!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa myslalam, że ciaza donoszona jest od 38 tygodnia.
W ogóle to mam naprawdę dobrego lekarza, który pracuje w szpitalu o wysokiej referencyjnosci i ma swietne opinie. Ale ostatnio zapytalam go o USG III trymestru (I i II robił normalnie), a on stwierdził, że to jest tak tylko nazwane i wie, że w Internecie pisze się o tym, ale on co wizytę mi bada wszystkie parametry, które się bada na tym usg, wiec nie mam się o co martwic. I zbadał oczywiscie szyjkę, usg, przepływy, serduszko, pomiary glowy i brzucha, kosc udowa.
I w sumie tyle. Czy wy miałyście cos wiecej na tym USG?
Ostatnio jedna dziewczyna napisała na forum fb, ze jej na tym usg lekarz wykrył powiększoną nerkę u dziecka i coś jeszcze, a wcześniej wszystko było ok i zaczelam się martwić, czy moj lekarz jakos tak tego nie olal? W sensie, czy dokladnie zbadał mala,czy takie rzeczy by widział na tym usg, bo na II badal dokladnie serce, mozg, brzuch, itp.
Juz sama nie wiem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2020, 21:33
-
Natalii wrote:Ja myslalam, że ciaza donoszona jest od 38 tygodnia.
W ogóle to mam naprawdę dobrego lekarza, który pracuje w szpitalu o wysokiej referencyjnosci i ma swietne opinie. Ale ostatnio zapytalam go o USG III trymestru (I i II robił normalnie), a on stwierdził, że to jest tak tylko nazwane i wie, że w Internecie pisze się o tym, ale on co wizytę mi bada wszystkie parametry, które się bada na tym usg, wiec nie mam się o co martwic. I zbadał oczywiscie szyjkę, usg, przepływy, serduszko, pomiary glowy i brzucha, kosc udowa.
I w sumie tyle. Czy wy miałyście cos wiecej na tym USG?
Ostatnio jedna dziewczyna napisała na forum fb, ze jej na tym usg lekarz wykrył powiększoną nerkę u dziecka i coś jeszcze, a wcześniej wszystko było ok i zaczelam się martwić, czy moj lekarz jakos tak tego nie olal? W sensie, czy dokladnie zbadał mala,czy takie rzeczy by widział na tym usg, bo na II badal dokladnie serce, mozg, brzuch, itp.
Juz sama nie wiem.
Natalii, mój lekarz od usg 1 trymestru na każdej wizycie bada dosłownie wszystko - przepływy , serducho, pęcherz, nerki, mózg, żołądek, pępowiny itp, u mnie szyjki na zewnątrz i od wewnątrz i nigdy żadnego z badań nie nazwał 1,2 czy 3 trymestru. Zawsze siedzę na usg z 40 min i dostaje opis badania na dwóch kartkach a4 gdzie każdy narząd dziecka jest opisany. Ja chodzę prywatnie i no za to mu płacę i ufam bo jest świetnym lekarzem.Totoro, Natalii lubią tę wiadomość
-
Natalii to jest myślę usg jak każde inne, może więcej szczegółów tam lekarz bada
to, że komuś coś wykrył akurat to myślę, że przypadek, akurat wtedy musiało być widoczne
ja np. w pierwszej ciąży nie miałam pierwszych prenatalnych tylko zwykle, dokładne usg u swojego ginekologa. Testu pappa nie chciałam robić a usg właśnie niczym nie różniło się od tego z typowych prenatalnych. Mam zresztą porównanie, bo w tej ciąży załapałam się na pierwsze i drugie prenatalne bezpłatne z projektu unijnego i właśnie te pierwsze niczym się nie różniły od tego, które robi mi mój gin. Poza pobraniem krwi do pappa. Dopiero te drugie były poszerzone o echo serca, którego mój gin nie robi
trzecie mogłam sobie wykupić, ale właśnie nie chciałam, bo wiedziałam, że wyjdzie na to samo jak zrobi mi je mój ginekolog
a nazwa usg pierwszego, drugiego, trzeciego trymestru to pewnie po prostu stąd, że to są te obowiązkowe usg, robione właśnie w konkretnych tyg
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2020, 21:54
Natalii lubi tę wiadomość
-
Ja pakuje do torby 3 paczki podkładów-podpasek. Wiem, że dużo. Ale czytałam ostatnio jakiś wpis na FB, że dziewczyna prawie paczkę zużyła zanim doszła na porodówkę bo tak jej wody leciały 😅 wolę mieć więcej i przywieźć w razie czego 👍 podkładów tych na łóżko wezmę chyba 7. U mnie szpitalu nie dają.
Też właśnie zamówiłam dzisiaj klapki bo zorientowałam się, że nie mam 🙈Na born2be są fajne promocje. Kupiłam te po szpitalu i pod prysznic obie pary po 16zl 👍joana lubi tę wiadomość
-
Ja wloze 1opak(10szt) podkladow na lozko i 2opak podpasek poporodowych(mam nadzieje,ze wszystko sie zmiesci),2duze ciemne reczniki i 1malutki do buzi/rąk, 2-3koszule do karmienia,1do porodu,2biustonosze, majtki siatkowe,kosmetyczke, pieluchy,ciuszki dla dzicka(tego bedzie sporo), pieluchy tetrowe(z4-5), wiadomo pampersiaki. Łomatko jeszcze laktator z butelką. Gdzie ja to upchne.. Chcialam jeszcze do samego porodu mala torbe sportowa przygotowac z koszula dla mnie, ubrankiem i rozkiem dla malego i zeby mąz zabral juz po do domu. No zobaczymy czy to wszystko,co planuje zmiesci sie do walizki. Jeszcze jakies ciuchy na wyjscie dla mnie(leggi, tunika-swetr czy bluze mąz mi przywiezie). Pamietam,ze po pierwszym porodze mialam obrzek limfatyczny nog i zadne buty mi nie wchodzily. Musial mi M przywiezc jakies moje stare adidasy bez sznurowek hehe.Szymonek jest z nami od 11.09
3490gram, 57cm, 10pkt
-
Ja odebrałam pampersy z Rossmanna i brakuje mi tylko klapek po szpitalu i przekąsek. Podkładów higienicznych mam jedno op 5 szt a podpasek 2 op belli i 1 op canpol
-
Ja spakowałam dość sporo podkładów i podpasek, bo mam traumę po tych odchodzących wodach.. Tyle wtedy tego na dzień dobry zużyłam, że potem mąż mi musiał dowozić. A teraz wiadomo jak z tym dowożeniem 🙄 nie będę go goniła tyle km z podkładami, kiedy nawet nie będziemy mogli się zobaczyć 🙄 najwyżej przywiozę z powrotem i będą do przewijania małej poza domem🤷♀️
-
O!przekąski wazna sprawa hehe. Juz sie szykuje na marsa i snickersa po porodzie 😎(wraz z urodzeniem dziecka i lozyska cukrzyca odchodzi w niepamiec i dieta tez!
)
A, i tą butelke filtrujacą musze kupic. Niby jeszcze u mnie jakos 52dni czy jakos tak do terminu ale coraz gorzej sie czuje,taka ociezała. Wieczorami to jestem dętka straszna, tylko bym lezala. Jak siedze dluzej to Malemu niewygodnie i sie rozpycha, poza tym wieczorami tez lapia mnie twardnienia i dp tego mam wrazenie ciąźącego w dol brzucha. Dolwgliwosci 3trymestru po prostu.Szymonek jest z nami od 11.093490gram, 57cm, 10pkt
-
O wlasnie.. przekąski😊 to jeszcze tego mi brakuje.
Ja juz pisalam, ze u mnie lekarz podchodzi licho do badan. Sa tylko duze te trymestralne a te male sa takie na odwal. Teraz na os wizycie w 33 tc nawet nie robil usg tylko same ktg.
Podklady- podpaski biore canpol i mam 2 op na dzien i 2 op na noc. Dodatkowo mam jedno w zapasie w domu.
Podklady na łóżko mam Protective wezme ich 12 to beda i dla malego gdyby cos. U mnie w szpitalu wogole ich nie podaja, zeby wziac. Tym bardziej firmy. Ale wszystkie kolezanki mowily, ze mialy swoje, wiec nie pytalam czy wogole szpital daje.
Któraś z nas pytala czy rodze w malym szpitalu. Tak to male miasteczko i maly szpital o 1 st referencyjnosci. Niestety do takiego lepszego mam prawie 80-90 km. Wszystkie inne w podobnej odleglosci sa podobne do tego.
Informacje, ze nie ma porodow mam jeszcze z wizyty od lekarza, bo pytalam go skoro tam pracuje. Mowil tez, ze napewno nie wroca do mojego terminu skoro jest wzrost zachorowan. I bylo dosyc duze ognisko w tym miescie.
ata89, Britty lubią tę wiadomość
Adaś
Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
-
Hej hej. Ja mam spakowane jedno opakowanie podkładów(podpasek) canpola i jedno z Belli. Podkładów na łóżko mam 15 sztuk.
Też się czasem zastanawiam czy nie mylę twardnienia z wypychaniem Anieli bo czasem jak popijam w ten mój niby twardniejący brzuch to on się przemieszcza;P ale nie zawsze. Ale czasem mam takie twardnienie i właśnie trudność w oddychaniu przy okazji.. nie wiem co to, myślałam że dzidzia może na coś mi naciska i taki efekt to daje. -
Przekąsek też jeszcze nie mam
trzeba będzie o tym pomyśleć.. na pewno wezme 7 daysy!
Ja biorę taki piankowy podkład do przewijania dla dzidzi, żeby rozłożyć na łóżku. Można łatwo umyć, później zdezynfekować i przyda się w domuButelke Dafi mam, muszę tylko dokupić ze 2-3 wody z dziubkiem typowo na porodówkę. Joana u mnie też tak z tymi szpitalami.. wszystkie dookoła 1 st. referencyjności, ale do Krakowa (lepszego szpitala) mam 40km wiec blizej niż ty i tak.
Ja już się z porodem rodzinnym dawnoo pożegnałamTroche boli, ale trudno.
Oj taak.. dolegliwości trzeciego trymestru są straszneI ja np. nie ogarniam, jak babki w 8-9 miesiącu uprawiają jakieś sporty, tańczą, normalnie chodzą itp
Ja ewidentnie nie należę do takiego grona
-
Ja mam te podkłady z Canpolu i z belli o ile dobrze pamiętam. Biorę dwie paczki i do tego podpaski. Jak wychodziłam z synem że szpitala wystarczyło nałożyć podpaske i w zasadzie to chodziłam w nich przez cały połóg, tak z polecam sobie kupić przynajmniej paczkę lub dwie na początek.
Kładę się właśnie spać. Jechałam 2h samochodem i to byky fatalnie 2h... tata musiał się zatrzymywać żebym mogła wymiotować i trochę odsapnac. Dzisiaj byliśmy w Magicznych Ogrodach, frajda A dla synka. No a dzień skończyliśmy też rzyganiem! N tym razem synek najadl się kabanosow przed snem i wszystko zwrócił... Takz3 dzień pełen wrażeń. Dobrej nocy -
nick nieaktualnyDzięki dziewczyny, bo ja tez ufam swojemu lekarzowi, zwłaszcza że pracuje w szpitalu, gdzie są ciężkie przypadki, wiec widzi to na co dzień i w razie czego pewnie by coś zauważył. Ale zastanawialam się, czy nie isc do kogoś innego zrobic te usg, skoro on tak dokladnie nie zrobił, a jestem w ostatnim tygodniu, kiedy się robi (jutro zaczynam 32 tc).
-
nick nieaktualny
-
Moje 3 usg prenatalne było zdecydowanie bardziej szczegółowe niż te co wizyte. Wszystkie przepływy i pomiary lekarka robiła, nawet usg dopochwowo robiła żeby wszystko dokładnie sprawdzić. Ale dużo osób robi tylko 2 jeśli wszystko jest ok.
Też zamówiłam sobie butelkę dafi 0,7 a będąc dziś w Rossmannie widziałam że jest na promocji na 28 zł więc taniej niż na allegro, ale co z tego jak na półce nie było śni jednej sztuki 🤷