X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • joana Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2020, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasmina mam te same zdanie na temat liczenia ruchow z ta karta..

Katwie rozsadne podejscie do wagi w ciąży 😊

Moja siostra, ktora jest bardzo fit i eko itp jak usyszala, ze przejmuje sie moja waga to powiedziala, zebym przestala. To jest ciaza i kazda przebiega roznie. Np musisz lezec cala wiec to wiadome ze taka kobieta wiecej przytyje. Takze popieram rozsadek w tej kwestii. 😊 ani dieta (oczywiscie wyjatek przy cukrzycy) ani obzarstwo 🤪

Jaśmina, Krokodylica, to_tylko_ja, AHope lubią tę wiadomość

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2020, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja się ta waga nie przejmuje. Przejmowalabym się gdybym chudła a dzidziuś nie rósł albo coś z tych rzeczy. Ja po prostu myślałam że skoro jem normalnie to znaczy że tyle muszę tyć i już. Ale skoro ginekolog twierdzi że za dużo to coś pokombinuje. Postaram się przestrzegać rad położnej bo może faktycznie jem za mało. Jak policzyłam sobie ile kalorii zjadłam mniej więcej wczoraj to mi wyszło 1800 kcal to w sumie za mało jak na początek trzeciego trymestru więc może tu problem . ( Żeby nie było nie odchudzam sie. Jadłam wtedy kiedy byłam głodna i w ilości na jaką miałam ochotę. I to na co miałam ochotę;P)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2020, 15:28

joana lubi tę wiadomość

iv09hdge02bk9ct0.png
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2020, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    joana wrote:

Co do mowienia, ze wszystko moze sie wydarzyc. Pewnie Qunai, ze nikt tu sie nie nakreca. Ale wiadome, ze nikt nie chce urodzic wczesniaka. A niestety kiedy sa upaly to trzeba sie szczegolnie oszczedzac. Wiec lepiej moim zdaniem juz kolo tego 30-32 tc zaczac na siebie chuchac i dmuchac zeby dziecko bylo donoszone. I raczej o to dziewczynom chodzi. A nie ze czeka ich porod w kazdej chwili.
    Mi lekarz tylko mowil, ze mamy na siebie zaczac szczegolnie uwazac bo coraz czesciej slyszy sie o porodach 30-34 tc ciazy.. czyli wczesniaki.. a porody przyspieszaja upaly.

Ja absolutnie siebie ani innych nie nakręcam ale wolę w 33 tygodniu siedzieć sobie na kanapie i potulnie czekać na rozwiązanie ze świadomością, że mam wszystko przygotowane i kupione, niż latać po sklepach 😜
    Trzeba wziąć pod uwagę, że nasze samopoczucie w trzecim trymestrze może być różne i w jeden dzień góry przeniesiemy a w drugi dopadnie nas niemoc. Zresztą nie wiem jak Wy ale mnie nadal stresuje wchodzenie i łażenie po sklepie 😂🤪
    Poza tym w lipcu chcielibyśmy wyskoczyć przynajmniej na jakieś tygodniowe wakacje więc tym bardziej stawiam na relaksowanie się i odpoczynek 😁

Jaśmina lubi tę wiadomość

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2020, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja najpierw czekam na ten 30 tydzień :)

joana lubi tę wiadomość

• Audrey Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2020, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pap, z tymi ruchami to ja dostałam kartę od położonej gdzie od 28tyg się liczy. I nie ma być 10 ruchów w ciągu 1h tylko w ciągu 10h ☺ zaznaczasz godzinę przy której zaczynasz np 9 i jeśli w ciągu 2h jest 10 ruchów to malujesz drugą krateczkę ☺ moja Mała jest aktywna zawsze z samego rana od 6-8 jakoś, potem około południa więc z tym liczenie od 9 to tak średnio bi wiem że ona śpi.
    Ale położna uprzedziła że oprócz tych 10 ruchów trzeba zwracać uwagę czy rusza się w ciągu dnia i koniecznie wieczorem. Można wypić szklankę soku np i zaczekać.

Co do wagi to u mnie też koszmar. Ostatnio było już 8 na plusie a teraz w środę aż boję się na wagę wejść. I nie oglądam się, nie jem fast foodów, słodyczy jak Chmurka bardzo rzadko, tylko pełnoziarniste pieczywo, często i mało, raczej regularnie. Tylko ja np widzę u siebie magazynowanie wody bo wyszedł mi cellulit, puchnę itp. Chyba taki mój urok po prostu. Nieważne ile przytyje, i tak to zamierzam zrzucić po porodzie. Tylko przykro mi jak ktoś mnie widzi i mówi "a Ania to taka chuda była do końca ciąży a ty już taaaki brzuch". Zawsze też nie potrzebowałam dużo żeby przytyć tak więc...😕

to_tylko_ja lubi tę wiadomość

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2020, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już mam 11 kilo na plusie. O dziwo lekarka mi na to nie zwróciła uwagi. Nie wyglądam jakoś tragicznie... Oprócz brzucha poszło też w uda, w tylek i w biust (do mnie akurat cieszy :D). Co prawda pozwalałam sobie na słodkości, czasem jakiś fast food. Nie obzeralam się ale jadłam to na co miałam ochotę. Zauważyłam największy skok właśnie 5/6 miesiąc a teraz powoli idzie w górę albo stoi. Przez ostatnie wyniki krzywej, który wyszedł na granicy normy, staram się zdrowiej jeść - ciemne pieczywo, małe porcje a czesto, bez słodyczy i śmieciowych przekąsek. Chociaz dostałam na imieniny rafaello i tak na mnie patrzy, że chyba nie wytrzymam i jedno dziubne 😳😁

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2020, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie +7kg, ale musiałam coś chudnąć w między czasie, bo tak już mam od 2 miesięcy. Ogólnie odżywam się zdrowo - ciemne pieczywo (ale takie prawdziwe żytnie, nie barwione karmelem), sporo nabiału i dużo warzyw. Piję tylko wode, bardzo rzadko pozwalam sobie na puszkę pepsi (ale zdarza się :)). Z niezdrowych rzeczy, to czasami zjem kotleta smażonego tradycyjnie (częściej duszone mięso) no i jem słodycze (nie tonami, ale dziennie pozwalam sobie na coś słodkiego). Też startowałam z nadwagą i nie chciałabym przytyć więcej jak 10kg. Będzie +12, to świat się nie zawali - oby dzidzia była zdrowa. W każdym razie +20kg chyba mnie ominie, bo nie dogonię raczej :D a o to mi głównie chodziło, żeby nie roztyć się do przesady, tylko tyle co trzeba ;). Co innego kobiety, które w ciąży dosłownie ,,zażerają się" McDonaldem (bo mają taką zachciankę!) a później płacz i lament, że za dużo weszło.. :/ Grunt to jeść świadomie i dbać o zasady zdrowego odżywiania. Też mam czasami ochotę na czekoladę w nocy. Ale jak jej nie zjem, to nie umrę od tego - dziecko tym bardziej.

Audrey masakra.. ludzie to potrafią mieć gęby niewyparzone.. ja na szczęście jeszcze nie słyszałam żadnego wrednego komentarza. Raczej coś w stylu ,,ale Ci już brzuszek widać".. no jak ma być nie widać, jak już za tydzień 8 miesiąc się zacznie ;)

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2020, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja czasem słyszę od ludzi ze ojej ale masz duży brzuch a to jeszcze trzy miesiące... Nie masz tam bliźniaków:/

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Lola. Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2020, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    85/151/115
    Moje wyniki krzywej nie znam sie kompletnie ale chyba jest dobrze?

Krokodylica lubi tę wiadomość

Mikołaj❤
    lprk20mmo9qhkrvb.png
    3× aid nieudane abovo Lublin
    Rok 2019 0% morfologia
    InvimedWarszawa/1ivf.krotki/27lat
    18.09-14pobranych-10dojrzalych/4oocyty
    6 zapłodnionych-5 blastek
    23.09 transfer ✊4AB 7tydz [*] 💔
    Czekają ❄❄❄
    10.01 transfer 4AB
    5dpt kreska na teście
    10dpt-472.5mIU/ml 12dpt-994mIU/ml 14dpt-1984mIU/ml17dpt6129mIU/ml 19dpt-10700mIU/ml
    21dpt 0.25mm dzidzi i ❤
    7.02-28dpt 0.62mm ❤
    13.02- 7t4d 1.3cm😍
    26.02- 9t3d 2.61cm😍 FHR 184❤
    10.03-11t2d 4.13cm🥰 chłopak? 💙

MTHFR 6777C-T hetero
    PAI- 1 4G homo
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2020, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka, mnie jeden facet się wprost zapytał czy to bliźniaki 🤦 a wiecie, widzę u siebie różnice, ale brzuch mam okrąglutki, piłeczkę a nie jakiś rozlazły, też mi poszło w uda i ramiona. Wiem że to nie miss bikini i ważne żeby moja malutka była zdrowa ale nigdy tyle nie ważyłam, zawsze tyłek był krągły, uda nie były patykami ale miałam fajny, płaski brzuch i czułam się atrakcyjna a teraz to tak sobie 😅

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • joana Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2020, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to od poczatku ciazy slucham od tesciowej, ze ja to tak grubo wygladam i mam maly brzuch bo jej corka to taka chuda to od razu bylo widac brzuszek.
    Poza nia to kazdy, ze wlasnie idzie mi tylko w brzuch i ladnie wygladam.
    A teraz jak tesciowa usyszala ze przytylam tylko ponad 4 kg to ze pewnie glpdze dziecko i co na to lekarz.. 🤣🤣🤣takze wpuszczam jednym a wypuszczam drugim uchem 🤣

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2020, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się z brzuszkiem ciążowym czuję mega atrakcyjna! :D Jeszcze jak się ładnie ubiorę, pomaluję, ułożę włosy.. Oczywiście póki jeszcze chodzę, jak włączy mi się tryb pingwino-kaczki i ledwo będę się kulać, to nie wiem ile z tej atrakcyjności zostanie :D

No dajcie spokój, komu nie pasuje, to niech nie patrzy! Ludzie są wredni po prostu, tfu!

Krokodylica, joana, Ptysio lubią tę wiadomość

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

• Szczęśliwa Przyjaciółka

Wysłany: 24 czerwca 2020, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam aktualnie +2 kilogramy. Było już +4 ale odkąd cukry zaczęły wariować i trzymam bardziej dietę to chudnę, codziennie po trochu co akurat bardzo mnie cieszy bo startowałam z dużą wagą to raz a dwa to w ciąży z synkien przytyłam 25 kilogramów i bardzo bałam się powtórki. Wtedy na tym etapie co jestem teraz miałam już +11kg 🙈. Teraz liczę na 6 max 8 kilogramów na plusie

8p3os65gfezqfali.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2020, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aż z ciekawości stanęłam na wagę :)
    Bo normalnie się nie ważę bo w sumie mam daleko w mojej ciążowej dupce ile przytyłam
    :)
    Wygląda na to że mam jakieś 7kg na plusie.
    Ale u mnie bez ciąży waga waha się o 2kg pomiędzy 54 a 56kg i się tym kompletnie nie przejmuję nigdy.
    Jem wszystko na co mam ochotę, tylko jasne pieczywo bo ciemnego nie lubię. Codziennie coś słodkiego dziabnę. Zdarza się i pizza jeśli mam zachciankę (np. dzisiaj).

joana lubi tę wiadomość

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2020, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do komentarzy ludzi na temat wagi czy wielkości brzucha to jest straszne, jacy ludzie są bezczelni.
    Ja akurat takich nie słyszę ale za to ciągle "No W KOŃCU chłopak". No kufa mam wtedy ochotę wziąć i pierdzielnąć w łeb patelnią.

Ptysio lubi tę wiadomość

• Leeila26 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2020, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko, ja to bym chyba mówiła, że tak na 100%, to okaże się dopiero jak urodzę, a po cichu liczę na trzecią dziewczynkę ;)

Ja próbuję kolejny raz porozmawiać z miłą panią z ZUSu :D aktualnie od 5 minut słucham muzyczki, ale to sukces, bo cały dzień nie dało się dodzwonić nawet do etapu tych automatycznych komunikatów :D nosz cholera nawet jeszcze decyzji na profilu nie mam.. a gdzie tam od decyzji do wypłaty kasy :/

Krokodylica lubi tę wiadomość

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

• Totoro Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2020, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leeila26 wrote:
    Ja się z brzuszkiem ciążowym czuję mega atrakcyjna! :D Jeszcze jak się ładnie ubiorę, pomaluję, ułożę włosy.. Oczywiście póki jeszcze chodzę, jak włączy mi się tryb pingwino-kaczki i ledwo będę się kulać, to nie wiem ile z tej atrakcyjności zostanie :D

No dajcie spokój, komu nie pasuje, to niech nie patrzy! Ludzie są wredni po prostu, tfu!

Ja w pierwszej ciąży nigdy nie weszłam na ten tryb pingwinka :D do ostatniego dnia maszerowałam dziarskim, sprężystym krokiem 😁 Życzę wszystkim tego samego :D

ancys85, joana lubią tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2020, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leeila dobre z tą trzecią dziewczynką.
    Nie wpadłam na to. :)

• Leeila26 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2020, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro to super!! :D Nie wiem jak będzie u mnie, bo trochę zaczyna mnie ,,ciągnąć" brzuch. Nie jest to ból, ale lekki dyskomfort. Ciężko opisać.. jak chodzę wieczorem po domu, to go podtrzymuję od dołu bo mi lżej :D Nogi i kolana póki co nie bolą - żona kuzyna, która na dniach będzie rodzić np. na nic nie narzeka, tylko na kolana. Ale to typ takiej chudzinki-drobinki :)

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

• Agnieszka91 Ekspertka

Wysłany: 24 czerwca 2020, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezeli chodzi o wielkość brzucha to ja akurat mam większy niż na tym samym etapie w ciąży bliźniaczej wiec różnie to bywa :-) w 35tc dziewczynki urodziły się z wagą 1900 i 2100 więc inna kobietka w to miejsce mogłaby mieć jedno a porządne 4kg dziecko;-)

‹‹ 666 667 668 669 670 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ