X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2020, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro to chyba roznie z tym brzuchem bywa. Mi opadal w obu ciazach pare tygodni przed porodem.

Totoro lubi tę wiadomość

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • katwie27 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2020, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyby! U mnie dzisiaj niedziela pracująca. Wysłałam syna z moimi rodzicami do mojej babci. Wygląda na to, że skończyłam prasowac ubranka :) Zostały mi pieluszki metrowe j pakowanie torby do szpitala. Chcialam zaoytac skad macie poza dole sono koszule do szpitala? Mam z tej firmy dwie na napy i dwie na ramiączkach. Dzisiaj spałam w tej na ramiączkach. Nie wiem czy z miesiąc nie będą za ciasne te piżamy. A te na napy niby jakośc ok, ale chyba bym dokuoila coś jeszcze... W planach mam jeszcze zakup koszuli z lupoline ale to chyba jednak po porodzie dopiero.

Kasia
    d7fd0b1459f6d2c1b2ab33a2c8bad5e1.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

• Jaśmina Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2020, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro mnie też opadł delikatnie brzuch. Czytałam, że może opadać 3-4 tygodnie przed porodem. Więc mam nadzieję, że mamy jeszcze trochę czasu.

Totoro lubi tę wiadomość

• Chmurka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2020, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi właśnie bratowa opowiadała że na następny dzień po CC dostała normalny obiad ,w sensie kotleta schabowego. Ale ze śniadania i kolacje to porażka. Kromka chleba z masłem i plasterek sera albo kawałek pasztetowej...więc wezmę na pewno jakiś suchy prowiant;) dzięki

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2020, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katwie ja mam z italian fashion i są bardzo fajne. Ja dalam 45 zł. I jestem bardzo zadowolona. ale i przed ciążą miałam jedna czy dwie koszule z tej firmy i się fajnie nosiły;)

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Aina Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2020, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy dobrze kojarze ze jedna z nas jest

Z KATOWIC ???

• Chmurka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2020, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Używała któraś sztyftu Mustela Cold Cream? Rplanowalam kupić na zimę dla Małej ale zastanawiam się czy to nie będzie ciężko rozsmarowywać

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2020, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ten brzuch to zawsze opada? 🤔 U mnie ten centymetr szyjki, ja tu się nastawiam psychicznie na ewentualność wcześniejszego porodu, a brzuch dalej jak był wysoko, tak jest. I wszyscy dookoła mi to mówią.. Dzisiaj nawet usłyszałam, że jak na końcówkę ciąży to nie mam takiego dużego brzucha 😅

Aina ja jestem z Katowic, ale od listopada mieszkam pod Krakowem 👍 Z tego co kojarzę, Ounai planuję rodzić w Katowicach

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • ktosiowa Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2020, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotacja na żywienie matek w szpitalu 🤦‍♀️. Do czego to doszło!

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2020, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ktosiowa wrote:
    Dotacja na żywienie matek w szpitalu 🤦‍♀️. Do czego to doszło!

ktosiowa, myślę że jak jest taka dotacja to super że szpitalu z niej korzysta. Wcześniej było tan.jedzenie mizerne w kierunku do ble, a teraz desery, galaretki z owocami, kaszki manna, ryby w sosie szpinakowym, sałatki z fetą itp.

Mam pytanie porodowe. Bo wody nie muszą chlusnąć od razu tylko mogą się sączyć tak? A one sądzą się wtedy tak że poznam że to wody bo tyle tego i tak by było, czy raczej mogą nie zauważyć no będzie się saczyc jak zwykły śluz? Bo tak sobie myślę czy jak będą się saczyc a nie będę miała skurczy to czy poznam że to już czas 🤔

Zamówiłam w końcu z gemini termometr bezdotykowy 😏

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2020, 19:02

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2020, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, no mam właśnie nadzieję, że ten brzuch niżej nic nie zapowiada jeszcze.

Audrey też się obawiałam tego sączenia wód, zwłaszcza, że w poprzedniej ciąży miałam dużo takiego mega wodnistego śluzu. Podobno jak się wody sączą to głównie czuć to np. wstając z leżenia. No i tak jak dziewczyny już pisały - można sprawdzać czy to wody specjalnymi papierkami albo wkładkami :)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2020, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej, ja też się zgodzę, ze krzyk jest ważny i potrzebny i nie ma co się go wstydzić
    Zmienia się wtedy tor oddechowy, w ogóle reguluje oddychanie przy skurczach.
    Mnie słyszał cały oddzial na bank 😂
    A na studiach na zajęciach z emisji głosu mieliśmy takie coś jak "ryk organiczny" 😂 haha uwierzcie, to dopiero był krzyk. Bardzo ciężko było wykładowcy namówić nas do uczestnictwa, tak wiecie, bez powodu, bez bólu itp. Ale to fajne doświadczenie, w sumie nauczyłam się tego, że nie można się wstydzić odgłosów, jakie wydajemy, to czyta natura i tego potrzebujemy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2020, 21:00

Totoro, AHope, KotkaPsotka3 lubią tę wiadomość

• Totoro Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2020, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie słyszało całe miasto... 😅

Natalii, KotkaPsotka3 lubią tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2020, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do torby na CC, to w moim szpitalu dziewczyny radzą wziąć taką małą np. sportową torbę, a w niej:
    - woda z dziubkiem
    -gumka do włosów
    -pomadka
    -telefon/ładowarka
    -podklad, podpaska
    -koszula na przebranie
    -klapki
    To głównie pod obostrzenia, jakie teraz mamy,bo bo normalnie ktoś mógł wejść po cc na pooperacyjna i przynieść rzeczy. A teraz nie ma takiej możliwości, wiec warto wziąć te drobiazgi ze sobą i poprosić położną o podanie, jak będzie się leżało po cc.
    Niektórzy biorą tez pierwsze ciuszki i pampersa dla dziecka.

ancys85 lubi tę wiadomość

• zokeia Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2020, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey wrote:
    ktosiowa, myślę że jak jest taka dotacja to super że szpitalu z niej korzysta. Wcześniej było tan.jedzenie mizerne w kierunku do ble, a teraz desery, galaretki z owocami, kaszki manna, ryby w sosie szpinakowym, sałatki z fetą itp.

Mam pytanie porodowe. Bo wody nie muszą chlusnąć od razu tylko mogą się sączyć tak? A one sądzą się wtedy tak że poznam że to wody bo tyle tego i tak by było, czy raczej mogą nie zauważyć no będzie się saczyc jak zwykły śluz? Bo tak sobie myślę czy jak będą się saczyc a nie będę miała skurczy to czy poznam że to już czas 🤔

Zamówiłam w końcu z gemini termometr bezdotykowy 😏

Cześć, ja tu tylko na chwilę, podczytuję co słychać w każdym miesiącu, bo znów mnie czeka ta przygoda ;)

Wypowiem się o sączeniu i odchodzeniu wód z własnego doświadczenia. Przed pierwszym porodem nie wiedziałam czy to sączenie (obfitość jak przy owulacji), czy po prostu się spociłam... Był grudzień, więc to raczej nie to ;)Czekałam pół dnia i pod wieczór pojechałam na Izbę mówiąc, że nie wiem co to jest. Zaproponowano mi żebym została, wszystko sprawdzą na oddziale, będę spokojniejsza. Zostałam i poród rozpoczął się ok 21, a w południe było po wszystkim. Wody chlusnęły podczas badania szyjki w okolicach 7/8 centymetra.

Przy drugim porodzie obudził mnie o 4 rano odpływ wód. Ogromna ilość ciepłego płynu. Mam wrażenie, że przez sen usłyszałam takie 'pyk' i poszło. Elegancko posprzątałam i poszłam spać. 0 8 wstaliśmy, o 10 byłam w szpitalu (tyle czekałam za radą położnej), o 15 dostałam oxy (zero czynności skurczowej) i o 18 urodziłam na 5 partych.

Skoro mam takie tendencje, to coś czuję, że teraz chluśnie mi na ulicy :/

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • ktosiowa Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2020, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodziło mi, ze odpowiednie żywienie to powinien być standard, a nie dopiero po dotacji

Totoro, ancys85, Jaśmina, to_tylko_ja lubią tę wiadomość

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2020, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalii wrote:
    Co do torby na CC, to w moim szpitalu dziewczyny radzą wziąć taką małą np. sportową torbę, a w niej:
    - woda z dziubkiem
    -gumka do włosów
    -pomadka
    -telefon/ładowarkapo
    -podklad, podpaska
    -koszula na przebranie
    -klapki
    To głównie pod obostrzenia, jakie teraz mamy,bo bo normalnie ktoś mógł wejść po cc na pooperacyjna i przynieść rzeczy. A teraz nie ma takiej możliwości, wiec warto wziąć te drobiazgi ze sobą i poprosić położną o podanie, jak będzie się leżało po cc.
    Niektórzy biorą tez pierwsze ciuszki i pampersa dla dziecka.

Zamiast zacytować - polubiłam 😜

W szpitalu, w którym będę rodziła nie ma sali pooperacyjnej, od razu zawożą Cię po cesarce na położnictwo więc ja pakuję się do jednej torby.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2020, 21:57

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2020, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też będę rodzić w Katowicach.

• Leeila26 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2020, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już pisałam, że zamówiłam papierki lakmusowe - jutro powinny być :D jestem już prawie pewna, że to na szczęście tylko zwiększona ilość śluzu, ale po co dokładać sobie stresu, lepiej mieć i jak coś mnie zaniepokoi to sprawdzić ;). Podejrzewam, że u mnie przy tej krótkiej szyjce będzie właśnie ,,chlust" :D chociaż to niby nie ma reguły..

A jak się jedzie do porodu, to od razu z torbą wbija się na porodówkę? Czy jak to jest dziewczyny? Gdzie się przebiera w koszule np.?

Nie wiem jak będzie u mnie, ale jeśli będę mieć potrzebę krzyczeć podczas porodu, to będę krzyczeć :D Nie mam zamiaru mieć wtedy żadnego wstydu, ani myśleć o tym, czy komuś to będzie przeszkadzało.. Każdy ma inny próg bólu i nie ma co tego komentować nawet. Podobnie jak są kobiety, które podczas depilacji woskiem drą się w niebogłosy.. a ja podczas głębokiego bikini nawet nie syknęłam ;)

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2020, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leeila26 wrote:
    Ja już pisałam, że zamówiłam papierki lakmusowe - jutro powinny być :D jestem już prawie pewna, że to na szczęście tylko zwiększona ilość śluzu, ale po co dokładać sobie stresu, lepiej mieć i jak coś mnie zaniepokoi to sprawdzić ;). Podejrzewam, że u mnie przy tej krótkiej szyjce będzie właśnie ,,chlust" :D chociaż to niby nie ma reguły..

A jak się jedzie do porodu, to od razu z torbą wbija się na porodówkę? Czy jak to jest dziewczyny? Gdzie się przebiera w koszule np.?

Nie wiem jak będzie u mnie, ale jeśli będę mieć potrzebę krzyczeć podczas porodu, to będę krzyczeć :D Nie mam zamiaru mieć wtedy żadnego wstydu, ani myśleć o tym, czy komuś to będzie przeszkadzało.. Każdy ma inny próg bólu i nie ma co tego komentować nawet. Podobnie jak są kobiety, które podczas depilacji woskiem drą się w niebogłosy.. a ja podczas głębokiego bikini nawet nie syknęłam ;)

Z tą torbą to może zależne od szpitala? U mnie wchodziło się z nią, po badaniu na IP przebierało za parawanem, a potem na wózku na oddział. Z torbą na kolanach.

A propos krzyku - przy pierwszym porodzie darłam się z przepony takim pierwotnym rykiem ,a przy drugim milczałam, chociaż położna zachęcała mnie do krzyku. Nie ma reguły ;)

Totoro, Leeila26 lubią tę wiadomość

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
‹‹ 791 792 793 794 795 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ