X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2019, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do mnie się i tak nie dostanie jakby co - brama zamknięta, nasza ONka puszczona na ogrodzie, a dzwonek raz działa raz nie. Zresztą zawsze można powiedzieć "kąpałam się", "byłam pod prysznicem". Kto to sprawdzi?

Wg mnie 6cio latek już jest duży i łagodnie można mu powiedzieć, że dzidziuś jak mama ma cc to się rozcina brzuch i pani doktor wyjmuje, a jak się ma sn to mama ma na dole specjalną dziurkę i tamtędy dzidziuś wychodzi :)

Ja podpaski duże poporodowe co poród to potrzebuję mniej - po pierwszym 2 paczki poszły, po drugim (cc) chyba 2 podpaski duże, a potem już podpaski na noc długie i oddawałam koleżankom w ciązy praktycznie 2 nienapoczęte opakowania. Po trzecim porodzie zużyłam niecałą paczkę. Teraz też mam jedno opakowanie (po krwawieniu z krwiaka chyba 9sztuk mi zostało) i nie dokupuję więcej :)

• Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mańka- a masz wypłacane L4 z zusu czy z firmy a oni się między sobą rozliczają?
    Dobrze ze byłaś w domu, choć gdyby Cię nie było a masz chodzone to byś napisała właśnie ze byłaś w aptece albo sklepie i tez by było ok :*

Moja córka to się chyba przykleja do kręgosłupa, dzisiaj z rozpędu ubrałam rano jeansy i się zapielam i coś mi nie pasowało bo mnie guzik uwierał.. patrzę a ja założyłam jeansy sprzed ciąży i je normalnie zapielam, no ale nie miałam czasu bo wychodziłam z synem do przedszkola wiec ten guzik odpielam, nasunelam bluzke i poszłam w nich normalnie 😂

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3867e04336cf.jpg

Mańka, pola0909 lubią tę wiadomość

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • Mańka Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia nie wiem 🙈 To moje pierwsze L4 i nie jestem jeszcze na zasiłku chorobowym w ZUS. Wypłata, która notabene ma przyjść do mnie dzisiaj ma być wypłacona jeszcze przez pracodawcę. Ale co dalej, nie wiem... Wydaje mi się, że potem wypłaca ZUS, ale muszę o to dopytać koleżanki, która pracowala że mną a obecnie jest na macierzyńskim.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2019, 12:01

l22n9vvji5451khk.png

atdcwn15gxi28cxs.png

• Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mańka wrote:
    Mama_Zuzia nie wiem 🙈 To moje pierwsze L4 i nie jestem jeszcze na zasiłku chorobowym w ZUS. Wypłata, która notabene ma przyjść do mnie dzisiaj ma być wypłacona jeszcze przez pracodawcę. Ale co dalej, nie wiem... Wydaje mi się, że potem wypłaca ZUS, ale muszę o to dopytać koleżanki, która pracowala że mną a obecnie jest na macierzyńskim.

A to inaczej spytam- firma zatrudnia mniej czy więcej niż 20 pracowników?

Mańka lubi tę wiadomość

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, do jutra -20% w Smyku na ubrania, a stacjonarnie tez na zabawki.

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• magda.g85 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    L4 przez pierwsze 33 dni wypłaca pracodawca, potem ZUS jednak jeśli firma zatrudnia powyżej 20 osób to nadal płaci pracodawca i on indywidualnie rozlicza się z ZUS-em. jestem w takiej sytuacji właśnie i to jest trochę na plus, bo przynajmniej pensję dostaję co miesiąc tego samego dnia tak jakbym nadal pracowała, a z ZUS-em to słyszałam, że mogą wystąpić poślizgi

Mańka lubi tę wiadomość

zem3i09k945lhtw9.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie cała firma zatrudnia więcej niż 20, bo ok 200 osób. Ale mój oddział 17. I się zastanawiałam jak to będzie płacone, ale normalnie dostałam od pracodawcy :) I kontroli jeszcze nie było. Może ZUS sam w sobie częściej kontroluje? Albo nawet nie wiem, że u mnie byli, ale pisma nie dostałam jeszcze :) ZUS chyba płaci od L4 do L4, dlatego może być różnie wypłacane.

Mańka lubi tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Mańka Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W firmie jest mniej niż 20 pracowników... Teraz to zaczynam panikować, bo skoro na L4 jestem od niespełna 3tyg. i już mnie kontrolują, to co będzie potem :( Mamy kredyt i nie możemy sobie pozwolić na opóźnienia w wpływach na konto.

l22n9vvji5451khk.png

atdcwn15gxi28cxs.png

• Kaska Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mańka wrote:
    W firmie jest mniej niż 20 pracowników... Teraz to zaczynam panikować, bo skoro na L4 jestem od niespełna 3tyg. i już mnie kontrolują, to co będzie potem :( Mamy kredyt i nie możemy sobie pozwolić na opóźnienia w wpływach na konto.
    Załóż sobie epuap. ZUS ma 30 dni na zapłatę od wpłynięcia dokumentów od firmy. Pracodawca musi takie dokumenty wysyłać co zwolnienie, dlatego są opóźnienia. Moja księgowa jest do dupy i muszę dzwonić i się upominać żeby to wysłała. Zwolnienie od 15 kwietnia wpłynęło do zusu 30 kwietnia. Czyli dopiero pod koniec maja dostanę pewnie pieniądze :/ i podejrzewam, że ciągle będę miała opóźnienia

Mańka lubi tę wiadomość

m3sxebkmtz1qzq0y.png
  • Pom-pon Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mańka wrote:
    U mnie gość był tuż przed godziną 11. Przy sobie miał identyfikator, więc ładnie się przedstawił i powiedział, że chodzi o kontrolę w sprawie mojego L4 (mam chodzące). Popatrzył na mnie i mówi "no jest Pani w domu, widać, że nie wykonuje Pani żadnej pracy", potwierdził, że zwolnienie mam do 14.05. i poprosił, żebym podpisała się na protokole. To samo zrobił przy mnie w rubryczce dla siebie. Na kartce było info, że to kontrola, że jestem w domu, że mam L4 i tyle. Pożegnał się i poszedł. Wszystko trwało może pół minuty.

Zestresowałam się trochę, no bo kurcze to moje pierwsze zwolnienie w ciąży. Nie minęło nawet jeszcze 30dni... Tylu znajomych było na L4 a nigdy NIGDY żadna nie miała kontroli. Zaczynam się zastanawiać, czy to czasami nie szef na mnie nasłał :(

Edit: jestem na etacie od 3lat, na czas nieokreślony.

Mańka, nie przejmuj się tak :)
    Wypadło po prostu na Ciebie, ostatnio mój tato pierwszy raz na L4 dłużej niż 5 dni ze stażem pracy 35 lat też miał kontrolę. Ważne że masz zwolnienie chodzone, to wtedy można się wszystkim wytłumaczyć, nawet jakby Cię nie było.
    Słyszałam, że ZUS coraz częściej kontroluje ciężarne choć wśród moich znajomych nikomu się nie zdarzyło.
    Ciekawa jestem czy do mnie ktoś wpadnie w odwiedziny ;)
    U nas farby i reszta sprzętu kupione, mąż zaraz wraca z pracy i zaczyna działać. A ja z psem siedzimy w salonie zastawionym meblami z sypialni, normalnie obóz cygański :D

Mańka, marchev lubią tę wiadomość

2 IUI 1/ 2019 - 15 dpo hcg 527
    MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mańka wrote:

No to w takiej sytuacji będzie Ci wypłacał bezpośrednio ZUS- dzisiaj pewnie jeszcze pracodawca jeśli mieścisz się w tych 33 dniach w trakcie tego roku kalendarzowego. Najważniejsze co słyszałam od kolezanek to to, żeby dopilnować kadrowa czy przesłała dokumenty do ZUSU bo to od tego glownie zależy kiedy ZUS Ci będzie wypłacał Twoja kasę- maja na to 30 dni od złożenia papierów. Mogą tez wypłacać w częściach. Ja akurat jestem w tej drugiej sytuacji wiec mam tak jak normalna wypłata od pracodawcy, ale zwróć na to uwagę właśnie zeby nie było opóźnień niepotrzebnych i stresów.
    Kontrole mogłaś mieć bo właśnie firma poniżej 20osob, jak jest powyżej to pracodawca generalnie kontroluje jak już chce, ale to tez nie jest reguła

Mańka lubi tę wiadomość

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • Mańka Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak nie urok, to sraczka 🤦‍♀️

Dzięki dziewczyny, już próbuje dodzwonić się do księgowej i wszystko ustalić, jak to wygląda w naszej firmie. Na szczęście babeczka jest ogarnięta, przynajmniej bardziej niż ja w tym temacie 🙂

Mama_Zuzia lubi tę wiadomość

l22n9vvji5451khk.png

atdcwn15gxi28cxs.png

• Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mańka wrote:
    Jak nie urok, to sraczka 🤦‍♀️

Dzięki dziewczyny, już próbuje dodzwonić się do księgowej i wszystko ustalić, jak to wygląda w naszej firmie. Na szczęście babeczka jest ogarnięta, przynajmniej bardziej niż ja w tym temacie 🙂

To jest najważniejsze!:) powodzenia kochana

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po polowkowym:) wszystko w jak najlepszym porządku!:) Dziewczynka zostaje dziewczynkom, piękne zdjęcie warg sromowych mam;) haha cieszę się przeogromnie!!:D

Mama_Zuzia, Pom-pon, kark zakamuflowany na maksa, Laurka, aannkka, pola0909 lubią tę wiadomość

201512131765.png

201909081765.png
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    animka899 wrote:
    Jestem po polowkowym:) wszystko w jak najlepszym porządku!:) Dziewczynka zostaje dziewczynkom, piękne zdjęcie warg sromowych mam;) haha cieszę się przeogromnie!!:D

Cudownie, ile maleńka już wazy?

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • Agucha90s Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ponawiam pytanie czy macie skurcze/pulsowanie tak jakby warg sromowych?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2019, 13:28

8599skjo9dvue7er.png
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• Arashe Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam i w pierwszej ciazy też nie miałam czegoś takiego

l66prp8.png
    Aniołek [*] 12.04.18 - 11 tc
    pglyfv7.png
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała waży 366g idealnie ma ten tydzień:) taka słodka była, prezentowała się z każdej strony:D

Agucha- chyba raczej nie czuję nic takiego. Mnie strasznie więzadła bolą tylko w pachwinach

Mama_Zuzia, kark zakamuflowany na maksa, monkle, Ann.., Karmazynova, VianEthel2, pola0909 lubią tę wiadomość

201512131765.png

201909081765.png
  • Kaska Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agucha ja też nic takiego nie odczuwam.

Animka super! :)

m3sxebkmtz1qzq0y.png
‹‹ 577 578 579 580 581 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ