X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Świętokrzyskie mamy - czekamy, kochamy, zapraszamy!
Odpowiedz

Świętokrzyskie mamy - czekamy, kochamy, zapraszamy!

Oceń ten wątek:
  • Lena Z. Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2015, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) jestem tu nowa :) jestem w 12 tygodniu ciąży :) widzę że wątek trochę zamarł :D ale mam nadzieje że dołączą tu jeszcze jakieś kobitki niedługo :)
    p.s Pinia 108 córa piękna :) gratulacje :)

Pocahontas lubi tę wiadomość

Jestem w 13tym tygodniu ciąży :)
    dziecko-dziewczynka.gif
  • Pinia108 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2015, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba każda z dziewczyn udziela na swoim "miesięcznym" lub "bliźniaczym" wątku, a tu to piszemy o sprawach ze świętokrzyskiego :)
    Gratuluje ciąży!

Lena Z. lubi tę wiadomość

Marianna [*] 08.11.2013 8tc
    Kamilka 7.01.2015
    Jan [*] 19.04.2016 12 tc (8/9 tc)
    Weronika 11.08.2017
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co potrzebne do porodu na czarnowie?
    -podkłady na łóżko trzeba mieć swoje?

lena z, - gratuluję:) dbaj teraz o siebie:) jak znosisz ciążę?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2015, 16:09

Lena Z. lubi tę wiadomość

relgj44jmw4925t7.png
  • Pinia108 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na stro nie szpitala jest do pobrania plik co trzeba mieć. Podkłady na łóżko sa w szpitalu i duze podpaski tez daja. Ja miałam podkład i wykorzystywałam go do przdwijania dzidziusia na moim łóżku. Na SR bardzo nas położna przestrzegała żeby nie kłaść noworodka bezpośrednio na naszej pościeli bo jest tam dużo nieczystosci z odchodów poporodowych. Skarpet nie musisz brać bo jest stasznie gorąco na salach.

Kamilka 7.01.2015
    Weronika 11.08.2017
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    znalazłam ten plik i mam pytanko jeszcze do ciebie Pinia108 :) cierpliwa kobietka jesteś :)

1) czy ty brałaś i używałaś jakiejś maści? sudocrem itp??
    2) czy kupowałaś kapturki na brodawki? jeśli tak to jakie?
    3) a i laktator? miałaś kupiony przed porodem i spakowany?

4) i jakie ubranka ci się przydały?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2015, 12:33

relgj44jmw4925t7.png
  • Pinia108 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1) nie kupowałam wcześniej, na bieżąco mi mąż dowoził. Moja Kamilka ma skórę "problematyczną" i od razu po porodzie neonatolog kazała kupić bepanthen i zakazała używać maci z cynkiem. W szpitalu dostałyśmy dwa pudełka z ulotkami i próbkami - tam była próbka bepanhenu i sudocremu, 2 pieluchy pampersa (białe) i małe opakowanie chusteczek do dupci
    2) kupiłam kapturki, miałam w domu w razie czego mąż miał dowieźć, ale nie były mi potrzebne, kupiłam canpolu
    3)laktator wygrałam - canpolu elektryczny EasyStart. W szpitalu mnie ominął nawał pokarmu, ale resztę dziewczyn na sali musiało używać laktatora. Jedna pożyczała szpitalny Medela, czy jakoś tak. Mnie mąż dowiózł laktator w 4 dobie, ale dzięki doradcy laktacyjnej, która pomogła mi dostawić córcie gdy pierś była już twarda, nie musiałam go użyć. Jeśli masz latator to go przed porodem na spokojnie "wygotuj" przed pierwszym użyciem. W szpitalu tylko pozostaje wyparzanie wrzątkiem z czajnika. Mnie biedny małżonek w nocy gotował części, a mogłam na spokojnie to zrobić sama przed porodem, ale jakoś mi się zapomniało. Teraz używam laktatora jak muszę Męża zostawić z córcią, np. dziś szłam na zdjęcie szwów, więc odciągnęłam mleko i spokojnie poszłam do przychodni
    4) w szpitalu ubierają w kaftanik i zawijają w pieluchy i coś typu rożek szpitalny. Ja nie miałam kaftaników tylko body, raczej coś z długim rękawem by polecała. Zaraz po cc ubrały w kaftanik szpitalny, ale na drugi dzień trzeba było już dać swoje ubranie i pieluchy(pampersy).
    Ja cały pobyt ubierałam właśnie w swoje body i te pieluchy i rożki. Dwie pieluchy i kocyk w poszewce zawinięte jak naleśnik-krokiet
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9cef1f612ff9.jpg
    Niektóre dziewczyny miały swoje rożki lub kocyki, ja wolałam używać szpitalnych, co by nie mieć sterty prania po powrocie do domu.
    aaa i koniecznie rękawiczki-niedrapki, ze dwa lub trzy komplety. Moja miała takie pazurska, że szok i skutecznie drapała nimi buźkę.

Mnie bardzo pomocna do karmienia i leżenia po cc, okazała się moja poduszka ciążowa (rogal kojec Motherhood). Mąż mi ją przywiózł na drugi dzień po pionizacji, ona ma wygodne opakowanie foliowe z uszami - łatwe do transportu ale zajmuje dużo miejsca.
    Jak coś to pytaj, puki pamiętam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2015, 19:37

Pocahontas lubi tę wiadomość

Kamilka 7.01.2015
    Weronika 11.08.2017
  • Czarna owca Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam!

Dziewczyny, czy nie orientujecie się gdzie w Ck można zrobić w miare tanio usg 3D/4D??

2fwa3e3k37atox62.png
    ex2b3e5e2w2zvai5.png
  • Lena Z. Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2015, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo dobrze znoszę, dziękuję :)
    nie czuję się wcale ciążowo :) a w kwestii pomocy usg 3D i 4 D nie pomoge bo to moja pierwsza ciąża i dla mnie wszystko jest nowe :)

Jestem w 13tym tygodniu ciąży :)
    dziecko-dziewczynka.gif
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2015, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam usg na kościuszki w beta-dent, płaciłam 150zl, ale nie mam porównania do innych, może inne dziewczyny będą bardziej zorientowane w temacie...

relgj44jmw4925t7.png
  • Czarna owca Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 00:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pocahontas wrote:
    Ja robiłam usg na kościuszki w beta-dent, płaciłam 150zl, ale nie mam porównania do innych, może inne dziewczyny będą bardziej zorientowane w temacie...

W Beta-dent w dr. Roguli?? 3D?? A Kiedy dokladnie?

2fwa3e3k37atox62.png
    ex2b3e5e2w2zvai5.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna owca wrote:
    W Beta-dent w dr. Roguli?? 3D?? A Kiedy dokladnie?
    u Raczka, bo rogula miał odległe terminy, wszedzie długo sie czekalo, bo ja dzwonilam w sezonie urlopowym, potem w pazdzierniku bylam

- tam polecają tego rogule i raczka - podam ci nr tel, zebys mogla zadzwonic i zapytac o termin i cene wizyty 604 637 580

- Guzik na paderewskiego przyjmuje, jest dobry i chyba tanszy, najlepiej zadzwon 601 660 898

- dr pałyga ul przecznica 6/3 tel 600 301 666

- dr heciak, tez dobre opinie slyszalam - przeczniCA 3 - TEL 41 3449734

POWIEM CI, ŻE ONI NA PEWNO MAJĄ DOBRY SPRZĘT I DOBRZE WYKONUJĄ TO USG, NIE WIEM JAK CENOWO

TEN RACZEK BRAL ODEMNIE 150ZL ZA USG A Z BADANIEM 200 ZL, ŚMIAL SIE ZE POWINIEN BRAC PODWÓJNIE (BO BLIŹNIAKI) - TAM DOSTAŁAM KILKA ZDJEĆ I JAK POPROSIŁAM O PLYTE PRZED BADANIEM TO TEZ FILMIK Z USG DOSTALAM W CENIE

najlepiej zadzwoń i jak ci ceny nie będą pasować, to może coś jeszcze w necie znajdziesz

relgj44jmw4925t7.png
  • Pinia108 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie robiłam usg 3D więc nie pomogę w tym temacie

Kamilka 7.01.2015
    Weronika 11.08.2017
  • Czarna owca Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok dzięki :)

Tak szczerze to właśnie tam chodzę :) Tyle że nie miałam zielonego pojecia ze wykonuja tez badanie 3D. W ogole widze ze płyte tez mozna dostac, ale chyba jak sie nie upomne to na sile nic nie dadzą... :)

2fwa3e3k37atox62.png
    ex2b3e5e2w2zvai5.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna owca wrote:
    Ok dzięki :)

Tak szczerze to właśnie tam chodzę :) Tyle że nie miałam zielonego pojecia ze wykonuja tez badanie 3D. W ogole widze ze płyte tez mozna dostac, ale chyba jak sie nie upomne to na sile nic nie dadzą... :)

no tak, ja też nie wiedziałam, koleżanka mi podpowiedziała, żebym przed badaniem wspomniała, że chciałabym filmik, np dla męża, czy rodziców, by pokazać :)

relgj44jmw4925t7.png
  • Czarna owca Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pocahontas wrote:
    no tak, ja też nie wiedziałam, koleżanka mi podpowiedziała, żebym przed badaniem wspomniała, że chciałabym filmik, np dla męża, czy rodziców, by pokazać :)

Dzięki !! Zadzwoniłam, oczywiscie ze maja opcje badan 3 D :P Przy nastepnej wizycie poprosze o filmik i 3D :) Bo ostatnio jak sie nie upomniałam to nawet zdjecia nie dostałam :(

2fwa3e3k37atox62.png
    ex2b3e5e2w2zvai5.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna owca wrote:
    Dzięki !! Zadzwoniłam, oczywiscie ze maja opcje badan 3 D :P Przy nastepnej wizycie poprosze o filmik i 3D :) Bo ostatnio jak sie nie upomniałam to nawet zdjecia nie dostałam :(

aha to ja z pierwszej wizyty dostałam z 10 zdjęć, ale z drugiej chyba jedno, max 2, ale chociaż filmik będzie na pamiątkę, jak się chłopaki kopią:D aż strach pomyśleć co tam się teraz dzieje:P

Czarna owca lubi tę wiadomość

relgj44jmw4925t7.png
  • ainer85 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jest ktoś może ze starachowic?

v40cu9h.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pinia108 wrote:
    1) Mnie bardzo pomocna do karmienia i leżenia po cc, okazała się moja poduszka ciążowa (rogal kojec Motherhood). Mąż mi ją przywiózł na drugi dzień po pionizacji, ona ma wygodne opakowanie foliowe z uszami - łatwe do transportu ale zajmuje dużo miejsca.
    ja właśnie bez tej poduchy spać nie mogę, od 4 miesiąca jej używam i jest super, tak nawet myślałam o tym, że jak by mnie chcieli na dłużej zostawić w szpitalu, to chyba bym po kilku nocach wysłała po nią męża:)
    pionizację miałaś po cc? jak to wspominasz? bo mnie też czeka cc...

relgj44jmw4925t7.png
  • Pinia108 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pionizacja u mnie spoko, mąż był przy mnie i po magał, bo ja iskierka nie jestem. Na Czarnowie o tyle dobrze, ze od 12 do 19 ktoś mógł przy mnie być. Cc miałam w południe i zaraz po zabiegu zawiezli mnie na sale ,,pocesarkowa'' i mąż mogł przy mnie siedzieć. Na drugi dzień po 24 mnie pionizowli, ja duzo po wstaniu chodzilam po korytarzu bo w sal było mi strasznie duszno. Po przewiezieniu mnie na normalna sale dziewczyny z pokoju myślały że jesem po normalnym porodzie, bo bez problemu sie poruszałam. Przy braniu prysznica pomagała mi mama, dobrze ze łazienka jest w sali, tylk sa gołe sciany i nie ma sie czego złapać. Możesz sobie spakować gąbke do mycia, bo przy pionizacji zdejmuja opatrunek i trzeba umyć ranę po prysznicem.
    I po cc nie podnoś głowy!!! Ja jak dostawili mała do karmienia podniosłam i potem przez dwa dni miałam OKROPNY ból głowy.

Kamilka 7.01.2015
    Weronika 11.08.2017
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pinia, fajnie, że u ciebie tak to sprawnie poszło, ja się właśnie boję, że się zapomnę i podniosę tą głowę, a już sporo osób mi mówiło, żeby nie podnosić... ale to moment i już za późno... ehh

ja spakowałam nową myjkę i ostatnio wyjęłam, bo stwierdziłam, że mi nie będzie potrzebna, to spakuję ją z powrotem:)a na gąbkę taką by nie wywołała u mnie na skórze podrażnienia jeszcze nie natrafiłam, więc myjka pozostaje.

a bardzo się dłuży to leżenie po cesarce? to aż 24 godz? trzeba tylko na plecach leżeć?

relgj44jmw4925t7.png
‹‹ 5 6 7 8 9 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ