Styczniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej ja czuję ruchy od 19 tc, choć na początku tylko wypychanie i przesuwanie. Pierwsze kopniaczki po 21 tc. Teraz stają się coraz wyraźniejsze, ale chyba w porównaniu z Waszymi to moja jest delikatna
takie pukanie jest bardzo przyjemne i póki co mi w niczym nie przeszkadza
-
Dziewczyny, które nie czują ruchów (któraś z podpisem 18t ciąży) - pierwsze ruchy można poczuć nawet dopiero ok. 24 tygodnia ! Więc spokojnie
Ja się boję, że przegapię to twardnienie brzucha, skurcze, stawianie macicy, nie umiem nic takiego rozpoznać, choć bywają dni, że brzuch trochę pobolewa, ale nie umiem tego sklasyfikować..
Biorę wtedy no-spę i odpoczywam.
A ile magnezu dziennie bierzecie? Ja biorę 2x 1 tabletkę (200mg magnezu).
Co do ruchów,to ja czuję codziennie, ale dlatego, że wiem na co zwracać uwagę, bo kopniaków się nie doczekałam na razie, mam tylko takie przesuwanie się, jakby rybka (ale już mniej delikatna niż kiedyś).
Czasem też mam nierówny brzuch, ale moim zdaniem to ewidentnie dzieć.
Ma któraś opis mamy z 20 tygodnia? -
Liscova proszę
O Tobie 20 tc
Gratulacje, dotarłaś do półmetka! Większość kobiet odczuwa już ruchy dziecka kilka razy na dzień. Od tego czasu będziesz przybierała na wadze około 500 gram tygodniowo. Dziennie potrzebujesz około 300 - 500 dodatkowych kalorii, aby dostarczyć odpowiednią ilość pożywienia dla siebie i dziecka. Jeśli rozpoczynałaś ciążę z niedowagą może to być trochę więcej, jeśli z nadwagą mniej.
Twój brzuszek już jest na tyle duży, że pępek zrobił się płaski bądź nawet wyskoczył na zewnątrz. Nie zapominaj o intensywnym nawilżaniu skóry brzucha, piersi i pośladków, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia rozstępów i ulżyć swędzącej, naciągniętej skórze.
Linia (tzw. Linea Negra) idąca od pępka w dół w dalszym ciągu ciemnieje i pozostanie taka jeszcze jakiś czas po porodzie.
Górna część macicy sięga już niemalże wysokości pępka. Rosnąca macica będzie zajmowała coraz więcej miejsca i tym samym może napierać na sąsiadujące z nią narządy takie jak płuca, nerki i żołądek. Nacisk macicy na płuca może powodować zadyszkę nawet przy niewielkim wysiłku fizycznym. Ściśnięty żołądek może częściej powodować niestrawności. W tym okresie najlepiej jedz mniejsze a częstsze i lekkostrawne posiłki. W późniejszym terminie nacisk na pęcherz może powodować potrzebę częstszego oddawania moczu.
Upewnij się że spożywasz wystarczającą ilość żelaza odpowiedzialnego za produkcję hemoglobiny przenoszącej tlen. W czasie ciąży Twoje ciało potrzebuje więcej żelaza, aby poradzić sobie z większą ilością krwi w organizmie, z potrzebami rosnącego dziecka i łożyska.Liskova lubi tę wiadomość
Gabrysia 5.02.2016 ❤
Starania o 2 maluszka ❤ 6 cs -
nick nieaktualny
-
Viki, a moja gin mówi, że kłucie na środku w tej okolicy to tez więzadła, bo ból może promieniować.
Liskova, ja tez boje sie przegapienia tych objawów, już nawet nie raz się przez to tu skarżyłam
Jata, moja też jest bardzo delikatna, ale to może dlatego, że niedawno dopiero zaczełam ją czuć
Witam nową styczniówkę!!Liskova, Rose123 lubią tę wiadomość
-
Kurczę, no mam nadzieję, że jest tak, jak mówicie, bo naprawdę, jedyne co do tej pory, to takie nieprzyjemne uczucie w brzuchu, ale raczej na zasadzie lekkiego bólu (jak np. za dużo sprzątam).
Matko, ale mi dziecię szaleje w brzuchu!Martii, anulka557 lubią tę wiadomość
-
Martii wrote:Viki, a moja gin mówi, że kłucie na środku w tej okolicy to tez więzadła, bo ból może promieniować.
Liskova, ja tez boje sie przegapienia tych objawów, już nawet nie raz się przez to tu skarżyłam
Jata, moja też jest bardzo delikatna, ale to może dlatego, że niedawno dopiero zaczełam ją czuć
Witam nową styczniówkę!!
Mnie kłuje i na dole i po pokach i nawet na wysokości żeber więc wszystko jest możliweale za to zaczynam czuć ruchy
aż mnie to wystraszyło powiem szczerze hehe leżałam sobie oglądając film a tu takie dziwne uczucie
dopiero zdałam sobie sprawę w 100%, że ktosik tam mieszka
Martii lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyjak piszecie, twardnienie brzucha ciężko przegapić bo jest mega nieprzyjemne.. ja na szczęście jeszcze nie mam, uff
Rose gratuluję, teraz co dzień będzie coraz wyraźniej
ja dziś zaś na jazdach, pierwszy raz w duże miasto pojechałam (Wrocław) już i tak pomijam, że stres to jeszcze Tymek co chwile mnie kopał i rozpraszałale mimo to nawet dobrze mi poszło
-
Anulka robisz prawko jazdy?
Ja dziś wreszcie się wyspałam, nie było pobudki ani na siku, ani jak mąż wstawał do pracyI obudziłam się na lewym boku, a za Chiny ludowe nie mogę się nauczyć spania na lewym boku. Poleżę chwilę i zaraz mi się nos zatyka od alergii i później lipa bo oddychać przez usta to męka. Tylko potem w ciągu dnia znów się jakaś śnięta zrobiłam
-
nick nieaktualny