Świętokrzyskie mamy - czekamy, kochamy, zapraszamy!
-
WIADOMOŚĆ
-
Na Prostej wygląda to tak:
Ordynatorzy: położnictwa – Andrzej Witczak (od 1993), neonatologii – Anna Kondała-Chojnacka (od 2006), położne oddziałowe: położnictwa - Grażyna Nowak (od 2005), neonatologii – Lucyna Wychowaniec (od 2006) -
witczak jest ginekologiem i endokrynologiem, nie wiecie po ile u niego płaci się za wizytę?
-
Pracowałam kiedyś u dr Guzika - wynik usg (opis) z badania ciężarnej jest na całą stronę A4
WSZZ w Kielcach z ich strony:
Kierownik: dr hab. n.med. Wojciech Rokita
Z-ca Kierownika: lek. med. Rafał Rudziński
Z-ca Kierownika: lek. med. Wojciech Piwoński
Ja chodzę prywatnie do dr Ewy Szczurkowskiej-Mireckiej. Poleciła mi ją koleżanka, która u rodziła w styczniu na Czarnowie. Całą ciąże prowadziła u niej.
Prywatny gabinet jest na Turystycznej, cena wizyty 120 zł wraz z USG (nawet tzw genetycznym) i dostaje paragon z kasy fiskalnej na tę kwotę.
Przyjmuje dwa razy w tygodniu. Kobieta jest szybka i konkretna - nie ten typ co lubi się rozgadać o "dupie Marynie". Ale jeśli ją o coś spytam to dość szczegółowo wyjaśnia. Usg mi robiła jak na razie na każdej wizycie (3-4 tygodnie). Na badania krwi kieruje mnie do Diagnostyki i są za darmo. Wysłała mnie na test PRISCA - za niego musiałam zapłacić 110 zł. Zwolnienie tzw L-4 wydaje bez problemu.
Jutro mam kolejną wizytę o 14Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2014, 22:28
Marianna [*] 08.11.2013 8tc
Kamilka 7.01.2015
Jan [*] 19.04.2016 12 tc (8/9 tc)
Weronika 11.08.2017 -
Bajka wrote:cześc ja też się melduję :)ja myślę o szpitalu na Czarnowie:)
niedługo połówkowe
Jako młoda dziewczyna byłam na ginekologi na Prostej i na Kośćiuszki - wiem że przez 10 lat tam się wiele zmieniło, ale już się uprzedziłam do tamtych miejsc. Zresztą prowadzę ciążę u Szczurkowskiej więc u niej w szpitalu będę rodzić.
Muszę zdobyć jakieś konkrety na temat szkoły rodzenia na Czarnowie - wiecie coś?Marianna [*] 08.11.2013 8tc
Kamilka 7.01.2015
Weronika 11.08.2017 -
nick nieaktualny
-
to w sumie lepszy ten guzik.... ja mam zostać mamą bliźniąt więc zależy mi bardzo na jak najdokładniejszym usg
-
Tylko termin u Guzika to trzeba sobie wcześniej zamawiać - tak było w zeszłym roku przynajmniej.
A ja po wizycie. Wszystko OK. Są dwie rączki i dwie nóżkiRączki trzymane do góry koło główki. Fiutka nie było widać więc chyba dziewczynka. Za 4 tyg. następna wizyta. I nareszcie mogę chodzić na basen - kondycja spadła mi całkowicie. Tylko teraz muszę kostium sobie sprawić, w decatlonie widziałam taki dla ciężarnych za ok. 60 zł
alternatywa wrote:to w sumie lepszy ten guzik.... ja mam zostać mamą bliźniąt więc zależy mi bardzo na jak najdokładniejszym usg
A byłaś już u Gruszki? Ciekawe jakie oni w tej przychodni mają USG. Może robią USG w szpitalu na oddziale - tam na drzwiach były godziny kiedy się robi USG. Sprzęt USG w szpitalu to rewelacyjna jakość, u żadnego z lekarzy nie widziałam aż tak dokładnych zdjęć i obrazów.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2014, 16:49
turkawka lubi tę wiadomość
Kamilka 7.01.2015
Weronika 11.08.2017 -
A byłaś już u Gruszki? Ciekawe jakie oni w tej przychodni mają USG. Może robią USG w szpitalu na oddziale - tam na drzwiach były godziny kiedy się robi USG. Sprzęt USG w szpitalu to rewelacyjna jakość, u żadnego z lekarzy nie widziałam aż tak dokładnych zdjęć i obrazów.[/QUOTE]
u gruszki nie byłam, bo nastawiłam się na nią, ale dzwonili do mnie dzień wcześniej, że jej nie będzie, ale może mnie inny lekarz przyjąć, tylko nie wiadomo jaki, bo są wakacje i wszystko się zmienia.... a ona w tym czasie miała mieć jakiś zabieg. Także zrezygnowałam z tej wizyty. dopiero w połowie sierpnia idę do dermatologa tam, ale to już mi bez różnicy do kogo:) -
jeżeli chodzi o gruszkę, to słyszałam, że u niej wizyty już po 150zł tyle ma pacjentek, ciekawa jestem jaka jest na nfz, czy taka sama jak prywatnie???? bo można by chodzić na zmianę... raz tak a raz tak...
-
alternatywa wrote:jeżeli chodzi o gruszkę, to słyszałam, że u niej wizyty już po 150zł tyle ma pacjentek, ciekawa jestem jaka jest na nfz, czy taka sama jak prywatnie???? bo można by chodzić na zmianę... raz tak a raz tak...
Moja koleżanka do niech chodzi to się postaram dowiedzieć co i jak. Ale ja miałam kilka razy z nią styczność i nie wiem jaka jest na wizycie, chodzi mi o opisywanie badań itp. ale jak pojechałam z bólem brzucha w pierwszej ciąży (niestety obumarłej) to nazwała mnie dzieciakiem i beksą i wysłała do domu napić się lampki wina to mi przejdzie. Był to piątek wieczór, w poniedziałek u innej pa ni lekarz niestety było już za późno...
Może akurat miała zły dzień bo koleżanka ją poleca, niestety ja nie!
-
Ja leżałam na sali z pacjentką Gruszki i ona była bardzo zadowolona z niej - jak Gruszka była w szpitalu to odwiedzała ją kilkakrotnie w ciągu dnia. Ale z plotek szpitalnych też słyszałam, że już ma tyle pacjentek, że idzie na ilość a nie na jakość.
Zaczynam szukać jakiś zajęć fitness/pilates dla ciężarnych. Na basen na aqua-aerobik zapisałam się LaMar Rekreacja - chodziłam tam przed ciążą. Ale jeszcze by mi się jakieś ćwiczenia przydały - miałabym czym wolny czas wypełnić.
Dziś dokonałam zakupu pierwszego ciuszka - RÓŻOWY pajacyk
i znów udało mi się kupić spodnie ciążowe - H&MMama - rybaczki z pasem wysokim ciążowym za 8 zł.
alternatywa a może spróbować dalej do Russka a usg robić u Guzika... P.S. Guzik jest dyrektorem RusskaKiedyś się nawet starali, aby dr Guzik mógł robić usg na NFZ dla pacjentek Russka, ale NFZ nie wyraził na to zgody, bo Guzik w Poliklinice jest zatrudniony jako dyrektor a nie lekarz. Tak przynajmniej było podczas mojej pierwszej ciąży. Ja pierwszą ciąże prowadziłam u Russka, ale z drugą potrzebowałam zwolnienie do pracy a dr Russek nie jest chętny na początku ciąży do wypisania zwolnienia jeśli nie ma plamień... Ale za to położna tam w Poliklinice jest Zajefajna
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2014, 10:36
Kamilka 7.01.2015
Weronika 11.08.2017 -
Pinia108 wrote:
alternatywa a może spróbować dalej do Russka a usg robić u Guzika... P.S. Guzik jest dyrektorem RusskaKiedyś się nawet starali, aby dr Guzik mógł robić usg na NFZ dla pacjentek Russka, ale NFZ nie wyraził na to zgody, bo Guzik w Poliklinice jest zatrudniony jako dyrektor a nie lekarz. Tak przynajmniej było podczas mojej pierwszej ciąży. Ja pierwszą ciąże prowadziłam u Russka, ale z drugą potrzebowałam zwolnienie do pracy a dr Russek nie jest chętny na początku ciąży do wypisania zwolnienia jeśli nie ma plamień... Ale za to położna tam w Poliklinice jest Zajefajna
gratuluję udanego zakupu:) położna ostatnio była jakaś inna nie ta co za każdą poprzednią wizytą (tamta nazywa się chyba orłowska i jest cudowna kobitka, przemiła, pocieszy, wesprze, uspokoi kiedy trzeba), może ta druga była tylko na zastępstwie, bo są wakacje teraz, ale też bardzo miła:) -
Wczoraj byłam na zajęciach na basenie -oooo jak mi tego brakowało! Instruktorka wiedziała, że jestem w ciąży po kilku miesiącach przerwy, więc zwracała na mnie szczególną uwagę. Na razie mi nie kazała skakać i robić mocnych wykopów oraz ćwiczeń z wykorzystaniem dużej dźwigni. No i nogi cały czas w rozkroku - jak żaba. Tylko pod koniec zajęć już czułam mocne parcie na pęcherz
Chyba 45 min bez sikania w basenie nie wytrzymam.
Kamilka 7.01.2015
Weronika 11.08.2017 -
nick nieaktualnymnie jak kręgosłup bolał w drugim trymestrze to tylko basen był w stanie przynieść ulgę. z tym, że też siku przed i siku zaraz po
teraz to sie nawet nie przymierzam bo sikam normalnie co 15 minut to na basenie chyba musiałabym sobie pampersa założyć
-
co 15 min? aha, czyi to jak często teraz sikam to jeszcze nic:D dobrze wiedzieć
-
Jutro idę znów na basen
na razie spróbuje 2 razy w tygodniu. Jak w piątek znów pod koniec zajęć mój pęcherz da się we znaki to spróbuje wersji że w połowie zajęć wyskoczę na szybkie siusiu do WC. A swoją drogą zadziwiające jest dla mnie to, że po 45 minut bez żadnego picia mam znów pełny pęcherz.
Kamilka 7.01.2015
Weronika 11.08.2017 -
Witam!
Dziś zapisałam się do Szkoły rodzenia i rodzicielstwa na Czarnowie.
tel. 668 528 335 Marta Strzycka osoba do kontaktu
Jest 6 spotkań (1 miesiąc, 4 poniedziałki i 2 piątki, godz. 16-19) cena 300 zł (poród rodzinny gratis). Mnie ta pani zasugerowała aby się zapisała na listopad (termin z usg mam 11 styczeń).
i znalazłam jeszcze taką informację: http://www.poprostupolozna.pl/index.html
po 21 tyg. ciąży można chodzić na bezpłatne szkolenie do położnej, dzisiaj pójdę tam na Zapiecek i się dowiem co i jak
"To kampania społeczna zaadresowana przede wszystkim do kobiet planujących ciążę i w ciąży. Została opracowana, ponieważ procent kobiet w ciąży znających wszystkie swoje prawa pacjenta nie jest w naszym kraju zadowalający. Niewiele z nich zdaje sobie bowiem sprawę, że od 21. tygodnia ciąży mogą zupełnie bezpłatnie korzystać z wiedzy i wsparcia położnych w ramach tzw. spotkań edukacyjnych."
Pozdrawiam wszystkie brzuszki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2014, 13:25
Kamilka 7.01.2015
Weronika 11.08.2017