Świętokrzyskie mamy - czekamy, kochamy, zapraszamy!
-
WIADOMOŚĆ
-
Kfoka ja robiłam usg genetyczne i Pappa na Kościuszki i robił mi je również dr Marek Walczyk. Ja dostałam skierowanie od doktora na badania w ramach NFZ powyżej 35 R są refundowane. Skierowanie było na dentifem na złotej ale terminy były zbyt późne a usg należy wykonać do określonego terminu ciąży. Mi usg i pobierali krew tego samego dnia można podobno pobrać innego dnia ale wtedy lekarz musi przeliczać wyniki. Na Kościuszki te badania oprócz Marka Walczyka wykonują dr lepiarczyk ojciec i syn. Koszt 400 zł
Kfoka lubi tę wiadomość
-
Milka, Ewela dzięki za info! Usłyszałam dziś także o dr Maciejewskim z Prostej ale tam chyba tylko na Nfz czyli ze wskazań. Chyba trzebaby się juz za tym zakręcić, bo mozliwe ze terminy odlegle (weszlam wlasnie w 7 tc). Jeszcze raz dzięki za odzew
Milka1991 lubi tę wiadomość
-
Kfoka a czemu chcesz robić test PAPPA? Masz jakieś podstawy w wydziadzie medycznym czy rodzinnym? Wiesz, że wynik testu PAPPa to czysta statystyka, wyniki statystycznie niekorzystne kierują Cię w dalszym etapie na aminopunkcje lub biopsje kosmówki. Zwykle to lekarz decyduje robiąc USG czy należy wykonywać to badanie.
Ja robie Usg tzw. genetyczne i test PAPPa w Darimedzie na Prostej u dr Lewandowskiego. Nie wiem jaki kosz, bo mam to w pakiecie opieku ciążeowej w Medicover.
Jak prowadziłam drugą ciąże u dr Szczurkowskiej, to ona podczas robienia USG dopiero zdecydowała czy robić test PAPPA - wtedy podjeła decyzję, że warto go zrobić.
Weź też pod uwagę czas ciąży, kiedy będziesz się umawiać na to USG. Jeśli miałaś później owulacje niż 14 dnia cyklu i ciąża na USG jest ciut młodsza niż ta wynikająca z miesiączki, umów się bliżej 13 tygodnia. Aby pomiar był miarodajny dziecko pownno mieć min 45 mm. Samo zrobienie badania też Ci niewiele powie, bo potem musi Ci lekarz zinterpretować wynik. Ja u dr Lewandowskiego mam:
- pobranie krwi
- usg
- konsultacja wynikuKfoka lubi tę wiadomość
Marianna [*] 08.11.2013 8tc
Kamilka 7.01.2015
Jan [*] 19.04.2016 12 tc (8/9 tc)
Weronika 11.08.2017 -
Pinia no widzisz, ile osob tyle opinii. Pappa w teorii na 95% wyklucza wystąpienie chorob genetycznych wiec jesli wychodzi ok to jest to w zasadzie swiety spokój na resztę ciąży, nie myślisz juz czy wszystko ok. Mam 34 lata wiec rok i juz bym miala zalecenie odgorne, zrobie poprostu dla spokoju siebie samej, bo juz w tej chwili ryzyko mam zwiększone. Dziękuję za informację!
-
Przyłączam się do wątku świętokrzyskiego
Mam 33 lata to moja pierwsza ciąża termin na 20 lipca. Pokrótce opisze jak było u mnie.
Pozytywny test w 3 tyg, kolo 4 beta 420 + wizyta u "przypadkowego" lekarza usg nie wykazało zarodka a 5 cm torbiel wiec padło podejrzenie pozamacicznej, ...skierowanie do szpitala po weekendzie 11 listopada, w poniedziałek fasolka się znalazła na szczęście a torbiel urosla o 1 cm w 5 dni ale mniejsza o nią, obyło się bez szpitala a przez reakcję i rewelacyjną opiekę "przypadkowego" lekarza został MOIM LEKARZEM dr. Wojciech Chróściel (polecam). Serduszko pojawiło się w 5 tyg 6 dn. Jutro zaczynam 15 tydzien
Jeśli chodzi o prenetalne wykonywałam na własną rękę na kościuszki (koszt 400 zł) dr Walczak przeprowadził badanie i oznajmił mi że mam zdrowiutką córeczkęSprzęt na kościuszki podobno bardzo dobry jest, drugi w kolejności na świecie (zasłyszane od lekarza).
Jeśli chodzi o to badanie, uważam że każda mama powinna przemyśleć wykonanie nawet jeśli lekarz nie sugeruje, ponieważ można wykryć nie tylko wady genetyczne i nie chodzi o "i tak będę kochać" tylko czasem można wykryć chorobę którą można leczyć już w brzuchu, lub co gorsze jeśli okazało by się że nasz dzidziuś ma wadę serduszka trzeba wówczas rodzić w przystosowanej placówce bo w normalnej może nie mieć szans na przeżycie po porodzie.... Oczywiście badanie nie jest tanie i nikomu nie narzucam swojego zdania tylko chcę poszerzyć spojrzenie na to badanie....Marz jakbyś żył wiecznie... żyj jakbyś miał umrzeć dziś!
https://www.maluchy.pl/ci-72897.png
-
Mila123 wrote:Czesc dziewczyny ja mam termin na 17 lutego (planowane cc) i bede rodzic na kosciuszki (juz 2 raz) zycze Wam powodzenia i zdrowych maluszkow
Ja też zdecydowałam się na Kościuszki chociaż ciągle się zastanawiam czy to dobry wybór. Także za każdą opinię będę wdzięczna.
-
Nelsari wrote:Jeśli chodzi o prenetalne wykonywałam na własną rękę na kościuszki (koszt 400 zł) dr Walczak przeprowadził badanie i oznajmił mi że mam zdrowiutką córeczkę
Sprzęt na kościuszki podobno bardzo dobry jest, drugi w kolejności na świecie (zasłyszane od lekarza).
Jeśli chodzi o to badanie, uważam że każda mama powinna przemyśleć wykonanie nawet jeśli lekarz nie sugeruje, ponieważ można wykryć nie tylko wady genetyczne i nie chodzi o "i tak będę kochać" tylko czasem można wykryć chorobę którą można leczyć już w brzuchu, lub co gorsze jeśli okazało by się że nasz dzidziuś ma wadę serduszka trzeba wówczas rodzić w przystosowanej placówce bo w normalnej może nie mieć szans na przeżycie po porodzie.... Oczywiście badanie nie jest tanie i nikomu nie narzucam swojego zdania tylko chcę poszerzyć spojrzenie na to badanie....
Badanie USG w 11-13 tygodniu jest bardzo ważne! Ale już badanie PAPPA daje nam wiedzę tylko statystyczną - należy o tym pamiętać. Jest to badanie w kierunku głównie 3 chorób: zespołu Downa, zespołu Edwardsa i zespołu Patau. Wady serduszka wykrywa się na dobrym sprzęcie USG podczas badanie. Szczególnie USG połówkowe jest tu ważne, bo lekarz może już zlokalizować 4 jamy serca. Test PAPPA wykonuje się głownie po to aby wykluczyć konieczność robienia amniopunkcji (np. u kobiet po 35 roku życia lub z obciążeniem w wywiadzie).
Ważne rzeczy które należy wiedzieć o teście PAPPA:
Co oznacza wynik prawidłowy (ujemny)?
Wynik ujemny oznacza, że ryzyko wystąpienia zespołu Downa u płodu obliczone na podstawie parametrów jest niskie. W takim przypadku badania inwazyjne nie są zazwyczaj zalecane. Chociaż ujemny wynik testu oznacza niskie ryzyko choroby płodu, to nie wyklucza jej w 100%. Wynik taki oznacza jednak, że ryzyko choroby płodu jest niższe, niż ryzyko utraty ciąży wskutek amniopunkcji, lub innych badań inwazyjnych.
Czy test PAPP-A wykrywa wszystkie ciąże z zespołem Downa?
Nie wszystkie. Przy prawidłowej ocenie wieku ciążowego i wprowadzeniu prawidłowych median wszystkich parametrów wykrytych zostaje około 90% (dziewięć na dziesięć) płodów chorych.
Czy test PAPP-A wykrywa inne aberracje chromosomowe?
Test PAPP-A wykrywa większość przypadków zespołów Edwardsa i Patau, większość przypadków zespołu Tunera. Wykrywa również część innych nieprawidłowości chromosomowych u płodu, ale w odróżnieniu od amniopunkcji nie wykrywa 100% przypadków aberracji chromosomowych.
Mam nadzieje że te fakty pomogą Wam w decyzji czy warto wydać 400 zł na sam test PAPPA, jeśli lekarz wykonujący USG nie widzi takiej potrzebyWiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2017, 22:54
Marianna [*] 08.11.2013 8tc
Kamilka 7.01.2015
Jan [*] 19.04.2016 12 tc (8/9 tc)
Weronika 11.08.2017 -
Milka1991 wrote:Ewela dobrze trafiłaś bo ja tydzień temu urodziłam na Kościuszki. W gruncie rzeczy wciąż jestem w szpitalu. Też wzięłam położną. Na szkole rodzenia poznałam panią Beatę Prokop i od razu wiedziałam że z Nią chce rodzić. To wspaniała ciepła kobieta, dzięki Niej poród wspominam bardzo dobrze, trwał on zaledwie 3,5h ! Pani Beata dopilnowala wszystkiego i zapewniła mega komfort. Następny ewentualny poród tylko z Nią
Milka1991 lubi tę wiadomość