X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2020, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi ginekolog teraz kazała tylko obserwować w jakich godzinach się rusza. I tyle. A od 30 tc mam w tej godzinie w której się zazwyczaj rusza liczyć ruchy do10 w ciągu godziny ( jeśli np w ciągu godziny będzie powyzej 5 ale mniej niż 10 to liczyć kolejna)...

iv09hdge02bk9ct0.png
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2020, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję udanych zakupów 😁

Ja ruchów nigdy nie liczyłam, mój mały jest dość aktywny a jak go w danej chwili nie czuje to stukam w brzuch i odpowiada.

Joana- cygani- uśmiałam się 😂
    My się śmiejemy, że jesteśmy jak Rumuni- wiecznie z tobołami ale przy dzieciach tyle gratów 🤦‍♀️ a że często wyjeżdżamy to kursujemy z torbami 🤭😂

joana lubi tę wiadomość

• to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2020, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey wrote:
    A czemu liczysz 10 ruchów na 1h? To ma być 10 ruchów w ciągu 10h, przynajmniej na mojej karcie. Sfiksowałabym gdybym miała liczyć 10 w 1h, bo możeja to np budzi się na chwilę o 6-7 rano a potem do 11-12 cisza bo śpi, powariuje i budzi się na obiad. Także w razie snu raczej w ogóle nie nauczę ruchów, chyba że jest jej niewygodnie i się przekręci🤔
    Ja właśnie tak was czytam i już sama nie wiem, bo wg mamy ginekolog w jej kalendarzu liczy się 10ruchów na godzinę, jeśli nie ma to liczymy kolejną godzinę i jeśli dalej nie ma tych 10 ruchów to na IP.
    Ja dostałam taką kartkę do liczenia ruchów na samym początku ciąży, ale ginekolog nic nie mówił, żebym liczyła - i tam jest już tak jak wy liczycie. Więc chyba faktycznie są dwie szkoły.

W każdym razie ja nie liczę, bo nie widzę większego sensu w tym, czuję ruchy małej co jakiś czas, a jak dłuższy czas nie czuję to coś jem i się położę albo ucisnę delikatnie brzuch i już się zaczyna ruszać. Więc jeśli by nie reagowała na moje "zaczepki" wieczorem niezależnie od tego czy na tej karcie bym zaznaczyła już, że dzisiaj ruchy były to i tak byłby to dla mnie powód do zmartwień.

Krokodylica, ancys85 lubią tę wiadomość

08.05.2020 - 24+1 - 620g <3
    04.06.2020 - 28+0 - 1110g <3
    02.07.2020 - 32+0 - 1800g <3
    30.07.2020 - 36+0 - 2780g <3
    20.08.2020 - 39+0 - 3300g <3
    w57v3e3krsc08o95.png
  • Maddelainen Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2020, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podczytuje Was dziewczyny i zapisuje, ale ze się nie znam na pieluchach czy kremach to się nie odzywam.
    U mnie co do ruchów to nie są one regularne niestety. Dziś akurat jest bardziej aktywny ale to tylko chwile zazwyczaj trwa i zaraz te ruchy ustają. Ale serduszko bije bo sprawdzają codziennie, więc raczej wszystko w porządku. 🙂

👩+🧔‍♂️+👱+🐶
    2020 👶 💙
    30.12.2024 ⏸️

https://www.tickerfactory.com]age.png
  • Jaśmina Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2020, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też zgodnie z zaleceniem lekarza liczę ruchy. Mam liczyć od godziny 9, więc o 9 kładę się i liczę. Jak doliczę do 10 ruchów zapisuję godzinę o której ten 10 ruch wystąpił. Mój mały jest bardzo aktywny więc najczęściej wyrabia się w pół godziny, czasem w godzinę.

Na usg połówkowym mój był położony poprzecznie, po ruchach wnioskuję, że nadal tak jest. Bo czuję go, aż głęboko w prawym boku. Ale w środę mam usg 3 trymestru, więc wszystko się wyjaśni.

Czy Wam dziewczyny też się zwiększył ostatnio obwód pod biustem. Mam zapięty stanik na ostatnią haftkę, a strasznie mnie ciśnienie. Ciekawa jestem czy ten obwód to już tak zostanie po porodzie czy się zmieni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2020, 19:31

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2020, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój od jakiegoś czasu był główką w dół. Mam ogromną nadzieję że tak już zostanie.

• joana Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2020, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maddelainen nie masz co sie stresowac ruchami. Kazde dziecko ma swoja nature juz w brzuchu. Np u mnie takie ruchy malego to ja poczulam dopiero w 28 tc wczesniej to byly takie.. pekajace babelki itp. Teraz od tyg mam tak juz nawet takie wypychanie itp.
    Tez sie niepotrzebnie stresowalam zamiast cieszyc tym co jest 😊
    Jesli chodzi o wyprawke to ja tez sie nie znam ale dopytuje mojej siostry czy przyjaciolk, ktora ma dwie cory.. albo czytam na necie albo pytam na grupie co mamy prywatna z dziewczynami z ovu sprzed fioletowej strony 😊
    I tak jak cos najpierw kupic to czytam, dowiaduje sie bo tez nie chce czyms zaszkodzic dziecku czy kupic bubla...

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • joana Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2020, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ancys mowie Ci doslownie cyganie 🤣
    Jak dzis pisalam garderoba to stol w salonie i krzesla sa w wieszakach z ubraniami. Pod stolem pelno kartonikow, wokol duze z wyprawka. Przy witrynie stoi oparty materac dziecka plus teraz jeszcze na podlodze lezy baza i fotelik 🤣🤣🤣
    Takze jest ciekawie 😅

ancys85 lubi tę wiadomość

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2020, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaśmina u mnie, oprócz zatrzymania miesiączki, to jedynym "objawem" zwiastujacym ciąże jest powiekszony biust, więc ja mogłabym rzec że mam już to za sobą 😜. Po ciążach, jak pokarm się unormował zawsze spadałam o dwa rozmiary w dół i już nie mogę się doczekać!

• ancys85 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2020, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to_tylko_ja wrote:
    Ja właśnie tak was czytam i już sama nie wiem, bo wg mamy ginekolog w jej kalendarzu liczy się 10ruchów na godzinę, jeśli nie ma to liczymy kolejną godzinę i jeśli dalej nie ma tych 10 ruchów to na IP.
    Ja dostałam taką kartkę do liczenia ruchów na samym początku ciąży, ale ginekolog nic nie mówił, żebym liczyła - i tam jest już tak jak wy liczycie. Więc chyba faktycznie są dwie szkoły.

W każdym razie ja nie liczę, bo nie widzę większego sensu w tym, czuję ruchy małej co jakiś czas, a jak dłuższy czas nie czuję to coś jem i się położę albo ucisnę delikatnie brzuch i już się zaczyna ruszać. Więc jeśli by nie reagowała na moje "zaczepki" wieczorem niezależnie od tego czy na tej karcie bym zaznaczyła już, że dzisiaj ruchy były to i tak byłby to dla mnie powód do zmartwień.

to_tylko_ja popieram 😁
    Ja nigdy nie liczyłam ruchów ani nawet nie zagłębiałam się w szczegóły ale z tych szkół co podajesz bardziej logiczna wydaje się ta wg mamy ginekolog.
    10 ruchów na 10 godzin- chyba bym ze strachu umarła!
    Dziecko ma okresy czuwania i aktywności ale jak śpi to przecież też się rusza więc bym liczyła 10 ruchów przez godzinę a w razie czego jak Chmurka kolejna godzinę...

to_tylko_ja lubi tę wiadomość

• Jaśmina Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2020, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ancys85 wrote:
    Jaśmina u mnie, oprócz zatrzymania miesiączki, to jedynym "objawem" zwiastujacym ciąże jest powiekszony biust, więc ja mogłabym rzec że mam już to za sobą 😜. Po ciążach, jak pokarm się unormował zawsze spadałam o dwa rozmiary w dół i już nie mogę się doczekać!

No mi biust też urósł na samym początku z B na E, tylko obwód pod biustem mi się nie zmienił, a ostatnio zauważyłam że wielkość biustu ta sama tylko obwód się powiększył.

• ancys85 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2020, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaśmina wrote:
    No mi biust też urósł na samym początku z B na E, tylko obwód pod biustem mi się nie zmienił, a ostatnio zauważyłam że wielkość biustu ta sama tylko obwód się powiększył.

Nie strasz 😂😜🤪😅

• Totoro Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2020, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi w pierwszej ciąży biust urósł a miałam 75 D przed. Za to po 21 mies karmienia piersią mi zmalał. W tej ciąży powiększył się tylko troszkę.

Ja ruchów nie liczę, już cukrzyca zajmuje mi pół życia obecnie, jakbym jeszcze miała liczyć, plus dwulatka w domu... 😅 Ale moje dziecię jest baaardzo aktywne, aż się obawiam co to za ziółko mi tam rośnie xD druga rzecz - w pierwszej ciąży miałam łożysko na przedniej ścianie, teraz mam z tyłu, więc doświadczam nowych doznań, jeśli chodzi o ruchy 😁 czasem czuję się jak Sigourney Weaver w filmie Obcy (jak nosiła aliena w brzuchu 🙈) 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2020, 20:13

joana, DarlAa, Jaśmina lubią tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2020, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mały był ostatnio głowa w dół, ale wczoraj tak szalał że nie wiem czy nie zrobił fikolka :D z prawej strony brzucha nagle mi taka górę wywaliło, a później było karate kid. Dziś to samo, coraz bardziej szaleje skubaniec :D

Krokodylica, Jaśmina lubią tę wiadomość

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • Dave87 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2020, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ktosiowa wrote:
    Dave,
    W poprzedniej ciąży synek był od 20 tc głowa w dół, a i tak go nie zdołałam urodzić SN.
    Ja moja cały czas czuje na dole brzucha ,z dwa razy może zdarzyło się że w okolicy pępka

iv09mg7yx1wzcbqx.png

Starania od 2013 r
    Za wysokie amh 13 i Pcos .

1 ciąża 💔 2017 r stymulacja(luteina, clostibegyt, ovitrelle) - ciąża martwa w 10 tyg z nieznanych przyczyn

2 ciąża pozamaciczna 2018r 💔 stymulacja clostibegyt, ovitrelle

Rok 2019- 2 nieudane inseminacje (IUI)
    08. 2019 transfer in vitro świeżego zarodka 3 dniowego nieudany , 2 pozostałych nie udało się zamrozić

10.2019 punkcja 2zamrożone zarodki
    12.2019 został zrobiony transfer z mrozaka ♥️ 4AA

10dpt beta 234 / 12 dpt beta 401😍

21/22.01 krwawienie :(
    06.03 USG ♥️ krwiaka nie ma 😍
    27.04 ❤️🧒
    5.05 Połówkowe 👍
    24.07 USG 3trymestru👍2300g 32tc
    Walczymy dalej 💪
  • Dave87 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2020, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ktosiowa wrote:
    Dave,
    W poprzedniej ciąży synek był od 20 tc głowa w dół, a i tak go nie zdołałam urodzić SN.
    No wiem że poprawne ułożenie nie daje 100% pewności na poród SN ale na pewno większe :)

iv09mg7yx1wzcbqx.png

Starania od 2013 r
    Za wysokie amh 13 i Pcos .

1 ciąża 💔 2017 r stymulacja(luteina, clostibegyt, ovitrelle) - ciąża martwa w 10 tyg z nieznanych przyczyn

2 ciąża pozamaciczna 2018r 💔 stymulacja clostibegyt, ovitrelle

Rok 2019- 2 nieudane inseminacje (IUI)
    08. 2019 transfer in vitro świeżego zarodka 3 dniowego nieudany , 2 pozostałych nie udało się zamrozić

10.2019 punkcja 2zamrożone zarodki
    12.2019 został zrobiony transfer z mrozaka ♥️ 4AA

10dpt beta 234 / 12 dpt beta 401😍

21/22.01 krwawienie :(
    06.03 USG ♥️ krwiaka nie ma 😍
    27.04 ❤️🧒
    5.05 Połówkowe 👍
    24.07 USG 3trymestru👍2300g 32tc
    Walczymy dalej 💪
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2020, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja była ostatnio głowa w dół ale czuję że się przewracała.

Pap, w mojej karcie też nieby jest od 9, No ale o tej godzinie ta gadzinka śpi 🤣 i do 12 cisza. Ogólnie do 16 tak różnie się rusza, najaktywniejsza jest wieczorem i z samego rana. Bo na 100% w każdej rodzinie nie naluczyłabym 10, tym bardziej jak sama jestem aktywna i sprzątam czy chodzę to nie czuję.

Ja przed ciążą miała 75E, teraz myślę że jest F, raczej nie więcej.

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2020, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    joana wrote:
    A anielski spokoj ode mnie to wzial sie stad ze jak wkurzylam ie w tamta sobote na nich to zwyczajnie mialam takie skurcze, ze strach..
    I od tej pory probuje to sobie ulozyc na spokojnie, choc slabo mi wychodzi, bo typowa choleryczka ze mnie.......

Tez wlasnie boje sie roznych odcieni.. a kolejna kwestia czy nie zalatwili tych paneli na styk. I jak cos pojdzie nie tak to co? Wezma dwie inne zupełnie doloza bo juz nie bedzie skad zalatwic?
    Wogole nie rozumiem czemu id razu sie nie przyznali i zamowilibysmy zwyczajnie drugie inne co byloby pewne, ze beda z tej samej serii i ze nadal je produkuja...
    Co Wy za panele wzięliście, że taki problem z nimi? Jakieś zagraniczne czy co? Jak masz nazwę to przecież nawet przez neta da się zamówić. Nie mieszkacie na jakiejś wyspie gdzie kurierzy nie dojeżdżają. Czemu nie wejdziesz a neta i nie obdzwonisz sklepów z pytaniem czy mają takie i jaki jest termin dostawy? Dziwię się Wam, naprawdę. Jak mi facet od klimy zaczął zbywać to od razu zadzwoniłam do innego, bo sorry, ja nie będę czekać do końca lata z montażem. Drzwi to samo, od razu powiedziałam że 8 tygodni to jest ostateczność i mają być zamontowane. Prawda jest taka, że oni Was zlewają bo doskonale wiedzą, że i tak u nich kupicie. Mało tego, bo nie dość że kupicie te panele mimo że mają Was gdzieś, to potem jeszcze weźmiecie drzwi.

age.png

age.png
  • Maddelainen Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2020, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A od którego tygodnia ciąży te ruchy się liczy?

👩+🧔‍♂️+👱+🐶
    2020 👶 💙
    30.12.2024 ⏸️

https://www.tickerfactory.com]age.png
  • katwie27 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2020, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Jesteśmy po wizycie. 1300g chlopaka, lekarz mówi że jest wszystko w porządku. Ułożony już prawidłowo. Dzisiaj szaleje w brzuchu jak trzeba.
    Ale żeby nie było dla słodko, to rozmawialam z lekarzem co by było gdyby na przyklad maz wrócił kilka dni przed porodem, jaki by to miało wpływ na mój poród i pobyt w szpitalu w kontekście tego wywiadu na koronawirusa, bo wszędzie gdzie jestem pytają czy miało się styczność z kimś z zagranicy lub z krajów ryzyka. No lekarz od razu mówi, że jeżeli nie będzie mąż po kwarantannie i będziemy mieli że sobą kontakt to nikt mi nie pozwoli rodzić w szpitalu w moim mieście... Oddała mnie gdzie indziej i on nic na to nie poradzi. Mówił żeby się nie martwić póki co ale mieć z tylu.glowy żeby też nie zadając takich informacji. No dla mnie mimo wszystko ta informacja jest fatalna. Bo jak mąż wróci w sierpniu to przecież częstotliwość wizyt będzie inna, będzie ktg... Albo będzie musiał naprawdę odbyć kwarantannie A naprawdę to aż serce pęka po takim czasie, albo nigdzie nie będę mogła pójść... Masakra.

c0beb5c4c6dd.jpg

erre, Chmurka, Leeila26, maja2024, Ounai, ancys85, Audrey, Pogoda, Maddelainen, joana, Krokodylica, Jaśmina, Asia000, edka85 lubią tę wiadomość

Kasia
    d7fd0b1459f6d2c1b2ab33a2c8bad5e1.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

‹‹ 679 680 681 682 683 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ