!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2021, 11:02
Pogoda, Chmurka, Leeila26, Ounai, ancys85, pap86, erre, Ptysio, Krokodylica, DarlAa, joana lubią tę wiadomość
-
Amelka je na śniadanie zawsze kaszkę. Bardzo lubi, zjada ze smakiem. Obiadku 2 łyżeczki czasami zostawi, ale kaszka zawsze jest pochłaniana w całości 😅 pomimo, że też je w nocy 🙈 no może nie co godzinę, ale z 3 razy na pewno
-
pap86 wrote:Ancys i to jest Twoj sekret figury!!!
Sekret diety to raczej nie jest więc Was rozczaruje 🙈🙊🙉 ale na pewno sprzyja pozbyciu się kilku kilogramów.
Przed ciążą z Pawłem też miałam kilka nadprogramowych kilogramów ale synuś mi je zabrał.
Z cukru i soli zrezygnowałam jakieś 15 lat temu, dokładnie nie pamiętam już dlaczego; po prostu zaczęłam próbować różnych produktów bez soli i te zaczęły mi smakować bardziej a w niektórych sól zamieniłam na zioła. Np. frytki (co prawda jem je raz do roku ale...), spożywając je z ketchupem, który jest już przyprawiony, czy jakim kolwiek innym sosem, nie ma potrzeby ich solenia. Pomidor smakuje obłędnie z bazylią a ogórek z oregano, pieprz ziołowy też super się sprawdza.
Sól i cukier oczywiście w domu mam, żeby nie było 🤪😂 ale w czystej postaci unikam.
Kilka lat później zaczęłam bardziej kontrolować to co się je i czytać składy na etykietach więc zaczęłam się zdrowiej odżywiać i tym sposobem głównie duszę potrawy, smażone jemy rzadko a jak już to używam oleju ryżowego.
p.s. 15 lat 😱😱 ale ja jestem wiekowa 🤦♀️🤪😂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2021, 12:14
-
Edka super czekam na ten moment, bo pozycja do raczkowania jest, ale póki co tylko odpycha się do tyłu 😅 pewnie jak zacznie raczkować, to będę psioczyc, ze wszędzie wlezie 😄
-
Edka wow! A wspominalas tez o gorszych nocach-no to masz powod! Ania (dobrze pamietam?) Musiala sobie wszystko uporzadkowac w zwojach mozgowych i masz nowe umiejetnosci 😎
Ancys Tys taka wiekowa jak i ja (ja roczek mniej) 👩🦳 hehe
No ja tez musze moich chlopakow przekonac do zdrowszego przetwarzania miesa niz smazenie-ja duzo pieke w rekawie ale moi panowie lubia smazpnego schaboszakaSzymonek jest z nami od 11.09 3490gram, 57cm, 10pkt
-
pap86 wrote:
Ancys Tys taka wiekowa jak i ja (ja roczek mniej) 👩🦳 hehe
No ja tez musze moich chlopakow przekonac do zdrowszego przetwarzania miesa niz smazenie-ja duzo pieke w rekawie ale moi panowie lubia smazpnego schaboszaka
Pap ja ogólnie czuje się na góra 25 lat 🙈🙊 ale jak sobie pomyślę, że jestem 17 lat po maturze czy że mój najstaszy dzieć skończy 8 lat w tym roku to nie mogę wyjść z podziwu albo raczej szoku 🙉
Panowie mają ciężko się przestawić na zdrowe jedzenie, bez pieczonego kotleta to nie obiad a nie posolony to już nie do przejścia 😁😁
-
Ja staram się zmienić nawyki żywieniowe na takie zdrowsze. Zaczelam od zamienników słodyczy. Tu już idzie nieźle. Sniadabia itd spoko. Ale obiady? Masakra. Jakos brak mi pomysłów na ugotowanie czegoś zdrowego ale jednocześnie zeby moi mężczyźni zjedli... My to najchętniej jedlibyśmy lasagne, carbonare, pizze, chlebki naan, naleśniki itp. Ehhh... No ale jemy raz na jakiś czas bo to mega tuczące dania. Dzisiaj np. Zupa pomidorowa ale No nie mogę codziennie na obiad zupy gotowac... brak pomysłówMaluch - 14.09.2020
Starszak- 04.06.2017 -
Ja sporo rzeczy robię w piekarniku. Np. zwykle kotlety z piersi w płatkach kukurydzianych, nugetsy albo w formie dewolaja z mozzarellą w środku. Piekę też pulpeciki zazwyczaj hurtowo, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i mrożę. Albo takie a'la burgery z mielonego indyka że szpinakiem, fetą i papryką. Często robię też papryki faszerowane albo cukinie. Jak nie pieczone, to duszone.. najczęściej roladki drobiowe pod każdą postacią. Bardzo lubię też te papirusy z Pomysł na i na suchej patelni smażę w nich kotlety. Do tego ryż najczęściej paraboliczny lub jaśminowy (pełnoziarnistego nie lubimy 🙈), albo kasza: bulgur, jaglana, gryczana niepalona, pęczak. Jak nam się znudzi taka zwykla kasza czy ryż, to robię np. z dodatkiem duszonych pieczarek albo szpinaku. Ewentualnie ósemki ziemniaków z piekarnika. Jemy dużo surówek, najczęściej na jogurcie, ale od łyżki majonezu jeszcze nikt nie umarł 😉. Albo jakaś sałatka na miksie sałat lub warzywa z mrożonek gotowane. Tyle z obiadowych inspiracji 🙈
Chmurka, Ptysio, joana lubią tę wiadomość
-
Pulpety robię tak jak normalne mielone. Ścieram do mięsa na tarce cebulę i czosnek, przyprawiam po swojemu, wbijam 2 jajka na pół kg mięsa i zamiast bułki tartej wsypuję łyżkę kaszki mannej. Kulam sobie i piekę
Burgery podobnie, tylko przesmazam liście szpinaku z czosnkiem na odrobinie masła. Papryka i feta w kosteczkę.
A na dewolaje po prostu bardzo cienko rozbijam filety, żeby potrzebowały jak najmniej czasu w piekarniku no i staram się dokładnie oblepić je jajkiem i płatkami.
Chmurka, Pogoda, Ptysio, joana lubią tę wiadomość
-
Ancys poleciłabym sałatkę arbuzową podaną w arbuzie, ale to nie sezon 😣🤷 ze mnie raczej tradycjonalistka, więc nic innego nie przychodzi mi do głowy.. 🙈 jeszcze poza kolorowymi koreczkami wbitymi w ananasa - klasyk i zawsze wywołuje łał 🤣🙈
Dziewczyny kp - jak u Was z wypływem mleka (nie podczas karmienia, tylko w ciągu dnia)? 😅 Ja chodziłam we wkładkach może 2 tyg. Była cisza i sucho.. teraz coś się zmieniło, ciągle mam jakies plamy 🙈 muszę przyuwazyc czy ma to związek np. z myśleniem o karmieniu lub dziecku bo nawet nie wiem.. 🤣 -
Leeila mi lało się z lewego cyca tylko w nocy, a ostatnio w ciągu dnia właśnie zauważyłam plamy. Jest to o tyle dziwne, ze w lewym cycu mam zastój, a z niego mi się leje 🤷🏼♀️ Za to zauważyłam na początku tej nieszczęsnej choroby, ze w nocy zanim mleko zaczęło lecieć, to Julus musiał się baaaardzo napracować. Nie wiem czy to była kwestia gorączki czy stresu