X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • joana Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2020, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalii no ladna, teraz przez tydzien przybral 300g znów 😊lekarz tak stawia na urodzeniowa 4500.

Qunai sciskam Cie mocno ❤ nie ma nic gorszego niz tak czekac w szpitalu. Oby jednak jutro juz zaczeli dzialac 😘

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • ktosiowa Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2020, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana, niezła waga! 😱

joana lubi tę wiadomość

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • ktosiowa Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2020, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pap86 wrote:
    Kroko no zabijta mnie ale wszyscy lekarze czy polozne jak mowie,ze jestem 35+4 to wpisuja ni 35tc wiec to wg ginow nie skonczony 😅 ale nie ma co nad tym dywagowac. Najwazniejsze,ze zesmy dotrwaly do ostatniego miesiaca ciazy i juz niedlugo poznamy nasze bąble! :) kurcze ja w sumie jeszcze tak o tym nie myslalam za duzo,ze przeciez zaraz zycie zmieni sie na zawsze. Jedno co wiem to,ze dziadkowie z dwojka juz tak chetnie nie zostana wiec znowu jakies 3-4lata nie wybierzemy sie z mezem raczej nigdzie sami 😂
    My tez praktycznie nue mamy dziadków, w grudniu planowałam wziąć urlop, gdy mój M będzie mieć dzień wolny. Plan był taki, ze Młody do żłobka, a my do kina (była wtedy jakaś komedia świąteczna), potem do kawiarni na jakaś gorąca czekoladę itp... raka mini randka. Ale jakoś nie zgraliśmy się terminami, Sybek chorował itp o randki brak, ale ciąża jest 🤣

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2020, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy wy pisałyście plan porodu, ale ja coś tam posklejałam. Zdaję sobie sprawę, że może być tak, że nikt nawet na niego nie spojrzy. Ale skoro nie mamy osób towarzyszących, które pilnowałyby naszych praw to chyba warto mieć taką kartkę z podpisem położnej.

Jestem świadoma, że poniższy plan porody jest listą moich osobistych preferencji i może być zrealizowany tylko w sytuacji, kiedy nie ma przeciwskazań medycznych.

⃞ Chce być informowana przez cały okres porodu o planowanych procedurach, zagrożeniach i stosowanych lekach, dotyczących mnie i dziecka.
    ⃞ Proszę, aby mój poród przebiegał w warunkach maksymalnej intymności z poszanowaniem godności osobistej mojej i mojego dziecka. Zależy mi na tym, by podczas porody obecne były tylko niezbędne osoby z personelu medycznego.
    I OKRES PODOU
    ⃞ Chciałabym pić podczas I okresu porodu.
    ⃞ Zależy mi na porodzie naturalnym.
    ⃞ Proszę, aby po przyjęciu do porodu wykonano mi lewatywę.
    ⃞ Chce zachować możliwość bycia aktywną, z możliwością korzystania z piłek, drabinek i innych dostępnych sprzętów niemedycznych.
    ⃞ Proszę zaproponować mi naturalne metody łagodzenia bólu, jeśli poproszę o środki przeciwbólowe , proszę poinformować mnie o etapie porodu.
    ⃞ Zgadzam się na podanie oksytocyny, przebicie pęcherza i stale KTG, gdy moja sytuacji
    będzie tego wymagała, po uprzednim wyjaśnieniu mi powodów tych interwencji.
    II OKRES PORODU
    ⃞ Zależy mi na możliwości zachowania pozycji dogodnej dla mnie przez cały czas trwania drugiego okresu porodu, także podczas KTG.
    ⃞ Proszę o instruowanie mnie w trakcie parcia.
    ⃞ Chciałabym, aby położna starała się ochronić moje krocze. Jeśli się nie uda to proszę o znieczulenie miejscowe podczas zszywania krocza.
    ⃞ W sytuacji absolutnie uzasadnionych wyrażam zgodę na ukończenie porodu w sposób zabiegowy lub operacyjny.
    ⃞ Zależy mi, by mieć jak najszybszy kontakt z dzieckiem po ewentualnym porodzie operacyjnym oraz o jak najszybsze przystawienie do piersi.
    ⃞ Zależy mi, na tym by pępowina została odcięta dopiero gdy przestanie tętnić.
    III i IV okres porodu
    ⃞ Chce, by pierwszy kontakt skóra do skóry trwał nieprzerwanie minimum 2 godziny.
    ⃞ Chce trzymać dziecko podczas rodzenia się łożyska i w trakcie ewentualnych zabiegów.
    ⃞ Proszę zważyć i zmierzyć dziecko po zakończeniu pierwszego kontaktu.
    ⃞ Związku z obecną sytuacją epidemiologiczną prosiłabym o wykonanie pamiątkowego zdjęcia.
    Po porodzie
    ⃞ Chce być informowana o bieżącym stanie zdrowia moim i mojego dziecka oraz o wszelkich zabiegach .
    ⃞ Nie wyrażam zgody na dokarmianie mojego dziecka mlekiem modyfikowanym bez wyraźnych wskazań medycznych.
    ⃞ W momencie, gdy odzyskam siły chciałbym, aby moje dziecko było ze mną w sali.
    ⃞ Nie wyrażam zgody na kąpiel mojego dziecka.
    ⃞ Nie wyrażam zgody na zbieg Credego.
    ⃞ Wyrażam zgodę na podanie dziecku witaminy K.
    ⃞ Zależy mi na kontakcie z doradcą laktacyjnym i na pomocy przy przystawieniu dziecka do piersi.
    ⃞ Zgadzam się na szczepienie mojego dziecko TYLKO i wyłącznie po uprzednim zbadaniu poziomu CRP.

• Leeila26 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2020, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanna, super! Kawał pakera.. 😅 to jeszcze tydzień w dwupaku Wam został 😍

Dziewczyny bierze któraś z Was Provag? Mam w domu zaczete opakowanie i tak się zastanawiam czy sobie go nie wybrać tak zapobiegawczo, żeby jakaś infekcja się nie przyplątała 🤔

Agata ja nie mam planu porodu. A zabieg Credego nie jest obowiązkowy? W sensie, że nie można się nie zgodzić? 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2020, 20:10

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2020, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najgorsze jest dla mnie ktg. Młoda kładzie się na żołądku i tak go uciska że cała treść z żołądka wraca mi do gardła. Wyleżeć w ten sposób 20 min to dla mnie katorga.

age.png

age.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2020, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai współczuję :( oby jutro szybko się rozkręcilo :)

Joanna chłop jak dąb ❤️😊

Ja mam jutro wizytę, ciekawa jestem czy gin mi usg zrobi, no ale mocno liczę, że tak :P a jak nie to mu nagadam, że mała się mniej rusza :P ciekawa jestem czy coś się zaczyna dziać czy nie... Tak mnie straszył całą ciążę, że szyjka miękka, szyjka krótka itd itd a tu to samo co w pierwszej ciąży - jak przychodzi co do czego to całkiem dobrze trzyma 😁

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2020, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to w Polsce szczepia dzieci na cos juz wbszpitalu????😱

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2020, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zabieg credego jest wykonywany z automatu. Ty jesteś matką i masz prawo nie zgodzić się na wszystko.

• Totoro Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2020, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KotkaPsotka3 wrote:
    A to w Polsce szczepia dzieci na cos juz wbszpitalu????😱

Podają domięśniowo wit. K i szczepią w pierwszych dobach przeciw gruźlicy. W naszym przypadku akurat będzie Wit. K doustna a szczepienie po kilku tygodniach, ze względu na poród domowy. Zakładając, że wszystko pójdzie po naszej myśli i zacznę i skończę w domu :)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2020, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gruźlica i chyba krztusiec.

Ja poproszę o wstrzymanie się ze szczepieniami w pierwszej dobie, a w drugiej najpierw o zbadanie krwi i jeśli będzie ok to szczepienie.

Powiedzcie mi, dlaczego nie zgadzacie się na zabieg credego? (Czysta ciekawość, nie mam żadnej wiedzy na ten temat).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2020, 20:35

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2020, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata fajny plan porodu, przypomnialas mi o wielu rzeczach.
    Ja się zastanawiam, czy w przypadku cc tez robic plan.
    W sumie najbardziej zależy mi na kontakcie skóra do skóry, ale wiadomo, że to dopiero na pooperacyjnej.
    Te szczepienia jak pisalam wyzej.

• Audrey Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2020, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana, to jak mały się urodzi to tylko siłka bo masa już jest 🤪

Kotka, wiem że mieszkasz i rodzisz w Niemczech ale myślałam że wiedzą o szczepieniach poporodowych w naszych szpitalach jest raczej dość powszechna i świadoma dla każdego 😉 podają Wit K, gruźlica na pewno. Natalii, też nie jestem pewna czy krztusiec, coś mi się kojarzy ze po 6 tygodniach jest na krztusiec ale kurczę nie jestem pewna 🤔
    Aha, no i wiadomo że można nie zgodzić się na szczepienie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2020, 20:41

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2020, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksztusiec po 6 tygodniach

Totoro lubi tę wiadomość

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2020, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To oni nie robią badań krwi przed szczepieniem?! 😱 Trzeba o to prosić?! Kuźwa, przecież to nielogiczne. Np. w przypadku dodatniego gbs, przecież muszą chyba sprawdzić, czy dziecko mimo podania antybiotyku przy porodzie nie uległo zakażeniu..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2020, 20:44

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • joana Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2020, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy tylko ja nie wiem co to zabieg credego? 😝🤣

Natalii mi dzis mimo planowego cc polozna mojego ginekologa dala do wypełnienia plan porodu i mam miec go ze sobą w szpitalu 😊

Oj u nas kawal chlopa nie ma co 😅 ale my tez mali nie jesteśmy. Ja 170, waga ogromna 😅 a mąż 2 m, 120kg urodziny 6kg 🤣 takie geny 🙈

Qunai ktg na plecach to katorga.. mi tez kaza zawsze na placach bo inaczej nie idzie. I po 20-30min ledwo wstaje......

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • katwie27 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2020, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam pozwolenie od meza, ze nie musze czekac do terminu i mogę rodzic - firma potwierdziła ze na chwile obecna zejdzie zaloga pod koniec wrzesnia w USA ze statku. Tezeba sie modlić zeby do tego czasu koranawirus znowu nam nie popsul planów powrotu. Prawnik odpisal, ze w Chinach opcji zejscia nie ma i nic nie zrobimy. Takze śmieje sie przez łzy ze zaciskac nog nie mam po co ewentualnie.
    Dzisiaj mnie ogarnęło wlasnie takie przerażenie, bo ja tu o porodzoe myślę, o przedszkolu, a orzeciez bede nusiaka na ooczatek ogarnac kapiele chlopakow, zasypianie syna, kolacje... A widze ze synek zaczyna chuba juz byc na swoj spososb zazdrosny. Od wczoraj ma faze na to ze jest mala dzidzia i sie piesci. No ja oczywiście udaje ze ejst malutki i tez sie z jim pieszcze. Jutro namowilam go na zakuo prezentu dka brata. Powiedziałam mu ze jak brst sie urodzi to tez cos pewnie dka niego bedzie mial i ze moze nu podpowiedzieć co by chcial dostać. Takze dzisiaj szukam karetki pogotowania robiacej iłu iłu :D
    Edka jeszcze raz gratuluje i zycze zdrówka dla Was zwlaszcza po tej sytuacji z obojczykiem.
    Ounai trzymam kciuki caly czas. Wspolczuje ci czekania i tej niepewności. Sama lezalam w szpitalu kikka dni zanim urodziłam i powiem szczerze ze modle sie zeby teraz było jak u Edki.
    Ciekawie sie na forum dzieje. Nie zawsze mam czas zeby pisać ale kilka razy dziennie wchodze i odswiezam forum zeby poczytac czy nie mamy kolejego porodu. I pomyśleć ze jeszcze do września troche czasu :)

Kasia
    d7fd0b1459f6d2c1b2ab33a2c8bad5e1.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

• Asia000 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2020, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdziłam właśnie w książeczce córci jak to było u niej. Urodziła się o 3.45 a o 7.20 była już zaszczepiona na gruźlicę i wzw b.

f2wl3e5ea81pmlq9.png
    f2wldf9hkvs7szme.png
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2020, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana jak się czujesz z wiadomością, że Adaś za 8 dni będzie noszony na rękach a nie w brzuchu 😁
    Patrząc na wagę malucha to sn i tak mogłyby się nie udać, synuś zatroszczył się o mamę 😀

Planu porodu nigdy nie robiłam.

Leeila w moim szpitalu pobierają krew noworodkom ale czy przed szczepienie to nie wiem.
    W szpitalu szczepią na gruźlice i WZW B, robią badanie słuchu i badania przesiewowe na mukowiscydozę.

Ja zawsze mam robione ktg leżąc na boku.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2020, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja gdzieś czytałam, że na ten zabieg Credego nie można się nie zgodzić, że to jest obowiązkowe

‹‹ 920 921 922 923 924 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ