Wrzesień 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Dori w tym miejscu jest splot nerwowy więc to może być ucisk na nerw.
Miczitanka oj nie przesadzaj kobieto lepiej więcej odpoczywaj. Już niedługo się nalatasz.
Co do usg 3 trymestru ja też nie mam jakiegoś specjalnego. No ja pani dr twierdzi że jestem pod stałą opieką usg na bieżąco więc nie ma takiej potrzeby.
Laurka faktycznie standardy w stanach kiepskie. Tak sobie myślę że jak byśmy wszystkie tam.mieszkaly to nawet sobie nie wyobrażam jak to by się skończyło dla tych z nas które problemy z szyjkami mają A jest nas dość sporo.
08.2018 - 6tc poronienie chybione
08.2019 - ur. Joanna (córka)
-
Kaska slusznie zauwazylas. Wiec badz tu czlowieku madry. Zwolnienia by nie bylo, ale mysle, ze niektore rzeczy moglabym w takim wypadku odpuscic zamiast harowac jak wol.
Lenka oni sa - jak to sie brzydko mowi - 100 lat za murzynami w bardzo wielu kwestiach. I tylko dzieki hollywoodzkiej propagandzie swiatu sie wydaje, ze Stany to Eldorado.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Cześć dziewczyny, za mną bardzo ciężki dzień.
Dziś mam wizytę u gina, będę musiała poruszyć wiele różnych tematķw i chyba zaraz stworzę kartkę, bo połowy zapomnę.
Super, że Wasze dzieciaczki już takie duże!
👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
Diana: 23.02.2021
Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
Okolice Warszawy -
stayaway wrote:Manka smaruj bio oil! On jest przeciw rozstępom, ale też poprawia też wygląd blizn i rozstępów właśnie, które się już pojawiły.
Ja też już widzę, że będę miała nad pepkiem. Teraz mam tam tak od tygodnia zaczerwieniona skórę, wiec to pewnie taka pierwsza faza. Podobno to normalne jeśli się nosiło kolczyk w pepku, że rostepy wychodzą w tym miejscu..
Dziękuję Wam dziewczyny za odpowiedzi, ale ja nadal będę się trzymać terminu z usg, bo Mała zawsze, na każdym usg była minimum te 5 dni do przodu. Po prostu jeśli nic nie ruszy w czasie - nie będę się stresować bo gdzieś z tylu głowy będzie też termin z OM, gdyż oczywiście wolałabym żeby ruszyło naturalnie 😊
Stayaway, jak jest 5 dni do przodu, to powinno raczej ruszyć przed terminem om? -
Dori777 wrote:Dziewczynki nadrobię Was na wakacjach aktualnie pakuję się...
Martwi mnie jedna rzecz że codziennie rano jak się obudzę ale tylko rano boli mnie taki ucisk tam gdzie klatka piersiowa nie wiem jak biorę głębszy oddech też to samo myślałam na początku że to od otwartego okna bo śpimy zawsze przy otwartym ale specjalnie dziś zamknęłam na noc i obudziłam się i znowu był ból dziwne 🤔 z 20 min to trwa może aż się zestresowałam tym razem i nie śpię odkąd mój wstał do pracy około 5 i myślę czy nie podjechać do rodzinnego na jakieś ekg serca, czy klatki piersiowej...
Dori777, ja mam cos podobnego tylko zazwyczaj wieczorem jak się położę do łóżka. Byłam już na EKG, usg serca, na szczęście nic nie wykazało. Może to nerwy? Ale EKG nie zaszkodzi zrobić dla pewności.
Lena: 18.04 -> 205g / 08.05 -> 362g / 19.06 -> 966g / 15.07. -> 1595g / 24.07. -> 1803g / 12.08. -> 2260g / 22.08. -> 2700g / 04.09. -> 2850g / 19.09. -> 3442g
-
A ja od jakiegoś czasu zauważyłam, że momentami trudniej mi się oddycha... Jakaś taka niedotleniona się czuje i biore wtedy głębokie wdechy.....Ciśnienie w normie ok. 120/70 tylko puls wysoki. Czasem nawet koło 100. Byłam wczoraj u gina ale zapomniałam o to zapytać. Myślicie, że to normalne? Tez macie podwyższone tętno?? Niemiłe uczucie......
-
Podwyższone tętno w ciąży to normalna sprawa. 100 to norma
w pierwszej ciąży miałam tachykardie ale moje tętno wynosiło między 120 a 150, miałam wówczas kilka razy ekg i echo serca, które nie wykazało nieprawidłowości, więc brałam do porodu jakieś tabletki na obniżenie.
Dargol, Leksi lubią tę wiadomość
-
Leksi wrote:Dargol, ja też mam podwyższony puls do 96 zazwyczaj
Z tego co się orientuję to chyba ciśnienie ma większe znaczenie w ciąży. Lekarz nigdy nic o pulsie nie wspominał. Ja ciśnienie mierze w domu przed wyjsciem do lekarza bo u niego mam bardzo wysokie "syndrom białego fartucha:)" i jest od 115/60-120/70. Na następnej wizycie zapytam o ten puls. Jaka jest granica normy:)
-
Też mi się wydaję, że w ciąży tętno w okolicach 100 jest okej i nie ma większego znaczenia, bo mi też nigdy nic lekarz o tętnie nie mówił. Najważniejsze jest ciśnienie
Dargol lubi tę wiadomość
Lena: 18.04 -> 205g / 08.05 -> 362g / 19.06 -> 966g / 15.07. -> 1595g / 24.07. -> 1803g / 12.08. -> 2260g / 22.08. -> 2700g / 04.09. -> 2850g / 19.09. -> 3442g
-
Ja we wtorek miałam wizytę i ciśnienie . Mialam 120/80 i tętno 100 i lekarz nic nie powiedzial na tętno a na cisnienie powiedział że jest ok.
Ja ostatnio coś źle sypiam do tego meczy mnie zgaga i wróciły mdłości... podchodzę dziś rano do lodówki i czuje jak mi wszytsko rosnie i tak siedzę próbuje się przemoc żeby jednak coś zjeść... -
Mama_Staszka wrote:Stayaway, jak jest 5 dni do przodu, to powinno raczej ruszyć przed terminem om?
Tak, taka mam nadziejęmi głównie chodzi o to, że zależy mi bardzo na porodzie naturalnym, a córcia szykuje się na dość dużą, a ja raczej z tych "drobnych", wiec po prostu boję się, że nie dam rady jej "wypchnąć" i będę musiała mieć cc.
Laurka super, że nie masz tam rozstępu mimo kolczyka:)
Co do badania III trymestru to działa w sumie na bardzo podobnej zasadzie jak połówkowe, badana jest anatomia dzidziusia. Oprócz tego przepływy, łożysko, wody plodowe czyli w sumie wszystko podobnie jak na zwykłej wizycie. No i lekarz przewiduje mniej więcej wagę do porodu. Generalnie jeśli się chodzi do dobrego lekarza ja nie widzę sensu tego usg - tak jak wczoraj pisałam- ja poszłam dla pamiątkowego zdjęcia -
Tętno w ciąży jest podwyższone i nie ma potrzeby się niepokoić. Tu chodzi o ciśnienie. Nie może być wysokie.
Stayaway Ty się na zapas nie martw. Mam koleżankę 50 kg i urodziła bez problemu 4kg. Tu zależy od ułożenia kości miednicy. Będą mierzyć to w szpitalu i oceniać gdyby dziecko było duże. I wcale Mała nie musi być dużazobaczysz jak będzie miała po 34 tygodniu.
No to te badania mi robi na każdej wizycie. Tzn przepływów mi nie robił ale patrzył na łożysko.
Laurka weź zwolnij obroty kobieto i będzie dobrzeno na system nic nie poradzisz, pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Pytanie jest takie czy my że słabymi szyjkami byśmy dotrwały czy nie bo i lekarze często każą leżeć na wyrost a człowiek się boi i leży tak jak ja. Marzę chociaż o wrześniu
-
Slyszalam, że na USG 3trymestru są sprawdzane dodatkowo przepływy w mózgu.
Kasia odpowiadając na Twoje pytanie, bardzo mocno ograniczyłam aktywność, tylko ja jestem raczej z tych "szybkich" i jak teraz wstaje z łóżka bokiem,to widzę,że mąż się nawet rozczula- jak to śmiesznie musi wygladac.
Mieszkam na 2pietrze, wychodzę z domu praktycznie tylko zawieźć/odebrać córkę z przedszkola,a w domu dużo leze.
Sprząta mąż, ograniczam czas przygotowania posiłków i w sumie z aktywności to tylko prasowanie na siedząco 😆
Lekarka powiedziała mi, że szyjka "pracuje" więc te pomiary też są obarczone błędem, bo jak ktoś mierzy szyjkę na skurczu (nacisnęła mi macicę nad pępkiem pokazując to) to zawsze wyjdzie krótsza szyjka z pomiaru.
Więc moja dewiza teraz to" tylko spokój nas ocali" 😆
-
@Dargol, co do trudności z oddechem, to nie zapominaj, że organy zmieniają swoje położenie, ogromny wpływ ma to na między innymi na przeponę, która może być po prostu ściśnieta, co daje poczucie trudności oddechowych, zasapania. Szczególnie to czuć w czasie mówienia, jak chcesz powiedzieć coś długiego i braknie Ci tchu, to sprawa jasna:)
Puls 100 w ciąży to normaDargol lubi tę wiadomość
-
Stayaway Twoja malutka wazy tak jak moja, a ja sie nastawiam na jakies 3,5kg i mysle ze sie duzo nie pomyle jesli ciaza bedzie donosona. Im blizej porodu tym spokojniej mysle o nim, chyba hormony dzialaja
w sumie to jestem strasznie ciekawa jak bedzie wygladala
Dargol, stayaway lubią tę wiadomość
Syn 10.2016
Aniołek [*] 6tc6d 03.2018
-
Dokładnie, w usg 3trymestru sprawdzany jest rozwój dziecka, można obliczyć jego przewidywaną masę i ułożenie. Poza tym oceniane jest też łożysko, ilość wód płodowych, przepływy krwi w naczyniach, w pępowinie, czy mózgu, ale też przepływy w macicy. Dla mnie jest to o tyle ważne badanie, że chciałabym mieć pewność, że ta moja cukrzyca nie wpłynie na gorsze funkcjonowanie łożyska. Mój lekarz prowadzący niestety nie wykona takiego badania choćby ze względu na sprzęt.
Co do rozstępów, niestety mam do nich skłonności, ale teraz robiłam wszystko, żeby ich nie było. Wyszło mi dosłownie kilka kreseczek i to o dziwo tak jakby na wysokości żeber a nie pępka 😂 Bio oil- zupełnie o nim zapomniałam, lecę dziś kupić-dzięki! ❤️ -
Dargol ja tez mam problemy z oddychaniem. Od kilku dni cały czas mam wrażenie że brakuje mi powietrza.
Co do pulsu i ciśnienia. Ja od jakiegoś czasu mam niskie. Puls cały czas wysoki. U mnie bardzo wysoki puls był pierwszym objawem ciąży. Jak byłam teraz w szpitalu zmierzyli ciśnienie i puls i też miałam wysoki i nikt nie miał zastrzeżeń. A jak po magnezie ciśnienie spadło za bardzo.kazali pić kawę. Pomogła.
Vian trzymaj się kochana. Obyś jak najszybciej doszła do siebie. A z tym spinaniem pytań na kartkę to wcale nie taki zły pomysł.Dargol lubi tę wiadomość
08.2018 - 6tc poronienie chybione
08.2019 - ur. Joanna (córka)
-
nick nieaktualny