WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Świętokrzyskie mamy - czekamy, kochamy, zapraszamy!
Odpowiedz

Świętokrzyskie mamy - czekamy, kochamy, zapraszamy!

Oceń ten wątek:
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2018, 12:57

Kfoka lubi tę wiadomość

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • Ewela35 Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2017, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfoka ja robiłam usg genetyczne i Pappa na Kościuszki i robił mi je również dr Marek Walczyk. Ja dostałam skierowanie od doktora na badania w ramach NFZ powyżej 35 R są refundowane. Skierowanie było na dentifem na złotej ale terminy były zbyt późne a usg należy wykonać do określonego terminu ciąży. Mi usg i pobierali krew tego samego dnia można podobno pobrać innego dnia ale wtedy lekarz musi przeliczać wyniki. Na Kościuszki te badania oprócz Marka Walczyka wykonują dr lepiarczyk ojciec i syn. Koszt 400 zł

Kfoka lubi tę wiadomość

w4sqyx8d5t3hk7tg.png
  • Kfoka Koleżanka

Wysłany: 9 stycznia 2017, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka, Ewela dzięki za info! Usłyszałam dziś także o dr Maciejewskim z Prostej ale tam chyba tylko na Nfz czyli ze wskazań. Chyba trzebaby się juz za tym zakręcić, bo mozliwe ze terminy odlegle (weszlam wlasnie w 7 tc). Jeszcze raz dzięki za odzew :)

Milka1991 lubi tę wiadomość

oar89jcg1wowkqmn.png
  • Pinia108 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2017, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfoka a czemu chcesz robić test PAPPA? Masz jakieś podstawy w wydziadzie medycznym czy rodzinnym? Wiesz, że wynik testu PAPPa to czysta statystyka, wyniki statystycznie niekorzystne kierują Cię w dalszym etapie na aminopunkcje lub biopsje kosmówki. Zwykle to lekarz decyduje robiąc USG czy należy wykonywać to badanie.
    Ja robie Usg tzw. genetyczne i test PAPPa w Darimedzie na Prostej u dr Lewandowskiego. Nie wiem jaki kosz, bo mam to w pakiecie opieku ciążeowej w Medicover.
    Jak prowadziłam drugą ciąże u dr Szczurkowskiej, to ona podczas robienia USG dopiero zdecydowała czy robić test PAPPA - wtedy podjeła decyzję, że warto go zrobić.
    Weź też pod uwagę czas ciąży, kiedy będziesz się umawiać na to USG. Jeśli miałaś później owulacje niż 14 dnia cyklu i ciąża na USG jest ciut młodsza niż ta wynikająca z miesiączki, umów się bliżej 13 tygodnia. Aby pomiar był miarodajny dziecko pownno mieć min 45 mm. Samo zrobienie badania też Ci niewiele powie, bo potem musi Ci lekarz zinterpretować wynik. Ja u dr Lewandowskiego mam:
    - pobranie krwi
    - usg
    - konsultacja wyniku

Kfoka lubi tę wiadomość

Marianna [*] 08.11.2013 8tc
    Kamilka 7.01.2015
    Jan [*] 19.04.2016 12 tc (8/9 tc)
    Weronika 11.08.2017
  • Kfoka Koleżanka

Wysłany: 10 stycznia 2017, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pinia no widzisz, ile osob tyle opinii. Pappa w teorii na 95% wyklucza wystąpienie chorob genetycznych wiec jesli wychodzi ok to jest to w zasadzie swiety spokój na resztę ciąży, nie myślisz juz czy wszystko ok. Mam 34 lata wiec rok i juz bym miala zalecenie odgorne, zrobie poprostu dla spokoju siebie samej, bo juz w tej chwili ryzyko mam zwiększone. Dziękuję za informację!

oar89jcg1wowkqmn.png
  • Ewela35 Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia 2017, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do dziewczyn ktore robiły Pappa ile czekalyscie na wyniki ? U mnie wczoraj minęły 2 tyg. i cisza.

w4sqyx8d5t3hk7tg.png
  • Nelsari Debiutantka

Wysłany: 25 stycznia 2017, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyłączam się do wątku świętokrzyskiego :D Mam 33 lata to moja pierwsza ciąża termin na 20 lipca. Pokrótce opisze jak było u mnie.
    Pozytywny test w 3 tyg, kolo 4 beta 420 + wizyta u "przypadkowego" lekarza usg nie wykazało zarodka a 5 cm torbiel wiec padło podejrzenie pozamacicznej, ...skierowanie do szpitala po weekendzie 11 listopada, w poniedziałek fasolka się znalazła na szczęście a torbiel urosla o 1 cm w 5 dni ale mniejsza o nią, obyło się bez szpitala a przez reakcję i rewelacyjną opiekę "przypadkowego" lekarza został MOIM LEKARZEM dr. Wojciech Chróściel (polecam). Serduszko pojawiło się w 5 tyg 6 dn. Jutro zaczynam 15 tydzien :D

Jeśli chodzi o prenetalne wykonywałam na własną rękę na kościuszki (koszt 400 zł) dr Walczak przeprowadził badanie i oznajmił mi że mam zdrowiutką córeczkę :D Sprzęt na kościuszki podobno bardzo dobry jest, drugi w kolejności na świecie (zasłyszane od lekarza).

Jeśli chodzi o to badanie, uważam że każda mama powinna przemyśleć wykonanie nawet jeśli lekarz nie sugeruje, ponieważ można wykryć nie tylko wady genetyczne i nie chodzi o "i tak będę kochać" tylko czasem można wykryć chorobę którą można leczyć już w brzuchu, lub co gorsze jeśli okazało by się że nasz dzidziuś ma wadę serduszka trzeba wówczas rodzić w przystosowanej placówce bo w normalnej może nie mieć szans na przeżycie po porodzie.... Oczywiście badanie nie jest tanie i nikomu nie narzucam swojego zdania tylko chcę poszerzyć spojrzenie na to badanie....

Marz jakbyś żył wiecznie... żyj jakbyś miał umrzeć dziś!

https://www.maluchy.pl/ci-72897.png
  • Ewela35 Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2017, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelsari ja też mam termin na lipiec tylko 15. Mi też badania prenatalne wykonywał dr Walczyk który jest moim lekarzem prowadzącym. Ja jeszcze nie znam płci. W którym szpitalu rodzisz?

w4sqyx8d5t3hk7tg.png
  • Mila123 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2017, 00:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny ja mam termin na 17 lutego (planowane cc) i bede rodzic na kosciuszki (juz 2 raz) zycze Wam powodzenia i zdrowych maluszkow :-)

dqpr20mm1kch4v18.png

gg642n0ani1ltrjk.png
  • Ewela35 Ekspertka

Wysłany: 28 stycznia 2017, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila123 wrote:
    Czesc dziewczyny ja mam termin na 17 lutego (planowane cc) i bede rodzic na kosciuszki (juz 2 raz) zycze Wam powodzenia i zdrowych maluszkow :-)
    To życzę szczęśliwego finału bo to już niebawem :) Ja też zdecydowałam się na Kościuszki chociaż ciągle się zastanawiam czy to dobry wybór. Także za każdą opinię będę wdzięczna.

w4sqyx8d5t3hk7tg.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2017, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • Ewela35 Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2017, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka a chodziłaś do szkoły rodzenia na Kościuszki? My się zapisujemy mam nadzieję, że warto.

w4sqyx8d5t3hk7tg.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • Pinia108 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelsari wrote:
    Jeśli chodzi o prenetalne wykonywałam na własną rękę na kościuszki (koszt 400 zł) dr Walczak przeprowadził badanie i oznajmił mi że mam zdrowiutką córeczkę :D Sprzęt na kościuszki podobno bardzo dobry jest, drugi w kolejności na świecie (zasłyszane od lekarza).

Jeśli chodzi o to badanie, uważam że każda mama powinna przemyśleć wykonanie nawet jeśli lekarz nie sugeruje, ponieważ można wykryć nie tylko wady genetyczne i nie chodzi o "i tak będę kochać" tylko czasem można wykryć chorobę którą można leczyć już w brzuchu, lub co gorsze jeśli okazało by się że nasz dzidziuś ma wadę serduszka trzeba wówczas rodzić w przystosowanej placówce bo w normalnej może nie mieć szans na przeżycie po porodzie.... Oczywiście badanie nie jest tanie i nikomu nie narzucam swojego zdania tylko chcę poszerzyć spojrzenie na to badanie....

Badanie USG w 11-13 tygodniu jest bardzo ważne! Ale już badanie PAPPA daje nam wiedzę tylko statystyczną - należy o tym pamiętać. Jest to badanie w kierunku głównie 3 chorób: zespołu Downa, zespołu Edwardsa i zespołu Patau. Wady serduszka wykrywa się na dobrym sprzęcie USG podczas badanie. Szczególnie USG połówkowe jest tu ważne, bo lekarz może już zlokalizować 4 jamy serca. Test PAPPA wykonuje się głownie po to aby wykluczyć konieczność robienia amniopunkcji (np. u kobiet po 35 roku życia lub z obciążeniem w wywiadzie).

Ważne rzeczy które należy wiedzieć o teście PAPPA:

Co oznacza wynik prawidłowy (ujemny)?
    Wynik ujemny oznacza, że ryzyko wystąpienia zespołu Downa u płodu obliczone na podstawie parametrów jest niskie. W takim przypadku badania inwazyjne nie są zazwyczaj zalecane. Chociaż ujemny wynik testu oznacza niskie ryzyko choroby płodu, to nie wyklucza jej w 100%. Wynik taki oznacza jednak, że ryzyko choroby płodu jest niższe, niż ryzyko utraty ciąży wskutek amniopunkcji, lub innych badań inwazyjnych.

Czy test PAPP-A wykrywa wszystkie ciąże z zespołem Downa?
    Nie wszystkie. Przy prawidłowej ocenie wieku ciążowego i wprowadzeniu prawidłowych median wszystkich parametrów wykrytych zostaje około 90% (dziewięć na dziesięć) płodów chorych.

Czy test PAPP-A wykrywa inne aberracje chromosomowe?
    Test PAPP-A wykrywa większość przypadków zespołów Edwardsa i Patau, większość przypadków zespołu Tunera. Wykrywa również część innych nieprawidłowości chromosomowych u płodu, ale w odróżnieniu od amniopunkcji nie wykrywa 100% przypadków aberracji chromosomowych.

Mam nadzieje że te fakty pomogą Wam w decyzji czy warto wydać 400 zł na sam test PAPPA, jeśli lekarz wykonujący USG nie widzi takiej potrzeby

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2017, 22:54

Kamilka 7.01.2015
    Weronika 11.08.2017
  • Pinia108 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_84 z niecierpliwością czekamy na wieści z porodówki :)

Kamilka 7.01.2015
    Weronika 11.08.2017
  • Ewela35 Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2017, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mam pytanie do dziewczyn które rodziły na Kościuszki którą położną polecacie, ja chcę mieć indywidualna opiekę położnej tylko nie wiem na którą się zdecydować.

w4sqyx8d5t3hk7tg.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • Ewela35 Ekspertka

Wysłany: 23 marca 2017, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka1991 wrote:
    Ewela dobrze trafiłaś bo ja tydzień temu urodziłam na Kościuszki. W gruncie rzeczy wciąż jestem w szpitalu. Też wzięłam położną. Na szkole rodzenia poznałam panią Beatę Prokop i od razu wiedziałam że z Nią chce rodzić. To wspaniała ciepła kobieta, dzięki Niej poród wspominam bardzo dobrze, trwał on zaledwie 3,5h ! Pani Beata dopilnowala wszystkiego i zapewniła mega komfort. Następny ewentualny poród tylko z Nią ;)
    GRATULACJE!!!!Dzięki za info tez właśnie o tej Pani myślałam, proszę powiedz kiedy taką położną trzeba juz załatwiać. Ja od maja zaczynam szkołę rodzenia a termin na lipiec. Jak wygląda opika okoloporodowa na Kościuszki to moje pierwsze dziecko więc zaczynam panikowac :)

w4sqyx8d5t3hk7tg.png
  • Ewela35 Ekspertka

Wysłany: 23 marca 2017, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka widzę, ze mamy tego samego lekarza prowadzacego dr Marka Walczyka :)

w4sqyx8d5t3hk7tg.png
  • kataloza Autorytet

Wysłany: 23 marca 2017, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kataloza wrote:
    Dnia 21.11.2016 o godz. 9:50 przez CC urodził się Wojciech Jerzy z wagą 3900 i 55 cm dł :-)
    Już 4 miesiące za nami:-)

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
‹‹ 21 22 23 24 25
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ