!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
A pro po domów. My z mężem się właśnie wybudowaliśmy. Jutro zaczynamy przeprowadzke, a ja się kiepsko z siłami czuje... budowa to mnóstwo stresu i mnóstwo pieniędzy, ale warto. Co do deweloperów to nie mam dobrego zdania. Oni robią to na sprzedaż nie dla siebie. Im chodzi o zarobek A nie jakość. I doskonale wiedzą jak pudrowac błędy. Poza tym to masówa.oczywiscie to tylko moje zdanie i jeśli ktoś ma sprawdzonego zaufanego dewelopera to co innego.
Zarejestrowalam się też do poradni diabetologicznej. Termin na 16.03. Masakra. Strasznie długo, Mam nadzieję że do tego czasu nic z maluszkiem się złego nie stanieOunai lubi tę wiadomość
Maluch - 14.09.2020
Starszak- 04.06.2017 -
Qunai co za babska.. i jeszcze skad moglas wiedzieć, ze masz byc na 7..
Ale dobrze, ze teraz trafilas na mila pania. A jak sie czujesz??
Ancys witaj 😘
Asia gratki za wizyte, ale wspolczuje anemii..
Audrey fajnie, ze robicie to sami. U nas wlasnie koszt wszystkiego mnie przeraza, bo moj maz ma dwie lewe rece do takich rzeczy. Serio.. nawwt nie maluje czy nie zaczepi sam zyrandola tylko wolamy elektryka.. wiec koszt rosnie ze wzg wlasnie na te branie ekip do wszystkiego.
A jest na tyle dumny, ze nie chce zeby moj tato nam cos pomogl. A ten to akurat złota raczka..Adaś
Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
-
Freja000 wrote:nie chcę cię dołować, ale według badań i paracetamol i ibuprofen obniżają rezerwę jajnikową u dziewczynek i ilość plemników u chłopców.
Zrób sobie mokre skarpetki. Działa cuda. W wannie/misce ogrzej nogi ok 20 minut, a potem na takie gorące od razu lodowate, mokre skarpetki bawełniane a na to suche wełniane i pod kołdrę/koc do łóżka.
Serio tak niską temperaturę trzeba obniżać? W ciąży jest inaczej niż poza nią?
Skąd te badania? Bo z tego co ja czytalam to doraznie paracetamol nie zaszkodzi a lepiej zeby zbic ja bo temp powyzej 38 jest niebezpieczna.Wdlug ciebie ponad 38 st jest NISKĄ temperaturą? Bo ja jestem tak zmarnowana po wczoraj ze dzis ledwo zyje.
Na szczęście udalo sie zbić temp przez noc.13.01 - ||❤
10.03 💖🙏prenatalne
-
Dziewczyny mialam nic nie pisac bo jestem prawdopodobnie tutaj w kompletnej opozycji. W Niemczech te testy Pappa i usg pewnatalne sa nieczesto wykonywane a lekarze podchodza do nich raczej sceptycznie ale zawsze wybor pozostawiaja pacjentce. W Polsce to nie jest pytanie czy ktoras kobieta je zrobi tylko kiedy. Jest to w Polsce oczywista oczywistoscia.
W Niemczech kazdy lekarz mi wyjasnial,z czym ja sie zgadzam w stu procentach, ze jest to tylko i wylacznie prawdopodobienstwo i te badania robic nalezy tylko wtedy kiedy sie wie co z tym wynikiem zrobimy. Jesli ktos wie, ze w razie jakiejs wady dziecko usunie to wszystko jasne, natomiast jesli taka opcja nie wchodzi w gre to wyzej wymienione badanie nie ma zupelnie sensu.
Swiadcza tez o tym wasze przyklady, nie brakujr ich tez na belly (jest osobny watek) i moja przyjaciolke to tez spotkalo - zrobila w pierwszej ciazy te badania i wyszlo wysokie prawd. wady genetycznej. Musieli podjac decyzje czy ryzykowac amniopunkcje, nie zaryzykowali. Dziecko zdrowe. Ale wierzcie mi ten stres i rozpacz gdy sie dowiadujesz od lekarza czegos takiego to jest nie do opisania. I tak do konca ciazy, nie ma juz z niej radoaci. W dwoch pozostalych ciazach juz tych badan nie robila.
Mozna zrobic amniopunkcje pozniej ale jest ona obarczona ryzykiem. Na belly byla dziewczyna ktora tak stracila dziecko, zdrowe dziecko.
Te badania sa przestarzale i nie wnosza nic oprocz stresu i psychicznej udreki. I sa bardzo omylne. wiele jest przypadkow gdzie prawsopodobienstwo jakiejs choroby wynoscilo bardzo duzo (ale to nadal tylko statystyka!) a dziecko urodzilo sie zdrowe, lub na odwrot wyniki byly ok a dzieko jednak mialo wade.
Dlatego te ktore maja to badani jeszczr przed soba, zastanowcie sie mocno czy warto.
To juz lepiej od razu troche kasy zaoszczedzic i wydac na NIPTy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2020, 11:36
edka85 lubi tę wiadomość
-
Asia, super że z dzidzią ok, a resztą się nie martw - dostałaś zalecienia to będzie dobrze
Ptysio, a diabetolog prywatnie czy nfz? Bo jeśli na nfz to niby mają tydzień na przyjęcie ciężarnej.
Joana, mój mąż budowlaniec to by się chyba oburzył gdybym firmę zaproponowałaa koszta firmy drugie tyle co materiały. U nas na szczęście wszystko w rodzinie, szwagier elektryk to kable u nas położył, teraz podłącza włączniki, tata hydraulik więc woda, kanalizacja, ogrzewanie było po jego stronie także super. Ale przeraża mnie przeprowadzka. Część rzeczy mam już wywiezione na budowę, czeka w piwnicy, ale jeszcze kupa innych rzeczy do przewiezienia. Na dodatek jak będziemy się przeprowadzać to będę w 6 mieciącu i nie wiem jak to ogarnę.
Kotka, ja też słyszałam o pappa wiele nieprzychylnych komentarzy. Sama nie robiłam i nie wiem czy lekarz mi zleci czy nietakże nie chcę się za bardzo wypowiadać. -
Freja000 wrote:mnóstwo jest artykułów, tu po polsku:
http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C29243%2Czazywanie-lekow-przeciwbolowych-podczas-ciazy-obniza-plodnosc-potomstwa.html
a to, że w szpitalach podają? Proszę... w szpitalach wszystkim (nie w ciąży) walą pyralginę, która jest największym syfem, a dają ją, bo jest najtańsza.
Zaciekawilas mnie ta pyralgina, masz moze jakies artykuly na jej temat? -
Asia000 wrote:Hej dziewczyny
Wczoraj miałam wizytę. Z dzieckiem wszystko ok, CRL-74 NT-1,7. Z usg 4 dni starsze. Wybitnie nie chciało współpracować i trudno było lekarce wszystko posprawdzać. Płeć na razie nieznana
Łożysko tym razem mam na tylnej ścianie, ale na razie niestety zachodzi na ujście szyjki. Liczymy na to, że się podniesie. Z gorszych wiadomości niestety już mam anemię i dostałam Sorbifer. Dodatkowo Monural na bakterie w moczu. Na pocieszenie chociaż glukoza ok
Pobrała mi też od razu wymaz z szyjki na posiew, mam nadzieję że tu będzie ok. Kolejna wizyta za 4 tygodnie.
Asia fajnie że z dzidzia ok a Tobie życzę poprawy wyników. -
Każde leki to syf, z tą różnicą że jedne to większy syf, a inne to mniejszy syf.
Niestety jakoś gorączkę trzeba zbić, a lepiej jest wziąć zwykły apap niż zaszkodzić dziecku wysoką gorączką. Pamiętam, że jak ja albo któreś z mojego rodzeństwa miało gorączkę to mama robiła nam lodowatą kąpiel żeby ją zbić - każdemu pomagało, ale kto to teraz praktykuje? -
Kotka dobrze mówi. Ja znam ten wątek na belly, sama na nim byłam i poznałam mnóstwo dziewczyn. W 99% przypadków zła pappa i nieprawidłowe usg kończyło się urodzeniem zdrowego dziecka. Była jednak pewna Marta, u której wyszło po pappie i usg bardzo wysokie ryzyko downa i patau, a niewielkie edwardsa. Po biopsji kosmowki okazało się, że dziecko ma jednak edwardsa. Tyle o kant d... ta statystyka.
Freja. Teraz w reklamach pyralginy mówią o tym, że jest taka popularna w szpitalach. Czy nie tym się sugerowałaś? Ja osobiście spotkałam się tylko z apapem.4️⃣Córka 06.2023
3️⃣Synek 04.2022
2️⃣Córka 08.2020
1️⃣Synek 09.2018
"Trzymajmy się niewzruszenie nadziei, którą wyznajemy, bo godny jest zaufania Ten, który dał obietnicę" (Hbr 10,23) -
Audrey wrote:
Ptysio, a diabetolog prywatnie czy nfz? Bo jeśli na nfz to niby mają tydzień na przyjęcie ciężarnej.Ptysio lubi tę wiadomość
29.09.2016 Aniołek (10 tc)
09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️