X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniówki 2016
Odpowiedz

Styczniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2015, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    21 1:687 1:3284
    18 1:1700 1:5150
    13 1:5325 <1:20000

to z usg
    zaproponował PAPPA bo stwierdził, że proponuje wszystkim, bo to wchodzi w standardy ale niczego niepokojącego nie widzi na tym etapie
    nie wiem co mnie podkusiło się zgodzić...wyniki przyszły do lekarza na maile, ja widziałam się z nim przelotem i napomkną, że ryzyko trochę wzrosło i może dać mi skierowanie na genetyczne i czy chce, stwierdziłam, że tak też jest dobrze (mieliśmy wcześniej rozmowę z moim na temat testu Pappa, w sensie nad sensem robienia).
    Nie wydaje mi się aby wyniki nagle pokazały cuda nie widy ale każda z nas nawet niewielką nieprawidłowością si przejmuje, u mnie nie wywołało to paniki od taka wiadomość została w głowie i tyle

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2015, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a czy któraś z Was może wkleić 15 tydzień?
    Jutro zaczynam a lubię sobie czytać co tam nowego, wyjeżdżam niestety do rodziców a tam głusza totalna bez internetowa:P

• Liskova Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arizona, PAPPA podobno lubi 'straszyć', więc się nie przejmuj :)
    Ile masz lat? Pewnie wiek Ci podbija ryzyko?

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2015, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova wrote:
    Arizona, PAPPA podobno lubi 'straszyć', więc się nie przejmuj :)
    Ile masz lat? Pewnie wiek Ci podbija ryzyko?
    Liskova..po pierwszym przyjęciu do wiadomości tej informacji przestałam gdybać, z resztą zanim siadłam do analizowania tego co te cyferki znaczą zdążyłam głośno powiedzieć, że tak naprawdę przecież i tak bym je urodziła i kochała jak żadne inne, a że byłoby inaczej, ciężej no cóż...
    mam 29...wróć 30:) no jakby to lekki minus w tej sytuacji:P

• Liskova Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie, więc z racji samego wieku już Ci 'dokładają', że masz większe ryzyko, choć 30 na karku tak naprawdę o niczym jeszcze nie świadczy :)

No niestety, PAPPA się rządzi swoimi prawami.. Jeśli na USG obraz był ładny (nos, przezierność), to nie ma co się zamartwiać. Potem jeszcze połówkowe na pewno więcej wyjaśni.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2015, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja nie robiłam PAPPA a na usg gin nie podał mi tych proporcji :/
    teraz sie zastanawiam czy robić test potrójny..

• Giannaa Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arizona_R wrote:
    Liskova..po pierwszym przyjęciu do wiadomości tej informacji przestałam gdybać, z resztą zanim siadłam do analizowania tego co te cyferki znaczą zdążyłam głośno powiedzieć, że tak naprawdę przecież i tak bym je urodziła i kochała jak żadne inne, a że byłoby inaczej, ciężej no cóż...
    mam 29...wróć 30:) no jakby to lekki minus w tej sytuacji:P

A Ty tak młodziutko wyglądasz ;-) myślałam, że ze 24 lata masz ;-)

a.png
    a.png
  • naali13 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałam.Wam wkleić fotkę ale z telefonu mogę tylko tak

http://zapodaj.net/images/3697b5d675c92.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2015, 21:21

monika_89, mimi87 lubią tę wiadomość

01.2016 🧒
    10cs -03.2021 ciąża pozamaciczna 💔
    1cs
    3.09 ⏸️ 6.09 HCG 68 -> 8.09 180 -> 10.09 - 431 -> 14.09 - 4200
  • Martii Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felicity wrote:
    a ja nie robiłam PAPPA a na usg gin nie podał mi tych proporcji :/
    teraz sie zastanawiam czy robić test potrójny..

a usg robił ci lekarz z certyfikatem FMF? Bo czasami porywają się na to "zwykli" lekarze, którzy po zrobieniu usg nie wyliczają ryzyka przez specjalny program, wtedy też nie mają takich proporcji.

w5wq2n0a3flpwu4d.png

20100918610117.png
  • naali13 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi robił lekarz z certyfikatem a też nie wyliczył tak jak Wam

01.2016 🧒
    10cs -03.2021 ciąża pozamaciczna 💔
    1cs
    3.09 ⏸️ 6.09 HCG 68 -> 8.09 180 -> 10.09 - 431 -> 14.09 - 4200
  • Martii Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może te proporcje pozostawił do swojej wiadomości. Ja tam bym siłą wyrwała, jakby nie chciała mi dac ;) Lubię znać szczegóły.

w5wq2n0a3flpwu4d.png

20100918610117.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja robiłam w prywatnej klinice badania (podobno w mojej okolicy najlepszy sprzęt i mają kontrakt z nfz) dostałam dokładny opis badania ze wszystkimi wielkościami, normami i ryzykiem wydrukowane żebym mogła pokazać mojemu gin

13.02.2015 - Aniołek (7tc)
    21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2015, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martii wrote:
    a usg robił ci lekarz z certyfikatem FMF? Bo czasami porywają się na to "zwykli" lekarze, którzy po zrobieniu usg nie wyliczają ryzyka przez specjalny program, wtedy też nie mają takich proporcji.
    tak, moj gin ma ten certyfikat ale ja najzwyczajniej w świecie nie wiedzialam ze takie dane moze podac podczas badania usg i nie zapytalam..dopiero tu na forum sie okazalo ze podczas tego badania usg mozna dostac tez te dane

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2015, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy będziecie w ciąży lecieć samolotem? Czy potrzebne jest zaświadczenie od gin czy tylko karta ciąży? I czy macie wtedy jakies dodatkowe ubezpieczenie? Zastanawiam sie nad wyjazdem do Gruzji ale to jest poza UE, ja nie umiem rosyjskiego i czy tam sie dogadam w razie czego z lekarzem po angielsku czy tez ubezpieczenie zapewnia tłumacza? Myślicie w ogóle ze takie wakacje to dobry pomysł w ciazy czy dać sobie spokój?

• Gumisia Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika_89 wrote:
    ja robiłam w prywatnej klinice badania (podobno w mojej okolicy najlepszy sprzęt i mają kontrakt z nfz) dostałam dokładny opis badania ze wszystkimi wielkościami, normami i ryzykiem wydrukowane żebym mogła pokazać mojemu gin
    Ja to samo. :)

• Gumisia Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova wrote:
    Dziewczyny, moje dziecko będzie chyba jakimś olbrzymem :D
    Ja mam dzisiaj 14t 4d, a dziecko waży 95, co odpowiada końcówce 16 tygodnia :D
    Serducho bije, wszystko w porządku i pomachało mamie na USG łapką <3
    No i dobrze! :) Niech rośnie duże. :) Moje za to długie jest, a ja niska jestem, mąż średniego wzrostu. :P W 12 tygodniu miał od głowy do pupy tyle co powinno mieć dziecko w 13 tygodniu. ;) Równe 7 dni za duże. :P

Liskova lubi tę wiadomość

• Martii Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się, że to lekarz powinien sam z siebie wyjść z inicjatywą obdarowania cię takimi "dokumentami", my nie musimy same wszystkiego wiedzieć. Chociaż ja od początku wyszłam z założenia, że lekarza i tak będę pilnować. Wynika to z braku 100% zaufania do nich wszystkich. Czytam najpierw na dany temat, żeby móc dyskutowac na wizycie ;)
    Jesli ci zależy żeby je mieć, to najwyżej poprosisz o nie na kolejnej wizycie, pewnie ma te dane w systemie.
    Ja tez tak jak monika dostałam kilka kartek A4 z opisem co i jak.

w5wq2n0a3flpwu4d.png

20100918610117.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla w ciąży babki normalne latają ale wiesz ile ludzi tyle opinii czy się powinno. Cięzko mi się wypowiadać na temat Gruzji ale skoro na dłużej a nie znasz języka to ja bym odpuściła i jechała gdzieś gdzie poczujesz się pewniej

Gumisia będziecie mieli wysokiego synusia, będziesz miała kogo pilnować ;)

Gumisia, FasUla lubią tę wiadomość

13.02.2015 - Aniołek (7tc)
    21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gumisia, ja właśnie nie wiem ile wzrostu na tą wagę, bo mi nie podali :/

FasUla, zaświadczenie w ciąży trzeba dopiero po którymś tam tygodniu chyba (po 30?), nie jestem pewna.

Ja bym odpuściła i pojechała/poleciała tam, gdzie na pewno się dogadasz no i jednak w UE.

FasUla lubi tę wiadomość

• Mordeczka Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arizona chcesz jeszcze opis z 15 tc ?
    Twoje dziecko mierzy około 9.3 do 10.3 cm (3.7 - 4.1 cali) i waży około 75 gramów (2 1/5 uncji).
    Skóra dziecka jest bardzo cienka i tak przeźroczysta, że widoczne są naczynia krwionośne, żebra i siatkówki oczu (widoczne jako ciemne plamki na oczach). Na głowie rosną włoski. Kości Twojego dziecka nadal rozwijają się - zaczynają twardnieć, wzmacniać się.
    Co raz wyraźniej formuje się kształt uszu, ale aparat słuchowy nie jest jeszcze wykształcony. Jednak naukowcy zbadali, że dziecko może słyszeć głos mamy lub bicie jej serca dzięki falom dźwiękowym przewodzonym przez wody płodowe.
    Dziecko jest teraz znacznie bardziej ruchliwe, zaciska malutką piąstkę, zgina rączkę w łokciu lub nogę w kolanie.
    Jeśli w tym tygodniu masz badanie ultrasonograficzne, być może dowiesz się już płeć swojego dziecka! Nie zawsze jest to jednak możliwe, zależy to bowiem od jakości sprzętu ultrasonograficznego jak i pozycji jaką przybierze Twoje maleństwo podczas badania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2015, 22:40

Gabrysia 5.02.2016 ❤
    Starania o 2 maluszka ❤ 6 cs
‹‹ 624 625 626 627 628 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ