Styczniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
bacha8709 wrote:Dziewczyny mam do Was pytanie z innej beczki.
Co sądzicie o połączeniu chrztu z ślubem cywilnym? Ja jestem po rozwodzie i ślub kościelny nie wchodzi w grę, a cywilnego jeszcze nie mamy. Planujemy go wziąć już po narodzinach Wojtusia. Tak się zastanawiamy czy nie połączyć tych dwóch uroczystości, zwłaszcza ze rodzice mojego TŻ mieszkają kawałek od nas i nie chcemy ich ściągać dwa razy, a poza tym nie planujemy wielkiej imprezy a taka kameralną w restauracji.
Wiesz co niby rozwiązanie dobre bo dwa w jednym ..jedne koszta po prostu.. ale ja nie wiem czy sama bym się porwała na takie rozwiązanie...zapewne uzależnione jest to od wielu czynników..czy goście proszeni na poczęstunek po ślubie byliby proszeni też na chrzest? czy uda wam się zrobić chrzest w sobotę? bo chyba w niedzielę ślubów cywilnych nie dają?chyba, że sam ślub w sobotę a poczęstunek połączony z chrzcinami..itpCiężko tak doradzić.. my w pierwszej wersji też planowaliśmy ślub z chrzcinami..ale ja nie chciałam..mimo wszystko przed ślubem jest troche załatwiania spraw..no i też o siebie trochę trzeba zadbać
Chyba, że będzie miał kto się dzieciątkiem zająć żebyś mogła iść np chociaż do fryzjera
naprawdę ciężko doradzić..ciężko
-
Chcemy własnie aby wszystkie osoby które będą na ślubie były tez na chrzcinach, to nasza najbliższa rodzina, a z organizacją chrzcin w sobotę u nas nie ma problemu.
Sama nie wiem jak to rozwiązać...pewnie wszystko wyjdzie w praniu po narodzinach dziecka. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Też pomyślałam, jak dostałam w drugiej ciąży skierowanie na grupę krwi, że to bez sensu, bo ona jest jak data urodzenia - niezmienna...
Natalka, jeżeli będziesz rodzić w tym samym szpitalu, to chyba problemu nie będzie, ale np. u nas są bardzo wyczuleni na oryginał z grupą krwi, do tego stopnia, że moja ginka kazała zawsze nosić go ze sobą, mimo wpisu do karty ciąży, a nie chciała mi w ogóle wpisać do karty ciąży (mimo, że to ta sama lekarz, co z Zuzą), przed zobaczeniem oryginału... -
No racja robią problemy z tą grupą krwi . Na początku gin mówiła że wystarczy moja książeczka krwiodawcy a w szpitalu mieli pretensje że nie mam po prostu wyniku grupy na papierze i od razu mi zrobili bo podobno ten dokument i tak ma zostać w szpitalu jakaś masakra ...
-
Mi tez i w szpitalu i moja ginekolog powiedzieli żebym zawsze miała oryginał z grupy krwi przy sobie ale jak w tym samym szpitalu bbędziesz rodzic to chyba nie ppowinni robić problemu.
A ślub w jeden dzień z chrzcinami to ffajne rozwiązanie w takiej ssytuacji jak masz ale tak jak pisza dziewczyny - pod warunkiem ze i dla Ciebie znajdzie się czas na upiekszenie -
heej wracając do mojego tematu (cholestaza) przeglądam teraz wyniki badań sprzed 2 tygodni i pisze <Bilirubina> nieobecna z tym że to było badanie moczu a wiem że przy cholestazie ta Bilirubina jest podwyższona? czy tu trzeba zrobić koniecznie krew? Ja byłam dziś rano w laboratorium i zrobiłam sobie kwasy żółciowe całkowite, to badanie pokaże czy mam tą cholestazę czy nie.[link=https://www.suwaczki.com/]
[/link]
-
Mnie dzis około poludniua dopadł ból lewej stronie nad posladkiem:( Myślałam, że to nerki, bo kiedyś miałam atak kolki nerkowej ale po prawej stronie. Jednak na ten momment ból umiejscowil się na poziomie posladka.
Nie wiem, czy maluch uciska na narzady, czy to bol kregoslupa ?Jutro ide do ginekologa to zapytam.
Czy mialyscie taki bol?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2015, 17:52
sylwia -
Ktosik
ja co chwile mam bóle pośladków ale nie wiem czy to taki sam ból...czasem jak dłużej poleżę to wstać przez ten ból nie mogę...ale już się przyzwyczaiłam do tych różnych bólów...jeszcze 3 miesiące...
Karolinka to teraz musisz czekać cierpliwie na wynik
Mi też z kartą ciąży kazali nosić grupę krwito ją podpięłam żeby nie zginęła
-
Karolinko, pisałaś do mnie? Nie mam żadnej wiadomości.
W kierunku cholestazy nie robi się prób wątrobowych właśnie, tylko kwasy żółciowe.
Tzn. można próby zrobić, ale to droga naokoło, bo robisz próby, jak są podwyższone, to wtedy kwasy.
Na wynik kwasów czeka się 2-3 dni, zależy czy masz podgląd wyników online.
Wynik wyższy niż 10 oznacza cholestazę.
Ja jestem na cenzurowanym, bo proby wątrobowe podwyższone i kwasy żółciowe też (norma do 6 i coś, a ja mam już 7,1). Ale nadal jeszcze kwasy nie są na poziomie 10, więc czekamy.
Ostatnio więcej się drapię, więc będę musiala powtórzyć wynik, bo 7,1 miałam we wrześniu.
Ile zapłaciłaś za kwasy? -
Liskova wrote:Karolinko, pisałaś do mnie? Nie mam żadnej wiadomości.
W kierunku cholestazy nie robi się prób wątrobowych właśnie, tylko kwasy żółciowe.
Tzn. można próby zrobić, ale to droga naokoło, bo robisz próby, jak są podwyższone, to wtedy kwasy.
Na wynik kwasów czeka się 2-3 dni, zależy czy masz podgląd wyników online.
Wynik wyższy niż 10 oznacza cholestazę.
Ja jestem na cenzurowanym, bo proby wątrobowe podwyższone i kwasy żółciowe też (norma do 6 i coś, a ja mam już 7,1). Ale nadal jeszcze kwasy nie są na poziomie 10, więc czekamy.
Ostatnio więcej się drapię, więc będę musiala powtórzyć wynik, bo 7,1 miałam we wrześniu.
Ile zapłaciłaś za kwasy?zapłaciłam 60 zł byłam w labolatorium dziś rano wynik za 3 dni a robiłam <kwasy żółciowe całkowite> najgorzej swędzi wieczorem właśnie teraz stopy dłonie , bardzo się boje o dziecko ;(
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
A jak sobie radzisz z tym swędzeniem czym smarujesz pomaga coś ? Ja nawet zaczęłam używać męża balsam po goleniu nivea
taki delikatny po nim mi lepiej, nie ważne co ważne aby uśmierzyć trochę to swędzenie
-
Liskova wrote:Karolinko, ja robię chłodne okłady, staram się nie drapać, bo ostatnio rozdrapałam sobie stopę do krwi
Można też octem się posmarować, śmierdzi, ale też działa.
O dziecko się nie bój, dostaniesz dietę wątrobową i będzie okejzeby tylko dzidzia była zdrowa. To jest najważniejsze , a jak u Ciebie z ruchy dziecka moja mała się wierci jak szalona i to mnie uspokaja bo ją czuje.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2015, 19:54
-
Też już chce styczeń
mnie znów rozbiera przeziębienie a najgorsze, że w zasadzie nic się nie da na to brać...specyfiki domowe/naturalne pomagaja na 5 minut.
Bacha my byliśmy na chrzcinach połączonych ze ślubem i większość gości skrytykowała ten pomysł...padały głosy, że podwójny prezent a impreza jedna. Myślę, że to indywidualna sprawa i najlepiej podpytać wśród rodziny. Osobiście nie zdecydowałabym się na taki krok. Ślub to nasz dzień a chrzciny dziecka a u nich to jakoś tak to się trochę rozmyło...[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
Karolinko, przy cholestazie zazwyczaj robią wcześniejsze rozwiązanie i to najczęściej CC.
Aha, jak wyjdzie cholestaza, to dostaniesz leki. Ja mam in blanco receptę od gina, że jakby mnie bardzo swędziało, to mam sobie wbić datę na recepcie i wykupić, nie pamiętam nazwy leku. On generalnie chciał żebym wytrzymała jak najdłużej bez tego, bo u mnie podejrzenie cholestazy padło baardzo wcześnie, bo w 20tc, a najczęściej diagnozuje się ją ok. 30tc i później.
Ruchy u mnie baardzo dobrze odczuwalne, pisałam tu kiedyś, że moje dziecię praktycznie nie śpi -
Moja niunia tak samo
szaleje non stop ale to dobrze powinnyśmy się cieszyć gorzej jakbyśmy nie czuły albo bardzo rzadko. Wiem , że dostanę leki będę przestrzegać tej diety w razie czego. Wyników jeszcze nie ma ale czuje , że to cholestaza na 85 %. A jeszcze Cię zapytam o apetyt , bo u mnie właśnie od tego momentu kiedy to się pojawiło nie bardzo mam ten apetyt.