Wrzesień 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Mama_Zuzia wrote:Laurka- 3200 niecałe to jest trochę ponad 50centyl, to wcale nie takie duże dziecko :p po prostu Twoja bardzo drobna
AmyLee- gratulacje ❤️
Pola- to kiedy rodzisz?zaciskam kciuki za wizytę!
Dlatego ja wypchnelam w 3 minuty!08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Mama_Zuzia wrote:Ja ważyłam 2200 a mama rodziła mnie 15h od odejścia wód haha
Ale z wlasnego doswiadczenia wiem, ze odejscie wod (jesli samoistne) jeszcze niewiele znaczy. Bo mi odeszly przy pierwszym porodzie okolo polnocy, a zadnych skurczy nie czulam nawet tak do godziny 18-19. Jak w koncu zaczelam czuc mocne z krzyza i rozwarcie doszlo do tych 10 cm, to jakos chwile po 20:00 pozwolili mi przec i corka urodzila sie o 21:15. Takze liczac od odejscia wod to 21 godzin, ale to nie byl aktywny porod ani nawet zaden bol.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2019, 17:13
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Laurka wrote:Ale z wlasnego doswiadczenia wiem, ze odejscie wod (jesli samoistne) jeszcze niewiele znaczy. Bo mi odeszly przy pierwszym porodzie okolo polnocy, a zadnych skurczy nie czulam nawet tak do godziny 18-19. Jak w koncu zaczelam czuc mocne z krzyza i rozwarcie doszlo do tych 10 cm, to jakos chwile po 20:00 pozwolili mi przec i corka urodzila sie o 21:15. Takze liczac od odejscia wod to 21 godzin, ale tonie byl aktywny porod ani nawet zaden bol.
Tez bym chciała taki krótki poród miec tym razem.
Mój pierwszy byl koszmarem. Trwal 22 godziny od rozwarcia 1 cm i z wielkimi bolami to bylam ponad 10 godzin. Do tego szpital w pl wtedy nawet nie posiadal znieczulenia wiec wszystko odbylo sie bez niczego... cos strasznego licze na to ze tym razem będzie lzej bo gorzej byc nie moze chyba jak wtedy bynajmniej chociaż skorzystam z znieczulenia. -
Jejku juz takie duze wasze dzieciaczki
moja jak dobije do 3200 przy porodzie to bedzie cud
bo mała jest. Teraz jakies 2500-2600 pewnie skoro tydzien temu miała 2300. I akurat w te 4 tygodnie dużo nie przybierze na pewno
jak na pierwszy poród to wystarczy
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Mama_Staszka wrote:Mnie hafija lekko zniechęca swoim podejsciem. Czytałam i pewnie czytać bede, jestem za kp bardzo, ale u niej lekki fanatyzm odczuwam, który mnie zniechęca.
Ciesze sie, ze ktos to powiedzial! Podpisuje sie pod kazdym Twoim slowem w tym poscie.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
k878 wrote:Dla mnie hafija jest cennym źródłem konkretnych informacji, których nie ma nigdzie indziej albo są teudno dostępne ale jej niektóre wywody tez są fanatyczne wiec omijam
Mnie jakoś nie razi, może dlatego że czytam tylko te artykuły które mnie interesują. Ostatnio na lacto terror trafiłam na jakiejś grupie na fejsbuku. Nie karmisz- jesteś nic nie warta. Peany na czesc matek karmiących czterolatków. Jak dla mnie rzyg.
Mój mąż poprasowal wszystkie te mini ubranka! Aż musiałam to uwiecznić na zdjęciachWiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2019, 19:06
Arashe, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Mama_Zuzia wrote:
Pola- to kiedy rodzisz?zaciskam kciuki za wizytę!
i zastanawiam się jak to będzie. Ale chyba pojadę rodzic prosto z pracy, ponieważ dzisiaj miałam jeszcze kontrolę, którą zamykam w pt
a niby mam zastepstwo
Trzymam tez kciuki za Ciebie kochana, ciekawe która z nas pierwsza
-
Pom-pon z tym karmieniem 4 latków to zdania są podzielone. W kulturach pierwotnych się długo karmi dzieci. A u zwierząt aż im mleczne żeby nie wylecą zazwyczaj. Stad ich nazwa podobno. Tylko to jakos społecznie odeszło do lamusa. Takie duże, kumate dziecko głupio mieć przy cycu.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
k878 wrote:Pom-pon z tym karmieniem 4 latków to zdania są podzielone. W kulturach pierwotnych się długo karmi dzieci. A u zwierząt aż im mleczne żeby nie wylecą zazwyczaj. Stad ich nazwa podobno. Tylko to jakos społecznie odeszło do lamusa. Takie duże, kumate dziecko głupio mieć przy cycu.
Hehe, ze wszystkim innym taki postęp, badania amerykańskich naukowców, najnowsze wytyczne, a karmić do 4 roku życia. Jak dla mnie to zeby (mogą być mleczne) są sygnałem, że mleko należy ograniczać na rzecz innych pokarmów. Btw np psy zmieniają zeby około 6 miesiaca zycis.
Wg mnie karmienie w tym wieku to bardziej uzależnienie psychiczne (matki) niż jakąś biologiczna potrzeba i korzyść dla dziecko. No nie mogę, jak dziecko mówi do mamy "daj cyca" to mam rzyg i nic nie poradzę
Z innej beczki- jak kupić stanik do karmienia przed rozpoczęciem karmienia? Skąd mam wiedzieć jakie będę mieć wtedy piersi? Jak to rozwiazujecie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2019, 21:09
-
Pom-pon wrote:Z innej beczki- jak kupić stanik do karmienia przed rozpoczęciem karmienia? Skąd mam wiedzieć jakie będę mieć wtedy piersi? Jak to rozwiazujecie?
Mam kilka sportowych do szpitala i jeden kupię taki porządny o 2 rozmiary większy. Na spokojnie po powrocie do domu się pomierzę i wtedy dokupię resztę.Pom-pon lubi tę wiadomość
-
Ja choć jestem jestem mega za kp i chwilami laktoterrorystka to karmilam córkę 1.5 roku i uważam że to jest takie max. Dzieci już wszystko rozumie, mówi pojedyncze słowa i jak dla mnie to był trochę dyskomfort jak się zdarzało że w stresie szarpala mi za bluzkę. I faktem jest że po odstawieniu zaczęła super jeść stałe posiłki które nie do końca jej wchodziły jak piła cyca.
Ja sobie myślalam że po prostu już te najlepsze przeciwciala jej dałam, bliskość też i wystarczy. Ale jak matka jakaś chce i dzieci dłużej to czemu nie. W biednych krajach nie znają mm i karmią piersią ile wlezie;)Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2019, 20:36
-
Witam się i ja po przerwie. Też dziś wizytę miałam. Klusek już całkiem spory 2800. W piątek kończymy 36 tydzień. Szyjka trzyma. Ale mam straszne bóle brzucha i pleców więc wszystko się może zdarzyć. I położenie dalej pośladkowe więc już małe szanse że się odwróci. Ale ja i tak CC więc bez różnicy. Kolejna wizyta za dwa tygodnie o wtedy ustalimy termin CC. Obym dotrwala
manda21, k878, pola0909, andziaxs, marchev, Karmazynova, Izoleccc, Agusia_pia, Arashe lubią tę wiadomość