Styczniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Liskova wrote:Gianna, nie marudź na swoje E, bo ja miałam przed ciążą 70H
I w sumie jeszcze mam nadal, choć będę się powoli przymierzać do wymiany biustonosza
Obwód ma duży wpływ na rozmiar miseczkiwiec Twoje H może być mniejsze niż moje E
Co nie jest wcale powodem do dumy
Tak jak napisałam mąż jedną miseczkę zakładał na głowę i wchodziła cała ... jak zobaczyłam rozmiar stanika to aż nie uwierzyłam. Z młodym doszłam do 90F Tragedia.
Nie wiem jak wygląda miseczka H i nie chcę wiedzieć.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2015, 21:37
-
Cynnia wrote:Dziewczyny a ja sobie kupiłam biooil czy któraś z Was używała? Dzis sie nim wypaćkalam po raz pierwszy i nawet ładnie pachnie i niezle sie wchłania.
Ja stosuje bio oil, całą linię Ollian na rozstępy i cetaphil na AZS -
nick nieaktualnyFelicity sprobuj mięte wlasnie albo melisę. Co do rumianku to mysle, ze kilka herbatek tez nie zaszkodzi;) a moze cola? Niby niezdrowa, ale na wymioty moim zdaniem dobrze robiła...
Z okazji zapisania na kurs SR dostałam 3 wejścia na gimnastykę w ciazy gratis, chyba przejdę sie na jogę albo pilates;) a dzis pływałam w zalewie, choć woda dla mnie była zimna:p
Anuska witaj;) kojarzę Cię z ovu:)Anuśka lubi tę wiadomość
-
parafina zwana również olejem mineralnym - taki olej otrzymywany jest przez destylację ropy naftowej, smoły węgla brunatnego lub po prostu syntetyczne.
Składnik ten nie zawiera ŻADNYCH substancji odżywczych, jego nawilżające działanie polega tworzeniu warstwy "ochronnej" na powierzchni skóry przy jednoczesnym wnikaniu w pory skóry i wypełnianiu ich.
I ta warstwa nie byłaby zła, lecz każdy kij ma dwa końce. Nie pozwalając "wydostać" się wilgoci na zewnątrz, olej mineralny jednocześnie "broni dostępu" dla środowiska zewnętrznego. Czyli skóra nie oddycha (brak dostępu tlenu do skóry może skutkować rozwojem bakterii beztlenowych na skórze), nie przyjmuje wody, ani innych substancji które moglibyśmy "zapodać z innymi kosmetykami".
Warstwa ta również blokuje wydzielanie łoju i potu - stąd mogą pojawiać się potówki. -
ania.g wrote:Dobry wieczór
Mogę dołączyć ?Termin 30/31 stycznia ale cc będzie ok połowy stycznia. Mam już troje dzieci a to na które czekamy teraz jest kompletną niespodzianką
Ja zawsze marzyłam o wielkiej rodzince
Co z tą parafiną? Szkodliwa?ania.g lubi tę wiadomość
-
no nie wiem, każdy się smaruje czym chce w sumie. Czy szkodliwa? Ja bym nie chciała się sama smarować pochodną ropy naftowej, której działanie polega na zalepieniu porów, tym bardziej nie będę tym dziecka traktować. Przy AZS jedynie stosowanie jej jest jakoś uzasadnione, jako ratunek dla skrajnie przesuszonej skóry
-
Znalazłam o tej parafinie...niestety niektórzy musza jej używać.
Niewiele jest tak kontrowersyjnych składników w kosmetyce jak parafina. Jedni biorą ją w obronę, inni bardzo krytykują. Jest tania, więc powszechna. Jest też niestety nieobojętna dla zdrowia, ale bywają sytuacje, gdy nie sposób jej uniknąć.
Czym jest parafina?
Parafina jest bezbarwną i oleistą mieszaniną ciekłych alkanów. Otrzymywana jest podczas destylacji ropy naftowej. Nie posiada ani smaku ani zapachu. Znalazła zastosowanie nie tylko w przemyśle kosmetycznym ale też farmaceutycznym i spożywczym.
Dlaczego parafina znalazła zastosowanie w kosmetyce?
Parafina jest substancją bardzo dokładnie przebadaną pod wieloma kątami przydatności i szkodliwości. Przede wszystkim zmiękcza i wygładza skórę. Ponadto na powierzchni skóry tworzy warstwę ochronną, chroniącą ją przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi ale i przed utratą wilgoci. Wzmacnia i uszczelnia barierę lipidową naskórka. Można ją znaleźć w przeróżnych kremach, mleczkach, balsamach i dermokosmetykach ochronnych. Ze względu na swoje właściwości ochronne parafina stosowana jest w kosmetykach dla niemowląt, by chroniła ich delikatną skórę przed przesuszeniem. Ponieważ chroni przed utratą wilgoci znalazła zastosowania przy skórze bardzo przesuszonej, podrażnionej i uszkodzonej. Jest ona również częstym składnikiem kosmetyków aptecznych stosowanych przy Atopowym Zapaleniu Skóry.
Zarzuty wobec parafiny
Parafina przyczynia się do powstania licznych zaskórników, tworząc na powierzchni skóry nieprzepuszczalną warstwę okluzyjną. O ile bywa to przydatne w przypadku skóry przesuszonej czy zniszczonej, to w przypadku skóry normalnej może być szkodliwe. Hamuje wymianę gazową i tworzy znakomite podłoże do rozwoju bakterii. Zapychając ujścia gruczołów łojowych przyczynić się może do powstawania zaskórników i stanów zapalnych.
Paradoksalnie, przyspiesza również starzenie się skóry - szczelna warstwa okluzyjna będąca wynikiem stosowania parafiny, nie pozwala skórze swobodnie oddychać, przez co prowadzi do szybszego powstania pierwszych oznak starzenia.
Parafina nie kumuluje się w organizmie. Działa tylko na powierzchni naskórka. Nie przenika w głąb skóry właściwej, a przypadkiem połknięta nie jest wchłaniana z przewodu pokarmowego, nie może więc odkładać się w różnych częściach ciała.
Mimo to, parafina jest obecnie uważana za niepożądany składnik kosmetyków. O ile można jej wiele zarzucić, musimy jednak pamiętać, że na obecną chwilę nie sposób całkowicie jej wyeliminować. To prawda - zapycha pory i pogarsza stan cery, a także przyspiesza proces starzenia - osoby z cerą bezproblemową powinny jej unikać. Parafina ma też jednak swoje zalety. Niewiele składników kosmetycznych sprawdza się podobnie dobrze w ekstremalnie niskich temperaturach. Parafina jest również ratunkiem dla skóry bardzo przesuszonej, atopowej i zniszczonej. Sięgajmy po nią zatem tylko w określonych warunkach, na co dzień używając bezpieczniejszych preparatów. -
ania.g wrote:Dobry wieczór
Mogę dołączyć ?Termin 30/31 stycznia ale cc będzie ok połowy stycznia. Mam już troje dzieci a to na które czekamy teraz jest kompletną niespodzianką
Witaj
Podczytywałaś już nas od jakiegoś czasu widziałamMiło, że dołączyłaś. Ile dzieciątka mają lat ? Bo najmłodsze widzę, że 9 m-cy
ania.g lubi tę wiadomość
-
Giannaa wrote:Witaj
Podczytywałaś już nas od jakiegoś czasu widziałamMiło, że dołączyłaś. Ile dzieciątka mają lat ? Bo najmłodsze widzę, że 9 m-cy
Córki mają 16,5 i prawie 8 lat.Giannaa lubi tę wiadomość
Matka fantastycznej 4