X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 25 grudnia 2020, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała dźwiga głowę, ale nie tak często i nie tak intensywnie jak u Audrey.
    Ale za to łapie się za stopy i nawet próbuje dotykać nimi czoła 😄
    e15e0ce66e3c.jpg

joana, erre, Audrey, Chmurka, Krokodylica, Asia000, Dave87, ancys85, DarlAa lubią tę wiadomość

Piąte w drodze! Będzie dziewczynka 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2020, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana, u nas to samo, obojętnie czy to 30min czy 3h po jedzeniu to i tak kuleje, po 30min białym oczywiscie, jak później to już strawionym 🤦‍♀️ na początku myślałam że to mleko no ale od początku jest to samo, no i ulewa właśnie przy dźwiganiu. Jestem ciekawa czy przez to nie spadnie z wagi lub czynie będzie mniej przybierać 🤔 za 2 tyg szczepienie to zapytam i też zobaczymy.

Edka, każde dziecko rozwija się w innym tempie
    Zobacz, Twoja mała trzyma już stópki, a 8 miesięczny kuzyn Agaty dopiero zaczął to robić 🙂

My dzisiaj w domku, nigdzie się nie wybieramy, goście u nas wczoraj byli. Dzisiaj na spokojnie. Spadł śnieg i jest bajkowo biało i żałuję że Agata nie jest o rok starsza 😍 słońce pięknie świecie więc po obiedzie pójdziemy na spacer 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2020, 09:53

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2020, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj się chrzciliśmy :) Mała super grzeczna, nawet nie pisnęła, gdy ksiądz polał ją wodą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2021, 19:41

AHope, Chmurka, Asia000, pap86, Krokodylica, Leeila26, joana, Dave87, ancys85, DarlAa lubią tę wiadomość

preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • ata89 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2020, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie rok temu, Drugiego Dnia Świąt Bożego Narodzenia ujrzałam na teście dwie kreski ❤️
    A za dwa dni Nasza córka skończy już 4 miesiące ♥️
    I dziś pierwszy raz sama przekręciła się na brzuch. I również bardzo dźwiga główkę, jakby już miała za chwilę usiąść.
    Mam wrażenie, że robi wszystko tak bardzo szybko. Czas leci jak szalony!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2020, 23:30

Krokodylica, DarlAa lubią tę wiadomość

l22nhdgeiwrcdvnd.png
    dqprhdgecuqtbcml.png
  • Agnieszka91 Ekspertka

Wysłany: 26 grudnia 2020, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w innej beczki, jak uważacie w kwestii chodzenia dzieci po domu? Moje 3.5letnie corki biegaja boso-najlepiej bez skarpet nawet. Ortopeda 2lata temu mowil ze tak najzdrowiej. Teraz siostra na mnie siadla ze beda miały platfusa. To samo babka w sklepie z butami mowila ale wiadomo ona chce sprzedać. W necie raczej polecają żeby chodzić boso? 🤔

• pap86 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2020, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka moj prawie 5latek nie zalozy kapci za chiny ludowe. Tylko w przedszkolu. W domu w starpetach a w lato na boso. Ale jak polecaja to nie wiem.. tak na zdrowy rozum to chyba najlepiej na boso no chyba,ze jest juz jakas wada i dziecko ma kapcie ortopedyczne zalecone.moze najlepiej zapytac ortopede przy okazji wizyty dzidzi na bioderkach kontrolnych.

edka85 lubi tę wiadomość

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2020, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PAP ma rację. Mój syn też tylko na boso lub w skarpetkach. A kapcie nosi tylko poza domem. W domu go "parzą" :)

preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
  • Agnieszka91 Ekspertka

Wysłany: 27 grudnia 2020, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez tak uważam, wkoncu najbardziej naturalnie wydaje sie chodzenie boso

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2020, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja starsza córka bardzo długo chodziła po dpmu w skarpetkach, potem oczywiście zaczęłam kupować jej pantofle bo się nasłuchałam bla bla bla.
    Młodsza córka chodziła w pantoflach typu paputki, całe skórzane, z miękką podeszwą, bo w skarpetkach się ślizgała. Potem już kupowałam jej zwykłe pantofle.
    Do czasu aż była na tyle kumata że zaczęła ściągać pantofle "bo mi przeszkadzają" i skarpetki "bo też mi przeszkadzają". :)
    Starsza nauczyła się od młodszej i w tej chwili obie latają w skarpetkach.

Edka gratuluję chrztu :)

Moja młodsza córka obchodzi dziś 3 urodziny :)
    Rok temu o tej porze była już po tej stronie brzuszka. :)
    Mój mały rozdarciuch :P
    Wczoraj był tort ze świeczkami i goście. Dzisiaj ma przyjść jeszcze bratowa z dziećmi.

ancys85 lubi tę wiadomość

• erre Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2020, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko, wszystkiego najlepszego dla Łucji! 🎁

Krokodylica lubi tę wiadomość

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2020, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję erre :)

• Aina Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2020, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny trzymajcie kciuki we wtorek jedziemy do Krakowa na wizytę do genetyka boję się wizyty w szpitalu z racji covid oraz obawiam się podróży bo mała nie znosi jeździć autem

• Ounai Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2020, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey wrote:
    Dziewczyny, czy wasze maluchy też tak dźwigają główkę do mostku? Ogólnie Agata też zaczęła łapać się za kolana i uda.
    P.S. żebyście nie myślały że mąż ją podciąga bo tak nie jest. On miał wyciągnięte ręce a ona się dżwignęła i złapała go za palce 😊

Moja tak dźwiga od miesiąca, od 2 tyg przewraca się na brzuch, łapie zabawki, przemieszcza się wokół własne osi, jeśli ma wałek pod ramionami na brzuszku to podnosi pupę do góry i łapie stopy rączkami. Pytałam lekarza czy wszystko ok i powiedział że tak, że rozwija się prawidłowo.

Dziewczyny, czy Wasze dzieci też popsuły się po wrażeniach z Świat?

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2020, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy się po świętach! 😄

Nawiązując do postu Ounai, u nas święta były idealnie pod kątem zachowania, organizacji i ,,rutyny". Pewnie jak już to napisałam, coś się popsuje 🙈 nie wiem czy to zasługa tego, że tatuś był w domu? Aż jestem ciekawa jak będzie wyglądał dzisiejszy dzień, póki co jest dobrze - od 8 min już leży na macie bez krzyku! 😅 Kurcze, może to już ten czas, gdzie zacznie się wszystko normować? I już tak zostanie? 😄

Amelcia zaczyna śmiać się w głos, coraz więcej głośnych ochów, achów i zachwytów 😅

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • joana Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2020, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko spoznione wszystkiego najlepszego 😘

Edka mala slicznie wyglądała 😍

Qunai u nas swieta nic nie zmieniły. Chyba ze na lepsze. Maly okazal sie dusza towarzystwa. Wogole nie przeszkadzaly mu nagle zadne halasy i glosy. Spal w gosciach nawet raz 4 h. A wczoraj bylismy u tesciow i tez mial dluga drzemke w trakcie dnia, ze zdarzylismy spokojnie zjesc obiad.
    Jedyna zmiana to nie od swiat a zaczelo sie przed nimi... zeby... eh.. przez nie maly tak sie meczy ze coraz czesciei spi z nami. Dzis nawet spal tylko godzine w lozeczku. Niby moglam go odlozyc ale lenistwo bralo u mnie gore..

Co do rozwoju... to u nas maly zaczal szybko dzwigac glowke, kazdy mowi ze jest bardzi silny i taka nakrecona gadula gugajaca caly dzien.. teraz tez na brzuszku super lezy i widze ze próbuje juz byc na wyprostowanych przedramionach. Tak samo dziwga sie do "siadania". Oczywscie w cudzyslowie bo chodzi mi o te na rekach..
    ale np nie widze u niego zbytniej chęci lapania zabawek. Lapie bo lapie ale jakos nie duzo i go to nie jara. Woli np pacac w nie zeby sie ruszaly..
    Wogole nie intereuja bo obroty czy kolana itp..
    Jedynie ostatnio ciut próbuje podnosić pupe ale jeszcze bardzo nieporadnie.
    Takze chyba taka leniwa ale sila kluska z niego 😊

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • joana Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2020, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i dzis mamy 4 miesiace 🤩

edka85, Leeila26, erre, pap86, Audrey, Chmurka, Dave87, Krokodylica, ancys85 lubią tę wiadomość

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • ata89 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2020, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko. Wszystkiego, co najlepsze dla córeczki! ♥️

U nas Święta minęły bardzo przyjemnie i rodzinnie. Mała u każdego zadowolona, nie ważne przez kogo, ważne, że noszona 🙂 spanie w dzień maksymalnie 30 minut, jak zawsze, chyba, że u teściowej na rękach, to spala nawet dwie godziny. Syn też zadowolony, choć chyba ma już tyle zabawek, że każda nowa cieszy go na chwilę, to jest straszne i nie wiem jak z tego wyjść... Choć dostał Chudego z Toy Story, którego narysował w liście do Mikołaja i z tego cieszy się bardzo.

Joana. Wszystkiego najlepszego dla Adasia! ❤️

U nas też dziś Elenka kończy 4 miesiące ♥️
    O tej porze, już byłysmy same na sali, a ja nie mogłam się na nią napatrzeć i uwierzyć, że udało mi się urodzić !

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2020, 10:55

erre, Audrey, joana, Chmurka, Krokodylica, ancys85 lubią tę wiadomość

l22nhdgeiwrcdvnd.png
    dqprhdgecuqtbcml.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2020, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my po szczepieniach. Pediatra zarządziła mi dietę bez bmk, bo mały ma chropowate placki na ciele.

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2020, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leeila stosujesz dalej debribat? Widzialas po nimbakies pkzytywne skutki u dzidziusia? Pediatra (srednia jest ta baba...) przepisala dzis po mojej informacji o bardzo rzadkim wyproznianiu (bywaloco7dni,ostatnio 3razy bylo co 3dni) i powiedziala,ze poprawi ruchw jelitach i powinno byc lepiej.
    Zaczal sie okres wolniejszego przyrostu wagi bo Szymus przeciez duzo je,bardzo czesto zglasza sie do piersi a przytyl od ostatniego szczepoenia tylko 500gram ale lekarka powiedziala,ze jest ok (10centyl). Sprawdzilam ,ze starszy byl w tym samym wieku nawet troszke lzejszy a teraz za 3.iesiace 5lat i na 90centylu :)

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2020, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pap, od 2 tygodni już nie stosujemy. U nas była duża poprawa, ale Debridat jest raczej typowo na wzdęcia.. 🤷 również były kupki co 3-4 dni i w tym temacie nie pomógł - dopiero czas nam pomógł 😅 Jak u Was z bąkami? 🧐😉 Myślisz, że Szymuś męczy się przez to, że nie robi kupki codziennie? Jeśli nie widzisz takich dolegliwości, raczej nie stosowałabym Debridatu tylko z powodu rzadkich wypróżnień.. 🤷 zresztą on przecież nie jest na to.. ale żeby nie było - nie podważam autorytetu lekarza, rób jak uważasz 🙈

Wszystkiego najlepszego dla naszych 4-o miesięczniaków 😅❤️ no i Łucji oczywiście.. co ze mnie za ciotka!? 🙈

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
‹‹ 1232 1233 1234 1235 1236 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ