X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniówki 2016
Odpowiedz

Styczniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2015, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tygrys73 wrote:
    Ja miałam pierwsze mizianie w 15tc, tydzień później rybka mi przeplynela a teraz cisza. A tak to czasem nacisk na pecherz czuje. Co do zasiłku to wiem ze jest od stycznia trn 1000zl przez 12 miesiecy dla bezrobotnych,studentów i pracujacych na umowie zlecenie. Jesli mama nie prowadzila działalności dłużej niz dwa lata to bardziej opłaca sie jej wziac ten zasiłek dla bezrobotnych i zawiesić działalność.
    ale czy ten zasiłek nie jest przypadkiem dla bezrobotnych SAMOTNYCH matek?
    Ja już nie mam sił czytać o zasiłkach, o świadczeniach ZUS odnośnie macierzyńskiego itd., bo nie mam sił się już denerwować. Ja jestem studentką i dalej będę, jak urodzę dziecko, ale to mi się chyba nie należy, bo nie będę samotną matką.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2015, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśka wrote:
    Hej dziewczyny :)
    Nie zbyt często się udzielam na forum ale musiałam wejść i Wam napisać. Kombinuję od dłuższego czasu jak mieć normalny zasiłek macierzyński /Komorowski podpisał ustawę o zmianach w zasiłku macierzyńskim na mocy której ja traciłam prawo do zasiłku :( / i weszłam na stronę pomagamymamom.pl i teraz już jestem spokojna, bo okazało się że jednak nie zostanę na lodzie :) Polecam tą stronkę bo świetnie doradzają i nic nie zapłaciłam :D
    no i jak, dostałaś ten zasiłek, że tak świetnie doradzają?
    śmierdzi mi tu reklamą, a raczej poleceniem, za które pomagamymamom.pl obdarowuje bonami Sodexo:) przepraszam, ale uwierzę, jak napiszesz coś więcej.
    czytałam, że to stowarzyszenie/fundacja niektóre matki po prostu odsyła do MOPSu.

dorbie, anulka557 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2015, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja już czuję malucha od kilku dni kilka razy dziennie, delikatne stukanie, a dwa razy mialam taki porządny kopniak jak wciągnęłam lewa rękę do gory aby coś podac komuś

Dno macicy jest w 15-16 tyg w połowie między k.łonowa a pepkiem. Pępek to 24tc

eneska, anulka557, monika_89 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2015, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorbie wrote:
    A ja już czuję malucha od kilku dni kilka razy dziennie, delikatne stukanie, a dwa razy mialam taki porządny kopniak jak wciągnęłam lewa rękę do gory aby coś podac komuś

Dno macicy jest w 15-16 tyg w połowie między k.łonowa a pepkiem. Pępek to 24tc
    o w mordę, to może w przyszłym tygodniu już też poczuję :D super :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2015, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam działalność gospodarcza niecałe 2 lata i na pewno nie zawieszę bo wracam do pracy miesiąc, dwa po porodzie i zawieszenie nic mi nie pomoże. I wcale nie jest to jedyne rozwiazanie. Wiele kobiet ma działalność nie po to zeby widząc zasiłki, tylko w ten sposób pracuje i zarabia i jaki jest sens zakładania firmy, zeby potem zawieszać? A ustawa beznadziejna bo wprowadza nierówności miedzy matkami ale juz przeszła wiec trudno.

eneska lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2015, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    E tam, szkoda już słów na to, co się w PL wyrabia. :)
    A potem się rząd dziwi, że patologia się szerzy, że społeczeństwo się starzeje, ble ble ble...

• tygrys73 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2015, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eneska dla wszystkich matek, nie tylko samotnych.

fasUla nie napisałam tego jakbym to ja wprowadziła tę beznadziejną ustawę, dostrzegam ten bezsens zawieszania działalności, nie do mnie pretensje :) państwo mamy chore. Popraw mnie jeśli się mylę- po opłaceniu składek zostanie Ci 17zł zasiłku macierzyńskiego tak?

Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2015, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, mi też zostanie 17zl. Szaleństwo:-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2015, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i mi również zostanie 17 z groszami :P ale nie wiem czy nie będę zawieszać działalności na zimę, bo niestety mróz nas paraliżuje, księgowa ma się rozeznać, czy bede mogla wtedy się zarejestrować jako bezrobotna no i jak z tym macierzyńskim wtedy będzie

• monika_89 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2015, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jej zazdroszczę Wam ruchów, u mnie pewnie jeszcze zejdzie.

Z tym zasilkiem macierzyskim po odliczeniu składki zdrowotnej zostaje 17,77 zl ale to nie jest tak jak że dostaje się wyrownanie do tego 1000 zl?
    tak jak któraś dziewczyna pisała że ma umowę na 1/4 etatu więc dostałaby malo kasy, ale mają jej wyrównac do tysiaka

13.02.2015 - Aniołek (7tc)
    21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2015, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezydent mowil, że podpisze taka ustawę o wyrównaniu, ale mówić to on sobie może.

anulka557 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2015, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika_89 wrote:
    jej zazdroszczę Wam ruchów, u mnie pewnie jeszcze zejdzie.

Z tym zasilkiem macierzyskim po odliczeniu składki zdrowotnej zostaje 17,77 zl ale to nie jest tak jak że dostaje się wyrownanie do tego 1000 zl?
    tak jak któraś dziewczyna pisała że ma umowę na 1/4 etatu więc dostałaby malo kasy, ale mają jej wyrównac do tysiaka
    te wyrównanie to takie patykiem po wodzie pisane..

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2015, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja albo sobie teraz wkręcam, albo mnie kopie, ale z drugiej strony po wnętrznościach :P co jakiś czas mam wrażenie, że coś poczułam, ale jak się skupiam i rękę przykładam to nic eh no nic dalej czekam i mam nadzieje, że to nie urojone tylko na prawdę zaczynam czuć i z dnia na dzień będzie co raz więcej :D

eneska, tygrys73 lubią tę wiadomość

• tygrys73 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2015, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wiem to nie dostaje się wyrównania, a jak nie zawiesisz działalności to nie dostaniesz chyba tego 1000zł. No dno totalne :)

Ja też właśnie czuję rybki w brzuszku, tak z 8-10 cm pod pępkiem. :) Gimnastyka małego smyka. Ręką to będziemy wyczuwać tak po 20tc dopiero :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2015, 20:35

Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • vincaminor Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2015, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eneska wrote:
    Tak, mi też zostanie 17zl. Szaleństwo:-)
    Wy tak zakładacie te 17 zł a pamiętajcie, że od stycznia będą nowe stawki na ZUSy i pewnie zdrowotne podrożeje - ja bym nawet o tych 17 zapomniała, bo może być np. 13. Szał normalnie! :D :D :D ;) ;)

Też mnie to obejmuje, ale mam w planach powrót do pracy w marcu i mam nadzieję, że się uda, a nie będzie tragedii...

anulka557, eneska lubią tę wiadomość

grudzień 2013 - śpij mój Aniołku... :*
    h84fi09kllurhqo8.png
  • vincaminor Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2015, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tygrys73 wrote:
    Z tego co wiem to nie dostaje się wyrównania, a jak nie zawiesisz działalności to nie dostaniesz chyba tego 1000zł. No dno totalne :)
    Niekoniecznie. W tym projekcie jest mowa o wyrównaniu zasiłku macierzyńskiego do poziomu świadczenia rodzicielskiego (to ten 1000 zł dla bezrobotnych, studentek itp które nie mają prawa do zasiłku), a przecież zasiłek macierzyński pobiera się przy aktywnej działalności. Niemniej nawet jeśli to wciąż prawie 300 zł z tego 1000 trzeba oddać, żeby móc się leczyć "za darmo".

grudzień 2013 - śpij mój Aniołku... :*
    h84fi09kllurhqo8.png
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2015, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi w czwartek przepłynęła rybka :) I na pewno nie były to jelita :) Ale był to tylko jeden ruch przez moment, więc nie mogłam się upewnić, czy to na pewno to, co myślę, bo na razie wcześnie :) Wg belly ruchy mogę czuć za ok. tydzień :)

Eneska, dopytaj dopytaj, bo ja Ci mówię,że ja na 100% będe mieć skierowanie i za darmo w klinice, bo mnie gin już uprzedził.

vincaminor, Pola_x, monika_89, lucy1983 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2015, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tygrys73 wrote:

Ja też właśnie czuję rybki w brzuszku, tak z 8-10 cm pod pępkiem. :) Gimnastyka małego smyka. Ręką to będziemy wyczuwać tak po 20tc dopiero :)
    ja przy córce szybciej jak 20tc ręką czułam :D ale może to się ma inaczej przy kolejnych ciążach :P mi na jutro belly wypisało, że mogę poczuć ruchy, także czekam jutro i jak nie będzie to focha walnę :D haha

Liskova lubi tę wiadomość

• tygrys73 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2015, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha nie no nie obrażaj się na dziecko :D pogadaj z nim. Ja dziś żądałam ruchów i mnie tam boksuje co jakiś czas

anulka557 lubi tę wiadomość

Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • JATA Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2015, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nic nie czuję :( juz zaczyna mnie to martwić

thgfvfxm3bi7mzv7.png
‹‹ 598 599 600 601 602 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ