X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fiu! U mnie tyle roboty w pracy, ze za 5 minut do domu, a ja dopiero belly otworzylam i ledwo zdazylam przeczytac wasze dzisiejsze wpisy.

Pociesza mnie to troche, ze nie jestem jedyna puchnaca juz na tym etapie, ale mnie to przeraza, bo u mnie sie to moze nieciekawie skonczyc. Oby nie.

No coz, u mnie zwolnien nie ma, to i kontroli nie ma ;)

Co do wiadomosci o szescioraczkach, to :O :O :O Moj mozg nie pojmuje jak to mozna ogarnac. Matka ma tylko dwie rece, dwie piersi. Jak takie noworodki mozna wykarmic jak WSZYSTKIE GLODNE I PLACZA NARAZ????!! A w nocy??? Dla mamus, ktore jeszcze nie rodzily... Powiem jedno. Jak niemowlak placze, to to moze byc raptem 5 minut, ale czlowiekowi sie wydaje jakby to godzina byla, itd. Jak takiemu nowonarodzonemu maluszkowi dokuczaja kolki albo bole brzuszka (moje coreczki kolek jako tako nie mialy, ale mlodsza wyrwana na swiat przymusem 3 tyg. przed terminem zdecydowanie miala niedojrzaly uklad pokarmowy) i placze nieukojony, to mozna nosic, bujac, tulic, masowac... swiezo upieczona mame to psychicznie i fizycznie wykancza... a co dopiero x 6?! Niech Bog tej kobiecie dopomoze.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Lenka82 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie. Moja w 20,2 czy jakoś tak wazyła 410g. Podejrzewam że na kolejnej wizycie może być już ponad kilo jeśli nadal ta tendencja wzrostów się utrzyma, bo wizytę mam za 1,5 tygodnia. Czyli to będzie 25 tydz.

bl9cjw4z4bshjmmh.png

08.2018 - 6tc poronienie chybione
    08.2019 - ur. Joanna (córka)
  • Lubieswieczki Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno teraz właśnie częściej poddawani kontroli z ZUS są lekarze. Moja np. Zawsze wpisuje mi jakiś powód, i np. Wczoraj zapytałam o zaświadczenie na zajęcia gimnastyki że szkoły rodzenia to powiedziała że jestem na l4 więc teoretycznie nie mogę chodzić na takie zajęcia. I jest to ryzykowne dla niej i dla mnie bo mogą się doczepic. :) Bo nie ma zwolnienia na ciążę. Musi być jakiś powód że to l4 jest wystawione dodatkowo oznaczone kodem ciążowym.

Maluszki teraz ładnie nam rosną także spokojnie :) Na pewno wagi będą się nieznacznie różniły ale będą zbliżone do siebie.

A jesli chodzi o szescioraczki to du z o zdrówka dla nich i sił dla rodziców ;) Ciężka praca ich czeka :)

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • Aster4n Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2019, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam na rutynowej wizycie, szyjka skróciła się i ma 19mm :( Miesiąc temu wszystko było ok.
    Dziś zaczynam od luteiny i mam iść na konsultacje na patologie..

bl9cvcqg409ts1dr.png

gg649vvjf2u85q5u.png
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aster4n wrote:
    Byłam na rutynowej wizycie, szyjka skróciła się i ma 19mm :( Miesiąc temu wszystko było ok.
    Dziś zaczynam od luteiny i mam iść na konsultacje na patologie..

Oj to niedobrze, całe szczęście ze wyłapali teraz :( dużo lez kochana. A z maluszkiem wszystko ok mam nadzieje?

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • Lenka82 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aster A szyjka twarda i zamknięta? Jak maluszek?. Kurcze rozumiem bo też nam problemy z szyjką. Mam wrażenie że ostatnio to jakaś plaga.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2019, 21:08

bl9cjw4z4bshjmmh.png

08.2018 - 6tc poronienie chybione
    08.2019 - ur. Joanna (córka)
  • Aster4n Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2019, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w piątek miałam połówkowe więc dziś nie sprawdzała małej, ale podjechałam do szpitala, to powiedzieli mi, że mogę zostać w szpitalu na obserwacji lub leżeć w domu, na tą chwilę i tak tylko luteina i magnez, a poza tym nie mają miejsc, ja też nie byłam przygotowana na szpital, zobaczę co jutro zrobie..
    Dziewczyny,które macie zaleconą luteinę, jakie macie długości szyjki?

bl9cvcqg409ts1dr.png

gg649vvjf2u85q5u.png
  • Kaska Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aster a czemu nie szew? Pessar?? Ja dostałam luteinę przy długości 29 mm i do tego miękka. Faktycznie te szyjki to jakaś plaga...

Czytam Was na bieżąco, ale taki mam stres przed jutrzejszą wizytą, że się nie udzielam...

m3sxebkmtz1qzq0y.png
  • Pom-pon Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aster4n wrote:
    w piątek miałam połówkowe więc dziś nie sprawdzała małej, ale podjechałam do szpitala, to powiedzieli mi, że mogę zostać w szpitalu na obserwacji lub leżeć w domu, na tą chwilę i tak tylko luteina i magnez, a poza tym nie mają miejsc, ja też nie byłam przygotowana na szpital, zobaczę co jutro zrobie..
    Dziewczyny,które macie zaleconą luteinę, jakie macie długości szyjki?

31 mm w 20+4 TC. luteina 4x2 pod język, magnez + asparaginian 3 razy dziennie, kąpiele magnezowe.
    Aktywność do 6 godzin dziennie, reszta na kanapie . Ciąża bliźniacza.

Na połówkowym lekarz nie sprawdził szyjki??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2019, 21:32

2 IUI 1/ 2019 - 15 dpo hcg 527
    MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • Aster4n Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2019, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzial nabpolowkowych,ze szyjka w porządku, ale nie podawał jej dlugosci.
    Z tego wszystkiego nie wiem czy miękka, ale coś o lejku powiedziała dzisiaj..

bl9cvcqg409ts1dr.png

gg649vvjf2u85q5u.png
  • VianEthel2 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Astern u mnie na połówkowym byla 8-9mm i mnie zwinęli do szpitala, nawet o zdanie nie pytali. Dziwię się, że nie zaproponowali chociaż założenia pessaru. Jeśli masz możliwość to radziłabym zrobić posiew z szyjki i oby nic nie wyszło. Tam gdzie ja leżałam posiew pobierają standardowo przy przyjeciu z takimi sprawami i nic nie zrobią dopóki nie będzie wyniku. A jak już jest to dopiero siś biorą do pracy jeśli mogą. U mnie musieli najpierw podawać antybiotyk więc się wszystko wydłuzyło.
    Po zalozeniu szwu mam 15mm, więc i tak mniej niż Ty i zalecenie lezenia, ze wstawaniem do łazienki, kuchni po kanapki ewentualnie wyjść przed dom na ławeczkę.
    Co do leków: nospa forte 3x1, magnez z witb6 3x2, luteina 1x2 na noc dopochwowo.
    Astern uważaj na siebie, gdyby coś się działo, cokolwiek, bol, plamienie czy twardnienia albos slabsze ruchy dziecka to od razu na ip. U mnie nic nie było poza lekkimi sporadycznymi twardnieniami a okazało się potem, ze bardzo źle.
    Trzymam kciuki kochana, żeby bylo dobrze. 😚

👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
    Diana: 23.02.2021
    Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
    Okolice Warszawy

Wysłany: 21 maja 2019, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Astern jeśli w piątek było wszystko ok i lekarka nie zwróciła uwagi a nawet powiedziała że jest dobra to myślę ze nie ma się nad czym zastanawiać. Nie jeździć po lekarzach tylko od razu szpital. Nie wiess czy przez te parę dni tak mocno się skrocila. Zrobisz jak uwazasz ale moim zdaniem nie ma co ryzykować. Szpital to nic miłego ale to dla dobra dzidziusia ;) Trzymaj się mocno i przemysl :*
    Będzie dobrze :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2019, 22:03

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png

Wysłany: 21 maja 2019, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Astern a masz jakiś wydruk z połowkowych? Mi w sumie też powiedziała że jest ok a nie podała długości ale na wydruku sama znalazłam jaka była. Może u Ciebie też jest?

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • Aster4n Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2019, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehhh no właśnie dziewczyny, czy bez szwu się obejdzie do końca ciąży, czy to tylko odwlekanie go w czasie (po co?) więc pewnie jutro szpital, bo nie sadze, że sama luteina wystarczy..
    Lekarz napomknął, że do skończonego 23 tygodnia lub min. 500gramow oni i tak niewiele mogą zrobić dla dziecka i to mnie przeraziło..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2019, 22:28

bl9cvcqg409ts1dr.png

gg649vvjf2u85q5u.png
  • VianEthel2 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Astern jeśli jest lejek to prawdopodobnie szyjka sie otwiera. U mjie bylo rozwarcie od srodka, od strony pecherza plodowego. Popieram Lubieswieczki - lepiej zebys lezala w szpitalu gdzie beda mogli zadzialać a juz na pewno monitorowac dzidzię na bieżąco. Wiem, że to nic przyjemnego, ale tak chyba bedzie bezpiecznej. Dodam tylko, że u mnie pomimo lezenia szyjka sie otworzyła calkiem, i pęcherz plodowy zaczął z niej wystawac. I to sie stało w ciagu tygodnia.

👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
    Okolice Warszawy
  • VianEthel2 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Astern szew nie boli nic. Krótki zabieg pod narkoza, ja bylam calkiem swiadoma już po 40 minutach i się gupio pytalam czy ja jeszcze czekam bo mnie nic jie bolało. Jest dyskomfort mniej wiecej taki jak po srednio delikatnym badaniu i w moim przypadku w 1 dniu malenkie krwawienie, na drugi dzien praktycznie czysto. Jeśli nic sie nie dzieje, to na drugi dzien puszczaja do domu.
    W razie czego, upieraj się na posiewy i jesli coś w nich wyjdzie to najpierw trzeba przeleczyć!

Co do lekarzy to za przeproszeniem pierdolenie. Wlasniee po to jest szew zeby dotrwac do tego czasu kiedy oni beda mogli juz cos wiecej poradzic. Mnie tez powiedzieli, ze jak sie akcja zacznie to malej nie uratuja. Ale walczymy dalej, bo co innego zostaje? Glowa do gory i nie daj sie zbyc!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2019, 22:32

Mańka, Aster4n, cytrynówka lubią tę wiadomość

Okolice Warszawy
  • Mańka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pom-pon, i jak Tobie sprawdzają się kąpiele magnezowe? Że tak zapytam "czym to się je"? 😁

Zastanawiałam się, czy aby tak raz na jakiś czas, biorąc kąpiel nie zafundować sobie właśnie takiej magnezowej. Jak myślicie, jeśli nie jest to w zaleceniu od lekarza, samej dla siebie można skorzystać?

l22n9vvji5451khk.png

atdcwn15gxi28cxs.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2019, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Astern, wg mnie odwlekanie w czasie, bo mi np z synem w 31tc nie chcieli założyć nic, bo już niby za późno i do cc musiałam 2 miesiące leżeć i czekać.

Ja teraz mam miękką i otwartą z zewnątrz, długości nie znam 😒 Mam lutke 2x100mg (rano 2tab pod język, wieczorem 1tab dopochwowa) i 4x1 magnez.

• Kaska Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aster4n wrote:
    Ehhh no właśnie dziewczyny, czy bez szwu się obejdzie do końca ciąży, czy to tylko odwlekanie go w czasie (po co?) więc pewnie jutro szpital, bo nie sadze, że sama luteina wystarczy..
    Lekarz napomknął, że do skończonego 23 tygodnia lub min. 500gramow oni i tak niewiele mogą zrobić dla dziecka i to mnie przeraziło..
    Z tego co wiem to szew można zrobić tylko do pewnego momentu, tygodnia. U mnie lekarz powiedział, że na jutrzejszej wizycie zadecyduje ostatecznie. Co lekarz to inna opinia. Ja leżałam poprzednio od 29 tyg z rozwarciem i prawie bez szyjki. Tylko leżenie, luteina i nospa. Dolezalam do 40. I ze mną leżały dziewczyny które miały podobna sytuację od 20 i też skończyło się ok. Tylko wiem co czujesz bo teraz sama strasznie się boję i gdyby powiedział że dla mojej psychiki robi mi szew to bym brała w ciemno.

m3sxebkmtz1qzq0y.png
  • Pom-pon Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mańka wrote:
    Pom-pon, i jak Tobie sprawdzają się kąpiele magnezowe? Że tak zapytam "czym to się je"? 😁

Zastanawiałam się, czy aby tak raz na jakiś czas, biorąc kąpiel nie zafundować sobie właśnie takiej magnezowej. Jak myślicie, jeśli nie jest to w zaleceniu od lekarza, samej dla siebie można skorzystać?

Nie wiem czy coś daje bo ja nie mam żadnych skurczy, boli ani innych objawów od szyjki. Wiem że magnez najlepiej wchłania się przez skórę i dlatego też się tak wspomagam. Konsultowałam z dr i mówiła, że jak najbardziej.
    Z tego co wiem sól Epsom jest bardziej ok, bo inna forma chemiczna wpływa jakoś na tarczycę. Musiałabyś pogooglowac.

Kąpiel robię sobie mniej więcej raz na tydzień a codziennie moczę stopy około 30 minut.

kark zakamuflowany na maksa, Mańka lubią tę wiadomość

2 IUI 1/ 2019 - 15 dpo hcg 527
    MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
‹‹ 633 634 635 636 637 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ