WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • Ptysio Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qunai Pewnie tak:) ostatnio miałam stres że będę rodzić akurat jak będzie pasowanie na przedszkolaka. Takie coś jest tylko raz nie wyobrażam sobie tego opuścić. Zadzwonilam do potencjalnego jego przedszkola i okazało się że będzie koniec października lub początek listopada i tak się ucieszyłam że aż się poplakalam.

Maluch - 14.09.2020
    Starszak- 04.06.2017
  • katwie27 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai dlatwgo ja w poni3dzialek wysyłam synka do orz3dszkola. Choćbym miała to przekupić to niech idzie dziadyga:D

Ounai lubi tę wiadomość

Kasia
    d7fd0b1459f6d2c1b2ab33a2c8bad5e1.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

• Ptysio Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój od września idzie

Maluch - 14.09.2020
    Starszak- 04.06.2017
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ptysio wrote:
    Dziewczyny! Ja chyba zwariuje. Wszystkie pierdoly powodują u mnie płacz. Jestem ciągle potwornie zmęczona. Miałam dzisiaj pewne składniki na obiad teraz stwierdziłam że nie dam rady go zjeść bo ma sama myśl mi niedobrze. Mąż przez tel proponuje inne rozwiązania i nic mi nie pasuje. No i płacz. Nie robię nic takiego od rana poza drobnymi zakupami i opieka nad synkiem A czuje się jakbym 1 tydz. Nie spala. A tu przeprowadzka jutro...
    Wyzalilam się

Gratuluję udanej wizyty i kobietki:) to takie rozczulajace informacje.

Ja tak mam ostatnio. Np wchodzenia jednego pomieszczenia i jest inny zapach to mam mdłości. Wczoraj piłam wodę z cytryną to to samo! 😠 z byle czego mam mdłości. Masakra.

Lekka, gratuluje córeczki!!!

Leeila26 lubi tę wiadomość

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do tego pierwszeństwa w labo to szczerze nie wiem ale zdaje się , że nie. Ostatnio zmieniłam laboratorium mając dość kolejek w innym. I zapytałam pani w rejestracji czy kobiety w ciąży wchodzą poza kolejnością (bo tam tez trafiłam na dzień ze ludzi chyba z 20 albo więcej czekało) , na co pani odpowiedziała że u nich dyrekcja nie zarządzila pierwszeństwa dla nikogo. Bardzo się zdziwiłam. No bo wiecie, jedź teraz z noworodkiem albo małym dzieckiem który ma mieć badanie na które musi być na czczo i czekaj teraz godzinę albo lepiej... No nie wyobrażam sobie. Podeszłam od razu do ludzi którzy czekali i grzecznie zapytałam czy mnie przepuszcza i o dziwo! Panie były bardzo uprzejme i powiedziały że jak najbardziej mam wchodzić, że one kiedyś też były w ciąży. A jeszcze jedna powiedziała że ja to w ogóle mam pierwszeństwo w służbie zdrowia i nawet nie powinnam się pytac. Byłam bardzo mile zaskoczona bo w poprzedniej ciąży raczej spotkały mnie dość niemiłe sytuację gdzie ludzie raczej burczeli pod nosem (w labo zawsze pytałam kto teraz wchodzi i czy mnie przepuści bo jestem w ciąży) albo odwracali wzrok jak np w marketach jak robiłam zakupy. Byle by nie widzieć. Także nawet jak przychodnia nie ma własnego rozporządzenia o osobach z pierwszeństwem to warto zapytać czy ktoś przepuści i powiedzieć jaka jest sytuacja. Szczególnie dziewczyny, które wymiotują i się źle czują.

Jaśmina, Krokodylica lubią tę wiadomość

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Lola. Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    b1500f755376.jpg

Na przykładzie tego zdjęcia mi pokazywał że dziecko leży po lewej stronie i w środku widać takie podniesienie. W kartę ciąży wpisał podejrzenie macicy dwuroznej.

Kurde martwię się tyle się naczytalam.. Ale jakim cudem nikt inny tego nie widział nigdy. Miałam invitro to chyba ci lekarze powinni ogarniać. Muszę się skonsultować z kimś jeszcze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2020, 20:26

Mikołaj❤
    lprk20mmo9qhkrvb.png
    3× aid nieudane abovo Lublin
    Rok 2019 0% morfologia
    InvimedWarszawa/1ivf.krotki/27lat
    18.09-14pobranych-10dojrzalych/4oocyty
    6 zapłodnionych-5 blastek
    23.09 transfer ✊4AB 7tydz [*] 💔
    Czekają ❄❄❄
    10.01 transfer 4AB
    5dpt kreska na teście
    10dpt-472.5mIU/ml 12dpt-994mIU/ml 14dpt-1984mIU/ml17dpt6129mIU/ml 19dpt-10700mIU/ml
    21dpt 0.25mm dzidzi i ❤
    7.02-28dpt 0.62mm ❤
    13.02- 7t4d 1.3cm😍
    26.02- 9t3d 2.61cm😍 FHR 184❤
    10.03-11t2d 4.13cm🥰 chłopak? 💙

MTHFR 6777C-T hetero
    PAI- 1 4G homo
  • Ptysio Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    Co do tego pierwszeństwa w labo to szczerze nie wiem ale zdaje się , że nie. Ostatnio zmieniłam laboratorium mając dość kolejek w innym. I zapytałam pani w rejestracji czy kobiety w ciąży wchodzą poza kolejnością (bo tam tez trafiłam na dzień ze ludzi chyba z 20 albo więcej czekało) , na co pani odpowiedziała że u nich dyrekcja nie zarządzila pierwszeństwa dla nikogo. Bardzo się zdziwiłam. No bo wiecie, jedź teraz z noworodkiem albo małym dzieckiem który ma mieć badanie na które musi być na czczo i czekaj teraz godzinę albo lepiej... No nie wyobrażam sobie. Podeszłam od razu do ludzi którzy czekali i grzecznie zapytałam czy mnie przepuszcza i o dziwo! Panie były bardzo uprzejme i powiedziały że jak najbardziej mam wchodzić, że one kiedyś też były w ciąży. A jeszcze jedna powiedziała że ja to w ogóle mam pierwszeństwo w służbie zdrowia i nawet nie powinnam się pytac. Byłam bardzo mile zaskoczona bo w poprzedniej ciąży raczej spotkały mnie dość niemiłe sytuację gdzie ludzie raczej burczeli pod nosem (w labo zawsze pytałam kto teraz wchodzi i czy mnie przepuści bo jestem w ciąży) albo odwracali wzrok jak np w marketach jak robiłam zakupy. Byle by nie widzieć. Także nawet jak przychodnia nie ma własnego rozporządzenia o osobach z pierwszeństwem to warto zapytać czy ktoś przepuści i powiedzieć jaka jest sytuacja. Szczególnie dziewczyny, które wymiotują i się źle czują.

U nas w labo nie ma w ogóle kolejek ludzie wchodzą i wychodzą super. Natomiast co do traktowania ciężarnych w pierwszej ciąży to nie powiem że zawsze ale bardzo często spotykalam się z bardzo miłymi reakcjami. Kiedyś oberwalam od kasjerki w sklepie że czekałam w kolejce A jestem w ciąży. Pamiętam też w tłusty czwartek już miałam widoczny spory brzuszek. Weszłam do cukierni A tam kolejka na chyba 20 parę osób. I wszyscy od razu że mam iść do przodu. I tak często, ale zdarzyło się też że prawie drzwiami oberwalam ostentacyjnie

Maluch - 14.09.2020
    Starszak- 04.06.2017
  • Ptysio Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym parkowaniem to w samo sedno

Maluch - 14.09.2020
    Starszak- 04.06.2017
  • katwie27 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai, wydaje mi się że u osób starszych to nie jest kwestia tego, że są wredne czy coś, tylko sama wiem z wielu rozmów z babciami czy nawet mama i teściową , że ciąża przebiegała kiedys zupełnie inaczej, A raczej kobiety inaczej pochodziły do swojej stanu. Ile ja się nasluchalam, A to że na wykopki się chodziło z dużym brzuchem I drugim dzieckiem na plecach, A to sianokosy, A to zimna kilka kilometrów na piechotę do lekarza się szło, totalnie bez porównania. Ja wiem, że są też przypadki nieprzyjemnych starszych Pan, mnie też wkurzaja, ale możliwe że wg nich po prostu się trochę piescimy. Prawda jest taka że mamy wielkie szczęście być w ciazybw tych czasach. Jakis czas temu pokazała mojej babci zdjęcie z USG, zrobiła wielki oczy że to już tak wygląda A to był 9 tydzień, twierdząc że im się wtedy mówili że dziecko na tym etapie to tylko krople krwi...
    Ogólnie jestem za korzystanie z uprawnień ciazowych w sytuacji, gdy naprawdę jest to potrzebne, czyli no wtedy gdy naprawdę źle się czuje, ostatecznie gdy naprawdę bardzo się śpieszę. Nigdy nie wiemy kto stoi razem z nami w kolejce, może ktoś jest po operacji, może ktoś choruje na jakaś chorobę, sama wiem że mój tata wyglądający na zdrowego 54lwtniego faceta ma problem że staniem dłużej gdzieś, bo nie dość z dla cukrzycę to jeszcze stymulator serca, A nie wygląda. Żadna z nas też nie ma pojęcia jak czuje się na codzień 80 letnia babcia, być gorzej niż nie jedną z nas.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2020, 00:01

Ptysio lubi tę wiadomość

Kasia

• KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2020, 00:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie czytalam calej dyskusji o pierszenstwie ciezarnych ale wg mnie to jest troche inaczej.
    Ounai jestes dopiero w 3mc. Ty widzisz swoj brzuch ale inni nie musza i nie chca popelnic gafy.
    Ja mam rozstep mpb i moj brzuch wyglada i bez ciazy jak w 6miesiacu i niestety paru znajomych gratulowalo mi ciazy w ktorej jeszcze nie bylam. Ale obca osoba nie zwraca na takie rzeczy uwagi. A przede wszystkim ludzie nie sa pewni nawet jak ciaza jest juz zaawansowana. Serio to jest wstyd jak chcesz kobiete przepuscic bo myslisz ze jest ciezarna a sie okazuje ze nie jest.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2020, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zauważyłam, że najchętniej przepuszczają młodzi mężczyźni (tak do 40roku życia). A najwięcej pretensji i żali mają właśnie starsze babcie i dziadkowie na emeryturach, którzy i tak nie mają nic do roboty a mają ogromne pretensje, że będą musieli poczekać 5 minut dłużej, ale jak był tłusty czwartek to stali pod cukiernią na zewnątrz od 5 rano i nic im nie było.
    Z drugiej strony rozumiem, że ktoś sam nie proponuje komuś pierwszeństwa (tak jak to napisała KotkaPsotka), bo można kogoś naprawdę urazić jak się okaże, że w tej ciąży nie jest. Więc chyba trzeba po prostu faktycznie walczyć o swoje.

Miłego dnia dziewczyny!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2020, 07:49

08.05.2020 - 24+1 - 620g <3
    04.06.2020 - 28+0 - 1110g <3
    02.07.2020 - 32+0 - 1800g <3
    30.07.2020 - 36+0 - 2780g <3
    20.08.2020 - 39+0 - 3300g <3
    w57v3e3krsc08o95.png
  • joana Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2020, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja o pierwszenstwo narazie wogole nie walcze. Na zakupach zawsze jestem z mezem, więc jesli poczuje sie zle to wychodzę z kolejki i zostaje on.
    Myśle, ze jest mi zwyczajnie glupio bo wiadome nie czuje sie dobrze, ale w kolejce sa osoby starsze czy mamy z dziecmi, ktore sie niecierpliwia..
    Moze w trakcie ciazy jakos to u mnie przejdzie. Ale na ten moment nie licze, ze ktos mnie przepusci w kolejce w mojej dziurze jesli sama o to nie zawalcze.
    To jest wies i nikogo zle nie oceniam. Ale tutaj jest jak troche napisala Katwie Inne spojrzenie na ciaze a sa glownie ludzie starsi.
    Ja od swoich wlasnych tesciow juz sluchalam jak to siw pieszcze ze soba albo na temat ze juz mam zwolnienie lekarskie.. choc wiedzieli dobrze ze plamie a do pracy musialabym jechac godzine.
    Oczywiście o poronieniu nie wiedzieli, ale nie musieli na glos komentowac jak mowilam o zwolnieniu, ze teraz kobiety w ciazy to wiedza o niej 5 min i juz zwolnienie......

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2020, 08:30

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • Jaśmina Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2020, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O tym, że można się co do kogoś pomylić to rzeczywiście prawda. Jak czekałam do hematologa, obok mnie byli sami starsi ludzie, ja młodo wyglądająca cały czas siedziałam i bałam się czy ktoś nie zwróci mi uwagi, że nie ustępuję miejsca. A był to tydzień największych mdłości w ciąży, do tego było mi słabo ( choć na zewnątrz nic nie było widać) i gdyby przyszło mi stać to po chwili zbieraliby mnie z podłogi. Na szczęście miałam kartę ciąży i wiedziałam, że jakby coś to ją po prostu pokarzę.

Co do pierwszeństwa, to jeśli dobrze się czuję mogę siedzieć w kolejce, to nie problem, ale na przykład obecnie ze względu na szalejącą grypę i to zagrożenie koronawirusem wolę unikać tłumów ( rodzina, nie pozwala mi nawet chodzić to sklepów, oni robią zakupy) i na przykład w takiej przychodni nie uśmiecha mi się siedzieć z kaszlącymi i smarkającymi ludźmi.

• erre Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2020, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co, a ja stojąc w kolejce nie przyglądam się ludziom. Po prostu. Nie oceniam czy ktoś jest w ciąży albo schorowany. Wg mnie istotna jest komunikacja międzyludzka, czyli wystarczy powiedzieć, że ma się potrzebę wejścia przed kolejkę.

Krokodylica lubi tę wiadomość

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2020, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie w sobotni poranek :)

KotkaPsotka3 jak najbardziej, pierwsze prenatalne głównie wykonuje się pod kątem wyeliminowania wad genetycznych ale sprawdza się także obecność narządów, które na ten tydzień powinny być widoczne. Nam Dr pokazała stópki, dłonie, żołądek i serduszko :)
    p.s. Córce mojej siostry wykryto wadę serduszka już w pierwszych badaniach, może dlatego mam takie podejście do sprawy.

Nie piszmy już o kłopotach z tymi badaniami i o wadach, każdej z nas niech urodzą się same zdrowe dzieciaczki, tego trzeba się trzymać :)

Pogoda u nas nie zachęca do wyjścia ale myślę, że trzeba się zmobilizować na spacer póki nie pada i głowy nie urywa :P

• pap86 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2020, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hurra! Dzis mam 11+0 (czyli zaczynam 12tc? :) ) jakies takie od wczoraj miewam czasem kłucia w macicy nieprzyjemne ale wtedy sie klade na chwile i przechodzi. Cycki dalej bola okrutnie, mam fioletowe zyly i sutki lekko pociemnialy. Do tego z objawow ciazowych to jeszcze te pieprzone wzdęcia, ktore powodują,ze na wieczor brzuch wystaje mi za cycki jak w 6miesiacu :/ sennosc dalej jest (zdarza mi sie przyciac komara popoludniu po powrocie z pracy a potem i ta zasypiam jak dziecko o 21 😂 no i jeszcze poltora tygodnia do usg prenatalnego.. jajko zniose!

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • katwie27 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2020, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai kurczę mam tak samo z tymi zakupami, ostatnio byłam w Lidlu, robiłam spore zakupy, ale tak się zmęczyłam wykladaniem zakupów na taśmę że nie wiem... Ja myślę że z uprawnień ciazowych będziemy mocno korzystać w wakacje... Ja już się boję tego wielkiego brzucha i wysokich temperatur. Już widzę moje stopy. Pamiętam jak moja koleżanka rodziła w sierpniu, szła na wesele i mówiła że musiał iść w klapkach tak jej nogi spuchly. No Ja bratowa też rodziła pod koniec sierpnia i jak wyglądała do pewnego czasu bardzo dobrze to potem tak spuchla, że na zdjęciach z wesela j3j siostry prawie jej nie poznałam :D
    A mi jakiś brzuch się zrobił mniejszy, rano to naprawdę mały, jakoś się martwię bardzo bo strasznie zwyczajnie się czuje. No wieczorem przed snem było mi niedobrze, trochę mnie piersi bolały, ale powiem szczerze z mnie mam ani jakiś twardych ani nic, tylko czasami mnie zabola. Muszę wytrzymać do środy...

Kasia

• edka85 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2020, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Leeila, gratuluję córeczki! Będziemy obydwie wybierać różowe ciuszki
    A jaaaaa? 😮

Leeila26 lubi tę wiadomość

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2020, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w swojej pierwszej ciąży zostałam przepuszczona w kolejce do kasy raz przez całą ciążę. W drugiej ciąży raz w Rossmannie panie mnie zawołaly. To tyle.

• ancys85 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2020, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie pierwszym objawem ciąży są powiększone a raczej ogromne piersi; ubolewam nad tym i już czekam aż wrócą do swojego rozmiaru :P:)

‹‹ 229 230 231 232 233 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ