X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • marchev Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za sie tak zapytam 800-1000 na chrzest to ile pozniej dajecie na komunie ? Bo na wesele to rozumiem, ze juz conajmniej samochod :) (zart) ja na komunie wyralam na lancuszek i zawieszke plus jakies pierdoly 700-800 i wydawalo mi sie duzo.

• Lenka82 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marchev ja nie wiem ale myślę że momentami to już te sumy dochodzą do absurdu. Nie bez powodu zresztą urząd skarbowy coraz bardziej zainteresowany i komunia i i chrzcinami.

marchev, Mama_Staszka, pola0909 lubią tę wiadomość

bl9cjw4z4bshjmmh.png

08.2018 - 6tc poronienie chybione
    08.2019 - ur. Joanna (córka)
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marvhev- ja na komunię i jednemu i drugiemu na pół z chrzestnym kupowaliśmy porządny rower.

201512131765.png

201909081765.png
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex- ja dostaje zawsze takie wydruki na których wszystko jest plus w opisie tez mam

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/739860a04c43.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2019, 19:32

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • Lubieswieczki Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pom-pon wrote:
    Dzięki. Czyli nie ma fotelików przypinanych bezpośrednio do isofixa? Czy są tylko są wtedy niewyjmowalne i trzeba za każdym razem dziecko wyciągac z fotelika i przekładać do wózka?
    Pom pon isofix to jest system mocowania. Jeśli chcesz skorzystać z takiego systemu musisz mieć bazę która ma właśnie tai system. Czyli specjalne uchwyty do mocowania. Fotelik/nosidlo jest osobno i możesz go zamocować na pasy. Jeśli jednak chcesz użyć innego sposobu montażu czyli isofixu potrzebujesz do tego specjalnej bazy. Więc jak najbardziej możesz kupić samo nosidlo lub wózek 3w1 i skorzystać z pasów. Ale to już warto o tym poczytać.
    Warto też podjechać do dobrego sklepu i przymierzyć czy baza pasuje do auta. Na niektórych stronach np maxi cosi. Podajesz model auta i tam Ci pokazuje czy dana baza będzie pasowała.
    Ja raczej będę kupowała prawdopodobnie fotelik cybex aton M i-size + do tego baza. Wcześniej wybrałam inny fotelik ale po konsultacji w sklepie Pan zaproponował ten bo jak dziecko urośnie to dokupie sam większy fotelik a baza zostanie ta sama. Bo w wypadku wcześniejszego musiałabym później dokupowac nowy fotelik i nowa bazę. Więc trzeba przemyśleć.
    Generalnie jest to drogi wydatek. Bazy kosztują koło 1000zł plus nosidlo. Ale to już kwestia modelu. I tego ile ktoś jeździ autem. Ja mam duże trasy do jeżdżenia do rodziny mojej j M i ogólnie dużo jeździmy więc zależy nam na dobrym wyborze.

Edit. Poczytaj o normach, testach zderzeniowych itd.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2019, 19:38

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • Ula_Lbn Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2019, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Zupełnie nie mam pojęcia dlaczego dopiero dzisiaj wpadł mi do głowy pomysł poszukania jakiegoś forum przyszłych mam wrześniowych. Mam 36 lat. Jestem mamą 9-letniej Martynki i w okolicach 15.09 zostanę mamą drugiej dziewczynki. Pierwsza ciąża z problemami zakończona została w 34 tc. Mam nadzieję, że tym razem dzidzia będzie mogła pomieszkać w brzuchu trochę dłużej. Pozdrawiam wszystkie wrześniowe mamy :)

cytrynówka, VianEthel2, Lenka82, Ann.., monkle, pola0909, Karmazynova, manda21, kark zakamuflowany na maksa lubią tę wiadomość

atdc8rib6ftl2y14.png
    l22nhdgekp03t7xa.png
  • łania Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pom-pon montujesz bazę na isofix i potem tylko wpinasz fotelik i wyjmujesz bez problemu,bardzo wygodne. Jak nie masz bazy to za każdym razem musisz przypinać pasami fotelik. Jak często się korzysta z samochodu to trochę uciążliwe. Następny fotelik dla starszego dziecka można też kupić montowany do bazy albo bezpośrednio na isofix albo na pasy.

Córka 02.2017 ❤️
    Córka 11.09.2019 ❤️
  • Aster4n Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2019, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Ula, zapraszamy:) Właśnie imię Martynka jest u nas typem na tą chwilę, ale zobaczymy po piątkowych połówkowych,czy potwierdzi się dziewczynka :)
    Imię dla drugiej córeczki macie już wybrane?

bl9cvcqg409ts1dr.png

gg649vvjf2u85q5u.png
  • łania Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monkle moja koleżanka miała wózek firmy phil & teds. To wygląda jak spacerówka, pod spodem jest kosz na zakupy, a za nim na dole jeszcze jedno siedzisko. Była bardzo zadowolona. Pamiętam, że na początku starsza siedziała na górze, a młodsza leżała na dole, bo i tak zazwyczaj spała. Potem młodsza na górze, a starsza mieściła się na dole. Pamiętam, że jako 4 latka czasem tak podjechała jeszcze.

monkle lubi tę wiadomość

Córka 02.2017 ❤️
    Córka 11.09.2019 ❤️
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Zuzia to ja nie mam takiego wydruku :) z 20 tc od mojego gina mam tylko podobny wydruk z dwiema ostatnimi wartościami.
    Ja właśnie na Maxi cosi sprawdzałam jaki fotelik i baza do naszego auta będą pasować najlepiej. Testy też przechodził najlepiej na tym zestawie. I w sklepie nam taki doradzili więc wzięłam :) później mam możliwość wpięcia w tę bazę kolejnego fotelika
    Witaj Ula :) Zapraszamy :)

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • cytrynówka Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po starszaku mamy bazę wpinaną na isofix, na to wpinamy fotelik. Jeśli ten fotelik ( 0-13kg) chcielibyśmy wpiąć do drugiego auta to możemy to zrobić na pasy, no albo wyciągać bazę i wpinać do drugiego auta wszystko :P
    Na tą samą bazę możemy wpiąć fotelik następny tj.9-18kg i tak też robimy w aucie męża. Ja w swoim mam fotelik 9-36kg i on jest bez bazy bezposrednio wpinany na isofix, ma swoje bolce.

ug37hdgeo4bxjxq2.png
    f2wl6iyeydwn0wui.png

BETAHcg 2.01.2019 7326,00 :D
  • Pom-pon Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, załapałam :D dziekuje!
    Mamy w Poznaniu sklep Osiem gwiazdek więc może w przyszłym tygodniu wyciągnę M. Na obczajke.
    Wychodzi na to że bazy to będzie największy koszt.

2 IUI 1/ 2019 - 15 dpo hcg 527
    MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • Ula_Lbn Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2019, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aster4n wrote:
    Witaj Ula, zapraszamy:) Właśnie imię Martynka jest u nas typem na tą chwilę, ale zobaczymy po piątkowych połówkowych,czy potwierdzi się dziewczynka :)
    Imię dla drugiej córeczki macie już wybrane?

Witaj Aster4n :) Bardzo chciałam Helenkę, ale mąż się sprzeciwia :) Uparty jest strasznie i nawet Martynka nie jest w stanie go do tego imienia przekonać. Teraz oswajamy męża z imieniem Ada. Zobaczymy co z tego wyjdzie :). U Ciebie widzę, że też babiniec będzie :)

atdc8rib6ftl2y14.png
    l22nhdgekp03t7xa.png
  • Aster4n Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2019, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Marchev jak napisałaś, 800zl to nie jest mała kwota, ale przynajmniej jesteś w stanie się na nie przygotować. U nas na komunię tyle co na chrzest,a na wesele nawet 2xtyle (oczywiście mówimy tylko o chrzestnych). Dla mnie problematyczne jest to, że zazwyczaj jest tak, że jesteś u kogoś chrzestna, to często rodzic chrześniaka jest też chrzestnym Twojego dziecka i "zastaw się, a postaw się" honor ważniejszy, więc nieważne różnice w zamożności, przynajmniej "stawki" są znane. Na szczęście co kraj to obyczaj, więc to tylko przykład jak jest na południu malopolski, absolutnie nie reguła i wytyczne dla wszystkich.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2019, 19:54

bl9cvcqg409ts1dr.png

gg649vvjf2u85q5u.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym nie dała 1000 zł na chrzest czy komunię. My tyle dostaliśmy od chrzestnych na ślub. Trochę chyba przesadzone te kwoty, ale niektórzy robią zastaw się a postaw się właśnie. Nie jestem jeszcze chrzestną, mąż też, bo zwyczajnie nie mamy małych dzieci w rodzinie :) Więc problem z głowy.

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex- co lekarz to inne zwyczaje jak widać, ja zawsze dostaje właśnie taki wydruk z tymi parametrami osobno oprócz zdjęć :)

Dla mnie max jaki bym dała na chrzest czy komunie to 500zl i to do bliskiej osoby. Jestem zdania ze wyższa kwota jest bardzo zobowiązująca i zupełnie nieadekwatna do uroczystości.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2019, 19:57

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • łania Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopiero nadrobiłam więc odniosę się jeszcze do odwiedzin w szpitalu. U mnie była mama, brat, bratowa i znajoma. Oczywiście każdy oddzielnie i na krótko i nic mi nie przeszkadzało. Wiele zależy od relacji między nami no i od kultury. Ja sama odwiedzając innych zawsze się cicho zachowywałam i nawet głowy nie odwracałam w stronę innej mamy. U nas w szpitalu wszystkich wypraszają do wszelkich zabiegów, więc nie trzeba się krępować. I powiem, że odwiedziny w szpitalu mi się podobały, adrenalina mnie jeszcze trzymała i miałam dużo sił. Jak wróciłam do domu to w godzinę mnie ścięło i przez kilka dni nie mogłam dojść do siebie, gorączka, poty, ból. Pierwszych gości miałam w 9 dniu po porodzie, niby nic nie musiałam szykować, przyjęłam gości w dresach, ale drugi raz się tak szybko nie zgodzę.

Córka 02.2017 ❤️
    Córka 11.09.2019 ❤️
  • Lenka82 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia ja np. też dostaje te wydruki ale u mnie są inne i AFI tam nie ma. Nie wiem może to zależy od aparatu lub od ustawionych parametrów które mają być drukowane na wydruku.

Czy któraś z Was tez tak dziś boli głowa. Nie wiem czy to pogoda ale cały dzień i nie chce odpuścić.

bl9cjw4z4bshjmmh.png

08.2018 - 6tc poronienie chybione
    08.2019 - ur. Joanna (córka)
  • Lubieswieczki Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dla chrzesnicy za prezent wyszło mi około 600zł. Ale to córeczka mojego jedynego brata no i pierwsza w naszej rodzinie. Normalnie tyle bym nie dała. Ogólnie tyle to dajemy na wesele pp 500-600 zł. Dla znajomych czy kuzynostwa. Większe kwoty to dla naprawdę bliskich osób. Nie wyobrażam sobie też dania 1000 zł na komunie. Uważam że teraz strasznie się przesadza z prezentami. Więc nie dajmy się też zwariować bo sami sobie pod górkę później robimy...

pola0909, cytrynówka lubią tę wiadomość

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie. Ja patrzę na to ile my np. Dostaliśmy na ślub. Od kuzyna dostaliśmy 600 zł i idąc na ich wesele też tyle daliśmy. Tak naprawdę każdy powinien dać tyle na ile może sobie pozwolić, a nie warto robić czegoś wbrew sobie i swoich możliwości. Np. Nie mam kasy na bieżące wydatki ale do koperty dam 1000 zł i wezmę pożyczkę bo tak wypada. Niektórzy tak robią ale dla mnie to głupota;) już wolałabym nie iść wcale.

Aster4n lubi tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
‹‹ 600 601 602 603 604 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ