X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • Ula_Lbn Ekspertka

Wysłany: 16 lipca 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem dziewczyny, że jest jeszcze czas na obrót ale im wcześniej tym lepiej, bo przy pośladkowym ułożeniu częściej u dzieci dochodzi do dysplazji stawu biodrowego. Moja Martynka była pośladkowa i miala dysplazje. wolałabym żeby druga nie miała :/

atdc8rib6ftl2y14.png
    l22nhdgekp03t7xa.png
  • Dori777 Przyjaciółka

Wysłany: 16 lipca 2019, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia wrote:
    Dori- kochana ja nie zamawiałam teraz materaca lateksowego ani bujaczka musiałaś mnie z kimś pomylić :)

Zazdroszczę tych wyjazdów nad morze! Gratuluje nowego tygodnia :*

Dziewczyny dziecko ma czas na odwrócenie się główka w dół do 36 tygodnia

Znaczy się nie teraz tylko kiedyś pamiętam coś wspominałaś że będziesz kupować :) myślałam że już masz. Albo pomyliłam się

• Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dori777 wrote:
    Znaczy się nie teraz tylko kiedyś pamiętam coś wspominałaś że będziesz kupować :) myślałam że już masz. Albo pomyliłam się

Oj nie tp musiał być ktoś inny :)

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • k878 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula, Rodzilas SN czy Cc? Miałaś frejke czy coś więcej było potrzebne?

Moja młodsza tez była długo pośladkowo a na usg 2 tyg temu była już obrócona główka.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • manda21 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wrote:
    Ja w ten sposob sobie wywolalam pierwszy porod.
    wszystko trzeba z rozsadkiem, latwo mozna sie zindukowac, ja zaczelam rodzic 2 dni po wyszorowaniu szczoteczka wszystkich plytek w lazience, a lazienka dosc spora

Syn 10.2016
    Aniołek [*] 6tc6d 03.2018
    ckai9jcgluuotmoy.png
  • Dori777 Przyjaciółka

Wysłany: 16 lipca 2019, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia wrote:
    Oj nie tp musiał być ktoś inny :)

🙊🙊🙊🙊🙊 To przepraszam kochana nie wiem czemu mi się skojarzyło akurat z Tobą.
    Może ktoś się odezwie :)

• Gomerka Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, dawno mnie tu nie było, ale dzisiaj weszłam i jak zobaczyłam post o pozycjach do przekręcania dziecka to muszę skomentować. Pytałam o to mojego ginekologa i powiedział, żeby absolutnie tego nie robić. Ze takie rzeczy to najwyżej na sali zabiegowej, pod kontrola. Podobno bardzo dużo dzieci jest owiniętych pępowina i takie próby zmiany pozycji na sile mogą się zle skończyć.

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Gomerka! Co u Ciebie? Opowiadaj!

Dori- nic się nie dzieje :)

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • magda.g85 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie :) moje dziecię ostatnio t.j. w 32 tyg było już obrócone głową w dół, ale lekarz powiedział, że do porodu to ono wcale nie musi tak sobie teraz siedzieć ciągle - i tak może się obracać. z resztą chyba się to zgadza, bo raz czuję nogi na górze raz w dole :D
    u nas też od 29tc wizyty co 3 tygodnie.
    kurczę ja śpię w nocy jak zabita :D nie mam póki co żadnych problemów. skurcze w łydkach też się skończyły jedyne co to właśnie to takie napieranie i rwanie w dole brzucha przy zmianie pozycji - zwłaszcza przy zmianie z lewego na prawy bok chociaż ostatnio i tak jakby lepiej. no ale nasze dzieciaki już tak mało nie ważą więc co się dziwić :D
    dziewczyny a czy drętwieją Wam dłonie? bo mi zaczęły zwłaszcza w nocy i zwłaszcza prawa i nie wiem czy to nie jest powiązane z tym, że ten nadgarstek przed ciążą bolał mnie z 2 lata a badania krwi, rtg i usg nic nie wykazało.

zem3i09k945lhtw9.png
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia wrote:
    Hej Gomerka! Co u Ciebie? Opowiadaj!

Dori- nic się nie dzieje :)

W porządku :) USG 3 trym wyszło idealnie. Jedynie moja szyjka ma 30mm, ale jest twarda i zamknięta, także wg mojego lekarza nie ma powodów do paniki ani jakichś specjalnych zaleceń. Mam sobie po prostu odpuścić i darować jakies większe spacery czy intensywna aktywność. Na wszelki wypadek do następnej wizyty wychodzę tylko do sklepu :) ale nic to, odbije sobie po wizycie mam nadzieje. Wszystko już mam kupione i teraz tylko zmuszam Starego do ogarnięcia moich zakupów i zrobienia pokoju dla Małej.

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• cytrynówka Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przecież ja nie poleam tego robić samej, litości... :) wiadomo, że pod kontrolą lekarską! a dzieci potrafią przyjąć pozycję porodową głową w dół nawet na sali do cięć cesarskich :) wszystko jest możliwe

ug37hdgeo4bxjxq2.png
    f2wl6iyeydwn0wui.png

BETAHcg 2.01.2019 7326,00 :D
  • VianEthel2 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja zmienię temat.
    Bylam wczoraj na wizycie u lekarza i zaczepiłam się o wynik TSH.
    Ostatni wynik, sprzed ok tygodnia to 1.61 przy dawece euthyroxu 25mg.
    Pytanie było czy mam dalej to brać, bo przed ciąża wyniki były w granicach 2.4-2.6.
    Lekarka stwierdziła żeby brać bo będzie łatwiej zajść w ciąże no i nie będzie ttzeba zbijać tylko będzie już "gotowe". Lekarz internista.

Co o tym myślicie?
    Edit: produkcja ogóreczków miodowych.
    26a884948c42.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2019, 12:21

magda.g85, Jusi 28 lubią tę wiadomość

👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
    Diana: 23.02.2021
    Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
    Okolice Warszawy
  • PierwiastkaZuza Ekspertka

Wysłany: 16 lipca 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, moja Marianka też nadal głową w górę i czekam aż się obróci.
    Chciałam wam bardzo serdecznie polecić wizytę u fizjoterapeuty uroginekologicznego. Ja byłam dziś na pierwszej wizycie ze względu na ból kręgosłupa, to że moja mama i siostra po porodach mają problem z nietrzymaniem moczu oraz na fakt, że chciałabym ochronić krocze przy porodzie. Było super. Odblokowała mój odcinek krzyżowy i żebra, dała ćwiczenia do wykonywania w domu a na następnej wizycie nauczy mojego męża jak ma mi pomagać. Mam do niej zaufanie, bo jest fizjoterapeutą, osteopatą i studiuje położnictwo. Widać, że zna się na rzeczy. Gdyby któraś była z Poznania i chciała skorzystać, to chętnie polecę, bo ja się czuję o wiele lepiej.

klopsik, Dori777 lubią tę wiadomość

Marianka ❤️
    201909034765.png
  • magda.g85 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vian ja Ci powiem, że w ciągu kilku lat leczenia tarczycy, jakiego lekarza bym nie spokała to każdy zaleca utrzymywanie TSH na poziomie 1 przy staraniach. Moje maksymalne tsh jakie miałam przed leczeniem ( mam hashimoto) było 2,4 i to już się lekarzom nie podobało.
    Ponadto te widełki dla tsh jakoś 0,4-4, które podają laboratoria są dla różnych grup wiekowych. Dla kobiet w wieku rozrodczym zaleca się aby TSH było maksymalnie 1,5 a najlepiej bliżej 1. Ja na Twoim miejscu brałabym ten euthyrox nadal.

VianEthel2 lubi tę wiadomość

zem3i09k945lhtw9.png
  • stayaway Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cytrynowka - quinny moodd grey. Ja się zakochałam wizualnie w tym wozku, oczywiście Pani w sklepie też nam go bardzo rekomendowała, że super lekki, ekstra się składa itp. A ja dopiero dziś zaczęłam czytać opinie i są bardzo podzielone. Podobno amortyzacji 0, dzidziuś w gondoli leci na dół wozeczka przez co musi nóżki podwijac. Nasza ulica jest nierówna- z kostki brukowej więc trochę się będziemy na niej "bujać", więc nie za bardzo mi się jednak podoba ta opcja.. :( cholera... Miała któraś z Was może jakieś doświadczenia z nim?

3jgx3e3koyqms61s.png
  • stayaway Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze dodam, że ja się obrocilam na 3 dni przed porodem- mama mówi, że dla niej to był dramat, a ja robiłam to cały dzień :D A byłam malutka bo urodziłam się z waga 1900g

3jgx3e3koyqms61s.png
  • Ula_Lbn Ekspertka

Wysłany: 16 lipca 2019, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spokojnie nie będę na siłę przekręcać. Chciałam tylko spytac o ćwiczenia które by Marcelinkę trochę zachęciły.
    K878 miałam cc ale ze względu na zatrucie ciążowe.
    Teraz czy pośladkowo się ułoży czy glówkowo i tak będzie cc ale przez 1.5 roku te ciągle kontrole ortopedyczne przy i tak wielu innych kontrolach ze względu na wczesniactwo wykańczały psychicznie
    Martynka miała pieluszkę w zasadzie przez pierwszy okres na okrągło. Nie raczkowala. Późno zaczęła chodzić. Później już jak chodziła na kilka godzin dziennie trzeba było zakładać spodnie z wszytym klinem. Mam nadzieję że tym razem będzie wszystko ok.

atdc8rib6ftl2y14.png
    l22nhdgekp03t7xa.png
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stayaway- ja bardzo odradzam quinny mood- wygląd i to by było na tyle. Ja akurat korzystałam tylko ze spacerówki, ale opcja z gondola również jest dużym niewypałem bo koleżanka miała. Nie dość ze brak amortyzacji, mała gondola, to jest to generalnie wózek miejski. Wg mnie słaba zwrotność, mała budka w spacerówkę, mały kosz, a przy składaniu obcierał się stelaż na każdym kroku :/ ja odradzam osobiscie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2019, 12:33

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • klopsik Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @pierwiastkaZuzia, a ja w takim razie poproszę kontakt do Twojej fizjo z Poznania:) może ta sama, U której już byłam

• Juusti69 Ekspertka

Wysłany: 16 lipca 2019, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki czy jeżeli szyjka w ciągu równo 3 tygodni skróciła się z 37.5mm na 33 to jest powód do niepokoju? Zaznaczę ze na połówkowym w 21tc miała 39.5mm.

dxomio4p9i0wb2wq.png
    thgf3e3kce137ljc.png

Endometrioza IIIstopień.
    Niedoczynność tarczycy,
    mięśniak.
‹‹ 862 863 864 865 866 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen w ciąży i po porodzie – jak regulowane podparcie ciała wpływa na kręgosłup i miednicę?

Oczekiwanie na przyjście na świat nowego członka rodziny to moment pełen emocji, który wiąże się z ogromnymi zmianami zachodzącymi w anatomii przyszłej mamy. Rosnący brzuszek stopniowo przesuwa środek ciężkości ciała, co bardzo często skutkuje uciążliwym dyskomfortem towarzyszącym kobiecie nawet podczas nocnego odpoczynku. Znalezienie wygodnej pozycji staje się prawdziwym wyzwaniem, zwłaszcza kiedy tradycyjne poduszki i akcesoria przestają przynosić upragnioną ulgę zmęczonym plecom. Prawidłowa regeneracja jest warunkiem zachowania sił witalnych, dlatego warto zrozumieć, jak powierzchnia, na której śpisz, realnie oddziałuje na twoje zmieniające się ciało.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ