X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 2 października 2020, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja polecam wizytę CDL... uspokoiła mnie i dała dużo cennych wskazówek. Tak się składa ze Julus może przechodzić skok rozwojowy i dlatego tak wisi dziś na piersi. Ja głupia myślałam ze mam mało mleka i wypiłam femaltiker a ona jak zobaczyła moje piersi to mówi ze mam za dużo i dlatego on tak mógł się wywijać w nocy. Okazuje się ze dobrze by było iść z wedzidelkiem do specjalisty bo niby ładnie ssie ale po 3 miesiącu może być problem wiec lepiej działać już teraz. Samo to ze ma otwarta buzie jak śpi jest oznaka, ze wędzidełko jest nie takie jak trzeba. No i nie można pozwolić zrobić z siebie smoczka. 10 sekund przerwy między ssaniem może być ale więcej to już zabawa. Jak śpi to odciągnąć od piersi poczekać chwile i jak się obudzi to wtedy dać zeby świadomie ssał. Jeśli z jednej piersi mu mało to dać druga do popicia. I smialo mogę dawać smoczek bo lepiej to niż zeby ssal raczki czy palce. Lovi idą w odstawke bo zasysa z plastikiem, bibsy zdecydowanie lepsze, ale jeszcze nie jest donkich przekonany. Generalnie Julson przybrał 400g w tydzień wiec 2 razy tyle co powinien. Mówi ze dziecka na piersi nie da sie przekarmic wiec jest Ok, widocznie na ten moment ma taka potrzebę. Powinnismy dużo kłaść na brzuchu ze względu na problemy z gazami. Ona przy nas na przewijaku go położyła to seria baków poszła niezła :) chwaliła biogaje jako probiotyk, za espumisanem nie do końca była, twierdzi ze lepiej naturalnymi sposobami i w razie wielkiej draki dać espumisan. Była u nas prawie 2 h wiec miała wystarczająco czasu zeby go poobserwować a przyszła akurat jak był mega alarm bo był przewijany i głodny okrutnie.
    To chyba tyle :)

joana, AHope, Krokodylica, Jaśmina lubią tę wiadomość

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 2 października 2020, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja nie ma nic do leżenia na brzuchu ale problem z tym że często jak leży na tym brzuchu to się przytuli i prawie śpi zamiast podnosić główkę;P chyba jej tak za dobrze;P i mam trochę wrażenie że ukllada ta główkę zawsze na jedną stronę( ale tylko na brzuszku jak leży. Jak leży na plecach to nie zauważyłam tego.
    Dziewczyny czy Wasze maluchy śpią na plecach czy na boczku? Moja na boczku zasypia przy cycu a potem jak ja przekręcam na plecy to się zawsze wybudza. Poza tym widzę że na plecach jak śpi to macha raczkami, wydaje różne dźwięki, no tak niespokojnie śpi. A jak śpi na boczku to zdecydowanie spokojnie, coś tam się poruszy, coś pomruczy ale śpi lepiej...

A tak w ogóle to na USG bioderek nas zapisali na 30.09 to będzie jej piąty tydzień i jeden dzień... Nie za szybko?

iv09hdge02bk9ct0.png
  • joana Autorytet

Wysłany: 2 października 2020, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj ulewa wiec do spania ukladam go na boku. Pozniej sam przekreca sie na plecy. I wtedy widze, ze lepiej spi i strzela baczki.

Chnurka a czy ukladasz swoja na twardym podlozu na brzyszek czy tylko na sobie? Bo akurat te cale cwiczenia dla dzidzi czy dla kręgosłupa czy glowki to musząbyc na twardym podlozu, np mi polozna polecial przewijak, bo kanape uznala, ze mamy miękka.
    Oczywiscie na siebie tez ukladamy ale to juz bardziej jako uspokajacz aniżeli cwiczenia

Juz sie modle za przespana noc dzis 😅

Pogoda zazdroszcze wizyty cdl. A Ty mialas jakas ze swojego miasta? Kurcze ja mieszkam na wsi i wszystkie sa w dalszych odleglosciach. Najblizsza okolo 60 km od nas. Nie chca tak daleko jechac 😔 jeszcze jedna nam zostaje ale tam jeszcze nie dzwonilam.

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 2 października 2020, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka ja kładę w przewadze na boczku prawym albo lewym.
    Co do podnoszenia główki to Twoja niunia jest jeszcze mała, daj jej czasu żeby nabrała sił. Ważne jest też ułożenie rączek, dziecko musi wesprzeć się na przedramieniach ułożonych blisko ciałka 😉

Badanie bioderek powinno się wykonać do 4 tygodnia życia, przynajmniej ja mam takie zalecenie w książce zdrowia, a drugie koło pół roku; zresztą kiedyś usg stawów biodrowych wykonywano jeszcze w szpitalu, ogólnie robi się je szybko żeby nie doszło do zwichnięcia w razie nieprawidłowości.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2020, 20:02

• Chmurka Autorytet

Wysłany: 2 października 2020, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam napisane w wypisie ze szpitala między 6 a 8 tygodniem życia to badanie...

A kładę na brzuszku na przewijaku.
    Ogólnie ostatnio chciałam zrobić kontakt skóra do skóry i położyć mała sobie tak na piersi... Ale generalnie nam neo wyszło bo obie byłyśmy w mleku i cała poduszka na której się opierałam...;P więc kontakt skóra do skóry może być tylko w staniku;P

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 2 października 2020, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogoda, u nas też problem z gazami.

Ja układam w nocy na boczku, w dzień raczej też chociaż w dzień czasem zdarzy się na plecach.

U nam bioderka do 3 miesiąca życia trzeba wykonać.

U nas doradca laktacyjny daleko i nie chce dojeżdżać niestety więc jestem żadna na siebie 😔

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • joana Autorytet

Wysłany: 2 października 2020, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie bioderka wpisane od 4 do 6 tyg. Nam akurat wypadaja w 6 😊

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

• AHope Ekspertka

Wysłany: 2 października 2020, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też bioderka jak u Joany wpisane między 4-6 tygodniem. Jak dobrze pamiętam to będzie 4tydzien i 5 dzień ;) Jejku w ciąży tygodnie się liczyło, teraz zaś od nowa licz tygodniami 🤣

joana lubi tę wiadomość

ug379vvjkyprfii0.pngd69cwn15n6al7ieh.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 2 października 2020, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to chyba spoko ten termin na bioderka;)
    Dziewczyny szczepicie na rotawirusa? Maamy za tydzień pierwszą wizytę w przychodni i mamy dać odpowiedź co do tego właśnie szczepienia

iv09hdge02bk9ct0.png
  • joana Autorytet

Wysłany: 2 października 2020, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My szczepimu, nawet juz mam kupiona szczepionke 6w1 i rotawirusy.

Chmurka lubi tę wiadomość

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

• Chmurka Autorytet

Wysłany: 2 października 2020, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie my raczej też będziemy ale jeszcze się upewniam

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 2 października 2020, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dziewczyny Wasze dzidzie zjadają z jednego cyca na jedno karmienie czy z dwóch czy nie ma reguły?wcześniej Aniela wisialampo pół godziny na każdym cycu minimum. Teraz zjada jednego w 15 minut i zasypia i nie idzie jej dobudzić na drugiego. I śpi spokojnie po tym jednym

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Agnieszka91 Ekspertka

Wysłany: 2 października 2020, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szczepionkę na rotawirusy uznaje za obowiązkowa!! Tyle co widziałam znajomych których dzieci nie były szczepione i jak złapały to świństwo to od razu szpital bo odwodnienie. Moje dziewczyny mają 3lata i nie miały ani razu tego świństwa mimo że chodzą już 2lata do żłobka i teraz przedszkola. Raz była jelitowa która trwała 2dni i pediatra mówiła że gdybym ich nie szczepiła to na 99%by skończyło się w szpitalu na kroplówkach

• Zabka_89 Ekspertka

Wysłany: 2 października 2020, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaśmina czy Twój synek dostaje na to serduszko jakieś leki? Bo mój miał kłopoty z serduszkiem dostaje lek ale wszystko jest dobrze i też ma dziurkę.

My dziś byliśmy na szczepieniu kupowałam 6w1 i rotawirusy a meningokogi też zaszczepię tylko w grudniu. Na bioderka ch też już byliśmy i mamy jeszcze raz 20 października przyjechać :)

• Leeila26 Autorytet

Wysłany: 2 października 2020, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobiłam Was, ale pewnie zapomne się do wszystkiego odnieść :D

U nas ze spacerami jest różnie.. raczej rzadko po jedzeniu, bo nie chce nią wtedy kręcić podczas przebierania, żeby nie ulała i się nie zakrztusiła. Najczęściej chwile po cycu pośpi, przebudzam, ubieram, ładuję do wózka i wio :D Amela kocha swoją bryke i mam wrażenie, że na spacerze to nawet na głodzie by usnęła ;) Śpi najczęściej na boku, w nocy też - również tak ją układam, ze strachu przed ulaniem :D ale w ciągu dnia (jak jest ,,na oku" leży na pleckach lub brzuszku. Na brzuszku chyba lubi :D a już na pewno nie widzę oznak, żeby nie lubiała :). Na bioderka jeszcze się nie zapisałyśmy, muszę to zrobić w pon - u mnie w książeczce jest napisane 6-8 tygodni. Pierwszą wizyte u położnej już mamy za sobą, kolejna to szczepienna - 21 października. Szczepimy 6w1 i rotawirusy.

I jeszcze apropo ,,ciążowego mózgu" - też mi został :) wsadziłam dzisiaj taką ściągaczke do szyb elektryczną z Kerchera - uwaga - do wiadra z wodą :) Działa. Ale nie wiadomo jak długo.. i tak - mąż się na mnie wydarł, że ślepy by zauważył, że w tym wiadrze jest woda. Ja się wydarłam na męża, że idiota nawet wie, że jak się kończy myć podłogę to się wode wylewa (tak, mąż mył :D). Mamy mega sympatycznie, ciekawe ile godzin w ciszy przed nami :D (dobrze, że już noc :D)

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • joana Autorytet

Wysłany: 3 października 2020, 02:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka u mnie jedno karmienie to jeden cyc. Na samym poczatku musialam karmic z dwoch. Teraz jeden ale czas jest różny. Czasem to 10 min a czasem jak sie uczepi to potrafi i godzine.

Leila zazdro, ze tak super usypia w wozku 😅 tez tak chcialabym, bo wtedy mialabym metode na przedłużenie czasem drzemek.

Audrey mam identycznie z doradca laktacyjnym. W poniedzialek zadzwonie do ostatniej i zapytan czy jednak przyjedzie. Jesli nie to trudno 🥺

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

• Chmurka Autorytet

Wysłany: 3 października 2020, 03:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże Aniela mi chlusnela mlekiem... czy to normalne? Czy to może być objaw jakiesjs alergii albo nietolerancji? Jestem przerażona... W ogóle zauważyłam że po jedzeniu często ma taki odruch jakby jej się cofało... :/:( Może to jakiś refluks czy coś? Ale nie płacze ani nie denerwuje się wtedy...

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 3 października 2020, 03:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy po takim chlusnieciu normalnie poddajecie cyca? Bo ona chlusnela tak dwa razy i teraz szuka cyca...

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 3 października 2020, 05:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka, moja też potrafi ulec i moim mlekiem i mm. Bardzo rzadko ale jednak. Jak szuka dalej to zawsze daje.

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2020, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka ja miałam kilka takich sytuacji i jak zadzwoniłam do położnej to mówiła żeby chociaż z pół godziny poczekać do następnego karmienia po takim incydencie

‹‹ 1096 1097 1098 1099 1100 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ