!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Freja000 wrote:A przypomnij proszę z jakich wskazań cc?
.
Bo pierwszy porod byl cc wiec teraz mam prawo sobie tez cc zazyczyc. A chce cc bo drugi porod (vbac) bardzo mnie zmasakrowal (III stopien pekniecia). Moj dzieci wszystkie maja po tacie bardzo duze glowy (corka 38cm) i juz mi powiedziano ze trzecie tez bedzie takie. Sam porod chetnie bym jeszcze raz przezyla, mimo straszliwego w moim odczuciu bolu. Jest to niesamowite i wyjatkowe przezycie no i dla dziecka napewno lepsze niz cc na zimno. Niemniej boje sie jednak o swoje zdrowie. Cud chyba sprawil, ze wszystko trzymam i nic mi nie wypada. Bardzo dlugo prawie nie wychodzilam z lozka bo polozna kazala lezec jak najwiecej. Bylam tak przerazona stanem mojego krocza po porodzie ze wpadlam w depresje. A najgorsza byla ta mysl, ze zrobilam to sobie na wlasne zyczenie. Dlatego teraz mowie mezowi ze jakbym znowu cos o sn przebakiwala to mam mi dac w leb zebym sie opamietala.
Zreszta nawet pokozna po porodzie powiedziala ze lepiej z bym naturalni juz nie rodzila. Moj gin i nasza znajoma szefowa ginekologii tez uwazaja ze cc w moim wypadku to rozsadniejsze rozwiazanie.
Takze z bolem serca al decyduje sie na cc tylko sie zastanawiam czy na zimno czy czekac do tp zeby moze samo sie zaczelo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2020, 11:03
-
Audrey trzymam kciuki 😊
Kotka, ja zamierzam pofarbować jeszcze raz włosy bliżej terminu, jakoś za tydzień może 2. Ale ja farbuje zawsze w domu z pomocą mamy. Do fryzjera tez by się jeszcze przydało wybrać podciąć trochę. Bo po porodzie to pewnie nie prędko się udaale jakoś nie mogę się zebrać żeby się umówić
-
Też muszę podciąć włosy, bo mi się końcówki rozdwajają, a odwlekam i odwlekam... I jeszcze farbę kupić, eh.
W moim szpitalu jest tak, że dziewczyny, które mają cc na zimno, dostają wcześniej kroplówkę z oksytocyną, aby akcja porodowa trochę ruszyła, bo są wysyłane sygnały przygotowujące do przyjęcia dziecka na świecie. Ale nie wiem czy to jest rutynowo czy na życzenie czy trzeba mieć jakieś wskazania?
-
Ja najprawdopodobniej będę farbować w przyszłym tygodniu, ale ja zawsze farbuje farbami bez amoniaku, tak tylko dla podkrecenia koloru, czasem jakieś rozjaśnienia, ale w lecie same mi trochę jaśnieją
ale przede wszystkim muszę trochę podciąć, bo końce mam już tragiczne 🙈 szkoda mi długości, ale i tak chodzę większość czasu w związanych, więc nie wiem po co mi ta długość 😁 kobieca logika 🤦
-
Jaśmina trzymam za Was kciuki.
Audrey pamiętam że mnie tak położna w pierwszej ciąży wystraszyła z tym tętnem, kazała lecieć pilnie do lekarza ns wizytę a tam wszystko było dobrze i szczerze to nawet lekarz się z tego trochę śmiał.no ale wiadomo, lepiej sprawdzić. Powodzenia.
Jaśmina lubi tę wiadomość
-
Freja000 wrote:Rozumiem
sprawdziłam główki swoich 33 i 34 chyba, więc mam nadzieję, że to rodzinne...
To może faktycznie poczekaj na skurcze? Nawet mój wybitnie pro cc lekarz mówi, że tak lepiej i dla kobiety i dla niego, łatwiej.
Moja cora jeszcze sie z reka z przodu przepchnela 😩. Moze gdyby nie ta reka....no ale nie mam gwarancji ze nastepna tez tak nie bedzie chciala wyjsc.
Tak wiec dziewczyny, moja historia sie ni e kierujcie bo wiekszosc dzieci mi glowki 32-34cm (chyba teraz to bym taka przy jednym skurczu wypchnea 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2020, 13:12
Freja000 lubi tę wiadomość
-
Dzięki za kciuki dziewczyny 🥰
My już po drugim ktg, teraz było książkowe. Wcześniejsze tętno tak wysokie bo Mała dosłownie cały czas się ruszyła i nie przestawala, męczyła się dlatego tak wysokie tętno. Teraz była trochę w fazie snu a trochę się ruszyła i już wszystko super. Ale położna wolała sprawdzić drugi raz żeby nie wysyłać mnie niepotrzebnie do lekarza czy szpitala. Także mam po prostu krnąbrne dziecko 🤭😅
Ale trochę się strachu najadłam 😱Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2020, 13:14
edka85, Chmurka, Asia000, Szczęśliwa, erre, joana, Krokodylica, Totoro, maja2024, Ptysio lubią tę wiadomość
-
Audrey jak sytacja ?
Dziewczyny jest dzis duze poruszenie w mediach o zaostrzeniu obostrzen
Juz sie zaczynam zastanawiac cos ie bedize dzialo jesienia co ze szkolami przedszkolem nasza rehabilitacja .terapia wciaz online.
A do tego w tym zwariowanym czasie musimy urodzic boje sie ze beda szczepic nasze malenstwa w czasie epidemii
Maz chcial jechac za tydzien nad morze ....mam juz watpliwosci co robic.barszo mi szkoda dzieci ktore zostaly prawie uwiezione od marca.dotychczas zawsze bylismy w biegu karate angielski basen rehabilitacja terapia zuchy tylko niedziela byla wolna ...tzw do kosciola tylko.
Poczatek zostania w domu byl fajny brakowalo wytchnietnia ale obecnie juz to wszytko ciazy.
Na osiedlu wszytkie dzieci ganiaja a ja mam obawy czy moich wypuszczac by na okres porodu nie zarazili mnie np bezobjawowo -
Aina ja sie boje,ze znow wroca zakazy porodow rodzinnych
maseczki jesli kazą znowu nosic na ulicach no to trudno. Kwarantanna dla wracajacych z innych krajow spoko. Przede wszystkim powinni wprowadzic prawdziwe kary finansowe za brak maseczki w sklepie, autobusie i dystans!a nie kolejki po zapiekanki i lody,ze ludzie sobie na plecach stoją. A tak to zwrocisz uwage w sklepie a tu ludzie chujow nawsadzają,ze sa zdrowi
kasjer czy ochroniarz powinien wyprosic/nie obslugowac
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2020, 13:32
Szymonek jest z nami od 11.093490gram, 57cm, 10pkt
-
Moją opinię co do tej rozdmuchanej epidemii już znacie. Wiele razy się wypowiadałam co myślę o niszczeniu gospodarki, odwoływaniu wizyt lekarskich, zabiegów, operacji i tym podobnych. Media zagraniczne dodatkowo podbijają temat pokazującąc straszne obrazy. A punkt widzenia zależy od punktu patrzenia. Od maja u nas ludzie sobie pofolgowali temat i jakoś nie zauważyłam stosow trumien pod szpitalami (jak to rzekomo pokazywano w innych krajach). Mam rodzinę za granicą i też byli zdziwieni tym, co media obrazują. E tam... Szkoda gadać. Nie wiem kto i w jakim celu tak demonizuje koronę, ale jest na dobrej drodze.
U nas w PL niewiele mogą zrobić, bo ponowne zabicie gospodarki będzie dla tego kraju samobójem. Linie lotnicze dopiero co podniosły się z dna, a następne obostrzenia doprowadza je do bankructwa. Dzieci mają nie chodzić do szkoły? Świetnie, niech siedzą całymi dniami przy kompie i się uzależniają, a rodzice sprawdzają, czy pociecha się akurat uczy, czy siedzi na fejsie. Nauczyciele będą pobierać kasę za zadawanie pracy domowej na odległość. Brawo. I jeszcze tyle rodziców nie pójdzie do roboty, bo będzie pobierać zasiłek. Super sprawa dla pracodawców. Szkoda nerwów.
Mnie osobiście najbardziej interesuje temat porodów rodzinnych i bardzo bym nie chciała, żeby akurat na końcówce teraz je wycofali.maja2024, Freja000 lubią tę wiadomość
-
Temat akurat porodu rodzinnego mnie wogole juz nie rusza, bo ja juz dawno wiem, ze takiej mozliwosci u mnie w szpitalu nie ma. Takze juz od miesiąca oswajam sie z mysla i organizuje walizke tak, zeby jak najmniej ciagnac meza 40 km z jakas drobnostka.
Ogolnie temat korona to dla mnie jeden metlik. Ja np znam inna wersje od bliskich z zagranicy i w pewnym momencie jak np moja siostra mieszka na pld FR to wygladalo to bardzo zle.
Jestem za obostrzezeniami ale wlasnie typu wieksze mandaty za brak maseczki, te stanie sobie na plecach itp. Ogolnie zeby ludzie ogatneli temat, ze choroba istnieje, bo tym ze sie nie pilnuja to wlasnie paralizuja zycie innym. Tym, ktorzy serio maja problemy np z rehabilitacja, odwolanymi szczepieniami, brakiem dostepu do lekarzy. A nie wielki problem zalozyc maseczke czy uzyc tego zelu do dezynfekcji. Albo nawet temat odstepu miedzy soba.
Z innej strony wkur.. mnie doslownie wlasnie takie paralizowanie gospodarki, gdzie pozniej zadne inne problemy sie nie licza tylko korona. Nawet moj maz, ktory od dawna juz pracuje normalnie a firma nadsl nie wiem czemu obcina pensje 🤯 czy mój tato,ktory nie moze dostac sie do lekarza..... a u mnie brak np szkoly rodzenia i porodu rodzinnego.
Z jeszcze innej strony cholernie sie boje, ze bede tym jednym na setki przypadkiem, ktore bedzie mialo glupie nieszczescie i sie zarazi. Gdzie normalnie jako zdrowa kobieta nie balabym sie tak, bo zapewne przeszlabym oki. Ale teraz w ciazy czy okolicy porodu 😳 nie wyobrazam sobie nagle problemu, ze szpital mnie bedzie odsylal gdzies co moze przedluzyc porod i zagrozic dziecku, ze zostane z nim rodzielona....
I ta piekna wymarzona ciaza i poczatki macierzystwa bede znala z opowiesci, bo zostanie mi to zabrane.
Adaś
Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
-
Ja tego nie ogarniam ogólnie. Są bony dla dzieci na wakacje, które w pierwotnym zamiarze miały pomóc podnieść się gospodarce po pandemii.. mamy wzrost zachorowań, a rząd wysyła przekazy: jedzcie na wakacje wspierać Polskie firmy! 😅 W maju był mniejszy przyrost dobowy i kazali w domu siedzieć. Trzeba zachować rozwagę, wiadomo - ogólnie chorować na cokolwiek to nic fajnego. Ręce też trzeba myć od zawsze. Ale ta cała korona to jest grubą nicią szyta i coraz bardziej to widać
-
Leeila covid w marcu został oficjalnie wpisany na listę chorób nie zagrażających życiu, dla mnie ponowne obostrzenia to jakaś pomyłka. Tak jak mówisz wszystko jest grubymi nićmi szyte
Joana a rodzisz w jakimś Małysz szpitalu?
Kurcze w tym szpitalu, w którym chciałabym rodzic nie ma żadnej inf na temat,tego czy porody rodzinne są dostępne czy nie. Chyba będę musiała przedzwonić
Dziewczyny z jakieś firmy kupowaliście podkłady? I mam pytanie czy każdy szpital ma swoje czy to już indywidualnie od szpitala zależy?
02.09.2020 Gabryś
22.07.2018 Zuzanka
-
Gospodarki znowu nie zamkną.kraj by upadl. Wystarczy ludzi troche pogonic z maseczkami i dystansem. Ta liczba zachrowan to tak naprawde Slask i Mazowsze ale musza cos z tym zrobic. Jak bedziemy mieli dziennie 1000i wiecej to bedzie slabo bo te 1000osob zarazi kolejny tysiac bo mamy wskaznik reproduktywnosci(czy reprodukcyjnosci 😂) 1. Troche pogonic ludzi mandatami to i gospodarka odzyje 😅Szymonek jest z nami od 11.09
3490gram, 57cm, 10pkt
-
Britty podklady na lozko z canpolu z rossmana(10sz wymiar chyba 60×90)-nadaja sie dla dzidziusia na przewijak i dla mas na lozko. A podklady vel podpaski poporodowe to ja akurat biore te bella.jak pozniej krwawienie pologowe troche sie zmniejszy to zaloze normalnie podpaski always ale to troche potrwa.Szymonek jest z nami od 11.09
3490gram, 57cm, 10pkt
-
U mnie podpaski te wielkie Canpol, podkłady 60x90 Seni.
Audrey nieźle Ci mała strachu napędziła.. dobrze, że wszystko ok ❤️
A ja dziś rozpoczynam 36tc i bardzo się cieszę, że dotrwałyśmy z Amelką w dwupaku, bo bardzo się bałam jak to będzie 👍Chmurka, Pogoda, Britty, maja2024, ktosiowa, joana lubią tę wiadomość