X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • ktosiowa Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po 15 tc mogę zrobić amniopunkcję. Muszę zapisać sie na patologie ciąży (mam skierowanie), ale w tym tyg nie miałam szans. W na wraca po 2 tyg M, to moze uda sie zapisać.

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • Blanka85 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia ja też znam dokładnie taką samą historię!!! A teraz ta historia jest fajną zdrową dziewczynką :)))) ale to co rodzice przeszli tego nikt sobie nawet nie wyobrazi...

uwo9rjjga7fvv3l0.png
    17u93e5egkb8cm4p.png
    Aniołek [*] 6 tc 2018,
    Julia [*] 14 tc 2018
    MTHFR, PAI-1, Czynnik V (trombofilia): clexane, acard, prolutex, metyle : (B12 i kwas foliowy) , duphaston .
    Endometrioza
  • katwie27 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktosiowa tyle Cię mocno! Zostań z nami proszę. Nikt tu nikogo nie ocenia, jesteśmy tutaj po to by wzajemnie dodawać sobie otuchy. I Chcoiaz nam łatwo mówić, to najgorsze co możesz sobie teraz zrobić to zostać tym sama... Nie wiem co ja bym zrobiła... Ostatnio rozmawialam z mężem na temat badań, odrzucilisny badania ze względów finansowych, ale stiwrdzielisny że naprawdę chyba byśmy nie chcieli wiedzieć, bo decyzja co robic dalej była by zbyt ciężka dla nas... Chcoiaz rozumiem sens robienia tych badań, możliwość przygotowania się do chorób... Trzymam za Ciebie kciuki, A w zasadzie za Was!

Kasia
    d7fd0b1459f6d2c1b2ab33a2c8bad5e1.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

• katwie27 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai najgorsze co możesz zrobić to kupić dom od dewelopera. Ja kupiłam i sprzedałam po roku. Jeżeli boisz się długiej budowy i szeregu firm po drodze to polecam ci opcję która my wybraliśmy. Budujemy kanadyjke. W grudniu postawiliśmy płytę fundamentowa A w marcu mają zacząć budowę i ma to potrwać maksymalnie pół roku. Firma robi nam wszystko od A do z. Nawet kostkę kłada. Wchodzisz na gotowo, nawet okna masz umyte:) Mój brat właśnie skoczył taka budowę i jest bardzo zadowolony. Niedługo się wprowadzają.

Kasia

• Annia Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blanka85 wrote:
    Annia ja też znam dokładnie taką samą historię!!! A teraz ta historia jest fajną zdrową dziewczynką :)))) ale to co rodzice przeszli tego nikt sobie nawet nie wyobrazi...
    A i nadmienię, że robili oczywiacie ta amniopunkcję, wyszła dobrze i już druga połowe ciąży mogli być spokojni. Sama amniopinkcja poszła bez powikłań.

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Ptysio Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktosiowa ja myślę że w pierwszej kolejności musisz się przespać (przynajmniej sprobowac) na gorąco lepiej nie podejmować takich decyzji. Wstaniesz i z trzeźwym umysłem przeanaluzujesz sytuację. Zgadzam się z dziewczynami. Musisz z nami zostać. Wszystkie czekamy na dobre wieści ale moim zdaniem na tym forum chodzi o wsparcie także w tych mniej szczęśliwych chwilach. Niezaleznie jaka decyzje podejmiesz zawsze mozesz sie wygadac.

Podsumowując i tak wierzę że wszystko się dobrze skończy

Maluch - 14.09.2020
    Starszak- 04.06.2017
  • katwie27 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko zależy od tego jak i gdzie zrobiony jest dom. U nas i bloki i domu budują fatalnie. Zero myśli o ludziach, oby wepchnac jak najwięcej domów, nie zostawiając przestrzeni do życia. Rozwiązania architektoniczne takie, że zastanawiam się kto daje na to pozwolenie. My jak kupiliśmy dom w segmencie to naprzeciwko nie było nic. Deweloper mówił że absolutnie nic nie planuje, że wystarczy mu. Tydzień po wprowadzce naszej zaczęła się j3dnak budową naprzeciwko. Nie mieszkamy już tam 1,5 roku i powstało regularne osiedle, naprawdę kolchoz. Ale wiem że w większych miastach potrafi być ładnie u nas nawet bloku budują takie same jak w latach 70 z tą różnicą że są windy :D
    Wiesz ja mieszkam na Lubelszczyźnie, niedaleko Twrespola. Ale u nas z tego co wiem akurat ceny działek nie są takie małe, za działkę na wsi ale powiedziałabym zurbanizowanej płaciłam 120zl za mwte. Tyle płaci się za działki pod Gdańskiem bo mamy tam mnóstwo znajomych więc w miarę się orientuję.

Kasia

• to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Joana może owulka była później i dlatego dzidzia trochę mniejsza?

Z innej beczki, dziewczyny bierzecie jakis komplet witamin? Czy sam kwas foliowy?

Bo ja najpierw suplementowalam te zestawy witamin, a później zaczęłam się zastanawiać czy to ma sens i czy nie wystarczy sam kwas foliowy/folian i witamina D? Jodu nie suplementije bo biorę Euthyrox. Doradźcie.
    Biorę komplet witamin. Jod chyba musi być jak są problemy z tarczycą - moja endokrynolog powiedziała, że muszę brać, żeby dziecku rozwinęła się poprawnie tarczyca (ale nie wiem czy tak faktycznie jest, bo nie znam kobiety za dobrze, choć opinie ma dobre) -dodatkowo oczywiście biorę Euthyrox. No i chyba jeszcze jest żelazo i magnez, zawsze się przyda. Tym bardziej, że jak patrzę na moje wyniki morfologii to z miesiąca na miesiąc są coraz słabsze. Niby mieszczą się w normie, ale jak tak dalej pójdzie to niedługo przestaną.

Ktosiowa - trzymam kciuki, żeby wszystko skończyło się dobrze. I przesyłam dużo siły. Pamiętaj, że to Ty jesteś najważniejsza i Ty podejmujesz decyzję, co dalej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2020, 07:16

08.05.2020 - 24+1 - 620g <3
    04.06.2020 - 28+0 - 1110g <3
    02.07.2020 - 32+0 - 1800g <3
    30.07.2020 - 36+0 - 2780g <3
    20.08.2020 - 39+0 - 3300g <3
    w57v3e3krsc08o95.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktosiowa, oczywiście, że zostań z nami!
    Możesz się zorientować jaki jest odsetek powikłanych amnio tam, gdzie będziesz ją robić? I ewentualnie poprosić o lekarza, który jest w tym najlepszy?

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napomknęłam wczoraj lekarzowi o moim niskim poziomie witaminy D i kazał brać 2tys. jednostek, ale nie suplementu, tylko leku. Zapisał mi nazwę i za cholerę nie mpgę odczytać :D

My z mężem budowaliśmy dom wg własnego projektu i mamy między innymi spiżarnię i garderobę, czego nam wszyscy zazdroszczą. Dodatkowo nie mamy w garażu żadnych bzdetów oprócz samochodu i narzędzi i jesteśmy jedynymi, którzy trzymają auto w środku :D

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktosiowa wspolczuje stresu.. zapisz sie na amnio no tak czy siak tylko amnio jest potwierdzeniem sytuacji (zaden lekarz nie wyda ostatecznej decyzji na podstawie nifty czy pappa-tylko amnio). Zrobią Ci szybko.
    Ja przezylam tez okropny stres w ciazy z synem bo nagle kolo 18tc czy 20tc wyszlo w usg,ze mam tasmy owodni(czyli ze plywa jakas tasma ktora moze owinac sie wokol konczyny i ją amputowac). Co ja przezylam... a potem zrobilam kilka porzadnyc usg i woerzylam,ze bedzie dobrze i okazalo sie,ze to nie byla tasma. Co to bylo? Nie wiadomo ale dziecko w brzuchu uroslo i przygniotlo ta "tasme",ze przestala byc widoczna, pamietam ze po porodzie po urodzeniu lozyska ktos powiedzial o dodatkowym placie i to chyba musialo byc to widoczne na usg. Ale stres.. ktosiowa zapisuj sie jak najpredzej na amnio.

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erre, super wieści!

Annia wrote:
    Joana może owulka była później i dlatego dzidzia trochę mniejsza?

Z innej beczki, dziewczyny bierzecie jakis komplet witamin? Czy sam kwas foliowy?

Bo ja najpierw suplementowalam te zestawy witamin, a później zaczęłam się zastanawiać czy to ma sens i czy nie wystarczy sam kwas foliowy/folian i witamina D? Jodu nie suplementije bo biorę Euthyrox. Doradźcie.

Ja borę prenatal uno który zapisał mi lekarz, jest tam i kwas filiowy, cholina, jod, wit D i parę innych rzeczy, dodatkowo Wit. D na receptę 20tys jednostek raz w tygodniu. Biorę Euthyrox więc czasami też zjem coś bogatego w jod np jogurt naturalny.

ktosiowa, trzymam kciuki. Tak naprawdę to musisz to dobrze przemyśleć, napewno nikt nie będzie Cię oceniał. Prawda jest taka, że ktoś kto nie był w takiej sytuacji nie jest w stanie się w niej postawić i wiedzieć co by zrobił. W każdym razie jest szansa że wszystko będzie ok.

Ounai, niestety wiem jak budują deweloperzy i odradzam kupno takiego domu. Chociaż wiadomo, że nie każdy deweloper robi na odwal się.
    My mieliśmy dom po dziadkach, ale do kompletnego remontu. Koniec końców musieliśmy wszystko zburzyć i postawić na nowo. Na szczęście już wykańczamy(się) i na przełomie maja i czarwca chcemy się wprowadzić :) Więc dzidzia już będzie u siebie :)

Dziewczyny, tak się wczoraj okropnie czułam, zatoki mnie tak bolały, że myślałam, że mi głowa pęknie, a od tego mnie strasznie mdliło. A po obiedzie jeszcze tak mnie bolał żołądek że szok :( Chyba najgorszy dzień w ciągu tych 3 miesięcy ale raczej nie spowodowany przez ciąże.

erre lubi tę wiadomość

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2020, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2020, 20:50

erre lubi tę wiadomość

• joana Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qunai i Annia tak roznica nie jest duzo. Podczas badania mialam 12+6 a wg badania wyszlo 12+3. Nie znam sie na tych normach ale wzg innej dziecko bylo 13+2.
    Wiem, ze roznica mala.. ale chyba ten strach wynika, ze lekarz mnie nastraszyl na poczatku badania. I caly czas msm to w glowie. Zaczsl badac nic nie mowil, pozniej pytam czy wszystko jest oki a ten, ze dziecko jest stanowczo za male. Ale zmierzyl i wyszlo te 5,94crl.
    Pozniej juz mowil tylko, ze jest dobrze.

Moze to tez efekt tych zlych wiadomosci tutaj ostatnio...

Ktosiowa wspolczuje Ci bardzo tego calego stresu.. nikt nie bedzie Cie tu ocenial.. to Ty wiesz najlepiej. Ale kazda tutaj mocno wierzy, ze bedzie jeszcze dobrze..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2020, 17:22

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • erre Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anika wrote:
    Vigantoletten tabl. albo Vigantol krople? :)
    Dzięki za pomoc! :) Na pewno na "V", tyle mogę odczytać z pisma lekarza. Mówił o tabletkach, więc stawiam na ten Vigantoletten.

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • ata89 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry w piątek.

Ktosiowa. Bardzo współczuję stresu. :(
    Bardzo mocno trzymam kciuki, żeby wszystko się ułożyło. Jeśli tylko będziesz chciała, to pisz. Po to tu jesteśmy, żeby się wspierać.

Według Belly wczoraj zaczęliśmy 2 trymestr. Zleciało nie wiem kiedy. Jednak przy starszaku w domu nie ma tyle czasu na rozmyślania... I czuje, ze energii i chęci trochę więcej. Choć teraz posprzątałam kuchnie, łazienkę, odkurzyłam mieszkanie i padłam. Chyba trzeba sobie rozkładać wszystko na raty...

Krokodylica lubi tę wiadomość

l22nhdgeiwrcdvnd.png
    dqprhdgecuqtbcml.png
  • Monia91:) Koleżanka

Wysłany: 28 lutego 2020, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai, taaa doskonale Was rozumiem teraz bez kredytu to jak bez ręki 😂 a to wiem gdzie mieszkacie też oglądaliśmy tam mieszkania i bardzo się nam podobały, ale potem znaleźliśmy działkę 😂
    Masakryczne są ceny mieszkań w Tychach, a działek to już nawet nie mówię 😕

My właśnie zastanawialiśmy się nad kanadyjką a keramzytem i stanęło na keramzycie, zobaczymy 🙂

m3sx9jcg1il1smj8.png
    l22n6iyey7o7hzpx.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2020, 00:11

age.png

age.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    joana wrote:
    Co do budowy domu.. to robimy remont domu tesciow. Znaczy juz jest z nasza, ale oni jakies pokoje tez maja. I juz zaluje, ze nie budujemy swojego od nowa. Pominę fakt braku prywatnosci. Ale juz to ile wydalidmy na sam salon i kuchnie przy remoncie.. teraz trwa gora i to niecala..
    Koniec roku lub poczatek kolejnej wiosny mamy robic lazienke i poddasza..
    Pozniej trzeba wyremontowac ganek... nowe ogrodzenie... kostka na podworzu...
    Jak policzy sie .. a dodatkowo kombinacje jak naprawic stare roboty to cholera strzela.
    Remonty to koszmar. My akurat na ten czas mieszkamy u teściowej, już niedługo 2 lata będzie jak remontujemy. Miało być za 100tys, a jak się okazało to trzeba było wszystko zburzyć, ale jako, że remontujemy sami to i tak wyjdzie taniej niż budowa nowego domu.

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Asia000 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) Wczoraj miałam wizytę. Z dzieckiem wszystko ok, CRL-74 NT-1,7. Z usg 4 dni starsze. Wybitnie nie chciało współpracować i trudno było lekarce wszystko posprawdzać. Płeć na razie nieznana :P Łożysko tym razem mam na tylnej ścianie, ale na razie niestety zachodzi na ujście szyjki. Liczymy na to, że się podniesie. Z gorszych wiadomości niestety już mam anemię i dostałam Sorbifer. Dodatkowo Monural na bakterie w moczu. Na pocieszenie chociaż glukoza ok :P Pobrała mi też od razu wymaz z szyjki na posiew, mam nadzieję że tu będzie ok. Kolejna wizyta za 4 tygodnie.

erre, Ptysio, Ounai, edka85, Pogoda, Jaśmina, Audrey, Krokodylica, darika lubią tę wiadomość

f2wl3e5ea81pmlq9.png
    f2wldf9hkvs7szme.png
‹‹ 225 226 227 228 229 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ