X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K878- takiego malucha nie wystawia się na słońce z reguły, wiec nie trzeba nic na początek. Ta chwila podczas przewijania nie zaszkodzi.

Laurka- musiała Ci zejść bardzo bardzo nisko po prostu, biedaku

Lania- każda wizyta u fryzjera poprawia humor tak czy tak :)

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K878 mi dwa lata temu powiedziano, zeby nie stosowac zadnych kremow z filtrem u takiego malucha. Jesli bierzesz na spacer w gondolce to daszek + parasolka moze nawet, zeby dzidzius byl w cieniu.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • k878 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to wiadomo ze nie będę jej smażyć ale to słońce zdradzieckie zawsze gdzieś ja złapie. Tym bardziej ze córka wychodzimy teraz nawet na 3-4 h, pogoda upalna się utrzymuje.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi polozna mówiła że krem z filtrem trzeba nakładać jak jest słońce. I zmywać jak się wróci do domu.
    A do pupki mam alantan i Linomag. Żaden sudokrem bo to jest zbyt zatykające, wysusza skórę. Im mniej tym lepiej tych kosmetyków. Tak samo do mycia nie zaczyna się od emolientów.

Jusi 28 lubi tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • stayaway Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex, ja słyszałam, że emolienty są dobre dla wcześniaków z wrażliwą skóra. Jeśli dziecko rodzi się w terminie to nie ma potrzeby stosować, chyba że skóra okaże się atopowa.
    Ja również postawiłam na linomag, mamaginekolog kiedyś polecała tylko i wyłącznie jego :)
    Ale nadespalam w końcu te noce w szpitalu 😍 4h ciągiem i to po południu, nie spałam tyle od poniedziałku.
    Lenka a brzuch Ci się obniżył?
    K878 ja nie mam zamiaru stosować kremu z filtrem, dopiero później na wiosnę.
    Chociaż w tym szpitalu z nudów to już wszystko przeczytałam, łącznie z prognozą na wrzesień/październik i podobno ma być sucho i ciągle koło 20st. Zimna ma przyjść dopiero w styczniu. Ciekawe czy im się sprawdzi 😜

3jgx3e3koyqms61s.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emolient dopiero jak będzie problem że skórą właśnie. A w kosmetykach im mniej w składzie tym lepiej ;) ja będę od początku testować do kąpieli hippa

Poszłam się ogolić, wyczyn jak cholera. A co mnie skłoniło? Kawa z mlekiem na wkładce. Coś się dzieje chyba. Brzuch boli i krzyż jak na okres cały dzień. Ja praktycznie sił nie mam. Niech jeszcze z tydzień posiedzi w brzuchu A nie matkę straszy

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Mańka Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W szkole rodzenia radzą maść typu zielony linomag na co dzień i krem typu sudocrem, by nadbudować delikatną skórę dziecka, gdy dojdzie już do jakiś otarć. Tlenek cynku zawarty w sudocremie potrafi zdziałać cuda, ale i wyrządzić szkody, gdy używa się tego kremu nadmiernie.

Osobiście jestem fanką sudocremu, bo używam go u siebie przy wypryskach czy też po goleniu w problematycznych miejscach, ale u dziecka absolutnie nie stosowałabym go nagminnie.

A jeszcze jeśli chodzi o szkołę rodzenia, to dzisiaj zaś mieliśmy zajęcia z pierwszej pomocy niesionej nienowlętom. Mega sprawa, ale mam nadzieję, że nigdy ta wiedza nie będzie mi potrzebna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2019, 19:50

Jusi 28 lubi tę wiadomość

l22n9vvji5451khk.png

atdcwn15gxi28cxs.png

• Mańka Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do płynu do kąpieli. Jeśli nie użyję emolientu, to po myciu powinnam użyć oliwki?

Bo w szkole rodzenia mowa była np. o emoliencie, bez stosowania oliwki i tylko ewentualnym dosmarowaniu maścią z witaminkami bardziej suchych partii ciała np. stópek.

l22n9vvji5451khk.png

atdcwn15gxi28cxs.png

• Pom-pon Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka,to ja pytałam o pas.
    Też uważam że nie ma co dać się zwariować, ale czy faktycznie Ci pomógł? Mi zamiast o wpływ na mięśnie chodzi bardziej o skórę, żeby nie zwisała i tym bardziej chyba rozciągała... Nie wiem jak to działa.
    Nie wiem też czy po cc to się w ogóle da tego używać.

Co do kremów z filtrem, u mnie będzie dopiero na wiosnę/ lato przyszłego roku i tylko mineralny.

Dziękuję wszystkim za życzenia. :)
    Doszła też dzisiaj moja nowa pralkosuszarka i czekam właśnie na wysuszona pościel i ręczniki. Nieważne że ciepło na dworze i mogłam wysuszyć na balkonie, musiałam sprawdzić :D

Do pełni szczęścia i mnóstwa radości przybył fakt, że mamy oba auta u mechaników i myślałam że 2500 wystarczy na wszystko. Mhm... Właśnie mąż tyle zapłacił za swój, mój jeszcze się robi. Porażka :/

Alex, że to już? Będziesz jechać na IP czy czekasz spokojnie?

2 IUI 1/ 2019 - 15 dpo hcg 527
    MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli nie będzie krwi to nie jadę na IP. To plamienie to taka jednorazowa kawa z mlekiem. Ból też nie jest tragiczny. Ale ciągły od rana w sumie. Może szyjka się powoli szykuje i rozwiera bo 2 tygodnie temu była jeszcze pancerna. I w sobotę wizyta to zobaczymy wtedy

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pom-pon nie wiem czy mi ten pas pomogl albo w jakim stopniu, ale w pierwszych dniach i kilku tygodniach po porodzie czulam sie psychicznie lepiej noszac go pod ubraniem.

Pom-pon lubi tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • pola0909 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pom-pon jeszcze ode mnie najlepsze życzenia i całusy :) Jeśli chodzi o kremy to u nas położne polecają bepanthen i sudocrem. Krem z filtrem u nas radzili raczej latem ale zależy jak będzie pogoda, czasem w zimie potrafi słońce dopiekać na spacerach. My jutro na szkole rodzenia mamy kąpiel noworodka, jadę z M będzie ciekawie ;D Alex trzymam kciuki żeby wszystko się uspokoiło , żebyś nie musiała jechać na IP, dawaj znać .

uwo93e3ke9z66nbe.png

ug378u69d0saxxaq.png
  • AmyLee44 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pom Pom wszystkiego najlepszego :) pasa się używałam i chyba nei będę potrzebować, co do golenia ja lusterko i jechane ale zaczęłam teraz golic tylko przód bo jak idę bardziej w dół to potem dostaje oryszczykow i mnie boli więc skupiam się tylko na trojkaciku hehe, Laski jakie pomysły na spakowanie do torby przekąsek po porodzie?

3i49tv734kk70k5a.png
  • pola0909 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam spakowanego snickersa, batony be Raw, batony zbożowe i czekoladę orzechową ;D nam położna doradzała zabrać coś słodkiego, ewentualnie kanapki :) a i sok jabłkowy i duzzooo wody mineralnej niegazowanej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2019, 20:55

uwo93e3ke9z66nbe.png

ug378u69d0saxxaq.png
  • Jusi 28 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dziewczyny u nas w Polsce naprawdę to jest straszne ze wszystko trzeba miec ze soba w szpitalu pewnie nie prędko sie to zmieni....niestety

Bylam w szpitalu teraz w sumie pierwszy raz w de i sie zdziwiłam bo mialam do wyboru 4 dania na obiad.Kolacje i sniadanie tez super buleczki ile chcem jajko wedlina ser dżem warzywa i musli nawet do tego jeśli sie chce kawa, herbata obojętne normalnie prawie jak maly bufet na tacy przynosili. Butelki z woda tez byly donoszone bez problemu. Dlatego ja nic z przekąsek nie zabieram nawet.

t15bl9v.png
    fqzfby3.png
  • Annie80 Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pom pon, jeszcze ode mnie sto lat!!!

Ja golenie ogarniam w wannie, trochę leżąc, trochę siedząc, ręka z przodu, z tylu i jakiś idzie. Używam tych jednorazówek z takim jakby mydełkiem i nimi się nie zacinam, a jeśli coś tam zostanie to już trudno:)

Do pupy mam bepanthen. Pamietam, ze te 11 lat u syna po sprawdzeniu wszystkich linomagow, alantanow i sudocremu najlepiej sprawdził nam się nivea baby sos:) wszystko wyjdzie w praniu, dlatego mój bepanthen to tubka mini.

Lenka, gratki donoszonej ciąży:)

Ja mam lenia w tym tygodniu, od poniedziałku zabieram się za mycie lodówki... obym się do następnego poniedziałku wyrobiła:)
    Jutro fryzjer, hurra!!! Uwielbiam myć włosy u fryzjera, moja taki super masaż glowy robi, ze się doczekać nie mogę:)

Życzę nam wszystkim przespanej nocy!!!

• Leksi Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pom-pon, wszystkiego najlepszego :)

Ja też już mam spakowane słodycze do torby i dokupie jeszcze jakiś mały sok jabłkowy.

Dzisiaj wizytowalam, mała ma 2700g, idzie z 50 centylem równo, szyjka dluga,zamknięta.

Mam pytanie czy któraś z Was miała tętno około 67? Od dwóch dni nie śpię, budzę się o 4 i koniec. Oczywiście wcześniej jeszcze na wizyty w toalecie. Dziś rano puls normalny ok 80, a popołudniu i teraz wieczorem 67. Sama nie wiem co myśleć, zaczynam panikowac trochę. Źle się jakoś nie czuję, ale oczywiście strach robi swoje, potęguje i sprawia że bardzo się nakrecilam. :(

Mańka, elvira, pola0909, Karmazynova, monkle, Pom-pon lubią tę wiadomość

iv096iyewk8s7le5.png

iv096iyewivbyvps.png

Lena <3 : 18.04 -> 205g / 08.05 -> 362g / 19.06 -> 966g / 15.07. -> 1595g / 24.07. -> 1803g / 12.08. -> 2260g / 22.08. -> 2700g / 04.09. -> 2850g / 19.09. -> 3442g
  • elvira Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny może głupie pytanie ale tak się zastanawiam czy te słodycze to na po porodzie ? Może jestem zacofana ale trzymałam dietę przy synu po porodzie. Mieliśmy problem z kupami, spał 3h i 3 płakał.

Leksi gratuluję udanej wizyty :)

Leksi lubi tę wiadomość

relgsg185a86vsml.png

04.08.2017 Marcel 💙
    09.2019 córeczka ❤
  • pola0909 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elvira wrote:
    Dziewczyny może głupie pytanie ale tak się zastanawiam czy te słodycze to na po porodzie ? Może jestem zacofana ale trzymałam dietę przy synu po porodzie. Mieliśmy problem z kupami, spał 3h i 3 płakał.

Mam położna mówiła żeby wziąć i mieć do zjedzenia po porodzie żeby jakoś funkcjonować i trochę sił dodać tym cukrem ;) A sok jabłkowy radziła na dobrą pracę jelit :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2019, 22:53

elvira lubi tę wiadomość

uwo93e3ke9z66nbe.png

ug378u69d0saxxaq.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elvira wrote:

Nie jestem pewna czy dobrze zrozumialam to, co napisalas. Czy przez "trzymalam diete" masz na mysli diete matki karmiacej?? 😕 Noworodki placza z roznych powodow, czesto poczatkowe problemy brzuszkowe wynikaja z niedojrzalosci ukladu pokarmowego, flory bakteryjnej itd. nie dlatego ze mama zjadla batonika.

Lesnasarenka lubi tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
‹‹ 1020 1021 1022 1023 1024 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ