X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • k878 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez miałam w planie przygotować jedzenie do zamrażarki, ale na razie sił brak. Wciąż nie mogę tez wyprać firan, ale wyszorowalam już płytki w łazienkach xD

lgia1 lubi tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie robię nic i nie mrożę bo mam obadane szybkie posiłki które razem jemy i nam smakują a mój stary będzie miesiąc w domu po porodzie wiec on będzie przejmował mała a ja szybko będę robić :)

Animka- wbrew pozorom mnie tez wysadziło w ostatnich dwóch tygodniach. I mam niepohamowana ochotę na słodkie! No po prostu masakra, ale trudno, jem po prostu choć nie powinnam ze względu na io

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry. Podczytywalam Was nawet przez sen dzisiaj jak sie budzilam.

Ciesze sie, ze kilka z Was napisalo o tym spaniu na plecach i braku tchu. W poprzedniej ciazy to byla moja ulubiona i najwygodniejsza pozycja do spania - na plecach. Niby zdawalam sobie sprawe z zalecen spania na lewym boku, zeby nie uciskac zyly glownej i innych organow, ale co mialam poradzic jak na plecach bylo mi najlepiej? Teraz zasypiam na lewym i staram sie tak glownie lezec, choc czasem sie obroce na prawy bok, ale jak mi sie zdarzy obudzic na plecach, to lapie powietrze jak ryba wyciagnieta z wody. Szczerze powiedziawszy to momentami jest to przerazajace, bo budze sie z braku tchu wlasnie.

Vian rob to co Ci serce podpowiada i badz w zgodzie z sama soba. Jesli potrzebujesz przerwy, to znaczy, ze potrzebujesz. Bedziemy sie cieszyc jakod czasu do czasu do nas zajrzysz. Powodzenia na jazdach!

Pola my mamy bujaczek Ingenuity od ponad 4 lat. Bedzie sluzyl rowniez trzeciej corce. Z wibracji duzo nie korzystalismy, strasznie szybko zzera baterie. Mam nadzieje, ze bedziecie zadowoleni. Lozeczka nie skomentuje.

Ja jak slowo daje niektore z Was to sa z innej planety. Sorry, ale to nie jest standard, zeby w 8. miesiacu moc spac na brzuchu lub nosic normalne ubrania. Jestescie jakimis genetycznymi wybrancami losu. Pisze to wszystko oczywiscie z pozytywnej zazdrosci :]

Lenka ja wyobrazam sobie, ze jestes fizycznie i psychicznie wycienczona, ale WALCZ o siebie i malenstwo i o wlasciwie traktowanie! Popieram Mame_Zuzie. A jak masz taka osobowosc, ze jestes niesmiala czy brak Ci odwagi, to wyslij meza czy inna najblizsza osobe i niech ryknie na personel w Twoim imieniu, ze co to ma byc, zeby w Twoim stanie w te i nazad Cie ciagali dom-szpital szpital-dom.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2019, 15:32

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama zuzia- mój chłop też będzie w domu jeszcze 3tyg po cc ale ja pamiętam jak się czułam przy oli po cc i ostatnie na ci miałam siłę to gotowanie,nawet czegoś szybkiego...ja chodziłam do ubikacji trzymając się ściany tak mnie wszystko ciaglo. I gotowała na zmianę moja mama z tesciowa. Ale nie chcę ich teraz obciążać zwłaszcza że mieszkamy dalej niż wtedy.

201512131765.png

201909081765.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    animka899 wrote:
    Moja córka ma już 3.5 roku a my do dzisuaj jak zaśnie to jej wyciągamy spod głowy poduszkę na której zasnęła:p takie dziwactwo. I śpi z lalką mała, nie pluszowa żeby buzi do tego nie przytknela. Jakoś taki mamy schiz że ma mieć pusto w łóżku.

A to jestem zaskoczona tym wpisem, bo od lat odnosze wrazenie, ze w Polsce nie ma takiego nacisku jak tu w USA na SIDS. Tutaj kladzie sie ogromnie mocny nacisk, zeby nie bylo zadnych kocykow, maskotek, ochraniaczy, fredelkow i kokardek przy lozeczku. W szpitalu puszcza sie rodzicom nowonarodzonego dziecka filmiki o SIDS oraz shaken baby syndrome, czyli o tym jak powazne powiklania i konsekwencje dla systemu nerwowego moga nastapic, jesli rodzic lub opiekun potrzasnie malym dzieckiem np. z frustracji, ze nie przestaje ono plakac.
    Tez jest nacisk na to, zeby noworodek/niemowle bylo ukladane do snu zawsze na pleckach i nigdy na brzuszku. W szpitalu daja w zestawie wyprawkowym spiworek, zeby rodzice nie uzywali zadnych kocykow do okrywania. No ale to zalecenia dla noworodka/niemowlaka.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podziwiam Was Matki-Polki, ze jeszcze bedziecie gotowac i mrozic na zapas. Ile Wasze zamrazarki mieszcza? Moja rodzina bedzie musiala dac rade przezyc na szybkich posilkach gotowanych na parze w mikrofali ;) Wolnowar tez pojdzie w ruch.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka- u mnie to chyba wynika z tego że u mnie sami lekarze w rodzinie,swiadomosc różnych rzeczy jest bardzo dużo. Do tego jak leżałam z Ola w ciąży to mnóstwo czytałam właśnie amerykańskich artykułów nt opieki nad dzieckiem,noworodkiem itd. Oczywiście staram się zdroworozsadkowo podchodzic ale pewne rzeczy bardzo mi podzialaly na wyobraźnię i jakoś mi to utkwiło.

201512131765.png

201909081765.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    animka899 wrote:
    Laurka- u mnie to chyba wynika z tego że u mnie sami lekarze w rodzinie,swiadomosc różnych rzeczy jest bardzo dużo. Do tego jak leżałam z Ola w ciąży to mnóstwo czytałam właśnie amerykańskich artykułów nt opieki nad dzieckiem,noworodkiem itd. Oczywiście staram się zdroworozsadkowo podchodzic ale pewne rzeczy bardzo mi podzialaly na wyobraźnię i jakoś mi to utkwiło.

Dzieki za wyjasnienie, teraz lepiej rozumiem ;) My sie stosowalismy do tych wytycznych i corki obie spokojnie do drugiego roku zycia spaly bez zadnej poduszeczki i bylo im dobrze, zadna nie narzekala ;) Zgrzyt opinii byl tylko jak byli moi rodzice u nas przy roznych okazjach i chcieli przykrywac jakimis kolderkami i kocykami. Tlumaczylam mamie, ze po to mala jest ubrana w wiecej warstw, zeby nie bylo jej zimno ;)

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • lgia1 Przyjaciółka

Wysłany: 24 lipca 2019, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-Zuzia Ty nas coś chyba oszukujesz z terminem porodu hehe. Pięknie wyglądasz! Ja niby kg +9 każdy mówi, że tylko brzuszek poszedł, ale czuje po sobie, że bioderka też się poszerzyły. A brzuszek dość nisko i z przedciążowych spodni to tylko krótkie sportowe spodenki :)

Ja dzisiaj byłam znowu na ktg, na szczęście już dzisiaj nie zapisały się żadne skurcze, więc może wczoraj trafił się jakiś wzmożony stan aktywności. Ze spokojną głową czekam do piątku na wizytę, a dziś jeszcze SR i pozycje do porodu (strach się bać :D po ostatnich zajęciach mąż był lekko przerażony).

Lenka trzymaj się kochana dzielnie. Ja też podzielam zdanie dziewczyn, żeby wywalczyć pozostanie pod kontrolą. Tym bardziej, że sytuacja się nie poprawia, a dla maleństwa teraz każdy dzień w brzuszku jest na wagę złota, więc argument, że w razie w sobie poradzi jest naprawdę słaby ze strony lekarzy.

Wyczekujemy na 6.09.19 r. :)))
  • manda21 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj syn tez do dzisiaj nie lubi poduszki, albo jak juz musi byc plaska. Z miskiem spi od kiedy byl problem w nocy ze spaniem i babcia mu kupila, ale na poczatku zabieralismy mu go jak zasnal.
    My spalismy w lozku z dzieckiem ale ukladalam go tak ze brzuszek mial na wysokosci mojej twarzy, zeby bylo bezpiecznie.
    Animka to Twoj maz gotuje tyle co moj, chociaz jeszcze kielbase z grila zrobi ;-)

Odcinacie metki z ubranek (te ze srodka)? Mi przyszly dzisiaj z next zamowilam 68 i 74 pajacyki, bo sa tansze teraz i sa takie ladne, strasznie przyjemnie sie przygotowuje ubranka dla dziewczynki

P.s. Ja na brzuchu leze ale nie martwcie sie, w ubrania sprzed ciazy czyt spodnie nie wchodze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2019, 16:23

Syn 10.2016
    Aniołek [*] 6tc6d 03.2018
    ckai9jcgluuotmoy.png
  • Annie80 Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2019, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dargol wrote:
    A cóż to za lody dla diabetyków? Chętnie sprobuje☺️

Wegańskie, ze stawią zamiast cukru i na mleku kokosowym:) były pyszne. Spotkaliśmy je gdzieś koło rynku w Krakowie, taka manufaktura italian gelato😜😜😜

• elvira Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czytałam ostatnio w czym będziecie kąpać maluszki. A jakieś kremy do twarzy ? Macie coś sprawdzonego?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2019, 17:10

relgsg185a86vsml.png

04.08.2017 Marcel 💙
    09.2019 córeczka ❤
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myśmy też spali z Ola ale ja się poswiecalam bez poduszki leżałam i też właśnie brzuszek koło mojej buzi:p

Metek nie obcinalam chyba że takie mega sztywne były.

manda21 lubi tę wiadomość

201512131765.png

201909081765.png
  • klopsik Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @elvira, w wodzie:D z kroplą oleju migdałowego, tak samo do buzi bez kremu tylko olej

• elvira Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klopsik wrote:
    @elvira, w wodzie:D z kroplą oleju migdałowego, tak samo do buzi bez kremu tylko olej
    Tak wiem że w wodzie :D ja myślę nad emolientami, przy synu pomogły bo dostał strasznej wysypki w szpitalu. Tylko nie pamiętam czym mu buzie smarowalam

relgsg185a86vsml.png

04.08.2017 Marcel 💙
    09.2019 córeczka ❤
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elvira- w zimie smarowalam z babydream na wiatr i mróz kremikiem

201512131765.png

201909081765.png
  • AmyLee44 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć łaski ja jestem walnieta 200 km prowadziłam auto bez przystanku ale jestem nad morzem błękitne niebo i można odpocząć trudno jak urodze to na plaży 🤣 dobrze ze powrót to już nie będę ją prowadziła, zamierzam jeść leżeć i jeść, kurde jak można leżeć na brzuchu zazdroszczę ja mam banke zamiast brzucha hihi

Laurka lubi tę wiadomość

3i49tv734kk70k5a.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja do dziś bez poduszki, ale to podobno dla wszystkich zdrowo, moi rodzice śpią bez, ja na plecach tez bez, na boku potrzebuje i ciagle przekładam jak się przekrecam.

A co do mrożenia to waśnie ja po Cc śmigałam ale a świadomość ze może być różnie. Teściowa ma przyjechać „pomagać” ale na nią to nie liczę, ostatnio jak przyjechala pomoc to czytała małej książeczki i puszczała komentarze typu „znowu będziemy jesc??”. A swoje cokolwiek odmrożone i odgrzane na gazie to jednak niebo wyżej od gotowca podgrzanego. Marzy mi się leczo w sloikach, ale nie wiem czy dam radę.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze a pro po mrożenia jedzenia to ja mam straszny problem bo mój mąż to jest straszny niejadek Tzn jest bardzo mało potraw które jada. I takie np.jednogarnkowe typu bigos czy leczo odpadają....

201512131765.png

201909081765.png
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam się o męża nie martwię - póki będzie ze mną w domu to najwyżej będziemy zamawiać :D ja dla siebie chce porobić takie pojedyncze porcje, żeby tylko sobie odgrzać, jak będę sama z Mała :D

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

‹‹ 896 897 898 899 900 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ