie marze póki nie porozumiem sie z laktatorem...
    Powiedzcie szczerze jak Wasze brzuchy po cc? Moj flakowaty i nie wiem kiedy mozna cos ćwiczyć delikatnie?

• Viki Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla miała dwa razy spotkanie z doradcą laktacyjnym. Jeszcze w szpitalu. Jedna powiedziała, że takich rzeczy nie widziała, żeby dziecko na widok cycka już wrzeszczało.
    No bo wrzeszczy, kopie i drapie. Za każdym razem od samego początku...

Nie próbowałam tych metod. Nie mam na nie czasu. Jestem sama z małą całe dnie. A ona wymagająca przez dzień. Udawało mi się co 2 godziny ściągać po 25 minut. Więc sporo. Ale z każdym dniem o parę ml mniej mleka.
    Moja mama tez miała mało mleka.

Mój brzuch w miarę płaski. Skóra taka miękka. Ale myślę, że do 2 miesięcy wszystko wróci do normy. Nie zrobiły mi się rozstępy. A to znaczy, że elatyczność powinna wrócić bo włókna nie uszkodzone:)

km5stv73cogtpx8e.png

4.01 3200 g 54 cm- moja cudowna kruszynka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2016, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie mam rozstępów, przytyłam 9 kg w końcu w ciazy a minął miesiac i mam taki wiszący flak... Mam nadzieje ze bedzie sie dało cos z tym zrobic, ale płaski brzuch to na pewno nie jest i jeszcze wciąż mam linea negra i ciemny pepek:/ Viki jak tak to rzeczywiście nie ma co, ostatnio czytałam wątek kobiet które odciagaja i karmią z butelki ale odciągają tez w nocy i to jest naprawde cieżko zeby zgrać sie z dzieckiem i zajmuje 2 razy wiecej czasu przez sterylizacje laktatora itd... Moim zdaniem czasem nie ma co na sile tego robic, a tez widziałam w szpitalu dzieci co nie chciały ssać. A na zatrzymanie laktacji bedziesz musiała jeszcze jakies tabletki brać czy to juz samo sie ureguluje?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2016, 19:41

• AgataN. Koleżanka

Wysłany: 11 lutego 2016, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aprilia wrote:
    Fasula jeśli denerwuje cię ciągłe noszenie biustonosza to polecam podkoszulki do karmienia z h&m mama. Są wygodniejsze, wewnątrz mają wstawkę na biust z gumką. U mnie sprawdziły się jeszcze w ciąży bo wszystko inne mnie uwierało i drażniło.
    A jakis link mogę prosić do tych koszulek, bo na stronie ich pełno i nie wiem które to dokładnie;)Ja tez noszę ciągle biustonosz, na noc taki bawełniany miekki bez fiszbin i oczywiscie wkładki, ale w nocy mi sie wszystko przesuwa i ciągle zalana mlekiem jestem..

• natalka0887 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam skore na brzuchu elastyczna, rozstepow brak. Tylko brzuch mi zostal jak w 4 miesiacu. Nie wiem czy to macica jeszcze powiekszona czy wyszly moje slodycze. Swoja droga jestem na diecie bez smazonego, slodkich napojow, slodycze owszem ale nie wszystkie, karmie jeszcze piersia i nic mi nie schodzi z wagi, po porodzie spadlo 11kg i zostalo 5kg jeszcze. Musze to zrzucic bo sie nie mieszcze w swoje ciuchy.
    Ja nosze biustonosz taki sportowy. Od 4 miesiaca ciazy cycku mam tak wrazliwe ze wszystko mnie drazni. Nie musze nosic wkladek bo mi mleko samo nie leci tylko jak mam dluga przerwe. Ale wkladki tez mnie podrazniaja. Rozstepy na piersiach man straszne az nie moge patrzec.

Dziewczyny, ktore karmia mm lub dokarmiaja. Czy to normalne ze moje dziecko lubi tak czesto jesc. Tzn zje z obu piersi i jeszcze 90ml, czasem mniej. Je co 3 godziny, czasem sie zdarzy co 4. Ale dzis zjadl tak o 18 i o 20 znow glodny i wyje. Nie za czesto? No rozumiem czasem moze zglodniec szybciej tymnardziej ze go kapalismy w miedzyczasie. Nie chce go przrkarmic. Niby w 3 miesiacy moze zjadac wg opakowanja 5x150. Moj je 8x90 czyli mniej ale do tego z 6 razy dostaje piers jeszcze

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tez blizna robi sie wam czerwona? Bo jak siedze to akurat mi sie zgina w tym miejscu. Jak dluzej pochodze to skora robi sie drazliwa

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki wrote:
    Straciłam pokarm. Odciąganie 30 ml na dzień nie ma sensu. Najwięcej miałam może z 300 ml przez cały dzień. Kiedy ona już z 600 ml zjada...

Eh. Głupio mi i smutno;(

Czy jak karmiłam tylko 5 tygodni to bardzo źle dla małej. I to do tego odciągniętym?

Tak chciałam karmić... A ona się nie przystawia. No i czemu?

Z drugiej strony. Dziś wypiłam pierwszą kawę po 10 miesiącach. A wczoraj kieliszek wina. Nie wiecie jak mi to poprawiło humor ;)

Ja syna karmiłam odciągniętym pokarmem...nie wiem czy ta metoda zawsze jest spisana na straty. Udało mi się 3,5 m-ca ale pokarmu stopniowo było coraz mniej :/ Może u Ciebie to po prostu laktacja się normuje, może brak regularności w ściąganiu ? Powodów może być sporo. Szkoda, że dzieciątko nie chciało ssać, teraz już raczej się to nie uda. Najważniejszy czas karmiłaś to się liczy! Gdyby jednak udało się dziecko przystawić do piersi to możesz mieć pewność, że laktacja się rozkręci. Ja mam rzekomo zajebisty laktator aventa elektryczny a w porównaniu do mojego małego ssaka to się może schować ...żeby coś z piersi poleciało to muszę się namęczyć. Dziecko zupełnie inaczej ssie i lepiej wpływa na laktacje ;-) Trzymam kciuki może się coś jeszcze uda!

a.png
    a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2016, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wciąż czerwona bliznę, smaruje bliznasilem ale nie blednie.

• Aprilia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgataN. wrote:
    A jakis link mogę prosić do tych koszulek, bo na stronie ich pełno i nie wiem które to dokładnie;)Ja tez noszę ciągle biustonosz, na noc taki bawełniany miekki bez fiszbin i oczywiscie wkładki, ale w nocy mi sie wszystko przesuwa i ciągle zalana mlekiem jestem..
    Piszę z tabletu i nie mogę wstawić linka.
    Szukaj u nich na stronie w dziale mama pod nazwą "top dla karmiącej 2-pak" koszulki są na cienkich ramiączkach i odpinają się tak jak biustonosz do karmienia. Ja akurat kupowałam na allegro (wyszło taniej) i trafiłam na nowe w lumpeksie. Lepiej wziąć mniejszy rozmiar żeby lekko opinała. I zamiast wkładek laktacyjnych za radą położnej przy ogromnym zalewie mlekiem używałam tetrowej pieluchy.

AgataN. lubi tę wiadomość

qdkkj44jg7uoszr1.png

mhsv2n0ags50zkq8.png
  • Magdalena83 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 06:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny :) dawno mnie tu nie bylo postaram sie Was jakos nadrobic pozniej ;) moj szkrab ma ciagle z kupka problem :( dostalismy kolejny lek i kolejne testowanie...wymiekam powoli bo serce peka jak patrze jak sie meczy bidulek :(

Na wstrzymanie laktacji zazwyczaj lekarze daja bromergon na recepte chociaz czasem sama zanika :)

starania od maja 2013 ....z pomocą lekarzy od marca 2014
    słabe nasienie :(
    18.05.2015 - jeden z piękniejszych dni w życiu :) !! Wiktorek czekamy na Ciebie !! :))))
    f2wlanli8lywwtn4.png
  • Rose123 Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś

Dziewczyny, ktore karmia mm lub dokarmiaja. Czy to normalne ze moje dziecko lubi tak czesto jesc. Tzn zje z obu piersi i jeszcze 90ml, czasem mniej. Je co 3 godziny, czasem sie zdarzy co 4. Ale dzis zjadl tak o 18 i o 20 znow glodny i wyje. Nie za czesto? No rozumiem czasem moze zglodniec szybciej tymnardziej ze go kapalismy w miedzyczasie. Nie chce go przrkarmic. Niby w 3 miesiacy moze zjadac wg opakowanja 5x150. Moj je 8x90 czyli mniej ale do tego z 6 razy dostaje piers jeszcze[/QUOTE]

Nie patrz na opakowanie...to teoretyczne wytyczne,nasze dzieci nie sa robotami i nie zaprogramuje malego na 6x120ml na przyklad hehe :) obecnie wcina od 60-90 czasami nawet 110 jak jest glodny i tez co 3h ostatnio, jednak czesciej co 2 do 2,5 czasami nawet po godzinie zaczyna wyc o butle :) niby w tym czasie znow dzieci normuja sobie karmienie ...tryb nocny mi sie w koncu powoli wydluzyl do 3h chociaz dzis o 4 i o 6 juz chcial jesc :)wiec nie ciesze sie na zapas i zazdroszcze tym co maja 4h+ przerwy :) nie wiem kiedy sie doczekam:)

Swoja droga zapisuje sobie na kartce o ktorej jadl i ile...fajnie mozna pozniej caly tydzien porownac i dobowe ml...i wychodzi,ze zjada troche wiecej niz teoretycznie powinien wg opakowania...nie smie mu nawet zabierac flachy bo bedzie wyl do ksiezyca :D niech rosnie :D

atdc20mm0yebl2pl.png
  • Rose123 Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena83 wrote:
    Czesc dziewczyny :) dawno mnie tu nie bylo postaram sie Was jakos nadrobic pozniej ;) moj szkrab ma ciagle z kupka problem :( dostalismy kolejny lek i kolejne testowanie...wymiekam powoli bo serce peka jak patrze jak sie meczy bidulek :(

Na wstrzymanie laktacji zazwyczaj lekarze daja bromergon na recepte chociaz czasem sama zanika :)

W jakim sensie problem? Bo u nas ciagle jest to stekanie,prezenie sie...podczas jedzenia czesto robi sie czerwony i albo ida baki albo uda sie kupka ale juz teraz nie zawsze bo pojawia sie ze 2 razy na dniu i raz w nocy. Jak spi to rowniez sie wierci,steka,kreci,jest dosc niespokojny...juz i tak odrobine mniej mam wrazenie niz ze 2-3tyg temu. Pediatra przepisal mu mleko Bebilon PeptiDHA1 na recepte...probiotyk-Dicoflor i krople Bobotic...Dicoflor akurat dobrze bo na flore bakteryjna dziala a Bobotic czy ja wiem? moze popierdzi czasem od tego wiecej i tyle. Tez juz bym chciala aby mu sie to unormowalo bo czasami mam wrazenie,ze jak nie spi to steka albo marudzi...ciezko wtedy go zabawiac bo po prostu nie chce bo sie denerwuje. Taki nerwus mi sie trafil....po mamusi :)

atdc20mm0yebl2pl.png
‹‹ 1188 1189 1190 1191 1192 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ