Wrzesień 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Fiu! U mnie tyle roboty w pracy, ze za 5 minut do domu, a ja dopiero belly otworzylam i ledwo zdazylam przeczytac wasze dzisiejsze wpisy.
Pociesza mnie to troche, ze nie jestem jedyna puchnaca juz na tym etapie, ale mnie to przeraza, bo u mnie sie to moze nieciekawie skonczyc. Oby nie.
No coz, u mnie zwolnien nie ma, to i kontroli nie ma
Co do wiadomosci o szescioraczkach, toMoj mozg nie pojmuje jak to mozna ogarnac. Matka ma tylko dwie rece, dwie piersi. Jak takie noworodki mozna wykarmic jak WSZYSTKIE GLODNE I PLACZA NARAZ????!! A w nocy??? Dla mamus, ktore jeszcze nie rodzily... Powiem jedno. Jak niemowlak placze, to to moze byc raptem 5 minut, ale czlowiekowi sie wydaje jakby to godzina byla, itd. Jak takiemu nowonarodzonemu maluszkowi dokuczaja kolki albo bole brzuszka (moje coreczki kolek jako tako nie mialy, ale mlodsza wyrwana na swiat przymusem 3 tyg. przed terminem zdecydowanie miala niedojrzaly uklad pokarmowy) i placze nieukojony, to mozna nosic, bujac, tulic, masowac... swiezo upieczona mame to psychicznie i fizycznie wykancza... a co dopiero x 6?! Niech Bog tej kobiecie dopomoze.
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Dokładnie. Moja w 20,2 czy jakoś tak wazyła 410g. Podejrzewam że na kolejnej wizycie może być już ponad kilo jeśli nadal ta tendencja wzrostów się utrzyma, bo wizytę mam za 1,5 tygodnia. Czyli to będzie 25 tydz.
08.2018 - 6tc poronienie chybione
08.2019 - ur. Joanna (córka)
-
Podobno teraz właśnie częściej poddawani kontroli z ZUS są lekarze. Moja np. Zawsze wpisuje mi jakiś powód, i np. Wczoraj zapytałam o zaświadczenie na zajęcia gimnastyki że szkoły rodzenia to powiedziała że jestem na l4 więc teoretycznie nie mogę chodzić na takie zajęcia. I jest to ryzykowne dla niej i dla mnie bo mogą się doczepic.
Bo nie ma zwolnienia na ciążę. Musi być jakiś powód że to l4 jest wystawione dodatkowo oznaczone kodem ciążowym.
Maluszki teraz ładnie nam rosną także spokojnieNa pewno wagi będą się nieznacznie różniły ale będą zbliżone do siebie.
A jesli chodzi o szescioraczki to du z o zdrówka dla nich i sił dla rodzicówCiężka praca ich czeka
-
Aster4n wrote:Byłam na rutynowej wizycie, szyjka skróciła się i ma 19mm
Miesiąc temu wszystko było ok.
Dziś zaczynam od luteiny i mam iść na konsultacje na patologie..
Oj to niedobrze, całe szczęście ze wyłapali terazdużo lez kochana. A z maluszkiem wszystko ok mam nadzieje?
-
Aster A szyjka twarda i zamknięta? Jak maluszek?. Kurcze rozumiem bo też nam problemy z szyjką. Mam wrażenie że ostatnio to jakaś plaga.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2019, 21:08
08.2018 - 6tc poronienie chybione
08.2019 - ur. Joanna (córka)
-
w piątek miałam połówkowe więc dziś nie sprawdzała małej, ale podjechałam do szpitala, to powiedzieli mi, że mogę zostać w szpitalu na obserwacji lub leżeć w domu, na tą chwilę i tak tylko luteina i magnez, a poza tym nie mają miejsc, ja też nie byłam przygotowana na szpital, zobaczę co jutro zrobie..
Dziewczyny,które macie zaleconą luteinę, jakie macie długości szyjki?
-
Aster4n wrote:w piątek miałam połówkowe więc dziś nie sprawdzała małej, ale podjechałam do szpitala, to powiedzieli mi, że mogę zostać w szpitalu na obserwacji lub leżeć w domu, na tą chwilę i tak tylko luteina i magnez, a poza tym nie mają miejsc, ja też nie byłam przygotowana na szpital, zobaczę co jutro zrobie..
Dziewczyny,które macie zaleconą luteinę, jakie macie długości szyjki?
31 mm w 20+4 TC. luteina 4x2 pod język, magnez + asparaginian 3 razy dziennie, kąpiele magnezowe.
Aktywność do 6 godzin dziennie, reszta na kanapie . Ciąża bliźniacza.
Na połówkowym lekarz nie sprawdził szyjki??Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2019, 21:32
-
Astern u mnie na połówkowym byla 8-9mm i mnie zwinęli do szpitala, nawet o zdanie nie pytali. Dziwię się, że nie zaproponowali chociaż założenia pessaru. Jeśli masz możliwość to radziłabym zrobić posiew z szyjki i oby nic nie wyszło. Tam gdzie ja leżałam posiew pobierają standardowo przy przyjeciu z takimi sprawami i nic nie zrobią dopóki nie będzie wyniku. A jak już jest to dopiero siś biorą do pracy jeśli mogą. U mnie musieli najpierw podawać antybiotyk więc się wszystko wydłuzyło.
Po zalozeniu szwu mam 15mm, więc i tak mniej niż Ty i zalecenie lezenia, ze wstawaniem do łazienki, kuchni po kanapki ewentualnie wyjść przed dom na ławeczkę.
Co do leków: nospa forte 3x1, magnez z witb6 3x2, luteina 1x2 na noc dopochwowo.
Astern uważaj na siebie, gdyby coś się działo, cokolwiek, bol, plamienie czy twardnienia albos slabsze ruchy dziecka to od razu na ip. U mnie nic nie było poza lekkimi sporadycznymi twardnieniami a okazało się potem, ze bardzo źle.
Trzymam kciuki kochana, żeby bylo dobrze. 😚
👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
Diana: 23.02.2021
Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
Okolice Warszawy -
Astern jeśli w piątek było wszystko ok i lekarka nie zwróciła uwagi a nawet powiedziała że jest dobra to myślę ze nie ma się nad czym zastanawiać. Nie jeździć po lekarzach tylko od razu szpital. Nie wiess czy przez te parę dni tak mocno się skrocila. Zrobisz jak uwazasz ale moim zdaniem nie ma co ryzykować. Szpital to nic miłego ale to dla dobra dzidziusia
Trzymaj się mocno i przemysl :*
Będzie dobrzeWiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2019, 22:03
-
Ehhh no właśnie dziewczyny, czy bez szwu się obejdzie do końca ciąży, czy to tylko odwlekanie go w czasie (po co?) więc pewnie jutro szpital, bo nie sadze, że sama luteina wystarczy..
Lekarz napomknął, że do skończonego 23 tygodnia lub min. 500gramow oni i tak niewiele mogą zrobić dla dziecka i to mnie przeraziło..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2019, 22:28
-
Astern jeśli jest lejek to prawdopodobnie szyjka sie otwiera. U mjie bylo rozwarcie od srodka, od strony pecherza plodowego. Popieram Lubieswieczki - lepiej zebys lezala w szpitalu gdzie beda mogli zadzialać a juz na pewno monitorowac dzidzię na bieżąco. Wiem, że to nic przyjemnego, ale tak chyba bedzie bezpiecznej. Dodam tylko, że u mnie pomimo lezenia szyjka sie otworzyła calkiem, i pęcherz plodowy zaczął z niej wystawac. I to sie stało w ciagu tygodnia.
👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
Okolice Warszawy -
Astern szew nie boli nic. Krótki zabieg pod narkoza, ja bylam calkiem swiadoma już po 40 minutach i się gupio pytalam czy ja jeszcze czekam bo mnie nic jie bolało. Jest dyskomfort mniej wiecej taki jak po srednio delikatnym badaniu i w moim przypadku w 1 dniu malenkie krwawienie, na drugi dzien praktycznie czysto. Jeśli nic sie nie dzieje, to na drugi dzien puszczaja do domu.
W razie czego, upieraj się na posiewy i jesli coś w nich wyjdzie to najpierw trzeba przeleczyć!
Co do lekarzy to za przeproszeniem pierdolenie. Wlasniee po to jest szew zeby dotrwac do tego czasu kiedy oni beda mogli juz cos wiecej poradzic. Mnie tez powiedzieli, ze jak sie akcja zacznie to malej nie uratuja. Ale walczymy dalej, bo co innego zostaje? Glowa do gory i nie daj sie zbyc!Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2019, 22:32
Mańka, Aster4n, cytrynówka lubią tę wiadomość
Okolice Warszawy -
Pom-pon, i jak Tobie sprawdzają się kąpiele magnezowe? Że tak zapytam "czym to się je"? 😁
Zastanawiałam się, czy aby tak raz na jakiś czas, biorąc kąpiel nie zafundować sobie właśnie takiej magnezowej. Jak myślicie, jeśli nie jest to w zaleceniu od lekarza, samej dla siebie można skorzystać? -
nick nieaktualnyAstern, wg mnie odwlekanie w czasie, bo mi np z synem w 31tc nie chcieli założyć nic, bo już niby za późno i do cc musiałam 2 miesiące leżeć i czekać.
Ja teraz mam miękką i otwartą z zewnątrz, długości nie znam 😒 Mam lutke 2x100mg (rano 2tab pod język, wieczorem 1tab dopochwowa) i 4x1 magnez. -
Aster4n wrote:Ehhh no właśnie dziewczyny, czy bez szwu się obejdzie do końca ciąży, czy to tylko odwlekanie go w czasie (po co?) więc pewnie jutro szpital, bo nie sadze, że sama luteina wystarczy..
Lekarz napomknął, że do skończonego 23 tygodnia lub min. 500gramow oni i tak niewiele mogą zrobić dla dziecka i to mnie przeraziło.. -
Mańka wrote:Pom-pon, i jak Tobie sprawdzają się kąpiele magnezowe? Że tak zapytam "czym to się je"? 😁
Zastanawiałam się, czy aby tak raz na jakiś czas, biorąc kąpiel nie zafundować sobie właśnie takiej magnezowej. Jak myślicie, jeśli nie jest to w zaleceniu od lekarza, samej dla siebie można skorzystać?
Nie wiem czy coś daje bo ja nie mam żadnych skurczy, boli ani innych objawów od szyjki. Wiem że magnez najlepiej wchłania się przez skórę i dlatego też się tak wspomagam. Konsultowałam z dr i mówiła, że jak najbardziej.
Z tego co wiem sól Epsom jest bardziej ok, bo inna forma chemiczna wpływa jakoś na tarczycę. Musiałabyś pogooglowac.
Kąpiel robię sobie mniej więcej raz na tydzień a codziennie moczę stopy około 30 minut.kark zakamuflowany na maksa, Mańka lubią tę wiadomość