X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • Jaśmina Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ptysio wrote:
    Ja miałam dzisiaj pierwsze rzyganko... I to od kaszlu. Fuj. Natomiast byłam się osluchac i płuca ok. Raczej zapalenie krtani.

Z bardzo dobrych wieści to byłam dzisiaj na usg i oglądałam śliczną bardzo ruchliwa dzidzie z pięknie bijacym serduszkiem. Ma 2 rączki i nóżki. Ma 6 cm 😊 Aż się rozczulilam bo sobie przypomniałam jakie to wspaniałe uczucie.
    Miałam badanie jeszcze takie dowcipne. Czy na lepszym sprzęcie usg genetyczne robią już przez brzuszek? Pytam.bo jutro dzwonię się umówić.

Ja miałam robione to badanie na podobno bardzo dobrym sprzęcie. Lekarz próbował najpierw przez brzuch, ale ja mam bardzo silne tyłozgięcie i słabo było widać, więc skończyło się dowcipnie.

Ptysio lubi tę wiadomość

• pap86 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cudne wiesci dziewczyny! :D ja sobie zycze takich samych juz jutro 😎 wzielam sobie na jutro wolne w pracy bo choc wizyta dopiero na 16:30 to musiala bym sie z kolezanką na zmianę zamienic a ona niechętna na takie rzeczy.to sobie jutro poleniuchuje 😎 synka odwioze do przedszkola, odwiedze kolezankę na koncowce ciazy. A popoludniu na badanie :)

Ptysio lubi tę wiadomość

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Ptysio Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam mocno kciukasy za wizytujace :)

Maluch - 14.09.2020
    Starszak- 04.06.2017
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję udanych wizyt.
    Ja czekam w kolejce do gina i się wkurzam bo jeszcze dwie kobiety przede mną a mi się chce rzygać.

• joana Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kciuki za wizyty i gratulacje za te udane ❤

U mnie mimo duzej nadwagi to udalo sie zrobic badanie przez brzuch, ale przezpochwowo tez bylo. Ale to jak dziewczyny pisza- lekarz powiedzial, ze chce zbadac wszystko a dzidzia byla niesamowicie ruchliwa. A i mialam wtedy 12+6 ale crl jako 12+3.

Teraz licze, ze bedzie przez sam brzuch juz tylko.

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki za dzisiejsze wizytujące :)

Joana, a mogę zapytać dlaczego liczysz na badanie przez brzuch? Tzn dla mnie to obojętne bo i tak muszę się do gołej pupy rozebrać :) Pytam z ciekawości, nie musisz odpowiadać jeśli nie chcesz :)

Ounai, ludzie ześwirowali. Prawda jest taka, że tego nie przewidzisz. Pewnie gdybym nie była w ciąży ten cały koronawirus by mi zwisał i powiewał, ale że jestem w ciąży to też trochę się stresuję, ale nie popadam w paranoję.

Za to mój Szef tak, powiedział, że jak wybuchnie epidemia nie wyklucza zamknięcia firmy, maaaatko :/

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai, szybciej zarazisz się przeziębieniem niż koronawirusem. Niby jest on taki zakaźny, ale to czy ktoś się zarazi od indywidualnych cech człowieka, np.stanu jego układu immunologicznego, współistnienia innych schorzeń. Tak samo jest z kwestią przechodzenia choroby i procesu zdrowienia. Pacjent zero jechał pełnym autobusem, a zaraził bodajże dwie osoby.

Piąte w drodze! Będzie dziewczynka 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Ptysio Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja np. Wolę przez brzuch tylko z tego względu żeby mąż i syn mogli wejść. Wiem że przy tym dowcipnym też mogą ale jednak dla mnie fakt że ja leżę na pół naga z rozstawionymi nogami A reszta jest ubrana i tam sobie wierca to jednak jest trochę nieprzyjemny.

Jeśli chodzi o koronawirusa to zgodzę się że panika nic nie da i nie ma co za wczasu popadać w paranoje. Choć z drugiej strony uczciwie się przyznaje że się tego wirusa boję. Niby wiem że grypa też jest groźna itd itd. Jednak ten wirus przenosi się niesamowicie szybko, nie ma na niego szczepień ani lekarstw. Dodam też że nie wierzę naszym mediom w te dane.
    Podsumowując to są tylko moje przemyślenia w tym temacie i nie panikuje i nie jest to jedyny temat poruszany przeze mnie :) nie mniej odrobiną ostrożności nikomu nie zaszkodzi :)

Maluch - 14.09.2020
    Starszak- 04.06.2017
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ptysio wrote:
    Ja np. Wolę przez brzuch tylko z tego względu żeby mąż i syn mogli wejść. Wiem że przy tym dowcipnym też mogą ale jednak dla mnie fakt że ja leżę na pół naga z rozstawionymi nogami A reszta jest ubrana i tam sobie wierca to jednak jest trochę nieprzyjemny.

Jeśli chodzi o koronawirusa to zgodzę się że panika nic nie da i nie ma co za wczasu popadać w paranoje. Choć z drugiej strony uczciwie się przyznaje że się tego wirusa boję. Niby wiem że grypa też jest groźna itd itd. Jednak ten wirus przenosi się niesamowicie szybko, nie ma na niego szczepień ani lekarstw. Dodam też że nie wierzę naszym mediom w te dane.
    Podsumowując to są tylko moje przemyślenia w tym temacie i nie panikuje i nie jest to jedyny temat poruszany przeze mnie :) nie mniej odrobiną ostrożności nikomu nie zaszkodzi :)

U mnie też mąż wchodzi ale nie widzi jak świecę tyłkiem bo ginekolog bada za parawanem gdzie mnie nie widać, a mąż widzi dzidzie bo jest dodatkowy monitor dla tatusiów. Jeśli chodzi o dzieci to faktycznie ciężko byłoby wytłumaczyć dlaczego pan doktor bada nie z tej strony :D

Ptysio lubi tę wiadomość

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie, jakby przyszła ebola czy dżuma, to ten wirus nic by już nie znaczył. Oczywiście ludzie już bunkrują kilogramy kaszy i papieru toaletowego. Ceny środków do dezynfekcji wciąż zwyżone. Na tym jak zwykle ktoś musi się wzbogacać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2020, 11:16

Piąte w drodze! Będzie dziewczynka 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Asia000 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana, ja w pierwszej ciąży do samego końca miałam robione usg w dwojaki sposób. Najpierw zawsze przezpochwowe, aby ocenić dokładnie stan szyjki, a potem przez brzuch aby obejrzeć dzidziusia.

f2wl3e5ea81pmlq9.png
    f2wldf9hkvs7szme.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka, masz na myśli chyba ospę prawdziwą bo ospa wietrzna jest i jest bardzo popularna w przedszkolach i szkołach;)

edka85 lubi tę wiadomość

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Blanka85 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny 3 mam kciuki za wizyty. Baletnica Ty już za 30 min ....
    Do dziewczyn które są na zastrzykach z heparyny : wpisalam dziś w ktomalek.pl i w mojej okolicy zaświecił się komunikat na pomarańczowo, że dostępna w małej ilości aptek! Jak zadzwoniłam do najbliższej Pani sprawdziła i na stanie ma już tylko 3 opakowania (czyli na miesiąc tylko :(((( ) i niestety już nie miała możliwości zamówić kolejnego opakowania :(

uwo9rjjga7fvv3l0.png
    17u93e5egkb8cm4p.png
    Aniołek [*] 6 tc 2018,
    Julia [*] 14 tc 2018
    MTHFR, PAI-1, Czynnik V (trombofilia): clexane, acard, prolutex, metyle : (B12 i kwas foliowy) , duphaston .
    Endometrioza
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia000 wrote:
    Joana, ja w pierwszej ciąży do samego końca miałam robione usg w dwojaki sposób. Najpierw zawsze przezpochwowe, aby ocenić dokładnie stan szyjki, a potem przez brzuch aby obejrzeć dzidziusia.

No u mnie lekarz to samo, najpierw sprawdza stan śluzu i szyjki na samolocie a potem na usg przez brzuch.
    Blanka85 wrote:
    Dziewczyny 3 mam kciuki za wizyty. Baletnica Ty już za 30 min ....
    Do dziewczyn które są na zastrzykach z heparyny : wpisalam dziś w ktomalek.pl i w mojej okolicy zaświecił się komunikat na pomarańczowo, że dostępna w małej ilości aptek! Jak zadzwoniłam do najbliższej Pani sprawdziła i na stanie ma już tylko 3 opakowania (czyli na miesiąc tylko :(((( ) i niestety już nie miała możliwości zamówić kolejnego opakowania :(

No właśnie coraz częściej mówią aby zaopatrzyć się w swoje stale leki, bo może być deficyt niektórych.

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie.
    Tyle postów, że nadrabiałam i nadrabiałam....do wszystkich nie zdołam się odwołać, za co z góry przepraszam 😜😜

Gratulacje udanych wizyt, a oczekującym na wizyty i badania mamusiom życzę samych dobrych wieści.

Trafić na dobrego lekarza, w dodatku z powołaniem to wyczyn ale czasem ten najlepszy nie ma za grosz empatii więc nie dajmy się zbywać i walczmy o swoje prawa!
    Życzę jednak, żeby każda z nas takich "walk" miała jak najmniej!

Jak dobry sprzęt to USG przez powłoki brzuszne można zrobić już w 7 tyg. ciąży. Moja znajoma tak miała, mimo nadwagi.

U mnie położna (z przychodni lekarza rodzinnego) jest do bani. Przychodzi jak się urodzi dziecko, uzupełni książeczkę i znika. Jak dla mnie, to ona nie ma żadnej wiedzy o chęciach nie wspominając.

Do szkoły rodzenia nie chodziłam, ale wiem że warto skorzystać z takiej przy szpitalu, w którym chce się rodzić. Dzięki temu poznaje się położne z oddziału, odwiedza się porodówkę itd.

Mamusie, które spodziewacie się pierwszego maleństwa...
    ...połowa zakupów, które zrobicie w ciąży Wam się nie przyda, a część i tak będziecie musiały dokupić po porodzie. Jeśli jednak nie macie obciążonego budżetu to polecam poszaleć w granicy rozsądku, takie zakupy bardzo cieszą, a jak mama szczęśliwa to i dzidzia też 🤣😂

Fotelik dobrze kupić w sklepie stacjonarnym, w dodatku takim, który prowadzi na bieżąco szkolenia dla swojego personelu z fotelików i wózków.
    Dodatkowo warto nauczyć się go prawidłowo zapinać, ponieważ najbezpieczniejszy jest nic nie wart jak dziecko jest w nim źle zapięte.
    Strach o tym pisać ale jeszcze nie zdarzyło mi się zobaczyć dobrze zapiętego dziecka w foteliku, jak byłam w pierwszej ciąży to byłam na specjalnym szkoleniu właśnie w tej dziedzinie.
    Jak są takie jeszcze prowadzone to postaram się jeszcze w tym tygodniu podrzucić Wam link, w których miastach są organizowane; kiedyś były one bezpłatne.
    Ja miałam Cybex aton potem romer i teraz 3 też mam cybex

Wózek wybierajcie wizualnie 😜 i praktycznie.
    Warto wziąć pod uwagę, że bobas będzie wożony w gondoli zimą a na wiosnę przesiadka na spacerówkę.
    Dla mnie miały znaczenie dobre resory, rozkładane siedzisko spacerówki na płasko i duża/powiększana budka (przesiadałam syna na spacerówkę zimą).
    Teraz kupię cybex priam bo mi się podoba 😜🤣

https://www.bobowozki.com.pl/wozki-dzieciece/wielofunkcyjne/klasy-premium/p/cybex-priam-2-0-wozek-dzieciecy-2w1-8688.php

• KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka - Ebola ma bardzo wysoka smiwrtelnosc ale nie jest az tak zarazliwa. Dlatego epidemie da sie w miare zwalczac.

Dziewczyny naprawde myslicie ze rzady wszystkich panst oglupialy i narazajac wlasna gospodarke zamykaja miasta, instytucje, fabryki? Czy z powodu grypy ktokolwiek dezynfwkowal ulice, autobusy, budynki? To, ze to sie u nas jeszcze tak nie roznioslo to wlasnie tyljo dzieki temu, ze podjeto odpowiednie srodki. Wlochy zareagowaly za pozno. Gdyby nie kwaranranny i wylapywanie chorych wirus rozprzwstrzenilby sie u nad juz o wiel bardziej. Ale ludzie tego nie widza.

Btw. Hiszpanka to tez byla tylko grypa a chyba nikt nie chcialby jej przechodzic.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2020, 11:46

Ptysio, Domi1995 lubią tę wiadomość

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • joana Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey meza przed wizyta uprzedzilam, ze moze byc tez dowcipne badanie, zeby sie nie zdziwil.
    Ostatnio bylo prenatalne to wiedzialam, ze omija mnie fotel(tak mowily kolezanki) ale ze one do golego tylka nie musiały sie robierac.
    I szczerze to wiem, ze maz bedzie przy porodzie ale krepowalo mnie ze nagle mi tak ginekolog kreci przy mezu i ten goly tylek..
    Niestety u nas nie ma parawanu więc maz widzial wszystko.. ba nawet jego krzeslo bylo postawione tak, ze byl od strony tylko rozlozonych nog........
    Po prostu krecujace.. wiem to lekarz itp ale widac, ze i meza to krepowalo. Nie ze jakis jest staroswiecki ale sam mi powiedział, ze to krepujace bo to takie osobiste badanie, ze sam krepowalby sie byc tak badanym przy mnie.

A wiecie z filmow i opowoesci kolezanek to one mowily, ze z golymi tylkami nie siedza w lekarza tylko mialy samo przez brzuch 🤷‍♀️ ale moze ja zle rozumiałam..
    Na szczescie pozniej lekarz powiedzial, ze na polce w pokoju gdzie sie przygotowuje sa takie spodnice i moge je zakladac, jesli sie krepuje. Takze chociaz następnym razem nie bede modelka z gola pupa idac wzdluz gabinetu na fotel 😅

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

• Audrey Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    joana, ja zawsze zakładam sukienkę :)

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • joana Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze a ja jakos uwsteczniona, ze nawet nie wiedzialam o jej istnieniu 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ co za wstyd....
    Hahha..
    U poprzedniego lekarza nigdy mi o tym nie mowiono...ani nigdzie tego nie bylo...

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

• KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2020, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    " Z meldunków epidemiologicznych przygotowywanych przez Narodowy Instytutu Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny wynika, że od początku października 2019 roku do końca stycznia 2020 w Polsce zanotowano 1 000 946 przypadków zachorowania na grypę i podobne wirusy. 13 osób zmarło, z czego 10 w samym styczniu."
    Roznica jest.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
‹‹ 264 265 266 267 268 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ