X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniówki 2016
Odpowiedz

Styczniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Gumisia Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa wrote:
    Ja mam TSH 3.3 poszłam na wizytę do endokrynologa i powiedział mi, że mieszczę się w normach ... wiec nie rozumie o co chodzi.
    Ja mam 2,1 i też nie chcą ze mną nic zrobić, bo jestem w normie więc chyba to kwestia przekonań lekarza. ;)

• naali13 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa wrote:
    Ja mam TSH 3.3 poszłam na wizytę do endokrynologa i powiedział mi, że mieszczę się w normach ... wiec nie rozumie o co chodzi.

Po prostu wiem, że mój ginekolog stara się utrzymać TSH na najniższym poziomie, bo tak polecają wszelkie badania.

"Aktualne rekomendacje Towarzystwa Endokrynologicznego (Endocrine Society) uznają poziom TSH w pierwszym trymestrze ciąży za najkorzystniejszy w granicach 0,1-2,5 mIU/l"

01.2016 🧒
    10cs -03.2021 ciąża pozamaciczna 💔
    1cs
    3.09 ⏸️ 6.09 HCG 68 -> 8.09 180 -> 10.09 - 431 -> 14.09 - 4200
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika34 wrote:
    super a do endo idziesz? bo tsh troszke za wysokie ale to pewnie wiesz:)
    Idę w ten czwartek . No i kurde zaczynam się trochę obawiać bo jak się okazało normy w ciąży na ft3 i ft4 są inne i wychodzi mi ,że ft4 jest ponad normą , tylko dlaczego nie chce pzemieniac się w ft3 ?
    FT4 111.67% [ wynik 1.57, norma (0.9 - 1.5)]

FT3 38.46% [ wynik 3.01, norma (2.46 - 3.89)]
    Tsh 2,47
    No i przy dużym ft4 nie wprowadzą mi większej dawki leku aby zbić tsh co nie ? :( i co teraz ? Orientujesz się ? Albo ktoś inny się orientuje ?

• Blondyna0 Przyjaciółka

Wysłany: 19 maja 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gumisia wrote:
    Czyli jakby wierzyć w przesądy będziemy mieć córeczki hehehe. :P Podobno dziewczynki zabierają mamie urodę. ;) Nie wierzę w przesądy i mam przeczucie że będzie synuś, ale pośmiać się można. ;)
    Ja zrobiłam się blada i mam pełno krostek na twarzy i plecach...
    Ach te przesądy.
    Chodź moja mam w latach gdzie nie robili USG wierzyła w przesąd, że gdy poczuje się pierwsze ruchy dziecka z lewej strony będzie chłopiec z prawej dziewczynka.
    W przypadku mojej mamy i siostry się to sprawdziło...
    Chodź ja to traktuje z wielkim przymrużeniem oka :)

Nasz cud <3
    f2w33e3kd3841sst.png

65vqu6bdiwbgmdom.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2015, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie zaciekawiło jak pisałyście że na płeć może wskazywać ph moczu a że mam odczynniki to sprawdziłam i wychodzi dziewczynka ale zobaczymy.

• Liskova Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika_89 wrote:
    Liskova ale kadrową ma w pracy, a jeśli nie chce się zdradzić to może przecież iśc do jakiegos biura ksiegowego po poradę. Tam też muszą się znać na przepisach
    Co do komputerów zapis stary nie stary ale obowiazuje i już. Jesli ktoś się czuje na silach to czemu by nie, ale dla niektórych 8h siedzenie to juz katorga w ciazy. Rozne sa przypadki. Ostatnio chciałam pracować jak najdluzej, ale tym razem olewam. Mimo iż nie mam ciężkiej pracy mam zamiar iść na l4 i dmuchac na zimne
    Ale wcale księgowa się nie musi na tym znać, bo to jest sprawa kadr właśnie i wcale księgowa nie musi udzielić wiążącej odpowiedzi. Jasne, coś tam na pewno będzie wiedzieć, bo to są dziedziny współpracujące, ale z takimi sprawami idzie się do kadrowej.

W biurach rachunkowych często też są kadrowe, więc można zapytać.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2015, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju, dziewczyny, a mi się tak zachcialo wakacji... tak bym gdzieś poleciała za granicę, jak nigdy chyba :P w zeszłym roku nigdzie nie byliśmy z mężem i tak mi tego brakuje, bo co rok jeździmy. Ale na następne wakacje nasze pociechy już będą latać za darmo, to na pewno się gdzieś wybierzemy.

• Blondyna0 Przyjaciółka

Wysłany: 19 maja 2015, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eneska wrote:
    Jeju, dziewczyny, a mi się tak zachcialo wakacji... tak bym gdzieś poleciała za granicę, jak nigdy chyba :P w zeszłym roku nigdzie nie byliśmy z mężem i tak mi tego brakuje, bo co rok jeździmy. Ale na następne wakacje nasze pociechy już będą latać za darmo, to na pewno się gdzieś wybierzemy.
    Ja też od wczoraj myślę tylko o wakacjach.
    My z mężem zawsze jeździmy nad polskie morze.
    Polecicie jakieś fajne nadmorskie miejscowości na spędzenie wakacji z kruszyuną w brzuszku :)

Nasz cud <3
    f2w33e3kd3841sst.png

65vqu6bdiwbgmdom.png
  • Monika34 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Idę w ten czwartek . No i kurde zaczynam się trochę obawiać bo jak się okazało normy w ciąży na ft3 i ft4 są inne i wychodzi mi ,że ft4 jest ponad normą , tylko dlaczego nie chce pzemieniac się w ft3 ?
    FT4 111.67% [ wynik 1.57, norma (0.9 - 1.5)]

FT3 38.46% [ wynik 3.01, norma (2.46 - 3.89)]
    Tsh 2,47
    No i przy dużym ft4 nie wprowadzą mi większej dawki leku aby zbić tsh co nie ? :( i co teraz ? Orientujesz się ? Albo ktoś inny się orientuje ?
    ja mam znacznie inne wyniki ja zawsze miałam od jakiegoś 1,5 roku wyrównanie tsh do 1,5 a ft4 jakieś 19. Jak zaszłam w ciąże skoczyło na 3,3 ft4 dostałam zwiększoną dawkę leku i po tygodniu zrobiłam badania tsh 0.645 a ft4 przy górnej granicy 21, 34 zmniejszono mi dawkę ale żeby nie zakłócić tsh to dostałam dawkę większą tylko co 2 dzień. Endo na pewno wie, co robi w ciąży za dzidzie odpowiada ft4 ono jest najważniejsze a tsh pokazuje tylko czy coś się dzieje słowo mojej endokrynolog.

Dziwnie dziewczyny ale widze, że róźnie endokryolodzy robią ..hmmm myślę,że najlepiej zaufać swojemu lekarzowi który nas prowadz bo on chyba najlepiej nas zna i ansze wyniki w ostanim czasie.

hchyrjjg08pkatsu.png

Monika34
  • Monika34 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna0 wrote:
    Ja zrobiłam się blada i mam pełno krostek na twarzy i plecach...
    Ach te przesądy.
    Chodź moja mam w latach gdzie nie robili USG wierzyła w przesąd, że gdy poczuje się pierwsze ruchy dziecka z lewej strony będzie chłopiec z prawej dziewczynka.
    W przypadku mojej mamy i siostry się to sprawdziło...
    Chodź ja to traktuje z wielkim przymrużeniem oka :)
    ale jaja pierwsze słyszę ale najpierw poczułam z lewej i jest chłopczyk heheh

hchyrjjg08pkatsu.png

Monika34
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2015, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna0 wrote:
    Polecicie jakieś fajne nadmorskie miejscowości na spędzenie wakacji z kruszyuną w brzuszku :)
    Byłaś w Rewalu? To taka mala, spokojna mieścinka nad morzem. Super tam jest, nie ma takiego gwaru i tłumu ludzi. Polecam :)

• Liskova Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna0 wrote:
    My też kochamy morze!

Jeździmy od paru lat do Jastrzębiej Góry, pewnie w tym roku też :)

• Monika34 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja bym bardzo chciała jechać ze względu na naszego 2 letniego urwisa zeby troszkę sobie pooglądał:) jak ciąża sie nie uda to jedziemy za grance jak sie uda i lekarz pozwoli to nad morze:)

tak w ogóle wstałam z drzemki:)

hchyrjjg08pkatsu.png

Monika34
  • Monika34 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova wrote:
    My też kochamy morze!

Jeździmy od paru lat do Jastrzębiej Góry, pewnie w tym roku też :)
    tam mi się mąż oświadczył:)

hchyrjjg08pkatsu.png

Monika34
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, nawet nie zakładaj, że się nie uda :)

• Blondyna0 Przyjaciółka

Wysłany: 19 maja 2015, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eneska wrote:
    Byłaś w Rewalu? To taka mala, spokojna mieścinka nad morzem. Super tam jest, nie ma takiego gwaru i tłumu ludzi. Polecam :)
    Rewal to trochę daleko od nas raczej preferujemy okolicę zalewy wiślanego lub półwysep helski na wypad weekendowy trójmiasto, ale szukamy nowych fajnych miejsc:)

Nasz cud <3
    f2w33e3kd3841sst.png

65vqu6bdiwbgmdom.png
  • Monika34 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova wrote:
    Monika, nawet nie zakładaj, że się nie uda :)
    jestem po 3 stratach więc jakoś trudno wierzyć mi, że będzie dobrze chociaż tylko u synka i teraz słyszałam serduszko w tamtych ciążach obumarły na wcześniejszych etapach

hchyrjjg08pkatsu.png

Monika34
  • Blondyna0 Przyjaciółka

Wysłany: 19 maja 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika34 zazdroszczę drzemki ja siedzę w pracy do 17:00 :(

Nasz cud <3
    f2w33e3kd3841sst.png

65vqu6bdiwbgmdom.png
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pracy do 15:00, potem jadę do mamy, bo zamówiłam sobie sukienki - w sobotę mam wesele koleżanki, a ja dalej nie mam kiecki!!!

• Blondyna0 Przyjaciółka

Wysłany: 19 maja 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika34 wrote:
    jestem po 3 stratach więc jakoś trudno wierzyć mi, że będzie dobrze chociaż tylko u synka i teraz słyszałam serduszko w tamtych ciążach obumarły na wcześniejszych etapach
    Musi być dobrze musimy w to wierzyć!!!
    Wiem, sama po sobie, że strach jest ogromny, ale musimy być silne dla naszych maluszków!!!

Monika34 lubi tę wiadomość

Nasz cud <3
    f2w33e3kd3841sst.png

65vqu6bdiwbgmdom.png
‹‹ 136 137 138 139 140 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ