!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Ptysio dobre pytanie. Ja juz jakis czas temu sie zastanawiałam nad tym. Podczytuje bloga Matka Prezesa. Nie wiem, czy ktoras z was spotkła sie z ta stronka chocby na facebooku. Dziewczyna urodzila dwoch synow, jeden na przełomie 30/31 tygodnia i bardzo walczyla o jego zycie, o zdrowie walczy w sumie nadal ciągle, zwlaszcza ze duzo mieli z nim problemów pozniej na inbym tle np teraz nu wyszedl zespil Aspargera, natoniast drugi urodził sie w 35 tygodniu, w zasadzie zdrowy, chcoiaz od poczatku wiedziała co z nim zrobic, jak nim kierować zeby byk pod kazdym względem zdrowym chlopcem. Dlaczego o niej pisze? Bo gdyby czytala nasze forum i skyszala ze ktos chce urodzic w 35-36 tygodniu to ona by palnela nam w leb.. Wiele razy czytałam jak sie wypowiadalw na takie tematy. Dziecko z waga 3kg w 35 czy 36 tygodnou to wciaz wczesniak i trzeba o tym pamiętać... Jestesmy zmęczone i fizycznie i psychiczne ale ja jestem ososbiscie zdania ze im pozniej urodzimy tym lepiej.
Ptysio, Natalii, Krokodylica, edka85, Leeila26, Chmurka, maja2024, to_tylko_ja lubią tę wiadomość
-
Erre no teraz większość z nas jest w tym tygodniu, ale wczesniej tez sporo bylo wpisow z tego co pamiętam na zasadzie ze juz mozna by w sumie urodzić...
A wlasnie, jakie stronki polecacie parentingowe? A raczej blogi. Ja bardzo lubie mamowato i blog ojciec. -
Haha! Tak jak pisałam dziewczyny nam się nie da dogodzić. To oczywiste że każda chce mimo marudzenia jak najlepiej dla swojej dzidzi! Byłam ciekawa po prostu. Ja tez chyba jakoś ciężej znoszę druga ciążę chyba z powodu pogody i tego że przy 3 latku jest mniej czasu na odpoczynek.Maluch - 14.09.2020
Starszak- 04.06.2017 -
nick nieaktualnyKatwie zgodzę się z Tobą i tez sie ostatnio nad tym zastanawiałam, bo dla mnie ciaza donoszona to qlasciwie 39-40 tc. A 37 to względnie bezpieczna
I utwierdzil mnie w tym przekonaniu moj lekarz, ktory planuje cc na 39 tydzien, skończony, bo sam powiedzial, ze nie chcemy wyciągnąć wczesniaka. Ciaza moze byc donoszona, ale dzieckk mimo wszystko moze miec objawy wczesniactwa, wiec moim zdaniem im dłużej w brzuchu mamy, tym lepiej. Nie mówię o ciazy przenoszonej oraz o przymusie rozwiązania wczesniej, bo tu nie ma z czym dyskutować
Niestety wszystko to statystyka, moja znajoma ma tendencję do rodzenia dzieci wczesnien. Jedno urodziła w 37 tc, a drugie w 35. Oba porody zaczęły się same i za każdym razem na szczescie wszystko bylo ok, ale znam tez przypadek, gdzie dziecko po cc w 38 tc dostało zapalenia płuc niewiadomo dlaczego i leżało prawie miesiac w szpitalu. Lekarze stwierdzili, że to przez objawy wczesniactwa miko ze skończony 38 i waga ponad 3 kg, dlatego życzę sobie i Wam duzo cierpliwosci na tej końcówce ciazy, zwlaszcza w te okropne upaly zebysmy wytrwały jak najdluzej dla naszych maluszkówWiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2020, 22:04
katwie27, Ptysio lubią tę wiadomość
-
Katwie, nikt, przynajmniej ja nie chce urodzić w 35 czy 36tc, każda chce raczej dotrwać do tego bezpiecznego dla maleństwa terminu 😊
Ja uwielbiam blog ojca ☺ ostatnio obserwuje mamę fizjoteraoeutke, ale tam raczej pokazuje jak obchodzić się z dzieckiem - leżenie na brzuszku, chętnie itp -
Mi absolutnie nie chodzi o to zeby tutaj kogokolwiek atakowac, zeby bylo jasne
Po prostu jestem zdania, ze bezpieczny twrmin to przewidywany termin porodu wedlug mnie i im dluzej jeszcze tym lepiej, mimo samopoczucia jakie mamy..
U mnie rzeczywiscie upaly nie pomagaja. Ale powiwm szczerze ze ja sie duzo lwpiej czuje jak jestem w biegu, jak cos robie, jestem czyns zajeta. A jak usiade na tarasie z synem, albo siedze sobie zwyczajnie to od razu czuje ze nie mam energii i zaczynam sie czuc jak waleń.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2020, 22:35
Ptysio lubi tę wiadomość
-
Ptysio wrote:Tak z czystej ciekawości. Czemu chcecie już rodzic w tych 37-38 tygodniu? Wielkość dziecka, ciężko w ciąży czy jakieś inne powody? Bo ja to aż drże ze strachu żeby jeszcze nie rodzić...
Ptysio, Krokodylica lubią tę wiadomość
BOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔 -
Ounai no akirat twoj przypadek myske ze jest całkowicie uzasadniony. Swoja droga u Ciebie to za chwile... Myslisz ze skonczy sie cesarka?
Ptysio lubi tę wiadomość
-
Ounai, ale jak urodzi się Marta to też nie wypoczniesz. Wtedy zacznie się inny powód zmęczenia i nieprzespanych nocy
Zgadzam się z Katwie. Tak naprawdę nie na darmo przyjmuje się, że termin porodu wypada w 40 tc. To, że ciąża donoszona jest już 3 tyg wcześniej to taka umowna granica. W rzeczywistości ostateczny rozwój układu oddechowego kończy się jakoś w 38 tc. Poza tym pamiętajmy, że orientacyjna waga dziecka z usg jest średnią wymiarów ac, fl, hc. Może być tak, że dziecko będzie miało stosunkowo większy brzuch lub kość udową, a najmniejszą głowę, a komp wyliczy mu na tej podstawie uśrednioną wagę, która będzie niby w normie. Wymiar głowy - jak wiemy - jest dosyć istotny pod względem dojrzałości układu nerwowego. Pewna położna opowiadała, że urodziła dziecko w 36 tc, ale co z tego, skoro jego głowa odpowiadała wymiarom 31 tc. I dziecko miesiąc spędziło w szpitalu.Ptysio lubi tę wiadomość
-
Tak ogólnie rzecz biorąc, to nasze przypadki są różne.. jakbym miała mieć planowane cc, to też wolałabym, żeby zaczęło się wcześniej samo - naturalnie. Historia Ounai to już ogólnie jest jakaś abstrakcja i coco jambo
A mi się np. nie spieszy
Pomimo tego, że z dnia na dzień coraz ciężej, czuje się jak Pan Bańka-Wstańka z Noddy'ego, zaczynam puchnąć i boli mnie chyba każdy mięsień
Niech siedzi ile potrzebuje, ja mam czas..
Przeszedł mi już strach związany z przedwczesnym porodem, teraz na luzie - niech sie dzieje co sie ma dziać - i tak nie ma na to wpływu
Ounai, ty już w czwartek tulisz maleństwo..Ptysio lubi tę wiadomość
-
Katwie, modlę się, żeby nie. Ale boję się strasznie, że mała nie zareaguje na wywołanie i pojadę na tą cesarkę. Na razie nic nie zapowiada wcześniejszego porodu. Ale dzisiaj zrobiliśmy sobie rodzinne zdjęcia i czuję się nawet bezpiecznie więc od jutra jeśli mała da mi pospać chociaż z 6h to jadę ostro z porządkami. I w końcu dopakuje torbę do końca, bo ciągle jakoś mi się nie chce 😂😂😂 ale stwierdziłam że nawet między skurczami przecież dam radę
Muszę jednak przyznać, że ostatnio oblatuje mnie strach. Jak ja dam radę z takim maleństwem, po co w ogóle mi to było, czy nie mogłoby tak od razu mieć z 2 latai najchętniej wróciłabym do 2 trymestru, wtedy było tak bezpiecznie
tak czy siak zostały mi 3 dni w ciąży o znowu będzie trzeba wciągać brzuch 😂
Ptysio, maja2024 lubią tę wiadomość
BOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔 -
Haha z tym brzuchem to racja. Ostatnio o tym z bratowa rozmawiałam, ze teraz ten brzuch taki fajny naciagniety, a potwm juz bwdzie slabo. Ja u siebie widze taki ładny przod jak sie rozbiore. Zgrabny brzuszek, cialo napiete. A jak sie obroce tylem to o boze... Miś Yogi:) jak to mowi moj maz "pluszowa pupka i plecki"
Krokodylica lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAudrey to piona! Ja tez wizytuję w środę
tylko ja będę miała tego dnia ciążę donoszoną. I szczerze to przetrwam już wszystko, nawet gdybym miała być w ciąży jeszcze 2 miesiące za to, że jakimś cudem donoszę dzidziusia do tego względnie bezpiecznego terminu i że z Młodym będzie wszystko ok
zgagi, bóle, nieważne. Ważne, że jakoś udało się dotrwać ☺️
-
Edka, mój syn miał 4,64kg. Naprawdę trudno mi uwierzyć, że nagle jego siostra będzie ważyć 1,5kg mniej. Nawet lekarz powiedział, że tu nie bardzo jest szansa pomyłki, bo po prostu takie przekazujemy geny, że noszę wielkie dzieci.
Poza tym tezy nie wiem za bardzo o czym jest ta dyskusja, bo to, że tu na forum Sobieskie jeczymy "chciałabym już urodzić" i "mam nadzieję że niedługo się zacznie" nie oznacza, że zaraz polecimy prosić o wywołanie, tylko po prostu na końcu ciąży większość już tak jęczy i liczy na to, że dziecko samo się zdecyduje wcześniej. A przy donoszonej ciąży najczęściej dzieci decydują się jak są po prostu gotowe. Właśnie po to wchodzi siebie na fora, żeby ludzie na podobnym etapie życiowym nas wspierali bo czują to samo co my.AHope, Domi1995, Totoro, Ptysio, joana, Krokodylica lubią tę wiadomość
BOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔 -
Totoro wrote:Ja jak mi wody odeszły to miałam taką fazę, że śmiałam się w najlepsze xD tzn najpierw panika, bo byłam sama w domu, potem tel do męża, że jak skończy to co tam robi to, żeby przyjechał, bo mi wody odeszły 😅 jechaliśmy do szpitala i chichralismy się w najlepsze 😁 człowiek głupi, jeszcze nie wiedział co go czeka... 😅
Aż mi przypomniałaś tym wpisem jaka ja głupia byłam za pierwszym razem 🤣 Skurcze zaczęły się po północy, wstałam, z dwie godziny chodziłam, wykąpałam, sprawdziłam torbę...Nie przeszło, więc obudziłam męża i mówię, że chyba się zaczęło, on pyta czy jedziemy do szpitala. Ja że nie, luzik, jeszcze jest czas i niech weźmie kartkę i będzie zapisywać skurcze. Ogólnie chodziłam i się śmiałam, że kurde chyba nie będzie tak źle, że pff jak tak będzie dalej, to nie potrzebnie się bałam, bo na krzyżowych to masaż męża wystarczał, żeby jakoś je przetrwać... Taaaa 🤣 Po 10h już nie było mi tak do śmiechu 🤣
Ale dalej nastawiam się pozytywnie i tym razem 😁
Totoro, Ptysio lubią tę wiadomość
-
Katwie, ja chyba zacznę odkładać kaseta na jakieś zabiegi, bo już po 1 ciąży miałam taki nadmiar skóry że dramat. No ale jak się ma 160cm i nosi w brzuchu kolosy to i skóra musi siedzieć konkretnie rozciągać.
Dzisiaj wróciliśmy z tej sesji i miałam taki zjazd że miałam ochotę iść spać. A teraz poczułam taki przypływ energii... Najchętniej wyciągnęła bym żelazko i poprasowała, ale wtedy mąż mógłby mnie wziąć za świra. Chyba poczułam że w zasadzie wszystko mam gotowe, to mogę już faktycznie rodzićBOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔 -
Ouinai wez kobieto tez ten slownik w tel wypiernicz bo tez Ci dokucza i ciezko doczytac
jakies sobieskie wychodzą haha.
Tak czy siak counza konczy sie porodem czy przed terminem,czy po 😎 taka mądrosc od cioci pap na dobranoc.
A teraz przepraszam ide spac. Znaczy jak Ouinai na siedząco tyle,zr u mnie nie kwestia zgagi a tych pieprzonych dusznosci bo brzuch mam wielki i jest wysoko jeszcze..a tego malego lokatora mojej macicy chyba zaraz podam do sądu bo juz cisza nocna a on sie tlucze!Ounai, Ptysio, Krokodylica, maja2024 lubią tę wiadomość
Szymonek jest z nami od 11.093490gram, 57cm, 10pkt
-
Ounai forum Sobieskie 🤣
Dobranoc pap
Ja czuję, że dzisiaj nie pośpię znowu 🙄 Strasznie duszno a tu jeszcze zgaga, tu ból bioder, dzisiaj jeszcze mnie spojenie łonowe boliMłoda się rozpycha i co jakiś czas muszę podnieść swoje ciało małego słoniątka i doczłapać do łazienki na siku 🙈