Wrzesień 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
No właśnie też to gdzieś czytałam, że teraz już lekarze podają tylko wagę, ale zapytam jutro mojego, może akurat będzie taki miły no i uda mu się coś zmierzyć, po prostu ciekawa jestem:)
AmyLee- jaka słodka, na prawdę do schrupania 😍 i brzuszek też piękny!
Magda gratuluję udanej wizyty, super, że tak zdrowo rośnie!
Coraz większe te nasze RobaczkiAmyLee44, magda.g85 lubią tę wiadomość
-
2 tygodnie temu miałam kontrolę w domu, dzisiaj zawitali do lekarza... Nie wiem co oni tak węszą, ale sama lekarka była zaskoczona. Może bardziej bym się tym przejmowała, gdybym faktycznie miała coś za uszami. 🤷♀️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2019, 16:41
-
Mańka ale akcja z tym ZUSem... Może nie mają się czego czepić i szaleją. Albo pracodawca ich nasłał? Kto wie.
Jeszcze chwila i niektóre dzidźki nam tu kilogramy będa przekraczaćJa mam nadzieję, że moja ładnie rośnie i jutro będzie miała z 500 g. Bo ostatnio 2 tygodnie temu na prenatalnych miała 343.
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
nick nieaktualnyMańka wrote:Kark, mam bardzo podobnie. W pierwszej chwili myślałam, że może to od spodni, bo to taki ból, jakbym się uderzyła, może zakwasy miała.
Hmm, to może to jednak mięśnie. Z dwoja złego lepsze mięśnie niż łożysko 😏
Alex ja myślę, że teraz to min 600g już będzie 😉Mańka lubi tę wiadomość
-
Kark mam nadzieję. Bo ostatnio była o tydzień mniejsza wagowo, chyba szykuje mi się niewielki szkrabik
Bo wcześniej na długość była 3 dni do przodu. A znowu znajoma miała w ten sam dzień malucha 370 g, a dzisiaj 530. Więc oby chociaż u mnie te 500
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
k878 chyba ZUS może wszystko
słyszałam o przypadkach, że w ogóle nie przychodził do pacjentek tylko od razu szedł do lekarza na wywiad środowiskowy.
rośnie to moje dziecię aż nie wiem czy ta waga nie jest za duża, no ale mąż duży pewnie i dziecko będzie sporedobrze, że nie nastawiam się tylko na ciuszki 56
trochę mnie zmartwiło bicie serca bo miałam wrażenie, że na tym wykresie co na USG wyskakuje, momentami takie dziwne było jakby nierówne, ale lekarz twierdzi, że wszystko jest ok, więc chyba nie będę brać do głowy -
Karola9316 wrote:Jak czytam komentarze ludzi do urodzonych szesioraczkow to nóż w kieszeni się otwiera. A bo dostaną 3000 zł miesięcznie. Serio głupota ludzka nie zna granic. Ja tam bym nie chciała tych pieniędzy, tyle wysiłku trzeba żeby wszystko ogarnąć. Nie wiem czy dałabym radę :o. Nie pozostaje nic tylko życzyć zdrowia i powodzenia
Karola to prawda. ludzie chyba nie wiedzą co to znaczy. z jednym dzieckiem jest pełno roboty, to co dopiero z szóstką. przecież ta matka przez wiele najbliższych lat nie ma żadnych realnych szans na podjęcie jakiejkolwiek pracy zawodowej. a wszystko kosztuje, żyć za coś trzeba
Mańka lubi tę wiadomość
-
Mańka wrote:2 tygodnie temu miałam kontrolę w domu, dzisiaj zawitali do lekarza... Nie wiem co oni tak węszą, ale sama lekarka była zaskoczona. Może bardziej bym się tym przejmowała, gdybym faktycznie miała coś za uszami. 🤷♀️
-
Bardzo rozczulają mnie te Sześcioraczki ❤️ Zastanawiałam się tylko, czy to dzieło przypadku, czy może np. in vitro a tu podobno w 100% naturalna ciąża. Niesamowite, że takie cuda się zdarzają 😊
I chociaż cieszę się, że Maluszki są w komplecie (jedno nawet nadprogramowo), że tyle osób oferuje pomoc rodzicom, to zastanawiam się jak to udźwignąć dalej. To są dzieciaki urodzone w 29tc., tyłu lekarzy, kontroli i zapewne terapii przed nimi. Na Fb obserwuję Bydgoskie Czworaczki i jestem pełna podziwu dla rodziców, którzy ogarniają tą wesołą gromadkę, chociaż nie zawsze jest wesoło. Chłopcy mają już kilka lat a tu wciąż toczy się walka o ich zdrowie i pełnosprawność.
Trzymam mocno kciuki za te dzieciaki, ich rodziców i rodzeństwo (bo podobno czeka na całą szóstkę starszy brat). ❤️ -
Karla123 wrote:Hej Manka a mozesz napisac jak wyglądała kontrola w domu? O co oni pytają i sprawdzają ? Od którego tygodnia jestes na zwolnieniu?
Karla, przed południem zapukał do drzwi Pan mówiąc właśnie, że jest z ZUSu. Ładnie się wylegitymował, powiedział o co chodzi, zapytał, czy ja to ja (nawet nie prosił o dowód), potwierdził, że nie wykonuje żadnej pracy zarobkowej, że zastał mnie w domu i to, do kiedy to l4 mam. Na koniec poprosił o podpis na protokole i sam obok też przy mnie się podpisał. Całość trwała może 2 minuty w drzwiach mieszkania.
To był dokładnie 21 dzień mojego pierwszego w tym roku zwolnienia lekarskiego... A od niemal 3 lat jestem zatrudniona w jednej firmie, na czas nieokreślony.
Kark wrote:Jakbym miała zakwasy, ale nie w środku tylko tuż pod skórą i nie w punkcie tylko na dużej powierzeni skóry brzucha.
Dokładnie! Teraz Maluchy szybciej rosną, więc może nasze brzuchy tak reagują. 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2019, 18:08
-
Karla123 wrote:Dzieki za odpowiedz. Myslalam ze bardziej ingerują w powód zwolnienia etc.
-
nick nieaktualnyMi ginka powiedziała, że właśnie ona z doświadczenia widzi, że w ostatnich latach to częściej ona jest kontrolowana niż pacjentka.
Mówiła, że nie raz były kontrole, przeglądanie kartotek czy faktycznie coś się dzieje, że pacjentka dostała zwolnienie itd. -
AmyLee44 śliczna córeczka. Gratuluję.
Magda spokojnie. Moja też duża, zobaczymy ba usg za niecałe 2tyg jak obecnie z waga ale póki co cały czas w okolicach 90-95 centyla. Zastanawiam się czy w ogóle 56cm coś kupować czy już od razu 62 😲 zobaczymy jak wzrost będzie się utrzymywał.
Co do tych kontroli ZUS to serio chyba przesada. Zwłaszcza w przypadku ciężarnych. Ale wiem że szukają kasy i też że ludzie biorą dużo lewych zwolnień niestety. Ja rozumiem różne sytuacje ale mnie to wkurza delikatnie mówiąc. Osobiście nigdy na lewym zwolnieniu nie byłam. Baaa nigdy nie byłam wcześniej na chorobowym. Zawsze chodziłam do pracy czy chora czy zdrowa choć wiem że tu przekonałam niestety w drugą stronę. Ale takie były realia u nas w firmie.AmyLee44, magda.g85 lubią tę wiadomość
08.2018 - 6tc poronienie chybione
08.2019 - ur. Joanna (córka)
-
Kark to faktycznie z tym kontrolowaniem lekarzy też niefajnie. Zwłaszcza ginekologia, bo z innymi różnie bywa. Ale nie ma co się dziwić, że dają dużo zwolnień skoro tyle ciąż zagrożonych, powikłanych, tyle poronień, przedwczesnych porodów itp.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2019, 18:33
08.2018 - 6tc poronienie chybione
08.2019 - ur. Joanna (córka)
-
stayaway wrote:Lenka to ile Twoja ostatnio ważyła i który to był tc?
Powiedzcie mi, pomiary na siatce centylowej liczy się wg ukonczonego tygodnia ciąży czy rozpoczętego? Np jak jestem w 22+2 to mam patrzeć na 22 czy 23?
Patrzy się na ukończone