Styczniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
dorbie wrote:Super!!!
Ja idę dziś i boje się strasznie.
U mnie wiek
trzymajcie kciuki, pliizzz!
Oprócz tego dziś wg OM zaczynam 14 tydzień ( wg usg jeszcze ze 3 dni )!!!!! matko jak to lecidorbie lubi tę wiadomość
-
mimi87 wrote:raczej wszystko było ok ale mam z narzeczonym konflikt serologiczny ;/ a i będą maleństwo badać czy nie odziedziczył po mnie niedosłuchu ;/ więc czeka mnie i tak mnóstwo badań
Dlaczego mówisz, że masz konflikt serologiczny ? Robiłaś już badania wyszły u Ciebie przeciwciała anty D ? Bo dopiero wtedy mówimy o konflikcie serologicznymKiedy przeciwciała się uaktywniły. Ja też mam krew minusową a mój mąż plusową ale na szczęście przy pierwszym porodzie nie doszło do konfliktu.
-
Giannaa wrote:Dlaczego mówisz, że masz konflikt serologiczny ? Robiłaś już badania wyszły u Ciebie przeciwciała anty D ? Bo dopiero wtedy mówimy o konflikcie serologicznym
Kiedy przeciwciała się uaktywniły. Ja też mam krew minusową a mój mąż plusową ale na szczęście przy pierwszym porodzie nie doszło do konfliktu.
czyli wiadomo od razu,ze bobas tez bedzie mial taka krew
Poza tym dzisiaj na szczescie w ogole taki konglikt to nie jest jakis ogromny problemWiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2015, 10:12
-
Vuko wrote:Przy pierwszym porodzie do konfliktu dochodzi niezwykle rzadko. My sie tak dobralismy,ze oboje 0minus
czyli wiadomo od razu,ze bobas tez bedzie mial taka krew
Poza tym dzisiaj na szczescie w ogole taki konglikt to nie jest jakis ogromny problem
Przy pierwszej ciąży jest bardzo małe ryzyko...w drugiej jest większe własnie dlatego, że podczas pierwszego porodu może dość do uaktywnienia się przeciwciał. Przeciwciała mogą się uaktywnić podczas poronienia bądź własnie podczas porodu.Vuko lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTrzymam kciuki za wizyty! Na pewno bedzie dobrze! Mnie tez w nocy boli brzuch, tak jakby twardnieje, i dzis wymiotowałam o 4 rano tak ze myślałam ze na nogach nie ustane... A dzidzia zdrowa;) wiec mysle ze pobolewania są pewnie normalne;)czasem sie zastanawiam czy to nerwy, wiec moze magnez powinien pomoc;)
-
nick nieaktualnyFasUla wrote:Trzymam kciuki za wizyty! Na pewno bedzie dobrze! Mnie tez w nocy boli brzuch, tak jakby twardnieje, i dzis wymiotowałam o 4 rano tak ze myślałam ze na nogach nie ustane... A dzidzia zdrowa;) wiec mysle ze pobolewania są pewnie normalne;)czasem sie zastanawiam czy to nerwy, wiec moze magnez powinien pomoc;)
mam nadzieje, że przestanie, bo w I ciązy brałam az Fenoterol takie miałam skurcze ok 28-30tygodnia, a potem się rozleniwiła macica, ze cięzko mi było urodzic -
nick nieaktualnyDziewczyny ja się boje, że u mnie zaczyna sie poronienie, strasznie boli mnie brzuch, dzis termin @, do tego czasu bolal mnie, ale teraz to juz porazka, czuje jakby zaraz mialo mnie zalac krwia i na papierze byla kropka krwi, doslownie kropka, a test z dwoma krechami grubymi dzis. Któraś tak miała?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2015, 10:39
-
nick nieaktualny
-
jusiakpp wrote:Dziewczyny ja się boje, że u mnie zaczyna sie poronienie, strasznie boli mnie brzuch, dzis termin @, do tego czasu bolal mnie, ale teraz to juz porazka, czuje jakby zaraz mialo mnie zalac krwia i na papierze byla kropka krwi, doslownie kropka, a test z dwoma krechami grubymi dzis. Któraś tak miała?
-
Vuko wrote:Ktos moze wkleic co sie dzieje z mama w 13tyg ciazy? Bo ja nie mam premium, a jestem ciekawa
Jeśli cały czas dokuczają Ci poranne mdłości, powinny one teraz ustąpić. Dobrą wiadomością jest również to, że wiele par zauważa w tym okresie wzrost libido.
Macica w dalszym ciągu dynamicznie powiększa się i sięga już podbrzusza. U części kobiet w tym czasie pojawiają się pierwsze rozstępy na piersiach, udach i pośladkach, jak również swędzenie rozciągającej się skóry. Jednakże u zdecydowanej większości kobiet objawy te (jeśli w ogóle wystąpią) pojawiają się dopiero w trzecim trymestrze ciąży.
Twoje piersi prawdopodobnie stają się większe i cięższe a aureola wokół nich ciemnieje. Mimo, że do porodu zostało jeszcze dużo czasu, piersi mogą już rozpocząć produkcję siary, pierwszego po narodzinach bardzo odżywczego “posiłku” dla Twojego dziecka."Vuko lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyjusiakpp wrote:Dziewczyny ja się boje, że u mnie zaczyna sie poronienie, strasznie boli mnie brzuch, dzis termin @, do tego czasu bolal mnie, ale teraz to juz porazka, czuje jakby zaraz mialo mnie zalac krwia i na papierze byla kropka krwi, doslownie kropka, a test z dwoma krechami grubymi dzis. Któraś tak miała?
A bóle mogą byc takie na miesiączkę i rózne inne, ale nie silne -
nick nieaktualny12 tydzień
Twoje dziecko mierzy teraz około 6.1 cm (2.4 cala) i waży około 9-13 gramów (0.3-0.5 uncji).
Główka staje się bardziej okrągła, ale cały czas jest duża w stosunku do całego ciała. Twarz dziecka zaczyna przypominać już twarz człowieka. Oczy zbliżają się do siebie, przesuwają się z boków na przód głowy. Uszy są już na swoim miejscu. Kształtują się struny głosowe. Palce u rąk rozdzieliły się od siebie i wydłużyły. Rosną paznokcie.
Dziecko intensywnie rozwija się. Potrafi już otworzyć i zamknąć usta i pić wody płodowe, które następnie wydala z moczem. Sygnał o ruchu przesyłany jest w dalszym ciągu z kręgosłupa, a nie mózgu, który nie jest jeszcze wystarczająco rozwinięty.
Czasami na wysokiej jakości USG można dostrzec już płeć dziecka.
Możesz już usłyszeć bicie serduszka dziecka za pomocą monitora tętna, tak zwanego Dopplera.
W tym okresie powinnaś już poczuć się lepiej, rzadziej dokuczać Ci teraz będą mdłości i nadmierne zmęczenie.
Twoja macica powiększyła się już do takich rozmiarów, że jej górna część znajduje się tuż nad kośćmi miednicy. Lekarz jest już w stanie wyczuć dziecko podczas badania zewnętrznego. To jest czas w którym brzuszek ciążowy może stać się już widoczny, tym bardziej jeśli to nie jest Twoja pierwsza ciąża. Na to jak szybko będzie widoczny brzuszek ciążowy wpływa również Twoją anatomia i sposób ułożenia dziecka. Jeśli masz dość długi tułów, brzuszek zapewne będzie widoczny trochę później, niż u kobiet z krótkim tułowiem.
Być może naszedł czas, aby rozejrzeć się za ubraniami ciążowymi.
Twoje serce ma teraz więcej pracy, gdyż ilość krwi do pompowania zwiększyła się, w wyniku czego również temperatura Twojego ciała wzrosła. W tym czasie możesz zaobserwować również uczucie zapchanego nosa i krwawienie dziąseł. To również związane jest z większym przepływem krwi w Twoim ciele.
U wielu kobiet w czasie ciąży pojawia się ciemna linia prowadząca od brzucha w dół w kierunku wzgórka łonowego, tzw. linea nigra. Linea nigra pozostanie jeszcze jakiś czas po porodzie, ale z upływem czasu zblednie i prawdopodobnie z czasem zniknie całkowicie.
Strasznie podobnie jak w 13 tygFasUla lubi tę wiadomość
-
Ja mam te książkę "w oczekiwaniu na dziecko" i tam czytam opisy;) sa krótsze;)
W ogole śmiesznie, bo w niej czytam o ciazy, a w "pierwszy rok życia dziecka", o Zuzi. Fajne sa te ksiazki, bo tak naukowo i na spokojnie napisane. Juz nie raz czytałam w necie i rozpacz, a w tej książce racjonalnie i spokojnie, np. o toxoplazmozie;)Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2015, 11:51
Kamila8k lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyjusiakpp wrote:Dziewczyny ja się boje, że u mnie zaczyna sie poronienie, strasznie boli mnie brzuch, dzis termin @, do tego czasu bolal mnie, ale teraz to juz porazka, czuje jakby zaraz mialo mnie zalac krwia i na papierze byla kropka krwi, doslownie kropka, a test z dwoma krechami grubymi dzis. Któraś tak miała?[/QUOTE
kurcze nie chce radzić bo nie jestem lekarzem, ale wiem że plamienie w dniu okresu jest możliwe, może nospa na skurcze?