!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Audrey wrote:Czyli że jak jestem już na L4 to nie może zawiesić tylko zamknąć tak? To jak zamknie to co wtedy? Idę się zgłosić do UP normalnie jako bezrobotna? A co z chorobowym?
No właśnie ponoć zamknąć też nie może... -
Hm, bo gdzieś właśnie czytalam że może zwolnić ciężarną tylko wtedy jak zamyka firmę. Ale nie w ogóle nie znam na tym dlatego pytam. Innych pracowników też będzie zwalniał i mówił im że od razu jeszcze w tym miesiącu maja iść się zarejestrować do UP żeby dostać kuroniówkę, No ale oni mają 3 miesięczny okres wypowiedzenia, a na pewno sami nie złożą wypowiedzenia ani za porozumieniem stron bo wtedy świadczenia z up dostaną dopiero za 3 miesiące.
Hm. Miał niby z księgową rozmawiać o tym. -
Kroko bardzo Ci współczuję tych wymiotów, bo wiem przez co przechodzisz. Ja też już czasem miałam dość i nawet płakałam nad toaletą. Teraz jest u mnie 16 + 4 a jeszcze dwa dni temu utrzymywały się wieczorne wymioty. Wczoraj natomiast czułam się wspaniale, miałam tyle energii, że nie wiedziałam co ze sobą zrobić. A dziś już czuje się gorzej, w nocy nie spałam bo mnie mdliło, na razie przeszło. Mam nadzieję, że w końcu ustąpią, bo na mnie też nic nie działało ani kropelki, ani czopki. Lekarz nic z tym nie zrobi, ot taki "urok" ciąży dla niektórych z nas. Radością jest dla mnie powiększający się brzuszek i dla niego warto znieść wszystko
Mnie też już stanik zaczyna cisnąć, choć w tej ciąży zmieniałam już dwa razy z B na D, więc też muszę się rozejrzeć za czymś nowym. Biustonoszy do karmienia jeszcze nie kupuję, bo nie wiem jakie będę miała piersi na koniec ciąży lub wtedy gdy pojawi się w nich mleko. -
Z problemami pracowniczymi radzę dzwonić na infolinię państwowej inspekcji pracy lub ZUS.
-
Kroko wspolczuje tych wymiotow 😘 oby szybko minely....
Kurcze nie pomoge w takich sprawach, bo wogole sie nie znam 😔
Odebralam wyniki morfologii i moczu i sa oki 😊 robilam wyniki w Alabie zero zywej duszy..maja2024 lubi tę wiadomość
Adaś
Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
-
Audrey wrote:Mają, z tym Nt to różnie. Widocznie lekarz źle zmierzył a też często jest tak że dzidzia źle się układa, i nas np NT próbowano zmierzyć kilka razy bo dziecko się tak ruszało że nie dało się go złapać. Ale dobrze że jest dobrze ☺
Tak żle zmierzył, dziecko się ruszało mocno. Tylko nie potrzebnie mówił ile jest skoro nie był pewny, genetyk powiedziała, że ona wie, że lekarze nie mają dobrych sprzętów ale to trzeba dać skierowanie tam gdzie mogą to sprawdzić. Poza tym to badanie też trochę kosztowało a trwało 5 min. Gdzie wczoraj ona przez pół godziny nie mogła znaleźć i musiałam iść na spacer żeby dziecko się obróciło. Poza tym pielęgniarka zasugerowała nam, że mamy się spieszyć bo to już 13tc i w razie co to lepiej nie zwlekać , tak jakby już skreśliła dziecko. My też jesteśmy trochę bardziej zestresowani w sierpniu mojej siostry córeczka zmarła mając zaledwie 34 dni, miała wadę serca HLHS. Dlatego jak nam powiedział to nasze serca stanęły. Eh tyle nerwów i stresu. Na szczęście jest wszystko ok . Ale teraz już nie będę robiła u niego USG tylko te 2 co jeszcze muszę i resztę już wolę tam.Ptysio lubi tę wiadomość
-
pap86 wrote:No dobra, to ja przyjmę,ze zacznynam drugi trymestr w 14+0 😎 to juz za chwile!
Kroko współczuję tych wymiotów, oby jak najszybciej minęły. U pomaga imbir świeży.
Też mi się marzy stanik ale tu to takie rozmiary jak mój to w sumie przez internet a ja chciałabym przymierzyć.
-
Audrey wrote:Edit, wyczytałam sprawdzone info że jeśli firma jest w likwidacji lub ogłoszenia upadłościowego może zwolnić ciężarną z okresem przysługującego okresu wypowiedzenia. Tylko czy nie powinien mi zapłacić też za niewykorzystany tegoroczny urlop?
Nie przejmuj sie. Jesteś ubezpieczona społecznie. Do końca ciąży należy ci sie normalnie 100% a na zasilku macierzyskim 80% przez 12 miesięcy. Nie wiem jak jest z rozwiązaniem umowy ale jak cos to za urlop będzie musiał wyplacic.
Tylko nie zgadzaj sie wrocic do pracy na jeden dzień po papiery itd bo jak podpiszesz ze rozwiazujesz umowe to nalezy sie tylko l4 bez macierzyńskiego.Mikołaj❤
3× aid nieudane abovo Lublin
Rok 2019 0% morfologia
InvimedWarszawa/1ivf.krotki/27lat
18.09-14pobranych-10dojrzalych/4oocyty
6 zapłodnionych-5 blastek
23.09 transfer ✊4AB 7tydz [*] 💔
Czekają ❄❄❄
10.01 transfer 4AB
5dpt kreska na teście
10dpt-472.5mIU/ml 12dpt-994mIU/ml 14dpt-1984mIU/ml17dpt6129mIU/ml 19dpt-10700mIU/ml
21dpt 0.25mm dzidzi i ❤
7.02-28dpt 0.62mm ❤
13.02- 7t4d 1.3cm😍
26.02- 9t3d 2.61cm😍 FHR 184❤
10.03-11t2d 4.13cm🥰 chłopak? 💙
MTHFR 6777C-T hetero
PAI- 1 4G homo -
Lola. wrote:Nie przejmuj sie. Jesteś ubezpieczona społecznie. Do końca ciąży należy ci sie normalnie 100% a na zasilku macierzyskim 80% przez 12 miesięcy. Nie wiem jak jest z rozwiązaniem umowy ale jak cos to za urlop będzie musiał wyplacic.
Tylko nie zgadzaj sie wrocic do pracy na jeden dzień po papiery itd bo jak podpiszesz ze rozwiazujesz umowe to nalezy sie tylko l4 bez macierzyńskiego.
No a jak wtedy odbiorę np świadectwo pracy? Bo jeśli ogłosi likwidację to i tak mnie zwolni. -
Audrey wrote:No a jak wtedy odbiorę np świadectwo pracy? Bo jeśli ogłosi likwidację to i tak mnie zwolni.
Jesteś na l4. Czyli chorą nie może wezwać Cię po wreczenie świadectwa. Wszystko poczta niech robi a ty nie przerywaj tylko l4. I wtedy wszystko ci sie nalezy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2020, 18:33
Mikołaj❤
3× aid nieudane abovo Lublin
Rok 2019 0% morfologia
InvimedWarszawa/1ivf.krotki/27lat
18.09-14pobranych-10dojrzalych/4oocyty
6 zapłodnionych-5 blastek
23.09 transfer ✊4AB 7tydz [*] 💔
Czekają ❄❄❄
10.01 transfer 4AB
5dpt kreska na teście
10dpt-472.5mIU/ml 12dpt-994mIU/ml 14dpt-1984mIU/ml17dpt6129mIU/ml 19dpt-10700mIU/ml
21dpt 0.25mm dzidzi i ❤
7.02-28dpt 0.62mm ❤
13.02- 7t4d 1.3cm😍
26.02- 9t3d 2.61cm😍 FHR 184❤
10.03-11t2d 4.13cm🥰 chłopak? 💙
MTHFR 6777C-T hetero
PAI- 1 4G homo