X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • Ptysio Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey wrote:
    Asia, super że z dzidzią ok, a resztą się nie martw - dostałaś zalecienia to będzie dobrze :)

Ptysio, a diabetolog prywatnie czy nfz? Bo jeśli na nfz to niby mają tydzień na przyjęcie ciężarnej.

Joana, mój mąż budowlaniec to by się chyba oburzył gdybym firmę zaproponowała :D a koszta firmy drugie tyle co materiały. U nas na szczęście wszystko w rodzinie, szwagier elektryk to kable u nas położył, teraz podłącza włączniki, tata hydraulik więc woda, kanalizacja, ogrzewanie było po jego stronie także super. Ale przeraża mnie przeprowadzka. Część rzeczy mam już wywiezione na budowę, czeka w piwnicy, ale jeszcze kupa innych rzeczy do przewiezienia. Na dodatek jak będziemy się przeprowadzać to będę w 6 mieciącu i nie wiem jak to ogarnę.

Kotka, ja też słyszałam o pappa wiele nieprzychylnych komentarzy. Sama nie robiłam i nie wiem czy lekarz mi zleci czy nietakże nie chcę się za bardzo wypowiadać.

Na NFZ. Od swojej gin usłyszałam że mam do wyboru dwa szpitale. Zadzwoniłam. Jeden koniec marca drugi 16.03. Nie słyszałam że mają 1 tydz. Z resztą jak wytłumaczyć babie w rejestracji że ma być szybciej... wiecie jak to wygląda...

Witam Ancys

A pro po domu to nam budowała ekipa i jakieś większe rzeczy z wykończenia też ale płytki fugi łazienki część wstawiania drzwi to mąż złota rączka robił. Z tym że on pracuje w biurze do 16 i zanim człowiek wróci przebierz3 się to już dużo czasu z dnia nie zostaje i to potem dluuugo trwa no ale jest znacznie taniej. Teraz wykonawcy strasznie duuuzo chcą. Coś za coś...
    Nie wiem jak zniose nasza weekendowa przeprowadzke. Tyyyyle różnych rzeczy zgromadziliśmy przez kilka lat małżeństwa... ehhh

Maluch - 14.09.2020
    Starszak- 04.06.2017
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ptysio wrote:
    Na NFZ. Od swojej gin usłyszałam że mam do wyboru dwa szpitale. Zadzwoniłam. Jeden koniec marca drugi 16.03. Nie słyszałam że mają 1 tydz. Z resztą jak wytłumaczyć babie w rejestracji że ma być szybciej... wiecie jak to wygląda...

Witam Ancys

A pro po domu to nam budowała ekipa i jakieś większe rzeczy z wykończenia też ale płytki fugi łazienki część wstawiania drzwi to mąż złota rączka robił. Z tym że on pracuje w biurze do 16 i zanim człowiek wróci przebierz3 się to już dużo czasu z dnia nie zostaje i to potem dluuugo trwa no ale jest znacznie taniej. Teraz wykonawcy strasznie duuuzo chcą. Coś za coś...
    Nie wiem jak zniose nasza weekendowa przeprowadzke. Tyyyyle różnych rzeczy zgromadziliśmy przez kilka lat małżeństwa... ehhh

Ja chodzę prywatnie ale znajoma która chodzi na nfz mówiła że ciężarna do każdego lekarza powinni ją zapisać w ciągu 7 dni i tak też jej niby robią. Chyba że ściemnia.

No mąż też pracuje do 16, zanim wróci i zje to jest 17, dlatego u nas to 2 lata już trwa. Ale na szczęście już bliżej końca :)

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • joana Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey tez chcialabym miec taka ekipe 😁
    Choc rozumiem, że przeprowadzka tez jest meczaca.
    U nas po dwoch pomieszczeniach mamy dosc juz nawet rozpakowywania rzeczy.
    A wprowadzka do sypialni na gorze i aranżacja jej razem z pokojem dziecka przy dobrym wietrze wypadnie na lipiec czyli prawie 8 miesiąc.. przeraza mnie to 😳

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • Ptysio Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey no właśnie trwa i trwa. U nas trwało to wszystko rok ale dało nam to w kość. Tyle, że to dom piętrowy A wykończony jest tylko parter. Ale to też że względu na kasę nie tylko czas. Gora ma zrobione gładzie czyli trzeba tam jeszcze pomalować ściany położyć panele drzwi wstawi i zrobić drugą łazienkę. Potrwa to

Maluch - 14.09.2020
    Starszak- 04.06.2017
  • darika Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma że trzeba tłumaczyć komuś w szpitalu ze ma nas zapisać w ciągu 7 dni. Oni to wiedzą. I to jest ich obowiązek a nasz przywilej. To nie jest wizyta w sklepie która może poczekać. To nie może czekać. Nie ma miejsc? To mają obowiązek znaleźć wolny termin w ciągu 7 dni. Nie chcą? No to wtedy właśnie robię tak jak pisałam- proszę o odmowę na piśmie. Jeśli taka odmowę napisze to poniesie za to konsekwencje że nie znalazł/znalazła terminu.

Audrey, Krokodylica lubią tę wiadomość

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Ptysio Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Nie zazdroszczę Wam. Przeprowadzałam się w 8 miesiącu ciąży i to była masakra. Jeszcze długo po porodzie miałam nierozpakowane kartony, a ubranka prała i prasowała mi mama bo nie miałam sił.
    Będzie rzeźnia! Ale jakie mam wyjście. Im szybciej się wyprowadzimy tym szybciej wynajmiemy mieszkanie. Wiadomo że to kasa A przy kredyciku się przyda. Wiadomo

Maluch - 14.09.2020
    Starszak- 04.06.2017
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ptysio, my robimy już z piętrem na gotowo. Bo wiedziałam, że jak nie zrobimy tego za jednym razem to będzie trwało i trwało ;) No ale niestety na wykończenie już zbrakło kasy i musieliśmy hipotekę brać :/

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Ptysio Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    Nie ma że trzeba tłumaczyć komuś w szpitalu ze ma nas zapisać w ciągu 7 dni. Oni to wiedzą. I to jest ich obowiązek a nasz przywilej. To nie jest wizyta w sklepie która może poczekać. To nie może czekać. Nie ma miejsc? To mają obowiązek znaleźć wolny termin w ciągu 7 dni. Nie chcą? No to wtedy właśnie robię tak jak pisałam- proszę o odmowę na piśmie. Jeśli taka odmowę napisze to poniesie za to konsekwencje że nie znalazł/znalazła terminu.

A masz może jakiś przepis który o tym mówi? Żeby się na coś powołać?

Maluch - 14.09.2020
    Starszak- 04.06.2017
  • Ptysio Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey wrote:
    Ptysio, my robimy już z piętrem na gotowo. Bo wiedziałam, że jak nie zrobimy tego za jednym razem to będzie trwało i trwało ;) No ale niestety na wykończenie już zbrakło kasy i musieliśmy hipotekę brać :/
    Jak macie taka możliwość to pewnie że warto

Maluch - 14.09.2020
    Starszak- 04.06.2017
  • Jaśmina Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda, jest ustawa że ciężarna w ciągu 7 dni powinna być przyjęta do specjalisty, tylko na skierowaniu musi być napisane, że jest w ciąży. Jak odmówią to niech to dadzą na piśmie. Nie wiem tylko jak to wygląda w praktyce bo ja do hematologa poszłam prywatnie ( nie znałam tej ustawy) Tak samo zastanawiam się czy przepis o spotkaniach z położną po 20 tygodniu to tylko przepis czy prawda.

Ktosiowa nie opuszczaj nas, trzymam kciuki, żeby się wszystko dobrze ułożyło.

• to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KotkaPsotka3 wrote:
    To juz lepiej od razu troche kasy zaoszczedzic i wydac na NIPTy.
    Ja też uważam, że PAPPA jest bez sensu i jej nie robiłam. Jeśli bym miała refundowaną to też nie wiem czy bym zrobiła.

Audrey - niestety to tylko teoria, że mają przyjąć w ciągu 7 dni. Ja mam chorą tarczycę i dzwoniłam do 10 przychodni - w większości mieli termin za 2 miesiące dla ciężarnych (dla "normalnych" osób za półtora roku), dopiero w jakiejś jednej wpisali mnie na za 2 tygodnie. Niestety taką mamy służbę zdrowia - pewnie jakby ktoś się kłócił to by może wpisali, ale z drugiej strony pewnie by przyjęli też "na odwal się", a jeszcze jedna kwestia jest taka, że lekarka w danej przychodni przyjmuje 2x w tygodniu, zostawiają np 2 wizyty puste na właśnie takie ciężkie przypadki no i tak się wydaje, ale moment też się uzupełnią. Bo wystarczy, że zapisze się 8 ciężarnych i 9 już musi czekać 3 tygodnie, bo ponad stan też nie mogą przyjąć.
    A i tak tylko w tej przychodni, w której się zapisywałam zostawiali tyle wizyt na zaś, w każdej maksymalnie jedną na tydzień na szczególne przypadki, więc czas oczekiwania ze szczególnym przypadkiem to 2 miesiące.

08.05.2020 - 24+1 - 620g <3
    04.06.2020 - 28+0 - 1110g <3
    02.07.2020 - 32+0 - 1800g <3
    30.07.2020 - 36+0 - 2780g <3
    20.08.2020 - 39+0 - 3300g <3
    w57v3e3krsc08o95.png
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobić Wasze wpisy nie sztuka bo bardzo aktywnie tu na forum i "rodzinnie" z tego co udało mi przeczytać :)

Co do badań prenatalnych, to ja jestem za!
    Przecież te badania nie tylko wychwytują wady genetyczne ale też wrodzone.
    Znam kilka przypadków, gdzie stwierdzoną wadę serca u dziecka po porodzie zoperowano, nie posiadając wiedzy na temat choroby maleństwa nie byłoby takiej możliwości, bo leki trzeba podać od razu po narodzinach by samoistnie nie zamknął się przewód Botalla.
    Faktem jest, że w innych krajach opieka ciężarnej wygląda zupełnie inaczej niż w Polsce, choćby w Wielkiej Brytanii, gdzie ciąży przed 12 tygodnia w ogóle się nie "podtrzymuje", lekarze uważają że natura rządzi.

Ja miałam perypetie w poprzedniej ciąży z wynikiem pappa ale obyło się bez badań inwazyjnych, mam nadzieję, że tym razem będzie mi to zaoszczędzone.
    Pierwsze prenatalne mam za sobą, na wynik pappa czekam.

• Jaśmina Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na podstawie ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych kobiety w okresie ciąży mają prawo do korzystania poza kolejnością ze świadczeń opieki zdrowotnej oraz z usług farmaceutycznych udzielanych w aptekach (art. 47c ust. 1).

Korzystanie „poza kolejnością” oznacza, że:

świadczenia ambulatoryjnej opieki specjalistycznej i świadczenia szpitalne powinny być udzielone tym osobom w dniu zgłoszenia,
    jeżeli udzielenie świadczenia w dniu zgłoszenia nie będzie możliwe, powinno ono zostać zrealizowane w innym terminie, poza kolejnością wynikającą z prowadzonej listy oczekujących,
    w przypadku świadczeń ambulatoryjnej opieki zdrowotnej (AOS) świadczenie powinno zostać udzielone nie później niż w ciągu 7 dni roboczych od dnia zgłoszenia.
    Dokument potwierdzający uprawnienia:

Kobieta w okresie ciąży - karta przebiegu ciąży (ewentualnie zaświadczenie od lekarza specjalisty potwierdzające ciążę), dokument potwierdzający ubezpieczenie zdrowotne (jeżeli osoba jest zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego) oraz dokument potwierdzający tożsamość.
    Dokumentem potwierdzającym, że kobieta jest ciężarna, może być kopia karty, zakładanej kobiecie ciężarnej podczas pierwszej wizyty u lekarza, po zebraniu wywiadu i przeprowadzeniu badania lekarskiego lub zaświadczenie potwierdzające pozostawanie kobiety pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu, uprawniającą do dodatku z tytułu urodzenia dziecka lub inne zaświadczenie lekarskie.
    Kobiety w okresie połogu - skrócony odpis aktu urodzenia dziecka i dokument potwierdzający tożsamość.

Ściągnąłam ze strony nfz

ancys85, darika, Agata_K lubią tę wiadomość

• ancys85 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak się ma skierowanie na badania prenatalne, to test pappa jest jakby w zestawie :P
    Chyba nie można z nich zrezygnować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2020, 13:45

• Ptysio Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm zastanawiam się teoretycznie co jeśli mi powiedzą że mam pierwszeństwo przed nieciezarnymi ale ciężarnych jest tyle że muszą być takie terminy?

Maluch - 14.09.2020
    Starszak- 04.06.2017
  • Lililove Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2020, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyle naskrobalyscie że nie jestem wstanie nadrobić.
    Ounai, nosek nie jest chyba złamany, do wypadku doszło na korekcyjnych gdzie zamiast ćwiczyć bawili się w berka i zderzyla się z kolegą. Gratuluję przetrwania krzywej! Daj znać z wynikami.

Blanka, dzięki za namiar na dietetyk, w razie potrzeby się z nią skontaktuje.

Ktosiowa, bądź dzielna, zawsze istnieje szansa że dziecko jest jednak zdrowe.

w5wqjw4ztew8tr3m.png
    8p3ougpjn79q0i9u.png
  • to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    W teorii powinni przesunąć termin tym, którzy nie są w ciąży a w pierwszej kolejności przyjąć ciężarne.
    Prawda jest taka, że realnie trzeba o siebie zawalczyć. Ja wszędzie korzystam ze swoich praw. W pierwszej ciąży wstydziłam się odezwać, teraz nabrałam więcej pewności siebie i wali mnie brzydko mówiąc co sobie inni pomyślą. Upominam się o swoją kolej gdzie mogę, chyba, że naprawdę nie przeszkadza mi czekanie albo jest mi ono na rękę. Ale też w drugą stronę. Jak nie byłam w ciąży na głos przepuszczałam kobiety ciężarne, tak głośno, żeby inne osoby w kolejce nie mogły udawać że nie usłyszały ;`)
    Ja właśnie ciągle się wstydzę walczyć o swoje, ale już na badania krwi wchodzę bez kolejki - choć muszę przyznać, że reakcje ludzi bardzo mi się nie podobają - komentują do siebie, krzywią się.
    A w ogóle ostatnio pobierałam krew w szpitalu - i bardzo się zdziwiłam, bo tam nie mają pierwszeństwa dla ciężarnych ustawowego - jeśli ktoś Cię przepuści to ok, ale jeśli nie to musisz czekać. Nawet dopytywałam w rejestracji i panie powiedziały, że tylko weterani wojskowi i honorowi dawcy krwi są poza kolejką i osoby na krzywą cukrową, a ciężarne tylko wtedy jeśli je ktoś przepuści z własnej woli. No i niby jest ustawa, że mi to przysługuje, ale jeśli nawet kobiety na recepcji nie uznają tego to tym bardziej głupio by mi było walczyć :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2020, 15:50

08.05.2020 - 24+1 - 620g <3
    04.06.2020 - 28+0 - 1110g <3
    02.07.2020 - 32+0 - 1800g <3
    30.07.2020 - 36+0 - 2780g <3
    20.08.2020 - 39+0 - 3300g <3
    w57v3e3krsc08o95.png
  • katwie27 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj jakis strach mnie ogarnął po wszystkich złych wiesciach ostatnio. Odzyskalam energię, odkurzylam i umylam podłogi dzisiaj na 200m rodziców. I nawet nie czuje zmęczenia. Obiad przygotowany. Za to od dwóch dni jestem jakaś znerwicowana i to niestety odbija się na synku. Wzdęcia minely, czuje się zupełnie normlanie i jakoś się martwię. Sama też nie wiem czy czuje jelita czy delikatnie ruchy. A jak u Was?

Kasia
    d7fd0b1459f6d2c1b2ab33a2c8bad5e1.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

• Leeila26 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, trochę nie jestem na bieżąco ale zaraz będę nadrabiać 😉
    Miałam dzisiaj USG prenatalne. Wszystko jest w porządku dzięki Bogu. Akcja serca 157/min nóżki, rączki, nawet paluszki 😁 wszystko jest na miejscu. Przezierność karkowa 1,7. Wody płodowe w normie. Termin ciągle taki sam jak z miesiączki czyli 4 września. Pan doktor powiedział, że nasza mała jest bardzo śmiała i z wielką przyjemnością pokazała, że będzie kobietką 😊. Jestem taka szczęśliwa, kamień z serca. Buziaki ❤️❤️ i powodzenia 👍

Lililove, darika, katwie27, Krokodylica, Ptysio, Monia91:), Pogoda, edka85, erre, Domi1995, Ounai, Audrey, Totoro, Asia000 lubią tę wiadomość

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • Lola. Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie. A możliwe jest ze byłam badana w życiu przez 20 lekarzy ginekologow miałam drożność jajowodow i nigdy nie usłyszałam że mogę mieć przegrode w macicy a teraz lekarz wspomniał że widzi ze coś może być. Jak to jest ?

Mikołaj❤
    lprk20mmo9qhkrvb.png
    3× aid nieudane abovo Lublin
    Rok 2019 0% morfologia
    InvimedWarszawa/1ivf.krotki/27lat
    18.09-14pobranych-10dojrzalych/4oocyty
    6 zapłodnionych-5 blastek
    23.09 transfer ✊4AB 7tydz [*] 💔
    Czekają ❄❄❄
    10.01 transfer 4AB
    5dpt kreska na teście
    10dpt-472.5mIU/ml 12dpt-994mIU/ml 14dpt-1984mIU/ml17dpt6129mIU/ml 19dpt-10700mIU/ml
    21dpt 0.25mm dzidzi i ❤
    7.02-28dpt 0.62mm ❤
    13.02- 7t4d 1.3cm😍
    26.02- 9t3d 2.61cm😍 FHR 184❤
    10.03-11t2d 4.13cm🥰 chłopak? 💙

MTHFR 6777C-T hetero
    PAI- 1 4G homo
‹‹ 227 228 229 230 231 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ