Trójmiejskie ciężarówki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć! W tym temacie chciałabym zrzeszyć dziewczyny z Trójmiasta w celu wymiany doświadczeń, opinii, ploteczek o lokalnych wydarzeniach, a w przyszłości może wspólnej kawy, zakupów lub spaceru. Mieszkam w Gdańsku, termin mam na 02.06.2019r. To będzie moje pierwsze dziecko i na razie namiętnie chłonę wszystkie informacje o ciąży i macierzyństwie.
Inesja, Kasionek lubią tę wiadomość
02.06.2019r. - czekamy! -
nick nieaktualny
-
O, super, że tyle nas tu jest! Wygląda na to, że jak na razie będę ostatnia Dziewczyny, zastanawia mnie trochę sprawa badań, które odbywa się w okresie ciąży. Na przełomie 6/7 tygodnia dowiedziałam się, że będę mamą. Od tej pory co dwa tygodnie mam wizyty kontrolne, usg, ale nie dostałam skierowania na żadne badania - morfologię, hormony, nic. Poza permanentnym zmęczeniem czuję się bardzo dobrze, ale i tak męczy mnie pytanie czy nie powinnam mimo wszystko sprawdzić stanu rzeczy. Jak to wygląda u Was? I druga sprawa: czy robiłyście/planujecie badania prenatalne?
smeg lubi tę wiadomość
02.06.2019r. - czekamy! -
nick nieaktualnyJa jestem po prenatalnych - na NFZ (wiek). Robiłam w invicta. Usg i pappa- niskie ryzyko. Zrobiłam też test nipt- niskie ryzyko i chłopiec. Badania robię co 2 tyg -tarczyca - morfo i mocz raz w msc. Zrobiłam cała wirusologie, grupa, cukier, wymazy itp. Sporo tego ale trzeba zrobić. Lekarz prowadzący Ci wszystko zleci.
-
nick nieaktualnyVeruka wrote:Hej! Szkoda że tak późno się grupa utworzyła bo ja też jestem z Gdańska ale swoje maleństwo już urodziłam w kwietniu tego roku:) powodzenia dziewczyny!
Veruka lubi tę wiadomość
-
Amarylisa wrote:O, super, że tyle nas tu jest! Wygląda na to, że jak na razie będę ostatnia Dziewczyny, zastanawia mnie trochę sprawa badań, które odbywa się w okresie ciąży. Na przełomie 6/7 tygodnia dowiedziałam się, że będę mamą. Od tej pory co dwa tygodnie mam wizyty kontrolne, usg, ale nie dostałam skierowania na żadne badania - morfologię, hormony, nic. Poza permanentnym zmęczeniem czuję się bardzo dobrze, ale i tak męczy mnie pytanie czy nie powinnam mimo wszystko sprawdzić stanu rzeczy. Jak to wygląda u Was? I druga sprawa: czy robiłyście/planujecie badania prenatalne?
Ja robiłam w Invicta. Wyszły bardzo dobrze, ale z racji tego, że w luxmedzie lekarz NT zmierzył totalnie z kosmosu, powtarzalam prenatalne u dr. Gawla polowkowe robię też w invicta -
Ciasteczko777, czyli myślisz, że nie muszę się martwić i "upominać" o badania, z moim prowadzącym wszystko gra i skieruje mnie w odpowiednim czasie? Kurcze, zaraz 11 tydzień, a nic poza USG.
Widzę, że chyba dobrze zrobiłam decydując się na Invictę. 20 listopada mam prenatalne u dr Beaty Brzóski. Rzeczywiście jest szansa poznać wtedy płeć dzieciaczka? Oczywiście zakładając, że korzystnie się ułoży?02.06.2019r. - czekamy! -
nick nieaktualnySzansa jest poznać - może być widać co do badań to musi Ci dać skierowanie na morfo, mocz, wirusologie itp - w sumie już powinnaś to zrobić (11 tydz). Upomnij się o to... ale czy to dobry lekarz (położnik?)? Ewentualnie idź do drugiego. Ja chodzę prv do lux med i na NFZ dr Brzóska/ jest świetna ! Nie było miejsc do niej na NFZ ja już umawiam połówkowe ...
A które szpitale ? Ja albo zaspa albo uck ... moi lekarze tam pracują, ale nie mam pojęcia gdzie będzie miejsce ? -
Aniluap wrote:Ja tak samo Gda, ale myślę, że chyba też możemy dołączyć?
Co do badań to ja też robiłam w Invicie i jestem zadowolona! Tylko opóźnienia zawsze kosmiczne ciąże prowadził mi dr Gniadek ale u Brzóski też raz byłam - fajna konkretna kobieta:) badania zaczęłam robić jak już biło serduszko, później raz w miesiącu, na pod koniec ciąży co dwa tygodnie.
A rodziłam na Zaspie i w zasadzie też nie było źle.
-
nick nieaktualnyTeż rodziłam na Zaspie i byłam na tym nowym oddziale i wspominam super. Jedna wada, że nie chcieli wpuścić męża w jego urodziny, jak leżałam 2 dzień po porodzie. A dodam, że na sali leżałam sama ja badania prenatalne miałam w Gdyni Pro Femina - doktor Piotr Chmielewski, cierpliwy, miły i dokładny.
-
Przewertowałam już kilka tematów o gdańskich porodówkach i Wojewódzki ma nie najgorsze opinie tylko podobno bardzo naciskają na poród naturalny, czasami nie respektując wskazań - ile w tym prawdy, to nie wiem. Właśnie planuję rodzić na Zaspie, bo ma tam 10 minut z domu. Słyszałam, że mają dobrą opiekę. A jak to jest z planem porodu? Gdzieś czytałam, że w niektórych szpitalach istnieje możliwość, żeby podjechać wcześniej, zobaczyć oddział i otrzymać wtedy od pielęgniarki wydruk z planem do wypełnienia. Jestem jeszcze totalnie zielona.
Inesja lubi tę wiadomość
02.06.2019r. - czekamy!