X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniówki 2016
Odpowiedz

Styczniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Mordeczka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie czasami dzidziol może się odezwać a możesz nie zwrócić na to uwagi także spokojnie ;)

Gabrysia 5.02.2016 ❤
    Starania o 2 maluszka ❤ 6 cs
  • appee Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za komplementy brzuszne:)

Zosiuleńka:)
    https://www.maluchy.pl/li-72083.png

ex2bvcqgf0ivz93s.png
  • JATA Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja czuję ruchy od 19 tc, choć na początku tylko wypychanie i przesuwanie. Pierwsze kopniaczki po 21 tc. Teraz stają się coraz wyraźniejsze, ale chyba w porównaniu z Waszymi to moja jest delikatna :) takie pukanie jest bardzo przyjemne i póki co mi w niczym nie przeszkadza :)

thgfvfxm3bi7mzv7.png
  • Viki Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy macie jakieś takie delikatne kłucie w macicy? Tak jakby od kopniaków. Sama nie wiem od czego i nie wiem czy to skurcze? Bo wiązadła na pewno nie bo to po środku, na linii majtek kłuje

km5stv73cogtpx8e.png

4.01 3200 g 54 cm- moja cudowna kruszynka
  • Mordeczka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki ja często czuję w okolicy jajników :)
    Powiedz mi kochana gdzie ja znajdę krem do tego oleju tamanu bez wody w składzie bo nigdzie nie mogę znaleźć ;)

Gabrysia 5.02.2016 ❤
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które nie czują ruchów (któraś z podpisem 18t ciąży) - pierwsze ruchy można poczuć nawet dopiero ok. 24 tygodnia ! Więc spokojnie :)

Ja się boję, że przegapię to twardnienie brzucha, skurcze, stawianie macicy, nie umiem nic takiego rozpoznać, choć bywają dni, że brzuch trochę pobolewa, ale nie umiem tego sklasyfikować..

Biorę wtedy no-spę i odpoczywam.

A ile magnezu dziennie bierzecie? Ja biorę 2x 1 tabletkę (200mg magnezu).

Co do ruchów,to ja czuję codziennie, ale dlatego, że wiem na co zwracać uwagę, bo kopniaków się nie doczekałam na razie, mam tylko takie przesuwanie się, jakby rybka (ale już mniej delikatna niż kiedyś).

Czasem też mam nierówny brzuch, ale moim zdaniem to ewidentnie dzieć.

Ma któraś opis mamy z 20 tygodnia?

• Mordeczka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liscova proszę :)
    O Tobie 20 tc
    Gratulacje, dotarłaś do półmetka! Większość kobiet odczuwa już ruchy dziecka kilka razy na dzień. Od tego czasu będziesz przybierała na wadze około 500 gram tygodniowo. Dziennie potrzebujesz około 300 - 500 dodatkowych kalorii, aby dostarczyć odpowiednią ilość pożywienia dla siebie i dziecka. Jeśli rozpoczynałaś ciążę z niedowagą może to być trochę więcej, jeśli z nadwagą mniej.
    Twój brzuszek już jest na tyle duży, że pępek zrobił się płaski bądź nawet wyskoczył na zewnątrz. Nie zapominaj o intensywnym nawilżaniu skóry brzucha, piersi i pośladków, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia rozstępów i ulżyć swędzącej, naciągniętej skórze.
    Linia (tzw. Linea Negra) idąca od pępka w dół w dalszym ciągu ciemnieje i pozostanie taka jeszcze jakiś czas po porodzie.
    Górna część macicy sięga już niemalże wysokości pępka. Rosnąca macica będzie zajmowała coraz więcej miejsca i tym samym może napierać na sąsiadujące z nią narządy takie jak płuca, nerki i żołądek. Nacisk macicy na płuca może powodować zadyszkę nawet przy niewielkim wysiłku fizycznym. Ściśnięty żołądek może częściej powodować niestrawności. W tym okresie najlepiej jedz mniejsze a częstsze i lekkostrawne posiłki. W późniejszym terminie nacisk na pęcherz może powodować potrzebę częstszego oddawania moczu.
    Upewnij się że spożywasz wystarczającą ilość żelaza odpowiedzialnego za produkcję hemoglobiny przenoszącej tlen. W czasie ciąży Twoje ciało potrzebuje więcej żelaza, aby poradzić sobie z większą ilością krwi w organizmie, z potrzebami rosnącego dziecka i łożyska.

Liskova lubi tę wiadomość

Gabrysia 5.02.2016 ❤
  • Viki Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mordeczka może być krem z wodą, one mają w sobie emulgator i się to razem zmiesza jak dodasz tamanu. Możesz go dodać do oliwki, kremu lub swojego blsamu do ciała. Ale zapach i kolor może być ujmujący:)

km5stv73cogtpx8e.png

4.01 3200 g 54 cm- moja cudowna kruszynka
  • Mordeczka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaha czyli może być :) To fajnie bo mam duże pudełko kremu ziai oliwkowego to go przynajmniej zużyję z tym olejem :)
    A u mnie się rozpoczęła wariacja mojego bąbla co chwila się rusza :D

Gabrysia 5.02.2016 ❤
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova - twardnienia macicy nie przegapisz choć życzę abyś nie doświadczyła - uczucie jakby macica zmieniała się w kamień - cala robi się bardzo twarda. Bardzo łatwo wtedy zobaczyć dokąd sięga

• Martii Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki, a moja gin mówi, że kłucie na środku w tej okolicy to tez więzadła, bo ból może promieniować.

Liskova, ja tez boje sie przegapienia tych objawów, już nawet nie raz się przez to tu skarżyłam ;)

Jata, moja też jest bardzo delikatna, ale to może dlatego, że niedawno dopiero zaczełam ją czuć :)

Witam nową styczniówkę!! :)

Liskova, Rose123 lubią tę wiadomość

w5wq2n0a3flpwu4d.png

20100918610117.png
  • Pola_x Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciężko przegapić twardnienie macicy, serio. To jest bardzo nieprzyjemne.

FasUla lubi tę wiadomość

km5sio4phkxiw92p.png
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, no mam nadzieję, że jest tak, jak mówicie, bo naprawdę, jedyne co do tej pory, to takie nieprzyjemne uczucie w brzuchu, ale raczej na zasadzie lekkiego bólu (jak np. za dużo sprzątam).

Matko, ale mi dziecię szaleje w brzuchu!

Martii, anulka557 lubią tę wiadomość

• Martii Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No moja tez przed chwilą mi pozniekształcała brzuch ;) :D Pierwszy raz widziałam jak się przemieszcza, ale to przedziwne...
    A dopiero co ją chwaliłam że taka delikatna ;)

w5wq2n0a3flpwu4d.png

20100918610117.png
  • Martii Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z tą macicą to nie wiem co i jak, więc jak tylko dzieje się coś co zwraca moja uwagę - nospa i do wyra

Liskova lubi tę wiadomość

w5wq2n0a3flpwu4d.png

20100918610117.png
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to to, ja wyznaję taką samą taktykę - no-spa i do łóżka :D

Martii lubi tę wiadomość

• Rose123 Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martii wrote:
    Viki, a moja gin mówi, że kłucie na środku w tej okolicy to tez więzadła, bo ból może promieniować.

Liskova, ja tez boje sie przegapienia tych objawów, już nawet nie raz się przez to tu skarżyłam ;)

Jata, moja też jest bardzo delikatna, ale to może dlatego, że niedawno dopiero zaczełam ją czuć :)

Witam nową styczniówkę!! :)

Mnie kłuje i na dole i po pokach i nawet na wysokości żeber więc wszystko jest możliwe :) ale za to zaczynam czuć ruchy :) aż mnie to wystraszyło powiem szczerze hehe leżałam sobie oglądając film a tu takie dziwne uczucie :) dopiero zdałam sobie sprawę w 100%, że ktosik tam mieszka :)

Martii lubi tę wiadomość

atdc20mm0yebl2pl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak piszecie, twardnienie brzucha ciężko przegapić bo jest mega nieprzyjemne.. ja na szczęście jeszcze nie mam, uff

Rose gratuluję, teraz co dzień będzie coraz wyraźniej :)

ja dziś zaś na jazdach, pierwszy raz w duże miasto pojechałam (Wrocław) już i tak pomijam, że stres to jeszcze Tymek co chwile mnie kopał i rozpraszał :D ale mimo to nawet dobrze mi poszło :)

• Aprilia Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka robisz prawko jazdy?
    Ja dziś wreszcie się wyspałam, nie było pobudki ani na siku, ani jak mąż wstawał do pracy :D I obudziłam się na lewym boku, a za Chiny ludowe nie mogę się nauczyć spania na lewym boku. Poleżę chwilę i zaraz mi się nos zatyka od alergii i później lipa bo oddychać przez usta to męka. Tylko potem w ciągu dnia znów się jakaś śnięta zrobiłam ;)

qdkkj44jg7uoszr1.png

mhsv2n0ags50zkq8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak, robię :) dopiero 6 godz wyjeździłam :D
    ja tam nie patrzę jak śpię, byleby się wyspać :P

‹‹ 740 741 742 743 744 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ