Styczniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny21 1:687 1:3284
18 1:1700 1:5150
13 1:5325 <1:20000
to z usg
zaproponował PAPPA bo stwierdził, że proponuje wszystkim, bo to wchodzi w standardy ale niczego niepokojącego nie widzi na tym etapie
nie wiem co mnie podkusiło się zgodzić...wyniki przyszły do lekarza na maile, ja widziałam się z nim przelotem i napomkną, że ryzyko trochę wzrosło i może dać mi skierowanie na genetyczne i czy chce, stwierdziłam, że tak też jest dobrze (mieliśmy wcześniej rozmowę z moim na temat testu Pappa, w sensie nad sensem robienia).
Nie wydaje mi się aby wyniki nagle pokazały cuda nie widy ale każda z nas nawet niewielką nieprawidłowością si przejmuje, u mnie nie wywołało to paniki od taka wiadomość została w głowie i tyle
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyLiskova wrote:Arizona, PAPPA podobno lubi 'straszyć', więc się nie przejmuj
Ile masz lat? Pewnie wiek Ci podbija ryzyko?
mam 29...wróć 30:) no jakby to lekki minus w tej sytuacji:P -
No właśnie, więc z racji samego wieku już Ci 'dokładają', że masz większe ryzyko, choć 30 na karku tak naprawdę o niczym jeszcze nie świadczy
No niestety, PAPPA się rządzi swoimi prawami.. Jeśli na USG obraz był ładny (nos, przezierność), to nie ma co się zamartwiać. Potem jeszcze połówkowe na pewno więcej wyjaśni. -
nick nieaktualny
-
Arizona_R wrote:Liskova..po pierwszym przyjęciu do wiadomości tej informacji przestałam gdybać, z resztą zanim siadłam do analizowania tego co te cyferki znaczą zdążyłam głośno powiedzieć, że tak naprawdę przecież i tak bym je urodziła i kochała jak żadne inne, a że byłoby inaczej, ciężej no cóż...
mam 29...wróć 30:) no jakby to lekki minus w tej sytuacji:P
A Ty tak młodziutko wyglądaszmyślałam, że ze 24 lata masz
-
Chciałam.Wam wkleić fotkę ale z telefonu mogę tylko tak
http://zapodaj.net/images/3697b5d675c92.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2015, 21:21
monika_89, mimi87 lubią tę wiadomość
01.2016 🧒
10cs -03.2021 ciąża pozamaciczna 💔
1cs
3.09 ⏸️ 6.09 HCG 68 -> 8.09 180 -> 10.09 - 431 -> 14.09 - 4200 -
Felicity wrote:a ja nie robiłam PAPPA a na usg gin nie podał mi tych proporcji
teraz sie zastanawiam czy robić test potrójny..
a usg robił ci lekarz z certyfikatem FMF? Bo czasami porywają się na to "zwykli" lekarze, którzy po zrobieniu usg nie wyliczają ryzyka przez specjalny program, wtedy też nie mają takich proporcji. -
ja robiłam w prywatnej klinice badania (podobno w mojej okolicy najlepszy sprzęt i mają kontrakt z nfz) dostałam dokładny opis badania ze wszystkimi wielkościami, normami i ryzykiem wydrukowane żebym mogła pokazać mojemu gin13.02.2015 - Aniołek (7tc)
21.01.2016 - P.
24.04.2017 - M.
-
nick nieaktualnyMartii wrote:a usg robił ci lekarz z certyfikatem FMF? Bo czasami porywają się na to "zwykli" lekarze, którzy po zrobieniu usg nie wyliczają ryzyka przez specjalny program, wtedy też nie mają takich proporcji.
-
nick nieaktualnyDziewczyny a czy będziecie w ciąży lecieć samolotem? Czy potrzebne jest zaświadczenie od gin czy tylko karta ciąży? I czy macie wtedy jakies dodatkowe ubezpieczenie? Zastanawiam sie nad wyjazdem do Gruzji ale to jest poza UE, ja nie umiem rosyjskiego i czy tam sie dogadam w razie czego z lekarzem po angielsku czy tez ubezpieczenie zapewnia tłumacza? Myślicie w ogóle ze takie wakacje to dobry pomysł w ciazy czy dać sobie spokój?
-
monika_89 wrote:ja robiłam w prywatnej klinice badania (podobno w mojej okolicy najlepszy sprzęt i mają kontrakt z nfz) dostałam dokładny opis badania ze wszystkimi wielkościami, normami i ryzykiem wydrukowane żebym mogła pokazać mojemu gin
-
Liskova wrote:Dziewczyny, moje dziecko będzie chyba jakimś olbrzymem
Ja mam dzisiaj 14t 4d, a dziecko waży 95, co odpowiada końcówce 16 tygodnia
Serducho bije, wszystko w porządku i pomachało mamie na USG łapkąNiech rośnie duże.
Moje za to długie jest, a ja niska jestem, mąż średniego wzrostu.
W 12 tygodniu miał od głowy do pupy tyle co powinno mieć dziecko w 13 tygodniu.
Równe 7 dni za duże.
Liskova lubi tę wiadomość
-
Wydaje mi się, że to lekarz powinien sam z siebie wyjść z inicjatywą obdarowania cię takimi "dokumentami", my nie musimy same wszystkiego wiedzieć. Chociaż ja od początku wyszłam z założenia, że lekarza i tak będę pilnować. Wynika to z braku 100% zaufania do nich wszystkich. Czytam najpierw na dany temat, żeby móc dyskutowac na wizycie
Jesli ci zależy żeby je mieć, to najwyżej poprosisz o nie na kolejnej wizycie, pewnie ma te dane w systemie.
Ja tez tak jak monika dostałam kilka kartek A4 z opisem co i jak. -
FasUla w ciąży babki normalne latają ale wiesz ile ludzi tyle opinii czy się powinno. Cięzko mi się wypowiadać na temat Gruzji ale skoro na dłużej a nie znasz języka to ja bym odpuściła i jechała gdzieś gdzie poczujesz się pewniej
Gumisia będziecie mieli wysokiego synusia, będziesz miała kogo pilnowaćGumisia, FasUla lubią tę wiadomość
13.02.2015 - Aniołek (7tc)
21.01.2016 - P.
24.04.2017 - M.
-
Gumisia, ja właśnie nie wiem ile wzrostu na tą wagę, bo mi nie podali
FasUla, zaświadczenie w ciąży trzeba dopiero po którymś tam tygodniu chyba (po 30?), nie jestem pewna.
Ja bym odpuściła i pojechała/poleciała tam, gdzie na pewno się dogadasz no i jednak w UE.FasUla lubi tę wiadomość
-
Arizona chcesz jeszcze opis z 15 tc ?
Twoje dziecko mierzy około 9.3 do 10.3 cm (3.7 - 4.1 cali) i waży około 75 gramów (2 1/5 uncji).
Skóra dziecka jest bardzo cienka i tak przeźroczysta, że widoczne są naczynia krwionośne, żebra i siatkówki oczu (widoczne jako ciemne plamki na oczach). Na głowie rosną włoski. Kości Twojego dziecka nadal rozwijają się - zaczynają twardnieć, wzmacniać się.
Co raz wyraźniej formuje się kształt uszu, ale aparat słuchowy nie jest jeszcze wykształcony. Jednak naukowcy zbadali, że dziecko może słyszeć głos mamy lub bicie jej serca dzięki falom dźwiękowym przewodzonym przez wody płodowe.
Dziecko jest teraz znacznie bardziej ruchliwe, zaciska malutką piąstkę, zgina rączkę w łokciu lub nogę w kolanie.
Jeśli w tym tygodniu masz badanie ultrasonograficzne, być może dowiesz się już płeć swojego dziecka! Nie zawsze jest to jednak możliwe, zależy to bowiem od jakości sprzętu ultrasonograficznego jak i pozycji jaką przybierze Twoje maleństwo podczas badania.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2015, 22:40
Gabrysia 5.02.2016 ❤
Starania o 2 maluszka ❤ 6 cs