X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pap- wodny komar po jeziorze 🤣 dobre😜
    Aniela czworaczkuje coraz pewniej. Głównie za psem/ do gryzaka psa/ do psiej miski/ do psa legowiska 😂😂 generalnie wielka miłość do psa❤️
    I do dziadka... Wciąż płacze jak ją od niego zabieram... Nie wiem jak z tym walczyć..wymusza na dziadku noszenie. I wyje jak się ją od niego bierze😱🤷

Poza tym zaczęłam oduczyć Aniele zasypiania na rękach bo chyba czas i pora... Przynajmniej mój kręgosłup tak twierdzi:P
    I bardzo bym chciała spać choć 3 godziny ciągiem...☹️ Czuje się wciąż taka zmęczona...

iv09hdge02bk9ct0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2021, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey gratulacje!😀 ale czad 😀 Ja tez z tych starających się kolo roku, to super, ze można tak za pierwszym razem 😉

Audrey lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2021, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obudziło się forum od razu😀

U nas wszystko fajnie, Tosia skończyła 10 mcy, raczkuje, siada, chodzi przy meblach, wstaje gdzie się da. Ciągle trzeba za nią biegać. Ostatnio przestawiałam ją na regularne drzemki i się udało. Wstaje ok 6, pierwsza drzemka kolo 10, a druga kolo 14. Idzie spać o 19 30. Miała fatalny regres snu, nie chciala spac, zasypiać, budzilia się po milion razy, ale już na szczescie przeszlo.
    Tez myślimy o roczku, będziemy robić 19 września, czyli na równy roczek Antosi :) Mamy zarezerwowaną restaurację z salą zabaw, bo będzie większa impreza, roczek i 5 lat Jasia :) Jasiek z 10 września ;)
    Mam tylko nadzieję, że nam covid planów nie pokrzyżuje.
    Na początku września wybieramy się nad morze, qiec będzie intensywnie, juz nie mogę się doczekać ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2021, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wracając do roczku, nie wiem jeszcze jaki motyw, muszę coś pomyśleć. Kupimy tylko zaproszenia, tort i kilka balonów, bo reszta bedzie w restauracji, wiec za bardzo nie będę przystajac. Jasiu będzie też robił urodziny dla dzieci, wiec wtedy cos wymyślę.

Czy macie na oku juz jakies prezenty? Rodzina powoli zaczyna pytac i nie wiem...

Mamy starszych chłopców, co polecacie? Ounai, Pap? I reszta 😀 Janek ma już tych zabawek pelno, muszę z nim odgruzowac pokój i to z czego wyrósł pochować, bo bez sensu, zeby mu tam leżało. Powiem mu, że robimy miejsce na nowe zabawki 😂

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2021, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka, Tosia tez zasypia na rękach, nie wiem jak oduczyc serio. Pije mleko i albo daję smoczka I zasypia od razu albo trzeba ją chwile polulac. W nocy jak się obudzi to ją lulam na rękach I odkładam, nie je już w nocy, dopiero 5-6 rano i wtedy już mamy pobudkę na dobre ;)
    Minus jest taki, że tylko ja mogę usypiac, jeszcze teściową ostatnio zaakceptowała, jak jechaliśmy na wesele. Mąz nie położy jej spac i nawet q nocy jak ją wezmie to jest wielki krzyk, bo.tylko mama. Nie zasnie już w wózku ani foteliku samochodowym, tylko lulanie i do łóżeczka:/ I tula jeszcze działa.

• edka85 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka, to rzeczywiście już za "duża" dziewczyna na ciągłe lulanie na rękach. Ja robię tak, że wkładam małą do wózka, tam pohuśtam i jak zaśnie,to przenoszę do łóżeczka. Jeżeli kręci się w nocy, to kładę na nią rękę i lekko kołyszę.

Ale serio nie miałaś jeszcze przespanej nocy 3h ciągiem? 😲

A... Mojej jeszcze zdarza się mocno kręcić w nocy w łóżeczku. Wygibasy, fikolki, raz noga jest tu, a za chwilę gdzie indziej. Tak się kręci, że nieraz obija się o szczebelki. Ale jednak śpi. U kogoś też tak jest?

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • erre Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój starszak na roczek dostał nieśmiertelne duplo, rowerek na 3 kółkach, konika na biegunach i samochód-jeździk. Tych pojazdów początkowo się bał, nie chciał siadać na nich w ogóle.
    Teraz myślę o pchaczu, takim z tablicą sensoryczną, ale gdzieś wyczytałam, że to wywrotna zabawka. Macie jakieś doświadczenia z tym? I jeszcze może wielka kostka edukacyjna?

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka my z lulania przeszliśmy na tance 😆 zawsze po kąpieli był lulany przez tatę i jak się przebudził to cyc. Teraz lulanie mu chyba nie pasuje, bo nie umie tam usnąć. Wiec jest cyc i buszowanie po łóżku, książka kołysanki i jak już zaczyna marudzić to go biorę na ręce, ale przytulam do siebie brzuch do brzucha i sobie tańczymy. Nawet jak nie usnie totalnie to takiego w półśnie odkładam na brzuch i śpi Ok 2 h 😃 dla mnie to jest wielkie wow… serio 😂 w ciągu dnia usypia w wózku albo przy cycu. Czasem tez tańczymy. Ostatnio niechcący mi tak zasnął i wykorzystuje ten patent. Jak dobrze sobie go oprę na rękach i biodrach to nawet tak nie czuje tego 11 kilogramowego klocuszka :)

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka miałam... Jak była malutka to budziła się tylko dwa razy w nocy.potem było turbo milion drzemek nawet co półtorej godziny. Potem znów było lepiej i budziła się tak co 3-3,5 h a teraz od jakiś dwóch miesięcy co 2 h ...

Natalii mi się wczoraj i dziś w ciągu dnia udało . Robię tak że biorę ja na ręce. Śpiewam kawałek piosenki. Jak widzę że się uspokaja, kładzie główkę na moim ramieniu( bo nosimy się w pozycji siedzącej brzuch do brzucha, czyli tak jak Pogoda🙂). To ja odkładam na łóżko, kładę się obok i głaszcze, przytulam. Początkowo musiałam tak robić kilka razy. W sensie odkladac, podnosić, nosić odkłada itd. Ale już się dziś i wczoraj udało i liczę na to że będzie już tak, chociaż w czwartek jedziemy na mazury a wiadomo, na obcym terenie może być różnie:)

A w wózku i foteliku samochodowym też nie chce spać ostatnio:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2021, 13:20

iv09hdge02bk9ct0.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 🙂 dawno nas nie było 🙈. Tzn podczytuje na bieżąco, tylko zawsze jakoś brak czasu na napisanie 🙂.
    Audrey ogromne gratulacje! Oczywiście że dasz radę. Początki pewnie będą trochę ciężkie ale ta więź między rodzeństwem wynagradza wszystkie trudności 🙂.
    Kciuki za wszystkie staraczki! My pewnie na dwójce poprzestaniemy, a na pewno na najbliższe 4,5 roku bo jeszcze tyle będę miała spiralę 🙂.

Jeśli chodzi o usypianie to u nas nadal na rękach i ja akurat nic zmieniać nie będę, przynajmniej na razie. Widzę, że Igor nie jest gotowy, żeby go lulac w inny sposób. Zresztą ja bardzo lubię tę chwilę, jak wtula we mnie główkę i swoją rączką mizia moją rękę 🙂. Wiem, że to nie będzie trwało wiecznie, że kiedyś "dorośnie" do samodzielnego zasypiania, a później przyjdzie czas, że w ogóle nie będzie chciał się przytulać więc korzystam dopóki dzieci są małe. Od teściowej już się nasłuchałam "bo przyzwyczaiłaś", "bo Cię zobaczy i ręce tylko wyciąga, żebyś go wzięła". A ja jej tylko odpowiadam, że od tego jest mama, żeby nosić i przytulać jeśli tego potrzebuje, bo jak widać w wieku 36 lat już do mamy na kolana nie wskakuje (mój mąż , jej syn ma 36 lat). No i buzię zamyka i więcej już nie komentuje 😅. Poza tym córkę też długo usypiałam na rękach. A teraz mówi że jest śpiąca, bierze swoją podusie, kładzie się sama i idzie spać 🙈. Także wiem, że to minie i korzystam póki mogę 🙂. Zresztą ja całym sercem jestem za RB i podążaniem za potrzebami dziecka.

Igor już chodzi sam. Ale chce być za szybki jak na swoje możliwości więc często jeszcze zalicza upadki. Podnosi się z kucków. Najczęściej puszczam go na trawę i tam sobie śmiga dowoli bo nawet jak upadnie to trawa miękka i nic sobie nie zrobi. Po trawie chodzi na boso albo w skarpetach jak jest mokro albo chłodniej. Ale kupiliśmy już pierwsze buciki. Tym razem wybrałam Bobux. Pierwsze kupowałam na chrzciny w czerwcu bo nie chciałam go puszczać w kościele na boso a już za jedną rączkę ładnie chodził (nie prowadzalismy go za dwie, tylko jak potrzebował się czegoś złapać to jedną rękę dawaliśmy). Musiałam jednak kupić też sandałki ale na razie leżą w szafie bo nie ma za bardzo okazji ich zakładać. Pewnie dopiero wypróbuję za tydzień bo z soboty na niedzielę wyjeżdżamy nad morze 🙂.
    Na stanie 7 ząbków i chyba ostatnia dwójka będzie się przebijać. Ogólnie Igi kiepsko znosi ząbkowanie. Z jedzeniem to ma takie różne fazy- czasami zje 4 posiłki stałe plus jakieś przekąski, a są dni że tylko jeden i wtedy więcej je mleka. W nocy nadal na mleko budzi się raz albo dwa razy (częściej razem). W wózku, jak ma lepszy dzień, pojeździ nawet godzinę 🙂. Jak gorszy to po 10minutach chce żeby go wyciągnąć 🙈. W aucie też średnio. W dzień wciąż śpi 3 razy 🙈: rano od 9 do 10, w południe od 13 do 14 i po południu od 17 jakieś pół h. Czasami zdarzyło mu się nie zrobić tej ostatniej drzemki to raczej rzadko. Widzę że wciąż jej potrzebuje. Na noc zasypia około 21 i wstaje 6-7. Ale mi nie przeszkadza że tak późno bo i tak najczęściej około 20 dopiero wracamy z podwórka 🙂.
    Jeśli chodzi o mowę to ostatnio trochę więcej jakiś baba, mama, dada itp. Robi papa, część, przybija piątkę, daje buziaki - ogólnie fajny etap bo jest już taki kontaktowy. Jeszcze nie potrafi powiedzieć co chce ale dużo rozumie 🙂.
    Pozdrawiamy 🙂.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2021, 14:43

Pogoda, joana, Ptysio lubią tę wiadomość

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez lulam na rękach. Pije mleko, siedzę z nią na łóżku i czasami zakołysze, 4 minuty i po sprawie. No ale mam jak Natalii ze w nocy się obudzi i musze lulać, i to już nie 4 minuty. Mąż oczywiście uśpi ale czesto jest tak że w nocy jak ja bierze do lulania to jest tez krzyk niemilosierny i w końcu musze wkroczyć ja. W dzień zasnie normalnie w wózku. Z racji tego ze jestem w ciąży chce tez zacząć uczyć innego zasypiania, niedługo będę miała wielki brzuch no i nie da się już tak jak teraz. Ale zacznę chyba jak będzie miała rok. Powiem wam ze teraz jestem w ciąży i tylko teraz mogę się nacieszyc tym ze jesteśmy jeszcze we dwie. Ogolnie obie dolne czwórki juz są białe wiec zaraz beda wychodzić i myślę że to jest sprawca ciągłego wybudzania w nocy, w dzień nie jest nic lepiej.

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nie przypominam sobie żebym odkąd Maks się urodził przespała 3 godziny ciągiem

• Pogoda Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko, chmurka łącze się w bólu. W nocy nawet nie patrzę na zegarek, zeby się nie denerwować i nie liczę ile razy żongluje cyckami

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata spała, więc i ja tez przez 2,5msc pierwsze. Spała od 20-5 ciągiem, dostawała mleko i o 7 pobudka. To były czasy 😱 Teraz rzadko przespi 3h ciągiem 😪

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2021, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ogólnie na spanie nocne nie narzekam, czasami zdarzy się nawet tylko jedna pobudka na cyca ;) Ale od dwóch dni budzi się o 5:30 i schodzi godzinę zanim zaśnie.. ale ja nie biorę wtedy na ręce, nie lulam, pomęczy się, poskacze po nas i zasypia sama przy cycku. Drzemka w dzień jest jedna, 12-14 i to juz mamy w miarę ogarnięte. Na noc max. o 20 spi. Zasypia na rękach, przy cycku, czasami wstanę i pochodzę po pokoju, bo zauważyłam, że tak jest szybciej :D Przy tym szczypie strasznie, wkłada mi ręce do buzi.. ale też jestem zdania, że nic nie trwa wiecznie i cierpliwie czekam aż zacznie mówić, że jest śpiąca, będzie brała swoją poduszke i szła spać haha :D oczywiście rozkoszując się każdą wspólną chwilą (często w tej rokoszy przeklinam pod nosem jak to ja mam ciężko, by za chwile samą siebie skarcić ;))

Mąż od 15 sierpnia będzie pracował przez miesiąc we Wrocławiu. Miał przyjezdzać na weekendy, miałyśmy być z Amelą troche u mojej mamy - chyba Wam pisałam. Zwariowaliśmy - jedziemy w trójkę do tego Wrocka! :D Stwierdziłam, że w sumie to chętnie zmienie otoczenie, bo tej mojej wiochy to juz mam troche dosyc - w sumie zaraz po naszej przeprowadzce tutaj zaszłam w ciąże i tak siedze tylko w tej chaupie.. ciągnie mnie do miasta i pomysł wydał się kuszący :D. Poza tym wizja pomieszkania tylko w trójkę.. galerie, rossmany, Biedronki, jak sobota to do Lidla.. no ocipieję z radości :D

Krokodylica, joana, ancys85, Ptysio, Asia000 lubią tę wiadomość

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 06:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka, do Lidla bo po promocje tam, parking ram pa pa pam 🤣 jebłam🤣

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey chyba Leeila, ale ja też chadzam do lidla do lidla:D

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jo, faktycznie, myslalam o Tobie, czytam Leilę i napisałam Chmurka 🤪

Chmurka lubi tę wiadomość

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślałaś o mnie? 😁 Mam nadzieję że miło 😜😘

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha padłam z tego lidla. :)

‹‹ 1446 1447 1448 1449 1450 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ