Wrzesień 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
K878- takiego malucha nie wystawia się na słońce z reguły, wiec nie trzeba nic na początek. Ta chwila podczas przewijania nie zaszkodzi.
Laurka- musiała Ci zejść bardzo bardzo nisko po prostu, biedaku
Lania- każda wizyta u fryzjera poprawia humor tak czy tak -
Mi polozna mówiła że krem z filtrem trzeba nakładać jak jest słońce. I zmywać jak się wróci do domu.
A do pupki mam alantan i Linomag. Żaden sudokrem bo to jest zbyt zatykające, wysusza skórę. Im mniej tym lepiej tych kosmetyków. Tak samo do mycia nie zaczyna się od emolientów.Jusi 28 lubi tę wiadomość
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Alex, ja słyszałam, że emolienty są dobre dla wcześniaków z wrażliwą skóra. Jeśli dziecko rodzi się w terminie to nie ma potrzeby stosować, chyba że skóra okaże się atopowa.
Ja również postawiłam na linomag, mamaginekolog kiedyś polecała tylko i wyłącznie jego
Ale nadespalam w końcu te noce w szpitalu 😍 4h ciągiem i to po południu, nie spałam tyle od poniedziałku.
Lenka a brzuch Ci się obniżył?
K878 ja nie mam zamiaru stosować kremu z filtrem, dopiero później na wiosnę.
Chociaż w tym szpitalu z nudów to już wszystko przeczytałam, łącznie z prognozą na wrzesień/październik i podobno ma być sucho i ciągle koło 20st. Zimna ma przyjść dopiero w styczniu. Ciekawe czy im się sprawdzi 😜 -
Emolient dopiero jak będzie problem że skórą właśnie. A w kosmetykach im mniej w składzie tym lepiej ja będę od początku testować do kąpieli hippa
Poszłam się ogolić, wyczyn jak cholera. A co mnie skłoniło? Kawa z mlekiem na wkładce. Coś się dzieje chyba. Brzuch boli i krzyż jak na okres cały dzień. Ja praktycznie sił nie mam. Niech jeszcze z tydzień posiedzi w brzuchu A nie matkę straszyLaura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
W szkole rodzenia radzą maść typu zielony linomag na co dzień i krem typu sudocrem, by nadbudować delikatną skórę dziecka, gdy dojdzie już do jakiś otarć. Tlenek cynku zawarty w sudocremie potrafi zdziałać cuda, ale i wyrządzić szkody, gdy używa się tego kremu nadmiernie.
Osobiście jestem fanką sudocremu, bo używam go u siebie przy wypryskach czy też po goleniu w problematycznych miejscach, ale u dziecka absolutnie nie stosowałabym go nagminnie.
A jeszcze jeśli chodzi o szkołę rodzenia, to dzisiaj zaś mieliśmy zajęcia z pierwszej pomocy niesionej nienowlętom. Mega sprawa, ale mam nadzieję, że nigdy ta wiedza nie będzie mi potrzebna.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2019, 19:50
Jusi 28 lubi tę wiadomość
-
A co do płynu do kąpieli. Jeśli nie użyję emolientu, to po myciu powinnam użyć oliwki?
Bo w szkole rodzenia mowa była np. o emoliencie, bez stosowania oliwki i tylko ewentualnym dosmarowaniu maścią z witaminkami bardziej suchych partii ciała np. stópek. -
Laurka,to ja pytałam o pas.
Też uważam że nie ma co dać się zwariować, ale czy faktycznie Ci pomógł? Mi zamiast o wpływ na mięśnie chodzi bardziej o skórę, żeby nie zwisała i tym bardziej chyba rozciągała... Nie wiem jak to działa.
Nie wiem też czy po cc to się w ogóle da tego używać.
Co do kremów z filtrem, u mnie będzie dopiero na wiosnę/ lato przyszłego roku i tylko mineralny.
Dziękuję wszystkim za życzenia.
Doszła też dzisiaj moja nowa pralkosuszarka i czekam właśnie na wysuszona pościel i ręczniki. Nieważne że ciepło na dworze i mogłam wysuszyć na balkonie, musiałam sprawdzić
Do pełni szczęścia i mnóstwa radości przybył fakt, że mamy oba auta u mechaników i myślałam że 2500 wystarczy na wszystko. Mhm... Właśnie mąż tyle zapłacił za swój, mój jeszcze się robi. Porażka
Alex, że to już? Będziesz jechać na IP czy czekasz spokojnie? -
Jeśli nie będzie krwi to nie jadę na IP. To plamienie to taka jednorazowa kawa z mlekiem. Ból też nie jest tragiczny. Ale ciągły od rana w sumie. Może szyjka się powoli szykuje i rozwiera bo 2 tygodnie temu była jeszcze pancerna. I w sobotę wizyta to zobaczymy wtedyLaura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Pom-pon jeszcze ode mnie najlepsze życzenia i całusy Jeśli chodzi o kremy to u nas położne polecają bepanthen i sudocrem. Krem z filtrem u nas radzili raczej latem ale zależy jak będzie pogoda, czasem w zimie potrafi słońce dopiekać na spacerach. My jutro na szkole rodzenia mamy kąpiel noworodka, jadę z M będzie ciekawie Alex trzymam kciuki żeby wszystko się uspokoiło , żebyś nie musiała jechać na IP, dawaj znać .
Pom-pon lubi tę wiadomość
-
Pom Pom wszystkiego najlepszego pasa się używałam i chyba nei będę potrzebować, co do golenia ja lusterko i jechane ale zaczęłam teraz golic tylko przód bo jak idę bardziej w dół to potem dostaje oryszczykow i mnie boli więc skupiam się tylko na trojkaciku hehe, Laski jakie pomysły na spakowanie do torby przekąsek po porodzie?
Pom-pon lubi tę wiadomość
-
Ja mam spakowanego snickersa, batony be Raw, batony zbożowe i czekoladę orzechową nam położna doradzała zabrać coś słodkiego, ewentualnie kanapki a i sok jabłkowy i duzzooo wody mineralnej niegazowanej.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2019, 20:55
-
Kurcze dziewczyny u nas w Polsce naprawdę to jest straszne ze wszystko trzeba miec ze soba w szpitalu pewnie nie prędko sie to zmieni....niestety
Bylam w szpitalu teraz w sumie pierwszy raz w de i sie zdziwiłam bo mialam do wyboru 4 dania na obiad.Kolacje i sniadanie tez super buleczki ile chcem jajko wedlina ser dżem warzywa i musli nawet do tego jeśli sie chce kawa, herbata obojętne normalnie prawie jak maly bufet na tacy przynosili. Butelki z woda tez byly donoszone bez problemu. Dlatego ja nic z przekąsek nie zabieram nawet. -
Pom pon, jeszcze ode mnie sto lat!!!
Ja golenie ogarniam w wannie, trochę leżąc, trochę siedząc, ręka z przodu, z tylu i jakiś idzie. Używam tych jednorazówek z takim jakby mydełkiem i nimi się nie zacinam, a jeśli coś tam zostanie to już trudno:)
Do pupy mam bepanthen. Pamietam, ze te 11 lat u syna po sprawdzeniu wszystkich linomagow, alantanow i sudocremu najlepiej sprawdził nam się nivea baby sos:) wszystko wyjdzie w praniu, dlatego mój bepanthen to tubka mini.
Lenka, gratki donoszonej ciąży:)
Ja mam lenia w tym tygodniu, od poniedziałku zabieram się za mycie lodówki... obym się do następnego poniedziałku wyrobiła:)
Jutro fryzjer, hurra!!! Uwielbiam myć włosy u fryzjera, moja taki super masaż glowy robi, ze się doczekać nie mogę
Życzę nam wszystkim przespanej nocy!!! -
Pom-pon, wszystkiego najlepszego
Ja też już mam spakowane słodycze do torby i dokupie jeszcze jakiś mały sok jabłkowy.
Dzisiaj wizytowalam, mała ma 2700g, idzie z 50 centylem równo, szyjka dluga,zamknięta.
Mam pytanie czy któraś z Was miała tętno około 67? Od dwóch dni nie śpię, budzę się o 4 i koniec. Oczywiście wcześniej jeszcze na wizyty w toalecie. Dziś rano puls normalny ok 80, a popołudniu i teraz wieczorem 67. Sama nie wiem co myśleć, zaczynam panikowac trochę. Źle się jakoś nie czuję, ale oczywiście strach robi swoje, potęguje i sprawia że bardzo się nakrecilam.Mańka, elvira, pola0909, Karmazynova, monkle, Pom-pon lubią tę wiadomość
Lena : 18.04 -> 205g / 08.05 -> 362g / 19.06 -> 966g / 15.07. -> 1595g / 24.07. -> 1803g / 12.08. -> 2260g / 22.08. -> 2700g / 04.09. -> 2850g / 19.09. -> 3442g -
Dziewczyny może głupie pytanie ale tak się zastanawiam czy te słodycze to na po porodzie ? Może jestem zacofana ale trzymałam dietę przy synu po porodzie. Mieliśmy problem z kupami, spał 3h i 3 płakał.
Leksi gratuluję udanej wizytyLeksi lubi tę wiadomość
04.08.2017 Marcel 💙
09.2019 córeczka ❤ -
elvira wrote:Dziewczyny może głupie pytanie ale tak się zastanawiam czy te słodycze to na po porodzie ? Może jestem zacofana ale trzymałam dietę przy synu po porodzie. Mieliśmy problem z kupami, spał 3h i 3 płakał.
Leksi gratuluję udanej wizytyWiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2019, 22:53
elvira lubi tę wiadomość
-
elvira wrote:Dziewczyny może głupie pytanie ale tak się zastanawiam czy te słodycze to na po porodzie ? Może jestem zacofana ale trzymałam dietę przy synu po porodzie. Mieliśmy problem z kupami, spał 3h i 3 płakał.
Leksi gratuluję udanej wizyty
Nie jestem pewna czy dobrze zrozumialam to, co napisalas. Czy przez "trzymalam diete" masz na mysli diete matki karmiacej?? 😕 Noworodki placza z roznych powodow, czesto poczatkowe problemy brzuszkowe wynikaja z niedojrzalosci ukladu pokarmowego, flory bakteryjnej itd. nie dlatego ze mama zjadla batonika.Lesnasarenka lubi tę wiadomość
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya