X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniówki 2016
Odpowiedz

Styczniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki tarczycy po 3 tyg od czasu jak bralam tabletki i chyba szalu nie ma
    Tsh 4,06
    Ft4 0,799 norma 0,93-1,7 ng/dL
    Anty tg 10,6 norma 0-115 IU/mL
    Anty tpo 7 norma 0-60U/mL
    Zna sie ktos nba tym. Wieczorem zadzwonie do endo dopiero

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • Magdalena83 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalka ja się nie znam :( wiem tylko, że chyba tsh w ciąży nie powinno być wyższe niż 2,5 ....

starania od maja 2013 ....z pomocą lekarzy od marca 2014
    słabe nasienie :(
    18.05.2015 - jeden z piękniejszych dni w życiu :) !! Wiktorek czekamy na Ciebie !! :))))
    f2wlanli8lywwtn4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem Tsh trochę wysokie, a bierzesz euthyrox czy inne leki? Pewnie zwiększy Ci dawkę, mnie tez Tsh podskoczyło i jak zażywam wiecej, to znow mam dobry wynik;)
    Tez jestem po wizycie, z synkiem wszystko ok! Ma juz bardzo ładna buzie, a wazy chyba dość malutko bo trochę ponad 1200;) ale podobno wszystko jest w normie, wiec sie cieszę:) łożysko mam stopień dojrzałości II stopień, jest wysoko, wiec nie zagraża porodem przedwczesnym, anemia tez nie wpływa na wzrost dziecka;) termin dalej 2 stycznia, zobaczymy jak bedzie:)

• natalka0887 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biore euthyrox dawke 37,5. Tez mysle ze mi zwiekszy dawke, bo tsh mialam 5,1 a ft4 bylo w dolnej granicy normy. Martwi mnie to ze spadlo to ft4, ale nie wiem co to moze oznaczac nie znam sie

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysle ze jest w normie i nie masz sie czym martwić, ja biorę euthyrox 50 i 75 na zmianę, mysle ze wieczorem endo Ci da mocniejsza dawkę i bedzie juz ok;) ja startowałam od dawki 25 i w ciazy i tak trzeba było ja zwiększać co chwile;)

• natalka0887 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mam nadzieje, bo ja o tej niedoczynnosci dowiedzialam sie dopiero w 26 tc stad moje obawy i bardzo chcialam zeby te wyniki szybko sie poprawily. Pani endo byla optymistka wiec nie stresowalam sie tym mocno.
    FasUla a przy braniu tych lekow mozna karmic piersia?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2015, 17:12

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • tygrys73 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalka mozna karmić :) tsh za wysokie a ft4 za niskie a to niezbyt dobrze. Jesli masz dobry kontakt z endo to po prostu zadzwoń pewnie kaze ci zwiekszyc dawke. Polecam tez brac witaminy z jodem bo dobrze wplywa na tarczyce

Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biore witaminy z jodem wiec jest ok. Mam dzwonic do endo po 20 dzis wiec sie wszystkiego dowiem
    W sumoe to mam zal do lekazy bo ta tarczyca pewnie miala wplyw na inne wczesniejsze wydarzenia a nikt sie nie skapowal.
    Nie moglam zajsc w ciaze przez kilka miesiecy mialam podwyzszona prolaktyne, dostalam bromergon i zaraz zaszlam. Ale to takie strzelanie, juz wtedy powinien mi zbadac wszystkie hormony a nie po jednym, moze sie uda.
    Potem krwawienia na poczatku ciazy, ponoc to tez moglo byc zwiazane z niedoczynnoscia... A chcialam zeby mi w szpitalu zbadali hormony, pytalam lekarza o progesteron. To odpowiedzial ze to trzeba badac codziennie przez 9 dni i wtedy srednia wyciagnac, bo progesteron zmienia sie w ciagu dnia. I tak tam tyle lezalam to mogli mi zrobic. Masakra ta nasza sluzba zdrowia.

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalka ja euthyrox mam odstawić po porodzie, bo tak naprawde nie mam chorej tarczycy. Tylko wyniki wymagają korekcji. Ale u mnie Tsh było 2,5 i dopiero jak zbiłam do 0,8 to udało mi sie zajść, ale jesli sama bym nie naciskała na to badanie, to lekarz mi o tym tez nie wspominał...

• tygrys73 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mimo ze naprawilam sobie tsh toitak staralam sie to pol roku ale mialam tez inne problemy. Ale z wiesz mi lekarz mowil ze nawrt jak sie tsh wyrowna to tarczyca robi problemy w ciąży.no i faktycznie tez mialam na początku plamienia potem skurcze szyjka i wszystko inne..a tsh mam od poczatku ciazy w granicach 1,5. Tarczyca to zło..

Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedys sie nie robilo tsh w ciazy i jakos to bylo. U mojej mamy wyszla tarczyca rok temu, tylko ona ma tez hashimoto. Ja mam widac to po niej. Musze siostrze powiedziec niech sie zbada bo ona ma wole takie wystajace moze tez cos tam siedzi

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka0887 wrote:
    Biore witaminy z jodem wiec jest ok. Mam dzwonic do endo po 20 dzis wiec sie wszystkiego dowiem
    W sumoe to mam zal do lekazy bo ta tarczyca pewnie miala wplyw na inne wczesniejsze wydarzenia a nikt sie nie skapowal.
    Nie moglam zajsc w ciaze przez kilka miesiecy mialam podwyzszona prolaktyne, dostalam bromergon i zaraz zaszlam. Ale to takie strzelanie, juz wtedy powinien mi zbadac wszystkie hormony a nie po jednym, moze sie uda.
    Potem krwawienia na poczatku ciazy, ponoc to tez moglo byc zwiazane z niedoczynnoscia... A chcialam zeby mi w szpitalu zbadali hormony, pytalam lekarza o progesteron. To odpowiedzial ze to trzeba badac codziennie przez 9 dni i wtedy srednia wyciagnac, bo progesteron zmienia sie w ciagu dnia. I tak tam tyle lezalam to mogli mi zrobic. Masakra ta nasza sluzba zdrowia.
    rozumiem Twój żal, ja miałam 2 ciąże nie leczone bo nikt nie wpadł, żeby mi tsh zbadać, z córką całą miałam zagrożoną, plamienia, skracanie szyjki, pessar.. leczę się dopiero 2 rok

• natalka0887 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka, ale dzieci masz zdrowe? Nic im nie jest?

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka0887 wrote:
    Anulka, ale dzieci masz zdrowe? Nic im nie jest?
    tzn tak, oboje mają niedoczynność tarczycy, synek ma subkliniczną, córka nie wiem (ja mam hashimoto), dostali w "bonusie" bo nie leczoną miałam, ogólnie po porodzie zdrowe dzieciaczki, żadnych cuda wianków nie raz pisanych w internetach nie mają.. ale z racji, że późno ją wykryliśmy, bo synek miał już prawie 4 lata, to u niego tarczyca zdążyła wyrządzić dosyć mocne szkody, tj. opóźnienie rozwoju i mowy oraz padaczka, ale myślę, że jeszcze kilka lat i wyjdziemy całkowicie na prostą bo już teraz zrobił takie postępy, że już niewiele od rówieśników odbiega :) u córki zdiagnozowana jak miała 1,5 roku, zero jakichkolwiek skutków ubocznych.. no poza tarczycą, ale od początku bierze najmniejszą dawkę i wyniki w normie ma

• Viki Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalka moim zdaniem skromnym masz sporą niedoczynność. Wynika to z ft4. Jest za niskie.
    Tsh półbiedy, ale to ft4. Ale sie nie martw. Na pewno Ci w zwiększą dawkę. Ja miałam tsh 3 a ft4 w normie i mam 50 erothyrexu. To pewnie 75 Ci przepiszą. Masz teraz za mała dawkę.

km5stv73cogtpx8e.png

4.01 3200 g 54 cm- moja cudowna kruszynka
  • Viki Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla super, że wszystko ok. A waga wydaje się książkowa:) Przecież nie chcesz mieć dziecka 4,5kg:)

Gin mi mówił, że od dodatkowych witamin dla ciężarnych dzieci rodzą się większe ostatnimi czasy. Także mi odradzał branie bo mam dobre wyniki krwi i po co.

FasUla lubi tę wiadomość

km5stv73cogtpx8e.png

4.01 3200 g 54 cm- moja cudowna kruszynka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wkasnie tak patrzę to waga chyba ok:)ale cos kojarzyłam ze niektóre z Was maja juz duże dzieciaczki;)
    Ja mam ostatnio problem ze stanikiem, kupiłam nowy w esotiq, ale strasznie mnie uwiera a juz nie moge go zwrócić, nie wieńczy nie zacząć chodzić w jakims sportowym, mimo ze takich nie znoszę... Ale jestem teraz bardzo niewymiarowe i cieżko mi cos dopasować. Co możecie polecić? W inernecie znajdę taki sportowy czy np z h&m sa tez dobre? Niby kupiłam dobry rozmiar a okropnie mnie meczy ten stanik a pozostałe juz sa za małe... Chyba ze nie umiem dobrać ale oglądałam instruktaze i mierzyłam sie tak jak mówili w sklepie... Poradzicie dziewczyny co wygodnego nosicie:) w sobotę mam ten ślub znajomych i musze sie jakos zaprezentować godnie;)

• Liskova Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula, ale gdzie Cię uwiera? bo jak w obwodzie, to mozna przedłużkę w pasmanterii dokupić :)

Natalko, ja popieram Viki - za mała dawka, pewnie zwiększą.
    Ja miałam TSH 1,8 przed ciążą, potem na początku ciąży 2,1 za moment 2,6 i dostałam 50tkę od razu i tyle biorę. Dzisiaj byłam na wizycie, to TSh 1,14 bodajże, FT4 też ładne.

• ktosik85 Koleżanka

Wysłany: 19 października 2015, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula, ja kupiłam biustonosz w Triumph, nie pamiętam modelu ale mają spory wybór.

Dziś zajrzałam do skepu z odzieżą używaną i udało mi sie kupić kilka ubranek dla maluszka, za wszytsko zapłaciłam ok 20 zł. Ubranka wyglądają,jak nowe:) A Wam zdarza się zaglądać do second handow?

sylwia
  • mala_lady Ekspertka

Wysłany: 19 października 2015, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktosik - jasne, że tak :) i na allegro używane też można fajne złapać :) tym bardziej, że szkraby tak szybko rosną i wydać fortunę na ubranka takie jak się podobają to raczej ciężko... ;)

bbe73a0022.png
‹‹ 908 909 910 911 912 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ