X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2020, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi jeszcze duże podkłady zostały - jedna paczka do dokupienia, kosmetyki, przekąski do dopakowania i tyle. No ale cały czas mocno liczę na to, że torba mi się nie przyda...

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2020, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie, ile bierzecie podkładów podpasek do szpitala? Bo u mnie dają chyba 5szt ale wzięłam jeszcze paczkę 10szt bo nie wiem jak to z krwawieniem będzie. A podkładów do leżenia wzięłam w szt 🤔

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2020, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś caly dzien sprzatalam, bo jutro mamy gości i mam dość...
    Piszecie o podkładach, ja się zastanawiam, ile mam ich wziąć do szpitala. Zajmuja strasznie dużo miejsca. Bierzecie w sztukach czy kilka paczek?

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2020, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myslalam, że ciaza donoszona jest od 38 tygodnia.

W ogóle to mam naprawdę dobrego lekarza, który pracuje w szpitalu o wysokiej referencyjnosci i ma swietne opinie. Ale ostatnio zapytalam go o USG III trymestru (I i II robił normalnie), a on stwierdził, że to jest tak tylko nazwane i wie, że w Internecie pisze się o tym, ale on co wizytę mi bada wszystkie parametry, które się bada na tym usg, wiec nie mam się o co martwic. I zbadał oczywiscie szyjkę, usg, przepływy, serduszko, pomiary glowy i brzucha, kosc udowa.
    I w sumie tyle. Czy wy miałyście cos wiecej na tym USG?
    Ostatnio jedna dziewczyna napisała na forum fb, ze jej na tym usg lekarz wykrył powiększoną nerkę u dziecka i coś jeszcze, a wcześniej wszystko było ok i zaczelam się martwić, czy moj lekarz jakos tak tego nie olal? W sensie, czy dokladnie zbadał mala,czy takie rzeczy by widział na tym usg, bo na II badal dokladnie serce, mozg, brzuch, itp.
    Juz sama nie wiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2020, 21:33

• ktosiowa Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2020, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ekg wyszło ok, zostałam wybadana na wszystkie strony, ale muszę zrobić jeszcze badania krwi sprawdzające m.in nerki i wątrobę.

Totoro, Krokodylica, joana, Pogoda, Natalii, maja2024 lubią tę wiadomość

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2020, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalii, chyba mamy tego samego lekarza, bo mój też nie zrobił typowo 3 trymestru i sprawdza wszystko za każdym razem 😉

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2020, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalii wrote:
    Ja myslalam, że ciaza donoszona jest od 38 tygodnia.

W ogóle to mam naprawdę dobrego lekarza, który pracuje w szpitalu o wysokiej referencyjnosci i ma swietne opinie. Ale ostatnio zapytalam go o USG III trymestru (I i II robił normalnie), a on stwierdził, że to jest tak tylko nazwane i wie, że w Internecie pisze się o tym, ale on co wizytę mi bada wszystkie parametry, które się bada na tym usg, wiec nie mam się o co martwic. I zbadał oczywiscie szyjkę, usg, przepływy, serduszko, pomiary glowy i brzucha, kosc udowa.
    I w sumie tyle. Czy wy miałyście cos wiecej na tym USG?
    Ostatnio jedna dziewczyna napisała na forum fb, ze jej na tym usg lekarz wykrył powiększoną nerkę u dziecka i coś jeszcze, a wcześniej wszystko było ok i zaczelam się martwić, czy moj lekarz jakos tak tego nie olal? W sensie, czy dokladnie zbadał mala,czy takie rzeczy by widział na tym usg, bo na II badal dokladnie serce, mozg, brzuch, itp.
    Juz sama nie wiem.

Natalii, mój lekarz od usg 1 trymestru na każdej wizycie bada dosłownie wszystko - przepływy , serducho, pęcherz, nerki, mózg, żołądek, pępowiny itp, u mnie szyjki na zewnątrz i od wewnątrz i nigdy żadnego z badań nie nazwał 1,2 czy 3 trymestru. Zawsze siedzę na usg z 40 min i dostaje opis badania na dwóch kartkach a4 gdzie każdy narząd dziecka jest opisany. Ja chodzę prywatnie i no za to mu płacę i ufam bo jest świetnym lekarzem.

Totoro, Natalii lubią tę wiadomość

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2020, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalii to jest myślę usg jak każde inne, może więcej szczegółów tam lekarz bada :) to, że komuś coś wykrył akurat to myślę, że przypadek, akurat wtedy musiało być widoczne :) ja np. w pierwszej ciąży nie miałam pierwszych prenatalnych tylko zwykle, dokładne usg u swojego ginekologa. Testu pappa nie chciałam robić a usg właśnie niczym nie różniło się od tego z typowych prenatalnych. Mam zresztą porównanie, bo w tej ciąży załapałam się na pierwsze i drugie prenatalne bezpłatne z projektu unijnego i właśnie te pierwsze niczym się nie różniły od tego, które robi mi mój gin. Poza pobraniem krwi do pappa. Dopiero te drugie były poszerzone o echo serca, którego mój gin nie robi :) trzecie mogłam sobie wykupić, ale właśnie nie chciałam, bo wiedziałam, że wyjdzie na to samo jak zrobi mi je mój ginekolog :) a nazwa usg pierwszego, drugiego, trzeciego trymestru to pewnie po prostu stąd, że to są te obowiązkowe usg, robione właśnie w konkretnych tyg :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2020, 21:54

Natalii lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2020, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pakuje do torby 3 paczki podkładów-podpasek. Wiem, że dużo. Ale czytałam ostatnio jakiś wpis na FB, że dziewczyna prawie paczkę zużyła zanim doszła na porodówkę bo tak jej wody leciały 😅 wolę mieć więcej i przywieźć w razie czego 👍 podkładów tych na łóżko wezmę chyba 7. U mnie szpitalu nie dają.

Też właśnie zamówiłam dzisiaj klapki bo zorientowałam się, że nie mam 🙈Na born2be są fajne promocje. Kupiłam te po szpitalu i pod prysznic obie pary po 16zl 👍

joana lubi tę wiadomość

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2020, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wloze 1opak(10szt) podkladow na lozko i 2opak podpasek poporodowych(mam nadzieje,ze wszystko sie zmiesci),2duze ciemne reczniki i 1malutki do buzi/rąk, 2-3koszule do karmienia,1do porodu,2biustonosze, majtki siatkowe,kosmetyczke, pieluchy,ciuszki dla dzicka(tego bedzie sporo), pieluchy tetrowe(z4-5), wiadomo pampersiaki. Łomatko jeszcze laktator z butelką. Gdzie ja to upchne.. Chcialam jeszcze do samego porodu mala torbe sportowa przygotowac z koszula dla mnie, ubrankiem i rozkiem dla malego i zeby mąz zabral juz po do domu. No zobaczymy czy to wszystko,co planuje zmiesci sie do walizki. Jeszcze jakies ciuchy na wyjscie dla mnie(leggi, tunika-swetr czy bluze mąz mi przywiezie). Pamietam,ze po pierwszym porodze mialam obrzek limfatyczny nog i zadne buty mi nie wchodzily. Musial mi M przywiezc jakies moje stare adidasy bez sznurowek hehe.

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2020, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odebrałam pampersy z Rossmanna i brakuje mi tylko klapek po szpitalu i przekąsek. Podkładów higienicznych mam jedno op 5 szt a podpasek 2 op belli i 1 op canpol

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2020, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja spakowałam dość sporo podkładów i podpasek, bo mam traumę po tych odchodzących wodach.. Tyle wtedy tego na dzień dobry zużyłam, że potem mąż mi musiał dowozić. A teraz wiadomo jak z tym dowożeniem 🙄 nie będę go goniła tyle km z podkładami, kiedy nawet nie będziemy mogli się zobaczyć 🙄 najwyżej przywiozę z powrotem i będą do przewijania małej poza domem🤷‍♀️

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2020, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O!przekąski wazna sprawa hehe. Juz sie szykuje na marsa i snickersa po porodzie 😎(wraz z urodzeniem dziecka i lozyska cukrzyca odchodzi w niepamiec i dieta tez! :D )
    A, i tą butelke filtrujacą musze kupic. Niby jeszcze u mnie jakos 52dni czy jakos tak do terminu ale coraz gorzej sie czuje,taka ociezała. Wieczorami to jestem dętka straszna, tylko bym lezala. Jak siedze dluzej to Malemu niewygodnie i sie rozpycha, poza tym wieczorami tez lapia mnie twardnienia i dp tego mam wrazenie ciąźącego w dol brzucha. Dolwgliwosci 3trymestru po prostu.

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • joana Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2020, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O wlasnie.. przekąski😊 to jeszcze tego mi brakuje.

Ja juz pisalam, ze u mnie lekarz podchodzi licho do badan. Sa tylko duze te trymestralne a te male sa takie na odwal. Teraz na os wizycie w 33 tc nawet nie robil usg tylko same ktg.

Podklady- podpaski biore canpol i mam 2 op na dzien i 2 op na noc. Dodatkowo mam jedno w zapasie w domu.

Podklady na łóżko mam Protective wezme ich 12 to beda i dla malego gdyby cos. U mnie w szpitalu wogole ich nie podaja, zeby wziac. Tym bardziej firmy. Ale wszystkie kolezanki mowily, ze mialy swoje, wiec nie pytalam czy wogole szpital daje.

Któraś z nas pytala czy rodze w malym szpitalu. Tak to male miasteczko i maly szpital o 1 st referencyjnosci. Niestety do takiego lepszego mam prawie 80-90 km. Wszystkie inne w podobnej odleglosci sa podobne do tego.
    Informacje, ze nie ma porodow mam jeszcze z wizyty od lekarza, bo pytalam go skoro tam pracuje. Mowil tez, ze napewno nie wroca do mojego terminu skoro jest wzrost zachorowan. I bylo dosyc duze ognisko w tym miescie.

ata89, Britty lubią tę wiadomość

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2020, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej. Ja mam spakowane jedno opakowanie podkładów(podpasek) canpola i jedno z Belli. Podkładów na łóżko mam 15 sztuk.
    Też się czasem zastanawiam czy nie mylę twardnienia z wypychaniem Anieli bo czasem jak popijam w ten mój niby twardniejący brzuch to on się przemieszcza;P ale nie zawsze. Ale czasem mam takie twardnienie i właśnie trudność w oddychaniu przy okazji.. nie wiem co to, myślałam że dzidzia może na coś mi naciska i taki efekt to daje.

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2020, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przekąsek też jeszcze nie mam :D trzeba będzie o tym pomyśleć.. na pewno wezme 7 daysy! :D

Ja biorę taki piankowy podkład do przewijania dla dzidzi, żeby rozłożyć na łóżku. Można łatwo umyć, później zdezynfekować i przyda się w domu ;) Butelke Dafi mam, muszę tylko dokupić ze 2-3 wody z dziubkiem typowo na porodówkę. Joana u mnie też tak z tymi szpitalami.. wszystkie dookoła 1 st. referencyjności, ale do Krakowa (lepszego szpitala) mam 40km wiec blizej niż ty i tak.

Ja już się z porodem rodzinnym dawnoo pożegnałam ;) Troche boli, ale trudno.

Oj taak.. dolegliwości trzeciego trymestru są straszne :/ I ja np. nie ogarniam, jak babki w 8-9 miesiącu uprawiają jakieś sporty, tańczą, normalnie chodzą itp :D Ja ewidentnie nie należę do takiego grona ;)

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • katwie27 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2020, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam te podkłady z Canpolu i z belli o ile dobrze pamiętam. Biorę dwie paczki i do tego podpaski. Jak wychodziłam z synem że szpitala wystarczyło nałożyć podpaske i w zasadzie to chodziłam w nich przez cały połóg, tak z polecam sobie kupić przynajmniej paczkę lub dwie na początek.
    Kładę się właśnie spać. Jechałam 2h samochodem i to byky fatalnie 2h... tata musiał się zatrzymywać żebym mogła wymiotować i trochę odsapnac. Dzisiaj byliśmy w Magicznych Ogrodach, frajda A dla synka. No a dzień skończyliśmy też rzyganiem! N tym razem synek najadl się kabanosow przed snem i wszystko zwrócił... Takz3 dzień pełen wrażeń. Dobrej nocy :)

Kasia
    d7fd0b1459f6d2c1b2ab33a2c8bad5e1.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2020, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, bo ja tez ufam swojemu lekarzowi, zwłaszcza że pracuje w szpitalu, gdzie są ciężkie przypadki, wiec widzi to na co dzień i w razie czego pewnie by coś zauważył. Ale zastanawialam się, czy nie isc do kogoś innego zrobic te usg, skoro on tak dokladnie nie zrobił, a jestem w ostatnim tygodniu, kiedy się robi (jutro zaczynam 32 tc).

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2020, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupilam 3 rozne rodzaje podkładów i sama nie wiem, ile mi się tego przyda po cc
    Juz nie pamiętam, jak to było przy synku.

• Pogoda Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2020, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje 3 usg prenatalne było zdecydowanie bardziej szczegółowe niż te co wizyte. Wszystkie przepływy i pomiary lekarka robiła, nawet usg dopochwowo robiła żeby wszystko dokładnie sprawdzić. Ale dużo osób robi tylko 2 jeśli wszystko jest ok.

Też zamówiłam sobie butelkę dafi 0,7 a będąc dziś w Rossmannie widziałam że jest na promocji na 28 zł więc taniej niż na allegro, ale co z tego jak na półce nie było śni jednej sztuki 🤷

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
‹‹ 816 817 818 819 820 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ