X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • Karola9316 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od znajomych tyle się nasluchalam o pampersach, że chyba od razu kupię dada.
    90% znajomych narzekali na Pampersa że mega uczula

Czekamy na Anię <3

8599dqk389wp0sv2.png
  • Karola9316 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaska wrote:
    https://www.smyk.com/catalog/product/view/id/498946/?&gclid=CjwKCAjwiZnnBRBQEiwAcWKfYnrM-KZU-piebYVJdPKsDtCdeTH-9aXpzaZOFXieGynudp4xNQEOLBoCaA8QAvD_BwE

Dziewczyny o tej dermie piszecie??
    Dokładnie w Rossmann też jest

Czekamy na Anię <3

8599dqk389wp0sv2.png
  • Kaska Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola9316 wrote:
    Dokładnie w Rossmann też jest
    Ok, dzięki, może też wypróbuję :)
    W Rossmanie niestety tylko w sklepie, nie można internetowi a ja nie mogę lazikowac

A co z tej serii bierzecie? Chusteczki też?

m3sxebkmtz1qzq0y.png
  • klopsik Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się za to udało dzisiaj spakować wszystkie za ciasne rzeczy, spodnie, sukienki, staniki.. dalej zostało mi tyle rzeczy oversize, że całe lato na lansie:D spodni ciążowych nienawidzę, ten pas mnie grzeje i drapie, więc swoje stare albo obniżam albo zaciągam i jest jeszcze ok. Polecam trik z gumką do włosów na guziku, to daje nam dodatkowe centymetry.

Dziewczyny poczytajcie o pampersach i innych pieluchach, jakiej chemii używają, żeby miały np. śnieznobialy kolor. Od chloru po kwasy, stąd jest większość wysypek i zaczerwienien. Rossmann wprowadził pieluchy bambusowowe, niebarwione, biodegradowalne. Ciekawy temat. Co do chustek nawilżanych jest taki model water wipes, gdzie 1% to olej z winogron reszta to woda. Może też dobra alternatywa zamiast chemii?? Tak tylko mówię:P Mój M mnie przekonuje do pieluch wielorazowych

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2019, 15:50

• Kaska Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola9316 wrote:
    Od znajomych tyle się nasluchalam o pampersach, że chyba od razu kupię dada.
    90% znajomych narzekali na Pampersa że mega uczula

Pewnie się pozmieniało, bo mój od 5 lat pampersa nie nosi, ale u mnie rady się nie sprawdziły. Na pampersy nie miał uczulenia. Zobaczymy jak teraz :)

m3sxebkmtz1qzq0y.png
  • Kaska Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klopsik mi się w wielorazowe nie chce bawić :p

Te chusteczki widziałam, też o nich myślałam, tylko cena mega a pamiętam że chusteczki to u mnie szły

m3sxebkmtz1qzq0y.png
  • aannkka Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia wrote:
    Ja planuje kupić derme- emolientow nie będę wdrażać od początku bo gdyby się okazało ze maluch ma coś nie tak ze skóra to potem już niespecjalnie jest czym walczyć, poza tym one automatycznie wydelikacaja skore i znacznie szybciej można się nabawić „przyjemności”. Ja niestety się borykam z AZS i to mocnym wiec będę od początku obserwować skore malucha ale po rozmowie z dermatologiem jestem właśnie nastawiona bardziej na obserwacje niż od razu wytoczenie ciężkich dział

Jestem po wizycie, mała jak ostatnio była idealnie z wymiarami teraz miała skok i jesteśmy tydzień do przodu ❤️ 900g zdrowej dziewczynki, przepływy w tętnicach wszystkie ok, leży główka do góry i kopie mame po pęcherzu. Wyniki bardzo ładne, szyjka długa jak u żyrafy jak to doktor nazwał i zamknięta, z mojej wagi Lekarz zadowolony, widzimy się już w 3im trymestrze.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a23444eff1fb.jpg
    Ja tak samo mam AZS i synek też ma niestety. I właśnie też nie chce używać emolientow na początku, bo później mogę ich potrzebować. I też wybieram właśnie derma we względu na krótki i dobry skład. Myślę, że parę kropelek płynu do kąpieli do wody wystarczy :)

Śliczna córeczka i już prawie kilogram waży suuper <3

Co do pampersow to każdej i tak się co innego sprawdzi u nas dada i babydream były masakra a pampers rewelka a później lidlowskie były fajne :D

8599ikgnwfmhvhys.png

• beta 14.10.21 - 37mIU/ml prog 30.04
    • beta 16.10.21 - 100mIU/ml prog 26.25
    • beta 19.10.21 - 610 mlU/ml

👶👶
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zamiast chusteczek to w domu można przemywać wacikami i wodą :) Ja pracowałam kiedyś w żłobku i często tak robiłyśmy jak jakieś dziecko miało odparzenia czy coś.
    Pampers pampers są mocno perfumowane i osobiście ich nie lubię. Większość dzieci żłobkowych miało Dady i się sprawdzały. Bambusowe z rossmana też miała jedna dziewczynka, ale były mega sztywne i czasem jej mała kupa wypływała bokami, po plecach i w ogóle.

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • AmyLee44 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początku miałam pampersa bo Dada mnie nie przekonywalo ale chyba i tak Dada będzie ogólnie mam jedne i drugie do porodu, te bambusowe z Rossmann używałam jak młodej odparzalo pupę jak miała gorsze kupki, waterwipes są git, wtedy ich nie było to używałam z himalaya byłam mega zadowolona albo tami, maść wiadomo linomag a do kąpieli też miałam linomag od 1 dnia życia i byłam zadowolona

3i49tv734kk70k5a.png
  • Mama_Staszka Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja swojego dopóki kąpany był w umywalce, czyli przez pierwsze 7miesiecy myłam jedynie w wodzie z odrobiną oleju kokosowego. Raz na jakiś czas jedynie myłam główkę szamponem - później też ciałko tym z babydream. Do pupy mieliśmy linomag maść, w zasadzie się nie odparzal więc nic mocniejszego nie było potrzebne.

• Laurka Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula_Lbn wrote:
    Laurka to okropne jak podchodzą do tematu nadciśnienia u Ciebie. Rzucawka jest bezpośrednim zagrożeniem życia i matki i dziecka. Już nie wspominając o pracy z takim ciśnieniem. Ja miałam takie obrzęki, że nogi mogłam tylko wysunąć w klapki o 2 numery za duże. Jak znajomi przychodzili w odwiedziny do szpitala to wchodzili do mojej sali, rozglądali się i wychodzili. Miałam takie obrzęki na twarzy, że trudno mnie było poznać 😁

Tutaj nie ma L4, wiec coz mozna zrobic? Niewiele. Ale ogolnie rzecz biorac mam wlasnie wrazenie, ze w USA jest wieksze uczulenie na to zjawisko niz w Polsce.

Robiono mi badania, monitorowano cisnienie. Zbieralam siuski przez 24 godziny do wielkiego pojemnika, itp. Ale dopiero w 36 tyg bylo wystarczajaco przeslanek, zeby definitywnie stwierdzic, ze dluzej juz nie pociagne.

W pierwszej ciazy mialam niezdiagnozowane zatrucie (sama wiedzialam co sie dzieje, bo moja mama miala w ciazy ze mna), w drugiej mialam juz ekstremalne. Twarz mialam jak balon, nogi jak u slonia po calej dlugosci.

Sol nie ma z tym nic wspolnego wedlug badan, ale i tak wiekszosc lekarzy Wam powie, zeby ja ograniczyc. Ja pod koniec moglam nic nie jesc a i tak na koniec dnia mialam +1 kg, bo tak moj organizm zatrzymywal wode.

Jesli chodzi o grupe podwyzszonego ryzyka, to niespecjalnie sie wpasowuje w te kategorie, a jednak mnie to spokalo.

Czy nie mozna nic na to poradzic? Moze mozna. W kolejnej ciazy zaleca sie dzienne przyjmowanie malej dawki aspiryny od 12. tygodnia.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nas na szczęście żadne pampersy nie uczulały, więc co założyłam to było ok. Pampersy Pampers mi śmierdziały i nie używałam, a poza tym w kosmos drogie nie wiedzieć w sumie czemu. A chusteczki Babydream miałam ale jak się okazało że córa ma zrośnięte wargi sromowe mniejsze to przestałam wogóle używać i albo sama robiłam albo gazik i woda albo ja brałam i po prostu w umywalce pupke przemywałam.

201512131765.png

201909081765.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Zuzia ja nie przepadam za tymi zdjeciami USG 3D, ale Twoje jest sliczne!

Pom-pon lubi tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2019, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Dady odparzają Basię 😞 Poprzednia dwójka w porządku, a Basia po jednym dniu sikula czerwona, po kilku dniach schodzi jej skóra i ma rany do krwi 👿

Laurka, nie pamietam czy wybraliście imię, ale właśnie jesteśmy u znajomych, którzy mają córkę Maję i pomyślałam, że do Luny i Gaii też by pasowała Maya 😉 I na 4 litery jest 😜

alex0806 lubi tę wiadomość

• Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na poczatku uzywalam pampers ale jak przeszlismy na rozm 4 i cena byla z kosmosu to przeszlismy na dada te fioletowe i sa ok. Chusteczki tez dady kupuje.

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • VianEthel2 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem już po wizycie. Szew bardzo ładnie trzyma, ale oczywiście mam wieść życie kanapowca, a mąż ma mnie obsługiwać 😊 przy okazji zmierzyliśmy malutką ma 552g +/- 81g. Leżała sobie głową bardziej do dołu, przy prawym biodrze, a nóżki ma gdzies w okolicy lewych żeber.
    Aha i wsadziła sobie pietę między nogi tak, że nic nie było widać 😆

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2019, 16:39

monkle, .sylwus++., Pom-pon, kark zakamuflowany na maksa, alex0806, Laurka, Ula_Lbn, Mama_Zuzia, Agusia_pia, elvira, Agucha90s, k878, Karmazynova, miczitanka, Mańka, cytrynówka, AnnaB., pola0909 lubią tę wiadomość

👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
    Diana: 23.02.2021
    Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
    Okolice Warszawy
  • lgia1 Przyjaciółka

Wysłany: 23 maja 2019, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-Zuzia piękne zdjęcie! I jaka duża już córeczka, jak nic zaraz będziemy pisały o kilogramach.

Ja niestety żadnego doświadczenia w kosmetykach i pampersach nie mam - jedynie dobre rady znajomych, ale wiadomo będziemy na testować, co dzidziusiowi najbardziej podpasuje.

Dziewczyny, a czy któraś z Was ma jakieś opinie na temat fotelika Avionaut Pixel lub Maxi Cosi Pebble Pro? Waham się między tymi dwoma modelami, ten polski pixel ostatnio wypadł bardzo dobrze z testach ADAC, z resztą Maxi Cosi jeszcze lepiej. Ale pixel waży 2,9 kg a Maxi Cosi 4,4 kg hmmm. Jutro u mnie w mieście będą rabaty na foteliki i jak będą konkurencyjne w stosunku do cen internetowych to chyba od razu zakupimy.

Wyczekujemy na 6.09.19 r. :)))
  • monkle Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vian - super wiadomość <3 oby tak dalej i do września! Ile ja bym dała żeby przez jeden dzień wieść życie kanapowca :D ale tylko jeden, podziwiam kobiety, które leżą całą ciążę, chociaż wiem, że co innego mają zrobić - muszą - więc pewnie dla dziecka też bym dała radę, ale byłoby baaaaardzo ciężko.
    Tak czytałam rano o siedzeniu pod kocykiem, niewychodzeniu z łóżka do południa i tak z nostalgią wspominam te czasy :D teraz nie ma przebacz, nie ma leżenia pod kocykiem, dziecko się samo nie obsłuży i sobą nie zajmie, zwłaszcza takie malutkie jak moje. Biegasz za nim w te i we w te, zwłaszcza na placu zabaw - ALE - już za rok, może trochę więcej już wszystkie będziecie to wiedzieć :D
    A tak w ogóle mamusie mające już dzieci - jak sobie dajecie radę? Czy tylko ja jestem już zmęczona jak mops bieganiem za maluchem i każde schylenie/wstanie/podniesienie jest niczym półmaraton :D?

Co do kosmetyków: u nas krem linomag (do teraz), chusteczki waterwipes (do teraz), emollium (gdzieś do 6 miesiąca), mleczko nawilżające i płyn do kąpieli nivei (mleczko od początku, płyn po emollium). I chyba tyle. Jak zrobiło się odparzenie to bephanten, jak potówki to kąpiel w krochmalu i wsio. Oliwek do nawilżenia nie używaliśmy, nawet położne mówiły że lepiej balsam, bo większość oliwki zostaje w ręczniku/ubraniach/rękach rodzica niż nawilży ciałko. No i w lato krem ochronny, teraz używać będziemy ziajki, wcześniej sunbrella. A na zimę kremik od babydream albo nivei był w porządku.
    Co do pampersów u nas pampers/pampers premium care. Próbowaliśmy dady i innych, ale dupcię odparzało, więc przestaliśmy kombinować. Kupujemy na promocjach większe ilości i idzie przeżyć cenowo.
    Ręczników kąpielowych u nas z 6-7 sztuk :D ale to akurat dobrze, że więcej bo mały lubił sobie siuśnąć (albo i gorzej) za młodu po kąpieli i zaraz szło do prania. Bez wpadek zmienialam mu ręcznik, jak sobie czyli raz w tygodniu.
    Dziś mamy z mężem 4. rocznicę ślubu, w poniedziałek mieliśmy 11. rocznicę związku :) patrząc na to że ja 29 a mąż 30 lat, to daje ładny staż. Poświętuje sobie dziś przy winku bezalkoholowym a co :)

Ula_Lbn, k878, Karmazynova, miczitanka, cytrynówka, AnnaB. lubią tę wiadomość

Tomuś 06.12.2017r, 37t6d, 2400g szczęścia, SN.
    Bartuś 08.09.2019r, 38t2d, 3430g szczęścia, SN.

12.2016 [*] pamiętam Aniołku.
  • monkle Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lgia1 wrote:
    Mama-Zuzia piękne zdjęcie! I jaka duża już córeczka, jak nic zaraz będziemy pisały o kilogramach.

Ja niestety żadnego doświadczenia w kosmetykach i pampersach nie mam - jedynie dobre rady znajomych, ale wiadomo będziemy na testować, co dzidziusiowi najbardziej podpasuje.

Dziewczyny, a czy któraś z Was ma jakieś opinie na temat fotelika Avionaut Pixel lub Maxi Cosi Pebble Pro? Waham się między tymi dwoma modelami, ten polski pixel ostatnio wypadł bardzo dobrze z testach ADAC, z resztą Maxi Cosi jeszcze lepiej. Ale pixel waży 2,9 kg a Maxi Cosi 4,4 kg hmmm. Jutro u mnie w mieście będą rabaty na foteliki i jak będą konkurencyjne w stosunku do cen internetowych to chyba od razu zakupimy.

Co do fotelika to najważniejsze to przymierzyć do samocchodu, w którym będzie jeździł, zwłaszcza jak jest nieduże.
    My przez kilka miesięcy mieliśmy maxi cosi pebble (nie wiem czy pro czy nie, pożyczaliśmy od znajomych) i był fajny, o wiele lepszy niż maxi cosi cabrofix, który mieliśmy po dziecisch brata męża. A te 1,5kg to nie jakaś wielka różnica, z resztą mąż będzie częściej nosił, to co się przejmować :D

lgia1 lubi tę wiadomość

Tomuś 06.12.2017r, 37t6d, 2400g szczęścia, SN.
    Bartuś 08.09.2019r, 38t2d, 3430g szczęścia, SN.

12.2016 [*] pamiętam Aniołku.
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 23 maja 2019, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ubran ciazowych to ja mam dwie pary leginsow (jedne ciut grubsze, drugie ciensze), iles bluzek (niekoniecznie stricte ciazowych, ale specjalnie o takim kroju wybralam, zeby sie nadawaly na teraz i pozniej) i niedlugo wyciagne jakies sukienki. Stanik do karmienia zostal mi jeden z poprzednich lat, wiec ze dwa dokupie. Pozniej kupie bluzki i podkoszulki do karmienia. Wkladki laktacyjne mam wielo- - i jednorazowe (tez mi zostaly). Koszul do szpitala nie kupuje, bo bede nosic szpitalna i juz. Gacie poporodwe, podpaski i produkty na zlagodzenie dyskomfortu miedzy nogami dostane w szpitalu. Lanoliny do sutkow nie potrzebuje.

Dla maluszka od poczatku kupuje jedna paczke pieluch za kazdym razem jak jestem w sklepie, zeby potem nie musiec kupowac w hurtowych ilosciach ;-)

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
‹‹ 646 647 648 649 650 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ