X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • Ula_Lbn Ekspertka

Wysłany: 16 lipca 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem dziewczyny, że jest jeszcze czas na obrót ale im wcześniej tym lepiej, bo przy pośladkowym ułożeniu częściej u dzieci dochodzi do dysplazji stawu biodrowego. Moja Martynka była pośladkowa i miala dysplazje. wolałabym żeby druga nie miała :/

atdc8rib6ftl2y14.png
    l22nhdgekp03t7xa.png
  • Dori777 Przyjaciółka

Wysłany: 16 lipca 2019, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia wrote:
    Dori- kochana ja nie zamawiałam teraz materaca lateksowego ani bujaczka musiałaś mnie z kimś pomylić :)

Zazdroszczę tych wyjazdów nad morze! Gratuluje nowego tygodnia :*

Dziewczyny dziecko ma czas na odwrócenie się główka w dół do 36 tygodnia

Znaczy się nie teraz tylko kiedyś pamiętam coś wspominałaś że będziesz kupować :) myślałam że już masz. Albo pomyliłam się

• Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dori777 wrote:
    Znaczy się nie teraz tylko kiedyś pamiętam coś wspominałaś że będziesz kupować :) myślałam że już masz. Albo pomyliłam się

Oj nie tp musiał być ktoś inny :)

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • k878 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula, Rodzilas SN czy Cc? Miałaś frejke czy coś więcej było potrzebne?

Moja młodsza tez była długo pośladkowo a na usg 2 tyg temu była już obrócona główka.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • manda21 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wrote:
    Ja w ten sposob sobie wywolalam pierwszy porod.
    wszystko trzeba z rozsadkiem, latwo mozna sie zindukowac, ja zaczelam rodzic 2 dni po wyszorowaniu szczoteczka wszystkich plytek w lazience, a lazienka dosc spora

Syn 10.2016
    Aniołek [*] 6tc6d 03.2018
    ckai9jcgluuotmoy.png
  • Dori777 Przyjaciółka

Wysłany: 16 lipca 2019, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia wrote:
    Oj nie tp musiał być ktoś inny :)

🙊🙊🙊🙊🙊 To przepraszam kochana nie wiem czemu mi się skojarzyło akurat z Tobą.
    Może ktoś się odezwie :)

• Gomerka Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, dawno mnie tu nie było, ale dzisiaj weszłam i jak zobaczyłam post o pozycjach do przekręcania dziecka to muszę skomentować. Pytałam o to mojego ginekologa i powiedział, żeby absolutnie tego nie robić. Ze takie rzeczy to najwyżej na sali zabiegowej, pod kontrola. Podobno bardzo dużo dzieci jest owiniętych pępowina i takie próby zmiany pozycji na sile mogą się zle skończyć.

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Gomerka! Co u Ciebie? Opowiadaj!

Dori- nic się nie dzieje :)

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • magda.g85 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie :) moje dziecię ostatnio t.j. w 32 tyg było już obrócone głową w dół, ale lekarz powiedział, że do porodu to ono wcale nie musi tak sobie teraz siedzieć ciągle - i tak może się obracać. z resztą chyba się to zgadza, bo raz czuję nogi na górze raz w dole :D
    u nas też od 29tc wizyty co 3 tygodnie.
    kurczę ja śpię w nocy jak zabita :D nie mam póki co żadnych problemów. skurcze w łydkach też się skończyły jedyne co to właśnie to takie napieranie i rwanie w dole brzucha przy zmianie pozycji - zwłaszcza przy zmianie z lewego na prawy bok chociaż ostatnio i tak jakby lepiej. no ale nasze dzieciaki już tak mało nie ważą więc co się dziwić :D
    dziewczyny a czy drętwieją Wam dłonie? bo mi zaczęły zwłaszcza w nocy i zwłaszcza prawa i nie wiem czy to nie jest powiązane z tym, że ten nadgarstek przed ciążą bolał mnie z 2 lata a badania krwi, rtg i usg nic nie wykazało.

zem3i09k945lhtw9.png
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia wrote:
    Hej Gomerka! Co u Ciebie? Opowiadaj!

Dori- nic się nie dzieje :)

W porządku :) USG 3 trym wyszło idealnie. Jedynie moja szyjka ma 30mm, ale jest twarda i zamknięta, także wg mojego lekarza nie ma powodów do paniki ani jakichś specjalnych zaleceń. Mam sobie po prostu odpuścić i darować jakies większe spacery czy intensywna aktywność. Na wszelki wypadek do następnej wizyty wychodzę tylko do sklepu :) ale nic to, odbije sobie po wizycie mam nadzieje. Wszystko już mam kupione i teraz tylko zmuszam Starego do ogarnięcia moich zakupów i zrobienia pokoju dla Małej.

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• cytrynówka Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przecież ja nie poleam tego robić samej, litości... :) wiadomo, że pod kontrolą lekarską! a dzieci potrafią przyjąć pozycję porodową głową w dół nawet na sali do cięć cesarskich :) wszystko jest możliwe

ug37hdgeo4bxjxq2.png
    f2wl6iyeydwn0wui.png

BETAHcg 2.01.2019 7326,00 :D
  • VianEthel2 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja zmienię temat.
    Bylam wczoraj na wizycie u lekarza i zaczepiłam się o wynik TSH.
    Ostatni wynik, sprzed ok tygodnia to 1.61 przy dawece euthyroxu 25mg.
    Pytanie było czy mam dalej to brać, bo przed ciąża wyniki były w granicach 2.4-2.6.
    Lekarka stwierdziła żeby brać bo będzie łatwiej zajść w ciąże no i nie będzie ttzeba zbijać tylko będzie już "gotowe". Lekarz internista.

Co o tym myślicie?
    Edit: produkcja ogóreczków miodowych.
    26a884948c42.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2019, 12:21

magda.g85, Jusi 28 lubią tę wiadomość

👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
    Diana: 23.02.2021
    Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
    Okolice Warszawy
  • PierwiastkaZuza Ekspertka

Wysłany: 16 lipca 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, moja Marianka też nadal głową w górę i czekam aż się obróci.
    Chciałam wam bardzo serdecznie polecić wizytę u fizjoterapeuty uroginekologicznego. Ja byłam dziś na pierwszej wizycie ze względu na ból kręgosłupa, to że moja mama i siostra po porodach mają problem z nietrzymaniem moczu oraz na fakt, że chciałabym ochronić krocze przy porodzie. Było super. Odblokowała mój odcinek krzyżowy i żebra, dała ćwiczenia do wykonywania w domu a na następnej wizycie nauczy mojego męża jak ma mi pomagać. Mam do niej zaufanie, bo jest fizjoterapeutą, osteopatą i studiuje położnictwo. Widać, że zna się na rzeczy. Gdyby któraś była z Poznania i chciała skorzystać, to chętnie polecę, bo ja się czuję o wiele lepiej.

klopsik, Dori777 lubią tę wiadomość

Marianka ❤️
    201909034765.png
  • magda.g85 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vian ja Ci powiem, że w ciągu kilku lat leczenia tarczycy, jakiego lekarza bym nie spokała to każdy zaleca utrzymywanie TSH na poziomie 1 przy staraniach. Moje maksymalne tsh jakie miałam przed leczeniem ( mam hashimoto) było 2,4 i to już się lekarzom nie podobało.
    Ponadto te widełki dla tsh jakoś 0,4-4, które podają laboratoria są dla różnych grup wiekowych. Dla kobiet w wieku rozrodczym zaleca się aby TSH było maksymalnie 1,5 a najlepiej bliżej 1. Ja na Twoim miejscu brałabym ten euthyrox nadal.

VianEthel2 lubi tę wiadomość

zem3i09k945lhtw9.png
  • stayaway Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cytrynowka - quinny moodd grey. Ja się zakochałam wizualnie w tym wozku, oczywiście Pani w sklepie też nam go bardzo rekomendowała, że super lekki, ekstra się składa itp. A ja dopiero dziś zaczęłam czytać opinie i są bardzo podzielone. Podobno amortyzacji 0, dzidziuś w gondoli leci na dół wozeczka przez co musi nóżki podwijac. Nasza ulica jest nierówna- z kostki brukowej więc trochę się będziemy na niej "bujać", więc nie za bardzo mi się jednak podoba ta opcja.. :( cholera... Miała któraś z Was może jakieś doświadczenia z nim?

3jgx3e3koyqms61s.png
  • stayaway Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze dodam, że ja się obrocilam na 3 dni przed porodem- mama mówi, że dla niej to był dramat, a ja robiłam to cały dzień :D A byłam malutka bo urodziłam się z waga 1900g

3jgx3e3koyqms61s.png
  • Ula_Lbn Ekspertka

Wysłany: 16 lipca 2019, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spokojnie nie będę na siłę przekręcać. Chciałam tylko spytac o ćwiczenia które by Marcelinkę trochę zachęciły.
    K878 miałam cc ale ze względu na zatrucie ciążowe.
    Teraz czy pośladkowo się ułoży czy glówkowo i tak będzie cc ale przez 1.5 roku te ciągle kontrole ortopedyczne przy i tak wielu innych kontrolach ze względu na wczesniactwo wykańczały psychicznie
    Martynka miała pieluszkę w zasadzie przez pierwszy okres na okrągło. Nie raczkowala. Późno zaczęła chodzić. Później już jak chodziła na kilka godzin dziennie trzeba było zakładać spodnie z wszytym klinem. Mam nadzieję że tym razem będzie wszystko ok.

atdc8rib6ftl2y14.png
    l22nhdgekp03t7xa.png
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stayaway- ja bardzo odradzam quinny mood- wygląd i to by było na tyle. Ja akurat korzystałam tylko ze spacerówki, ale opcja z gondola również jest dużym niewypałem bo koleżanka miała. Nie dość ze brak amortyzacji, mała gondola, to jest to generalnie wózek miejski. Wg mnie słaba zwrotność, mała budka w spacerówkę, mały kosz, a przy składaniu obcierał się stelaż na każdym kroku :/ ja odradzam osobiscie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2019, 12:33

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • klopsik Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @pierwiastkaZuzia, a ja w takim razie poproszę kontakt do Twojej fizjo z Poznania:) może ta sama, U której już byłam

• Juusti69 Ekspertka

Wysłany: 16 lipca 2019, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki czy jeżeli szyjka w ciągu równo 3 tygodni skróciła się z 37.5mm na 33 to jest powód do niepokoju? Zaznaczę ze na połówkowym w 21tc miała 39.5mm.

dxomio4p9i0wb2wq.png
    thgf3e3kce137ljc.png

Endometrioza IIIstopień.
    Niedoczynność tarczycy,
    mięśniak.
‹‹ 862 863 864 865 866 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ