X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • erre Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka, fantastycznie! Napisz potem jak brat zareagował na siostrę 🥰

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka super. :)

• pap86 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do zoltaczki toja mialam przejscia z pierworodnym. Wypisali nas z bilirubiną 14,9 gdzie norma do 15. Byl zolty jak cytryna, ospaly-musialam wybudzac na karmienie. Oczy zolte, skora zolta. Jak wychodzilam z nim na slonce to nabieral rozowego koloru a potem z powrotem. Po 2-3dniach poszlam do pediatry z tym i musielismy robic badania krw. Bili spaaa ale wolno :( prawie 3miesiace byl zoltawy ale nie bylo podstaw zeby wrocic do szpitala a nikt te 4lata temu nie powiedzial mi,ze mozna bylo wypozyczyc jakies lampy :/to bylo slabe.

Edka w domu bedzie Wam juz najlepiej :D

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Agnieszka91 Ekspertka

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie muszę ją wybudzać, sama budzi się po 4-5h( wiem bo w nocy tak wstaje). Apetyt ma ale wstanie, zje i znów spi
    Ma dopiero tydzień więc jak nic jej nie boli uznałam że to normalne (miałam tak z bliźniaczkami i ta co nie miała kolek tak też miała że jadła i spala)
    Wcześniej miałam problem z brakiem pokarmu a teraz mam tyle w lodówce że nie wiem co z nim robić. Mała zaczyna powoli ssać pierś i nie chce butelki. I jak teraz zwolnić trochę laktację?😕

• ktosiowa Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spakowałam torbę!

katwie27, Szczęśliwa, Domi1995, pap86, Totoro, Dave87, Leeila26 lubią tę wiadomość

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • katwie27 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka to juz nie odciągaj jak ssie. Laktacja dostosuje sie do dzieckq. Spokojnie.

Kasia
    d7fd0b1459f6d2c1b2ab33a2c8bad5e1.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

• Szczęśliwa Przyjaciółka

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka dla świętego spokoju możesz zrobić badanie z krwi. Chociaż jutro idziesz do poloznej a ona widząc malucha lepiej to oceni niż my po kilku słowach :) dopóki jest żółta staraj się nie robić dłuższych przerw w karmieniu tylko wybudzaj, nawet w nocy.
    Jak mała zaczęła już ładnie ssać to odstaw laktator. Tzn jeśli po na karmieniu czujesz, nabrzmiałe i bolące piersi to możesz odciągnąć ale tylko do momentu w ktorym poczujesz ulgę i rób tak aż piersi nie załapią ile mają produkować mleka.

Ktosiowa zrobiłam dziś dokładnie to samo! Tzn zaczęłam pakować, bo jeszcze trochę mi zostało ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2020, 20:01

ktosiowa lubi tę wiadomość

8p3os65gfezqfali.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie skurcze co godzinę, czasem pół i dalej ból miesiączkowy, ale nic się dalej nie rozkręca. Może coś w nocy pójdzie :) chociaż pewnie to straszaki

katwie27, maja2024, Maddelainen lubią tę wiadomość

• pap86 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi do szpitala jak beda co 10min :) idz do cieplej kąpieli.jesli to straszaki to po ciepkej wodzie miną a jesli to porod to beda dalej.

Ktosiowa gratki. Ja mam walizke spakowana w 90%.

Agnieszka co do laktacji i piersi to mala rada-jak czujesz przepelnienie piersi to mozesz wybudzac corcie NA TWOJE ŻĄDANIE w sensie,se ty czujesz ze potrzebujesz. Ona sie troche napije a ty bedziesz miala ulge. Mozesz nawet co godzine sie do niej podsuwac, niech upije troche. Dobrze dziewczyny mowią-odstaw juz laktatot i jesli malutka juz pije z piersi to po prostu jej proponuj co godzinke
    Dla niej to bedzie dobrze i dla twoich poersi tez.

f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam pod prysznicem już jakiś czas temu, na trochę przeszło, ale wróciło. Zobaczymy jak po nocy będzie ☺️

• katwie27 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu dziewczyny jak ja Wam zazdroszczę ze u Was sie cokolwiek dzieje. Ja mam dzisiaj jakis taki ciezki psychicznie dzien. Nie wiem po prostu jestem zmeczona ciaglym czekaniem a to na meza, a to na koniec budowyw, a to na przedszkole. Czuje sie jak na tykajacej bombie. Niby chciałabym zehy mały pobyl jeszcze te dwa tygodnie w brzuchu, ale mowie jakos mi tak dzisiaj ciezko, moja glowa juz mowi ze chce, ciało natomiast kompletnie sie z nia nie zgadza.

Kasia

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katwie, każdy ma prawo mieć chwile zwątpienia. Ty i tak jesteś moją bohaterką! Mój partner wyjeżdżał na 5 dni i weekendy wracał, i nie wyobrażam sobie żeby tak żyć, a co dopiero tak jak Ty.

• Audrey Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas do położnej trzeba się samemu zgłosić po 20tc. Potem od 29tc regularnie się jeździ, rozmawia, ktg, a jak wychodzisz z dzieckiem ze szpitala to dzwonisz i mówisz że jesteś w domu a ona jest na drugi dzień u Ciebie i ma 6 wizyt. A potem możesz dzwonić z każda pierdołą.

Dziewczyny, jestem ciekawa tego waszego wybudzania dzieci do karmienia. W sensie nie zrozumcie mnie źle 😅 jak już pisałam 2 dziewczyny z rodziny urodziły 3 miesiące temu. Na początku wybudzały dzieci jak im kazano co 3h (trwało to 1 dzień) Maluchy były wtedy nie do ogarnięcia, wrzeszczały, nie chciały spowrotem spać. Zarówno moja mama jak i teściowa od początku mówiły żeby nie wybudzać dzieci a same się upomną (oba malce były żółte). Przestały wybudzać i całkiem inne dzieci, na początku budziły się co 4-6h, teraz jeden już śpi od dłuższego czasu całe noce i dopiero rano jedzenie, a drugi 1 raz się budzi. I są to całkiem inne dzieci, od razu było widać zmianę w zachowaniu. Więc chyba coś w tym jest. Każda z dziewczyn mówi że już nigdy nie będzie dziecka do jedzenia budzić.

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katwie u mnie przy drugiej córce też kompletnie nic się wcześniej nie działo. Nie odszedł mi czop ani nie opadł brzuch. Zero skurczy. I po prostu 2 tygodnie przed terminem o 5 rano zaczęły się skurcze i sączyć się wody. 0 9:45 córka była na świecie.:)

• pap86 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey u noworodzia chodzi o spadki cukru i trzeba podsuwac cyca jesli sie nie budzi samo w nocy.nocne karmienia są bardzo wazne dla dziecka i laktacji mamy i moje zdanie kest takie,ze lepiej sprobowac ze 3razy w nocy podac piers nawet na spiocha niz pozwolic noworodkowi na spadek cukru... to po prostu niebezpieczne. Karmien na dobe musi byc iles tam i do tego wlicza sie tez te nocne karmienia. To mi mowila polozna i neonatolog(mowie o sytuacji mojego pierwsrgo synka i zoltaczce ale i z mniejsza zoltaczka tez bym chociaz proponowala w nocy piers.). Zolądeczek miesci bardzo malutko i starcza pokarmu tez na krotko.
    Ale po miesiacu jak juz byly by ladne przyrosty wagi, ustabilizowana lakracja a dziecko budzilo by sie raz na cycka to wtedy spoko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2020, 20:38

Krokodylica, erre lubią tę wiadomość

f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja położnej nie biorę z przychodni tylko z rejonu. Dobrze jest się zorientować czy jest jakaś fajna położna środowiskowa w okolicy i to podobno zgłasza się w szpitalu. Myślałam, że będzie do mnie przychodzić tą z którą będę rodzic, ale niestety to nie jej rejon. Ale ta która ma nas odwiedzać prowadziła szkole rodzenia on line i wydaje się całkiem spoko, konkretna i z jajem :)

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey też nigdy nie wybudzałam dzieci do jedzenia. A wrzaskuny mimo to były okropne haha :)
    Chodzi o zalecenia na czas zoltaczki, bo to ponoć niebezpieczne dla dziecka, i do czasu ustąpienia zażółcenia powinno się niby karmić co 3 godziny.
    Każdy robi jak uważa. Mnie położna postraszyła możliwymi skutkami i kazała wybudzać.
    Ja nie wybudzałam bo starsza była na butli i jadła co 3 godziny z zegarkiem w ręku. A młodsza darła się non stop, do 2 w nocy. Kiedy w końcu zasnęła to po godzinie znowu wrzask więc jakie wybudzanie. :)

• katwie27 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym wybudzaniem, sama nie wiem co doradzic, moj syn i tak sie budzil, wiec nie miakwm dylematu. Natomiast mogw przytoczyć historie mojej kolezanki. Ona byla zadowolona, ze synek spi w nocy. Karmila piersią, nie wybudzala, w nocy sie budzila zalana mlekiem, nabawila siw takich zastojow, ze musiala isc do szpitala na zabieg. Po zabiegu bol byl taki, ze nie dala rady juz karmic i przeszla na butelke... No a jak ktos karmi butelka, to nie wkem czy bym wybudzala, zdaje sie ze mleko modyfikowane jest baedziej kaloryczne i dzieic i tak śpią dłużej. Natomiast jezeli chldzi o piers to i tak sie rzadko zdarzaja chyba przypadki dzieci ktore śpią cala noc i sie piersi nie domagaja.

Kasia

• Audrey Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn ja wiem że nie powinno się noworodka trzymać bez jedzenia nawet jak śpi przez 7 czy 8h bo może zapaść w śpiączkę i się nie obudzić. Ale myślę że 4-5h bez jedzenia jak dziecko tak się budzi i przybiera to jest całkiem ok.

Pogoda, ja też nie mam położnej z naszej przychodni tylko wybrałam z innego regionu. U nas w szpitalu nie trzeba podawać jaka się ma położna. Chociaż oni chyba sami wiedzą bo położna zgłasza do NFZ jakie ma pacjentki pod opieką.

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2020, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katwie, moja bratowa właśnie karmi piersią i mały już w wieku 2 miesięcy spał całą nic 😊 no ale wiadomo że to nie jest reguła że akurat jej dziecko takie jest. Szwagierka wiek ten sam, karmi mm i mały się budzi 1,2 razy w nocy. Więc jak widać nie ma reguły 😊 wiadomo, teraz mam przemyślenia jaki w mam, a jak się mała urodzi to się okaże, może będzie się budzić jak z zegarkiem w ręku 😂

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
‹‹ 935 936 937 938 939 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ